Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spellensessies > 2007.1

Titel (5K) Spellensessies 2007.1

29 maart 2007

Locatie: bij Lody & Caroline in Sassenheim vanaf 20.00u. Aanwezigen: Leonie, Seb, (Eline), Jeroen, Simone, Rutger, Esther, (Mette), Lody, Caroline, Bart en Ronald I. Een grote opkomst. Het was eerst even bijpraten na zo'n lange tijd. De dames gingen aan de ene tafel zitten, de heren aan de andere. Ronald I liet Jeroen en Rutger kennismaken met Mr. Jack. Rutger speelde de detective en leek gemakkelijk te gaan winnen. Jeroen wist via een slinkse truc toch nog te ontsnappen. Jeroen hield het daarna voor gezien en ging Simone helpen bij een kaartspel. Rutger moest zijn aandacht op Mette houden. Seb, Lody, Ronald I en Bart speelden Der Dieb von Bagdad. De spelers proberen schatten te stelen door dieven via een eigen bewaker de musea in te loodsen. Hoe minder andere bewakers, hoe gemakkelijker het gaat. Seb slaagde er het beste in en nam al snel een voorsprong. Hij kon niet meer worden tegengehouden en won met gemak. Eindstand: Seb 4, Ronald I 2, Bart 2, Lody 2. Een aardig spelletje, maar het liet geen verpletterende indruk achter. Kun je er nu wel of niet voldoende invloed op uitoefenen? Volgende keer nog maar eens proberen. Er werd nog even nagepraat, voordat iedereen weer naar huis ging.

Spellensessies overzicht

1 maart 2007

Locatie: bij Ronald I in De Kwakel vanaf 20.00u. Aanwezigen: Leonie, Seb, Corrie, Bianca H, Sandra en Ronald I. Het was even zoeken naar een spel voor 6 spelers, maar Leonie kwam met Metro op de proppen. Halverwege het spel kwam Sandra er achter, waarom ze het spel had weggedaan. Ze vond het nog steeds een baggerspel. Er werd dan ook flink geklaagd door alle spelers dat ze werden tegengewerkt. Ronald I en Bianca H wisten beiden een lange route te maken, die veel punten opleverde. Dat was dan ook merkbaar in de eindscore. Eindstand: Ronald I 42, Bianca H 42, Leonie 34, Sandra 31, Seb 28, Corrie 23. Er werd weer een spel voor 6 gezocht. Dat bleek niet mee te vallen. Uiteindelijk viel de keuze op Montgolfière. Een eenvoudig kaartspelletje, waarbij je zo hoog mogelijk moet zien te komen met een luchtballon. Bianca H zette er flink de vaart in en was hard op weg naar de maan. De anderen waren hevig in strijd om de tweede plaats. Ineens viel de ballon van Bianca H stil en liepen de anderen in. Zouden ze haar nog kunnen inhalen? Uiteindelijk wist ze toch te winnen. Eindstand: Bianca H 10, Leonie 9, Ronald I 9, Sandra 9, Corrie 8, Seb 8. Een aardig tussendoortje, maar niet meer dan dat. Tot slot van de avond nog een spelletje Talking Stones. Met een berg gele steentjes probeer je zoveel mogelijk dingen van een kaartje met 6 termen te maken. Zodra iemand het raadt, verdienen beide spelers een steentje. Als iedereen een keer aan de beurt is geweest, wint de speler die de meeste steentjes heeft verzameld. Ronald I was de meest ervaren speler en dat was te merken. Hij wist snel veel dingen te raden. Langzaam maar zeker kreeg Bianca H het ook in de vingers en het werd dan ook een spannende strijd. De andere spelers hielden elkaar redelijk in evenwicht. Het blijft leuk om met een berg steentjes iets te proberen uit te beelden. Eindstand: Ronald I 21, Bianca H 19, Seb 12, Sandra 10, Leonie 9, Corrie 9. Ronald I en Bianca H waren deze avond het best in vorm geweest. Voor Corrie waren alle spellen nieuw. Ronald I en Sandra waren deze dag naar Jumbo geweest en hadden daarna een bezoekje aan Madame Tussaud in Amsterdam gebracht.

Spellensessies overzicht

22 februari 2007

Locatie: bij Jeroen in Hoofddorp vanaf 20.00u. Aanwezigen: Jeroen, Seb, Leonie, Rutger, Esther, Corrie en Ronald I. Ronald I had Yspahan meegenomen. Aangezien Esther nog op Eline moest letten, speelde ze samen met Corrie. Rutger en Seb speelden een spelletje Kaartspel Kolonisten van Catan. De anderen deden mee met Yspahan. Leonie had het al eerder gespeeld, voor Corrie/Esther en Jeroen was het nieuw. In de eerste ronde ging het redelijk gelijk op. Iedereen wist één of twee gebouwen te bouwen en ook de punten liepen niet veel uiteen. In de tweede ronde liepen de tactieken uiteen. Jeroen scoorde flink in de wijken, terwijl Ronald I zich op de gebouwen richtte. Corrie/Esther leken achter te gaan lopen. En heel stilletjes nam Leonie de leiding. De laatste ronde moest de beslissing brengen. Jeroen zat helaas steeds mis met de dobbelsteenkeuzes en zag het verlies al naderbij komen. Corrie/Esther stonden ver achter, maar ze hadden heel veel blokjes in de wijken weten te plaatsen. Jeroen kon wel Leonie nog dwarszitten door een van de blokjes uit de wijk te halen. Ze had geen kameel meer om dat tegen te houden. Ronald I had dezelfde mogelijkheid bij Corrie/Esther, maar hij koos ervoor om een kaart te nemen in de hoop daar nog mee aan punten te komen. Hij schrok wel, toen bleek dat Corrie/Esther wel erg veel punten scoorden. Was het toch beter geweest om ze te blokkeren, of hadden ze nog wel kamelen in voorraad gehad? Het werd uiteindelijk een gedeelde overwinning. Eindstand: Ronald I 70, Corrie/Esther 70, Leonie 66, Jeroen 54. Het spel begint steeds beter te bevallen. Simpele regels, korte speelduur, leuke beslissingen. Rutger en Seb waren ook tegelijkertijd klaar, dus werd er een spel voor 6 uitgezocht. De keuze viel op Trans America. Voor Corrie was het nieuw, maar Esther kende het spel wel. Rutger was goed in vorm. Toen hij de eerste ronde won, kreeg Ronald I maar liefst 6 strafpunten. Ook in de derde ronde had hij het spel scherp in de gaten. Hij koos er op een gegeven moment voor om slechts één rails te leggen in plaats van twee en zijn route niet te verbinden met de rest. Had hij dat wel gedaan, dan had Ronald I de ronde gewonnen. Nu kostte het Ronald I een ronde meer, waardoor Rutger kon winnen. Seb kreeg in deze ronde zoveel strafpunten, dat het spel was afgelopen. Eindstand: Rutger 11, Leonie 8, Jeroen 8, Esther/Corrie 5, Ronald I 4, Seb 0. Er werd nog even nagepraat en Corrie kreeg nog een korte rondleiding door het huis van Jeroen. Daarna was het tijd om naar huis te gaan.

Spellensessies overzicht

15 februari 2007

Locatie: bij Seb en Leonie in Hoofddorp vanaf 20.00u. Aanwezigen: Saskia, Seb, Jeroen en Ronald I. Ronald I had Arkadia meegenomen en Saskia had het deze keer voorbereid. Ze verzorgde de uitleg en op enkele kleine dingen na, de opgezocht werden, ging dat prima. In Arkadia zetten de spelers arbeiders in en bouwen gebouwen. In je beurt mag je één van beide doen. Een gebouw moet grenzen aan een ander gebouw of een arbeider en elk kampement dat wordt overbouwd, levert een neutrale arbeider op. Als je arbeiders inzet, moeten deze allemaal grenzen aan één gebouw. Zodra een gebouw helemaal is omsloten, levert het zegels op voor de aangrenzende arbeiders. De speler die er voor zorgt dat het gebouw wordt omsloten, krijgt een bonuszegel. Tevens mag deze speler een toren in van het gebouw bouwen. Aan het eind van een beurt kun je één van je vier banieren inleveren. Dat geeft je extra arbeiders en tevens mag je zegels verkopen. De koers van de zegels is afhankelijk van het bovenaanzicht van het grote gebouw. Aan het eind van het spel verkoop je je laatste zegels. Wie dan het meeste goud heeft, heeft gewonnen.

Jeroen had een erg goede start en scoorde al snel flink wat goud. Ronald I en Seb zetten de achtervolging in, al zat Ronald I voortdurend te klagen dat dat niet lukte. Saskia had een aantal goede zetten, maar het leek erop dat ze aan het eind een grote slag wilde slaan. Ze was echter even vergeten dat je je arbeiders slechts rond één gebouw mag inzetten, waardoor enkele arbeiders werkeloos achter bleven. Jeroen was bang dat Ronald I hem nog zou inhalen, maar de laatste slag van Ronald I viel toch wat tegen. Hij had er dan wel voor gezorgd dat de laatste ronde begon, maar toen hij als laatste nog aan de beurt was, viel er niet veel meer te halen. Eindstand: Jeroen 108, Ronald I 94, Seb 91, Saskia 69. Ronald I had het spel tijdens Spiel ook al eens gespeeld, maar toen waren er enkele regels verkeerd uitgelegd. Het spel was hem nu duidelijk beter bevallen. Eenvoudige regels, genoeg denkwerk en een prachtige uitvoering. Dat is vast wel een nominatie voor een of andere spellenprijs waard.

Spellensessies overzicht

8 februari 2007

Locatie: bij Saskia in Amsterdam vanaf 20.00u. Aanwezigen: Saskia, Seb, Leonie en Ronald I. Even zag het er naar uit dat er door het weer-alarm geen spellenavond zou zijn, maar de sneeuw smolt snel weg en waren er toch voldoende spelers. Leonie had het spel Cleopatra van Days of Wonder meegenomen, een nieuwe aanwinst van haar verjaardag. In het spel bouwen de spelers aan het paleis van Cleopatra. Er zijn 6 bouwgebieden en zodra er 5 klaar zijn, is het spel afgelopen. Tijdens een beurt kun je nieuwe kaarten nemen of bouwen. Sommige kaarten helpen je meer bij het bouwen dan andere, maar deze leveren wel corruptiepunten op. Wie aan het eind van het spel de meeste corruptiepunten over heeft, verliest in ieder geval. Als je meer bouwelementen tegelijk bouwt, scoor je extra bonuspunten, dus het heeft wel zin om even te sparen. Voor Ronald I en Saskia was het spel nieuw. Seb had geen moeite om wat corrupt te zijn en hij verzamelde een flink aantal corruptiepunten. Met zijn laatste bouwactie wist hij echter twee prachtige tuinen te bouwen, waar hij al zijn 11 corruptiepunten kon verbergen. Saskia en Ronald I hielden beiden 1 corruptiepunt over. Daardoor werd Leonie met 5 corruptiepunten voor de krokodillen gegooid. Ronald I probeerde haar nog te redden (dat had hij beloofd), maar hij was te laat. Eindstand: Seb 66, Ronald I 50, Saskia 45, Leonie (50). Ronald I had Rumis meegenomen. Een driedimensionaal bouwspel. Om beurten bouwen de spelers één van hun speelstukken, waarbij er telkens contact moet worden gehouden met de eigen speelstukken. Afhankelijk van het spelbord dat gebruikt wordt, kunnen er verschillende niveaus worden bereikt. Aan het eind van het spel leveren alle van boven zichtbare stukken punten op, afhankelijk van de positie. Saskia begon er goed en had al snel 3 van de 4 beste plekken geclaimd. De anderen bouwden er wat omheen. Ronald I werd ver naar buiten gedrongen, maar kon wel lang doorbouwen. Leonie werd als eerste vastgezet, maar de anderen volgden snel, waardoor de scores niet te ver uit elkaar liepen. Eindstand: Seb 29, Saskia 27, Leonie 25, Ronald I 23. Een interessant bouwspel, waarbij nog veel valt te leren. Elke spelbord heeft zo zijn eigen eigenschappen. Voor Seb was het spel iets te abstract. Bij het nalezen van de spelregels bleek de eindtelling toch niet helemaal correct geweest te zijn. Bij een nieuwe poging maar eens goed tellen dus! De avond zat er inmiddels alweer op.

Spellensessies overzicht

1 februari 2007

Locatie: bij Ronald I in De Kwakel vanaf 20.00u. Aanwezigen: Saskia, Seb, Jeroen, Willem en Ronald I. Er moest een 5-speler spel worden gevonden. Uiteindelijk viel de keuze op Maestro Leonardo. Jeroen kende het nog niet, dus Ronald I verzorgde de uitleg. Na de eerste ronde bleek een detail niet goed te zijn overgekomen, waardoor Jeroen zijn planning iets moest wijzigen. Daar was hij op dat moment niet echt blij mee. Willem ging goed van start, maar zoals gebruikelijk bij dit spel, begon hij langzaam vast te lopen en was zijn planning niet ideaal. Seb worstelde daar het hele spel al mee. De strijd leek te gaan tussen Ronald I en Saskia, maar Jeroen wist zich steeds beter met het spel te gaan bemoeien. Toen hij in ronde 7 de nieuwe projecten nog mocht rangschikken, bleek dat de doorslag te geven. Uit deze projecten kon hij er nog twee afmaken, terwijl zowel Ronald I als Saskia net de benodigde grondstoffen te kort kwamen voor een extra project. Tot zijn verrassing wist Jeroen daardoor te winnen. Hij wist niet of hij dat nu een goed teken moest vinden over de kwaliteit van het spel. De anderen waren er echter nog steeds wel zeer over te spreken. Eindstand: Jeroen 55, Saskia 48, Ronald I 45, Willem 35, Seb 24. Jeroen en Saskia gingen naar huis, de anderen kletsten nog gezellig na over van alles en nog wat, totdat Ronald I ze uiteindelijk toch de deur uitwerkte.

Spellensessies overzicht

27 januari 2007

Locatie: bij Remon en Eline in Aalsmeer vanaf 19.30u. Aanwezigen: Remon, Eline, Corrie en Ronald I. Corrie moest op de kinderen van haar zus passen (Remon en Eline). Ronald I werd uitgenodigd om een tas spellen mee te nemen. Na de soep, de tosti's en het zoeken naar Wally kwam het eerste spel op tafel: Blokus. Het was snel uitgelegd en er kon worden begonnen. Voor Eline en Remon was het even aftasten wat nu handig was. Corrie leek het snel door te hebben. Eline zag het echter ook snel en was hard op weg om te gaan winnen. Ze maakte echter een foutje, waardoor ze ineens vastliep. De strijd ging tussen Corrie en Ronald I. Corrie wist Ronald I te blokkeren en won het spel. Eindstand: Corrie 9, Ronald I 14, Eline 24, Remon 28. Eline en Remon vroegen direct om een revanche. Corrie was het slachtoffer en werd heel snel vastgezet. Eline had het spel nu prima door en kon goed vooruit plannen. Samen met Remon wist ze Ronald I vast te zetten en daarna haalde ze gemakkelijk de winst binnen. Eindstand: Eline 4, Remon 11, Ronald I 18, Corrie 33. Maar Ronald I had natuurlijk meer meegenomen. Niagara (Iguazu) zag er het interessantst uit. Corrie en Eline waren al snel een kano kwijt en het duurde even voordat ze deze terug konden kopen. Remon was als een speer gestart en had al snel 3 dezelfde diamanten en 1 andere. Tevens had hij zijn twee kano's beide gevuld met de juiste diamant om te winnen. Ronald I kon nog net ingrijpen door de rivier sneller te laten stromen en beide kano's van Remon verdwenen van de waterval. Hij kocht er eentje terug en enkele beurten later had hij toch zijn 4e diamant binnen en daarmee de winst. Eindstand: Remon 4, Ronald I 2+2, Corrie 1, Eline 0. Eline zag Up & Down liggen en herkende de mollen van Mollenmania. Het bleek echter een heel ander spel te zijn. Vanaf leeftijd 6 jaar, dus moeilijk kon het vast niet zijn. Dat bleek dus even tegen te vallen. Omdat het al bijna bedtijd was, werden de 4-scheppen-kaarten uit het spel verwijderd. Naarmate het spel vorderde, werd ook het inzicht groter en werden de kaarten sneller binnengehaald. Vooral Corrie was goed op dreef en Ronald I moest alle zeilen bijzetten om haar voor te blijven. Eindstand: Ronald I 14, Corrie 13, Remon 8, Eline 6. Hoewel Eline in het begin van het spel beter was dan Remon, haalde hij haar langzaam maar zeker toch in. Voor het slapen gaan nog even puzzelen met Camouflage en Hide & Seek, maar daarna was het toch echt bedtijd. Na zo'n inspannende avond met veel nieuwe spellen, vielen Eline en Remon snel in slaap, maar niet nadat ze om een herhaling hadden gevraagd.

Spellensessies overzicht

25 januari 2007

Locatie: bij Lody & Caroline in Sassenheim vanaf 20.00u. Aanwezigen: Saskia, Lody, Caroline en Ronald I. Een kleine opkomst, maar daarom niet minder gezellig. Ronald I was geïnteresseerd in Taluva en Lody kon het wel uitleggen. Onderwijl werd nog een klein foutje in de uitleg ontdekt, maar uiteindelijk kon er worden begonnen. Om beurten leggen de spelers een terrein tegel aan. Net als bij Java kan er ook in de hoogte worden gebouwd. Een vulkaan moet dan echter altijd op een vulkaan. Daarna kan één bouwactie gedaan worden. Het beginnen van een nieuw dorp op niveau 1, het uitbreiden van een bestaand dorp naar één landschapstype, het bouwen van een toren in een dorp op niveau 3 of hoger of het bouwen van een tempel in een dorp van 3 tegels of groter. Wie als eerste alle gebouwen van twee soorten heeft gebouwd, wint het spel. Als niemand daar in slaagt, wordt er aan het eind van het spel (als alle tegels zijn aangelegd), gekeken wie het meeste heeft gebouwd (afhankelijk van het soort bouwwerk). Het blijkt een erg elegant spelsysteem te zijn en je moet goed opletten. Saskia had een prachtige voorzet voor zichzelf gedaan en alleen door een gezamenlijke actie van Lody en Ronald I kon ze worden tegengehouden. Ronald I deed vervolgens iets soortgelijks en dat kon niet meer worden tegengehouden. Ronald I wist zo toen te winnen. Nadat hij gewonnen had, vroeg hij, waarom Lody de afgelopen twee beurten al niet de winst had gepakt door zijn laatste tempel te bouwen. Hij had zich echter niet gerealiseerd dat dat mogelijk was. Eindstand: Ronald I winnaar, Saskia, Lody. Daarna Yspahan. Ronald I kon het met behulp van de spelregels wel uitleggen. Het spel is gelukkig niet te moeilijk, dus er kon snel worden begonnen. Ronald I en Saskia richtten zich vooral op het bouwen van gebouwen, terwijl Lody veel de wijk in trok. Lody scoorde in het begin dan ook veel punten, terwijl de anderen dicht bij elkaar bleven. Caroline liep telkens net iets achter op Ronald I en Saskia. Lody begon langzaam maar zeker het gebrek aan gebouwen te merken en zijn voorsprong slonk zienderogen. Ronald I was even bang dat hij Saskia niet meer bij zou halen, maar die angst was geheel onterecht. De laatste ronde scoorde hij nog zoveel, dat hij met ruime voorsprong won. Eindstand: Ronald I 82, Saskia 62, Lody 62, Caroline 45. Zoals we tot nu toe nu steeds gemerkt hebben, werd ook nu de opzichter maar erg weinig in het spel betrokken. Volgende keer daar toch maar eens de aandacht op richten. Tot slot van de avond nog een spelletje Das Superblatt. In de eerste ronde scoorde Saskia helemaal niets. In de tweede ronde werd door iedereen flink gescoord, behalve door Ronald I. Caroline kon kiezen of ze Lody of Ronald I een flinke loer zou draaien. En omdat Ronald I met Yspahan dik had gewonnen, was hij nu het slachtoffer. Ook in de laatste ronde wist Ronald I bijna niet te scoren. Saskia en Caroline scoorden beiden in de laatste twee rondes maar liefst 14 punten. De punten van Caroline uit de eerste ronde gaven zodoende de doorslag. Eindstand: Caroline 34, Saskia 28, Lody 25, Ronald I 6. Een erg listig kaartspelletje voor tussendoor. Een aanrader. Er werd nog kort nagepraat over de aankomende nieuwe spellen, maar daarna was het bedtijd.

Spellensessies overzicht

11 januari 2007

Locatie: bij Ronald I in De Kwakel vanaf 20.00u. Aanwezigen: Saskia, Seb, Leonie en Ronald I. Er zou oorspronkelijk bij Jeroen gespeeld worden, maar in verband met ziekte werd er uitgeweken naar De Kwakel. Ronald I wilde graag Tikal spelen. Leonie dacht eerst dat ze het al kende, maar dat bleek niet het geval. Gelukkig kon het snel uitgelegd worden. Seb en Saskia hadden het ooit wel eens gespeeld. De eerste ronde ging erg gelijk op, maar in de tweede ronde wist Seb een mooi gedeelte voor zichzelf te reserveren en daar wat mooie tempels op te graven. Hij liep dan ook flink uit. Ronald I probeerde er in te breken, maar Seb claimde al snel de belangrijkste tempels. Het werd dus punten sprokkelen. De derde ronde had weer niet zoveel verschillen, dus de eindtelling moest de beslissing brengen. Opnieuw scoorde Seb goed en zijn winst was zeker. De anderen knokten er nog lustig op los. Uiteindelijk bleek Saskia the best of the rest. Eindstand: Seb 127, Saskia 96, Leonie 92, Ronald I 92. Als er niet te lang wordt nagedacht is Tikal een prima spel, dat veel te weinig op tafel komt. Omdat Eline thuis ook ziek bleek te zijn, werd er niet verder gespeeld en de werd de avond wat vroeger dan normaal afgesloten.

Spellensessies overzicht

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007