Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spellensessies > 2005.4

Titel (5K) Spellensessies 2005.4

29 december 2005

Locatie: bij Saskia in Amsterdam vanaf 20.00u. Aanwezigen: Saskia, Nieke, Leonie en Seb. Wegens afwezigheid van Ronald I geen verslag van de avond. Er werd Funkenschlag gespeeld en hoewel het erg lang duurde, beviel het spel de deelnemers uitstekend. Ronald I en Rutger waren druk bezig met de voorbereiding van het moordspel voor Oud en Nieuw.

Volgende week spelen we bij Lody en Caroline in Sassenheim.

25 december 2005

Locatie: bij John en Fenny in Amstelveen vanaf 20.00u. Aanwezigen: John, Fenny en Ronald I. Zoals altijd met kerst had Ronald I een spel meegenomen om in de avond met zijn ouders te spelen. Dit keer het pittige Caylus. Zou het niet te moeilijk zijn? Het was in ieder geval een heel ander niveau dan Nacht der Magier dat aan het begin van de avond nog met zijn nichtjes Shannon en Serena was gespeeld. Dat spel speel je in het donker met lichtgevende speelstukken. Caylus moest eerst uitgelegd worden en het begon John en Fenny bijna te duizelen. Maar na een tweetal beurten viel alles toch op zijn plaats en konden strategieën worden uitgedacht. John had door het kunstlicht last van de kleurstellingen, waardoor hij soms verkeerde planningen had gemaakt. Hij lag daardoor een eind achter. Fenny werkte lustig aan het kasteel, terwijl Ronald I vooral gebouwen bouwde. Toen er de mogelijkheid kwam om woonhuizen te bouwen, ging hij daar snel mee aan de slag en hij kon zelfs meteen een tweede bouwen. John had een flink deel van het kasteel gebouwd en zijn achterstand was helemaal weggewerkt. Iedereen stond binnen 3 punten van elkaar. Fenny had Ronald I en John flink te pakken genomen met het verplaatsen van de provoost, maar zij werd even hard teruggepakt door Ronald I en John samen. Inmiddels had Ronald I de nodige grondstoffen verzameld om in één keer het grootste gebouw te bouwen. 25 punten en hij nam een flinke voorsprong. Nu kon hij flink aan het kasteel gaan bouwen. Bij de torens wist hij maar liefst 7 delen te bouwen. Er was ineens geen ruimte meer voor John en Fenny en het spel was afgelopen. Door het aangeschafte goudklompje haalde John in de laatste beurt Fenny nog in. Eindstand: Ronald I 106, John 66, Fenny 65. Een flinke voorsprong voor Ronald I, maar dat mocht de pret niet drukken. John en Fenny waren erg onder de indruk van het spel. Vanwege de tijd was er helaas geen gelegenheid meer voor een revanche. Een volgende keer wellicht.

23 december 2005

Locatie: bij Lody en Caroline in Sassenheim vanaf 20.00u. Aanwezigen: Lody, Caroline, Rutger, Esther en Ronald I. Een onverwacht ingelaste bijeenkomst, zo vlak voor de Kerst. Lody had Ostia klaarliggen en dat wilde iedereen wel proberen. Ronald I verzorgde de uitleg. Hij had het al eens een dagje gedemonstreerd, maar moest toch nog even de regels erbij pakken. Daarin bleken erg veel zetfouten te zitten, die zeker niet in de aangeleverde vertaling hadden gezeten. Een grote teleurstelling voor Ronald I, die samen met Saskia de vertaling had verzorgd. In vijf rondes verhandelen de spelers goederen die daarna worden verkocht op het forum of worden aangeboden aan de senaat. Je kunt de goederen ook opslaan in pakhuizen voor een volgende ronde. Ronald I en Caroline gingen erg goed van start. Rutger en Esther hadden het spel nog niet helemaal te pakken, terwijl Lody zich voorbereidde op de volgende ronde. Even leek het erop dat het spel saai zou gaan worden, maar toen kreeg ook Rutger de smaak te pakken. Er werd langer nagedacht over de biedingen en de strijd om de punten bij de senaat liep hoog op. Daar werden veel goederen aangeboden, zodat er maar weinig geld werd verdiend. Caroline wist haar voorsprong te behouden, maar Ronald I greep enkele keren mis bij de punten. Rutger streed lang mee om de overwinning, maar verloor in de laatste ronde. Lody pakte op het laatst zelfs nog de tweede plaats voor hem weg. Eindstand: Caroline 13, Lody 11 (4), Rutger 11 (2), Ronald I 8, Esther 6. Tot slot van de avond nog een snel spelletje Fettnapf. De spelers varen daarbij van eiland naar eiland. Deze zijn genummerd en een aantal daarvan is in handen van de spelers. Je wilt niet op eilanden van andere spelers terechtkomen, want dan krijg je een strafpunt. Elke beurt speel je een van je drie genummerde kaarten. Deze wordt opgeteld of afgetrokken van de totale waarde van de gespeelde kaarten. Zo varen de spelers heen en weer tussen de waardes 10 en 30. Als de waarde uitkomt op een eilandnummer van iemand anders, dan heb je pech. Jij krijgt een strafpunt en de andere speler een extra eiland. Bijkomend probleem: je moet dit allemaal onthouden. Soms kun je helaas een eiland niet ontwijken, ook al heb je het goed onthouden; dat is een beetje jammer. Eindstand: Rutger 0, Caroline 2, Esther 3 (6), Ronald I 3 (2), Lody 4. Toch een leuk tussendoortje. De avond was alweer voorbij. Er werd nog even nagekletst. Daarna was het tijd voor de thuisreis.

22 december 2005

Locatie: bij Seb en Leonie in Hoofddorp vanaf 20.00u. Aanwezigen: Leonie, Seb en Ronald I. Een heel kleine opkomst deze keer door diverse redenen. Leonie stelde voor om Maya te gaan spelen. Zij verzorgde ook de uitleg aan de heren om nog even het geheugen op te frissen. Ronald I wist daarop nog enkele correcties aan te brengen. Ook bleken de Engelse en Duitse regels niet helemaal overeen te komen. Ronald I ging de eerste ronde erg goed van start, maar Leonie volgde hem op korte afstand. Seb had de eerste ronde niet zo goed gespeeld en moest veel verzamelde blokjes weer inleveren. Leonie had een goede basis gelegd, die ze in de tweede ronde uitbouwde. Ze haalde Ronald I in, maar het verschil was nog niet zo groot. Ze had de smaak echter te pakken en scoorde in de laatste ronde ook weer iets beter dan Ronald I en pakte de winst. Eindstand: Leonie 46, Ronald I 40, Seb 34. Seb had nog een onuitgepakt spelletje liggen: Biesti Boys. Hij wist niet dat het om een snelheidsspel ging. Razendsnel moet je liftkaarten op de juiste plaats aanleggen. Ronald I ging wederom erg snel van start, maar kwam in het middenspel vast te zitten. Seb en Leonie eindigden precies gelijk, terwijl Ronald I nog 4 kaarten over had. Het spel was Seb beter bevallen dan hij verwacht had. Omdat er geen andere spelers meer werden verwacht, werd gekozen voor een spelletje Puerto Rico. Seb wist erg veel goederen te verschepen en door zijn haven leverde hem dat ook nog eens extra bonuspunten op. Leonie had juist bergen geld. Zoveel geld had ze in Puerto Rico nog nooit gehad en ze kocht achter elkaar grote gebouwen. Ronald I zwom daar ergens tussenin. Eindstand (VP+gebouwen+bonus): Seb (40+24+10=) 74, Leonie (24+25+13=) 62, Ronald I (25+18+11=) 54. De volgende week zullen er waarschijnlijk ook weinig spelers zijn, maar volgend jaar hopen we weer op een grotere groep.

Volgende week spelen we bij Saskia in Amsterdam.

15 december 2005

Locatie: bij Saskia in Amsterdam vanaf 20.00u. Aanwezigen: Leonie, Seb, Saskia en Ronald I. Een kleine opkomst door diverse redenen. Leonie wilde graag Nautilus spelen en Saskia kende het nog niet. Het moest zelfs nog uit de verpakking worden gehaald. Leonie verzorgde de uitleg met enkele aanvullingen van Ronald I. Seb mocht beginnen. Leonie was meteen goed op dreef en met een beetje geluk vond ze een stuk van Atlantis. Daardoor kon ze als eerste een 3 op haar scorebord zeker stellen, tot grote teleurstelling van Ronald I. Leonie en Seb wisten beiden twee keer een 3 zeker te stellen en Saskia had er ook eentje. Ronald I bleef zonder zitten. Ook aan de andere kant zat het niet mee. Hij wist maar liefst 5 waardeloze schelpen op te vissen, die hij ook niet kon upgraden. Leonie en Saskia haalden de nodige schatten naar boven, waardoor Ronald I ook nog eens zonder geld kwam te zitten. Voor Saskia was het echter nog aftasten waar veel punten te halen waren, zodat het geen verrassing was dat Leonie met overmacht won. Goed gespeeld. Eindstand: Leonie (9x16+0=) 144, Seb (9x6+9=) 63, Ronald I (5x11+0=) 55, Saskia (6x6+14=) 50. Het spel had niet lang geleken, maar het was inmiddels toch best wel laat. Dus snel naar huis, na even een blik geworpen te hebben op de slapende Marit.

Volgende week spelen we bij Seb en Leonie in Hoofddorp.

24 november 2005

Locatie: bij Jeroen en Monique in Hoofddorp vanaf 20.00u. Aanwezigen: Leonie, Seb, Jeroen, Monique, Lody, Caroline en Ronald I. Ronald I wilde graag Shark Park uitproberen. Jeroen kon het wel uitleggen en Seb en Leonie waren gewillige slachtoffers. Elke speler heeft 3 haaien en probeert zoveel mogelijk vissen te vangen. Dit doe je door de vissen door de andere haaien te laten schrikken en ze zo je bek in te laten zwemmen. Seb ging erg goed, maar werd door Jeroen dwarsgezeten. Doordat Jeroen enkele beurten honger had geleden, kreeg hij namelijk de mogelijkheid om een vis uit de bek van Seb te halen. Leonie was de lachende derde. Ronald I had nog enkele mogelijkheden geschapen om zijn achterstand goed te maken. Jeroen zag het echter niet meer zitten en koos voor een veilige tweede plek, dan terug te vallen naar de laatste plaats. Eindstand: Leonie 23, Jeroen 18, Seb 17, Ronald I 6. Een grappig spelletje voor tussendoor, maar geen hoogvlieger. De anderen speelden ondertussen Big Kini. Er was nog wel tijd voor een spelletje La Strada. Voor Seb en Leonie was het nieuw, maar dat was niet te merken. Seb werd dwarsgezeten door Ronald I, maar wist toch veel plaatsen voor zichzelf te reserveren. Ronald I zag echter over het hoofd dat Leonie er nog langs kon glippen en zij pikte de plaatsen in, die Ronald I voor zichzelf in gedachten had. Een streep door de rekening. Hiermee wist Leonie ook het tweede spel van de avond te winnen. Eindstand: Leonie 26, Jeroen 24, Ronald I 20, Seb 20. Er werd nog even wat gebrainstormd over Carabande, voordat iedereen weer naar huis ging. Een rustig gezellig avondje.

Op 12 december 2005 gaan we de nieuwe Harry Potter film bekijken in Utrecht.

Op 15 december 2005 spelen we bij Saskia in Amsterdam.

4 december 2005

Locatie: bij Ronald I in De Kwakel vanaf 11.00u. Aanwezigen: Rutger, Willem, Sandra, Vincent en Ronald I. Op de planning: eerst een lekker dagje steppen en skeeleren, dan eten bij Rutger en Esther en daarna Buck Rogers spelen. Sandra en Vincent op de skeelers, Ronald I op de step en Willem werd overgehaald ook eens op de step mee te gaan. Met enige tegenzin liet hij zich overhalen. Vincent en Sandra haalden hem op en waren mooi op tijd in De Kwakel. Ronald I had de twee kickbikes klaar staan en het was droog, dus ook de skeelers konden worden ondergebonden. Hoewel de weg nog nat was, hadden Sandra en Vincent er geen last van. Voor Willem was het even wennen, maar al snel had hij er toch een lekker tempo in. Het eerste deel van de tocht voerde een voor een groot deel langs de Ringvaart. Er was lekker weinig verkeer en ook de wind was niet al te hard. De terugweg leverde echter wel flinke tegenwind op. Willem moest ondertussen toegeven dat hij het kickbiken toch eigenlijk wel erg leuk vond. Leuker dan hardlopen en fietsen. Mooi om te horen. Na afloop was het lekker douchen, even bijkomen, wat drinken en wat eten en toen ging het spelletjesbloed alweer kriebelen. De XBox bood niet voldoende afleiding dus werd gekozen voor een spelletje Caylus. Voor Sandra en Vincent was het nog nieuw, dus verzorgde Ronald I de uitleg. Zoals verwacht was het even wennen voor Sandra en Vincent en Willem dacht zijn slag te kunnen slaan. Ronald I bouwde al snel het houten gebouw waarmee stenen gebouwen gebouwd konden worden en Willem probeerde daar gebruik van te maken. Dat werd hem echter diverse malen onthouden. Ronald I liet het kasteel weer eens helemaal links liggen en probeerde als eerste een woonhuis te bouwen. Na enkele pogingen lukte dat. Nu kon hij gaan werken aan een groot gebouw. Al snel had hij veel steen verzameld en natuurlijk nog wat goud nodig. Willem probeerde het eerste goud uit de mijn te halen, maar werd zelf het slachtoffer van zijn actie tegen Ronald I. De volgende ronde wist Ronald I 1 goud uit de mijn te halen en 2 bij de bank te kopen. Hij was klaar voor een erg groot gebouw, maar het was tijd om te stoppen. Om zes uur zou het eten bij Rutger en Esther klaar staan. Het spel zou nog 3 tot 6 beurten duren. Willem had inmiddels wel de koppositie overgenomen, nadat hij heel lang op grote achterstand had gelegen. Het aankomende grote gebouw van Ronald I zou echter ook de nodige veranderingen in de stand kunnen bewerkstelligen. Tussenstand: Willem 34+1, Sandra 31+1, Vincent 29+2, Ronald I 17+11.

Vincent, Sandra en Willem bij Buck Rogers

Het eten stond inderdaad klaar bij Rutger en Esther. Aardappelen uit de oven, boontjes, diverse salades, tonijnsalade, diverse broodjes en bolletjes met allerlei beleg. Iedereen liet het zich prima smaken. Als toetje nog een chocoladehap met slagroom. Even uitbuiken en daarna Buck Rogers opzetten. Ronald II zou eerst ook nog komen, maar belde af. Ronald I verzorgde de uitleg.

Er werden enkele geavanceerde spelregels toegevoegd en uiteindelijk kon het spel beginnen. Het verliep echter heel vreemd. Rutger was als laatste aan de beurt en bijna niemand had hem aangevallen. Hij had nu de mogelijkheid om 15 gebieden te veroveren. Hij hoefde daarbij alleen een gevecht met Sandra aan te gaan. Het gevecht verliep goed en hij had 15 gebieden. Het spel was al afgelopen.

Iedereen was even uit het veld geslagen en er werd besloten een nieuwe poging te wagen. Nu werd Rutger flink aangepakt en niemand kreeg de gelegenheid om het spel in één beurt uit te maken. Ronald I had heel gemakkelijk Mercurius in handen gekregen en bouwde gestaag aan een grote luchtmacht. Willem vocht een flinke strijd op de Maan uit met Sandra. Vincent probeerde Venus in handen te krijgen en slaagde daar bijna in. Rutger werd overal weggeslagen en moest zelfs met zijn laatste fabriek in een transporter vluchten. Alleen op Mars had hij nog enige troepen. Vincent probeerde ook die weg te slaan, maar daar ging het fout. Vincent verloor daar zijn leider en was tijdelijk machteloos. Ronald I wachtte telkens op het juiste moment om toe te slaan, maar hij kreeg voortdurend lage beurtnummers. Rutger had inmiddels weer enige grond aan de voeten gekregen op Mars en zag ineens nog kansen. Sandra knokte wat op de Maan, maar was verder bezig de asteroïden te veroveren. De Aarde was bijna rond en het einde naderde. Ronald I kon eenvoudig aan 11 gebieden komen, Willem kon er ook aan 11 komen. Vincent had weinig mogelijkheden, zeker omdat hij als eerste aan de beurt was. Sandra had niet veel kansen op meer gebieden. Willem ging voor de 11. Ronald I ging ook voor de 11. Hij had er 12, maar Rutger zou er daarvan eentje afnemen. Hij liet de vloot van Rutger met rust, zodat deze Willem nog kon aanvallen. Rutger wist echter zoveel gebieden te pakken dat hij alsnog op 12 uitkwam en het spel won. Ronald I was te voorzichtig geweest en Rutger was uit kansloze positie teruggekomen en pakte alsnog de winst. Een knappe prestatie met een beetje geluk.

winnaar Rutger is erg tevreden

Eindstand: Rutger 12, Ronald I 11, Willem 8, Sandra 7, Vincent 3. De dag zat er helaas alweer op. Het was tijd voor de terugreis.

Harry Potter wordt waarschijnlijk verplaatst naar 12 december 2005.

1 december 2005

Locatie: bij Lody en Caroline in Sassenheim vanaf 20.00u. Aanwezigen: Leonie, Seb, Rutger, Esther, Lody, Caroline, Koen, Bart, Bianca H, Willem, Sacha, Jeroen, Monique en Ronald I. De meesten waren al zo rond 19.00u aanwezig, want Caroline had een heerlijke lasagne schotel gemaakt, met zelfgebakken kruidenbrood. Iedereen liet het zich prima smaken. Als toetje was er ook nog ijs. Alle buikjes waren rond, toen ook de laatsten binnen kwamen voor het Sinterklaasspel. Iedereen had voor 10 euro cadeautjes gekocht en er lag dan ook een grote stapel.

veel pakjes

Voordat  het spel begon werd iedereen nog van een drankje voorzien. Van bier uit de tap, tot warme chocolademelk met slagroom. Maar uiteindelijk kon het spel toch beginnen. Jeroen had 2 grote zachte dobbelstenen meegenomen, waar lekker mee gegooid kon worden. De cadeautjes werden in 3 rondes verdeeld en wisselden regelmatig van eigenaar. Zoals gewoonlijk waren de speciale mokken weer erg in trek. Deze wisselden vaak van plaats. Maar ook het enige spel en een sprekende muis waren favoriet. Bart was vooral gecharmeerd van de lavalamp en een heerlijk voetenbad was blijkbaar niet zo geliefd.

Tussen de rondes was het tijd voor een sanitaire stop en een nieuw drankje. In de derde ronde was het tijd om van plaats te wisselen. Omdat er erg veel pakjes waren, werd pas in de derde ronde de stapel kaartjes bereikt. Er werd dus niet zoveel gewisseld als voorgaande jaren. En toen was het tijd en zat iedereen opgescheept met een aantal cadeautjes. Ronald I had er dit keer de minste (1 chocoladeletter), een heel verschil met vorig jaar, toen hij een hele stapel had. Gerechtigheid. Niet iedereen had de gewenste cadeautjes, maar onderling werd er nog even snel wat geruild. In ieder geval was het een heel geslaagde gezellige avond geweest. Lody en Caroline bleven achter met de chaos, nadat iedereen hen hartelijk bedankt had voor het eten en de gastvrijheid.

Esther geniet van de chocolademelk

Op 8 december 2005 gaan we in Utrecht de nieuwe Harry Potter film bekijken.

Op 15 december 2005 spelen we bij Saskia in Amsterdam.

24 november 2005

Locatie: bij Seb en Leonie in Hoofddorp vanaf 20.00u. Aanwezigen: Leonie, Seb, Gerard, Ronald II, Rutger, Jeroen, Monique en Ronald I. Toen Ronald I arriveerde, waren Gerard en Rutger al aanwezig. Gerard kwam langs om zijn speciale Carabande bouwsels op te halen. Hij had Troque meegenomen, waar Seb en Leonie mee bezig waren. Ronald I had Vroeger of Later meegenomen en daagde Rutger uit. Het spel beviel verrassend goed en het was erg spannend om de gebeurtenissen op de juiste plaats te leggen. Even later kwam ook Ronald II aan en Gerard daagde hem meteen uit voor een spelletje Vroeger of Later. Ronald I verloor de eerste uitdaging nipt van Rutger. Het bleek verslavend en ze speelden nog een spelletje. Ook Ronald II en Gerard begonnen aan een tweede spel. Opnieuw kwam Rutger als winnaar uit de bus. Inmiddels waren Seb en Leonie klaar met hun spel en kon er een "echt" spel gespeeld worden. Drachendelta was uitermate geschikt voor 6 spelers. Voor Ronald II en Gerard was het nieuw. Leonie verzorgde de uitleg, met enige aanvullingen van Ronald I. Het begin van het spel verliep een beetje chaotisch, maar ineens ging iedereen erg goed en moesten er telkens maatregelen tegen de koploper worden genomen. Seb was het eerste slachtoffer. Leonie ging ook erg goed, maar maakte een fout door een vierde plankje op een steen te leggen. Met een triomfantelijk gebaar verwijderde Ronald I dit plankje. Drie spelers stonden op het punt te winnen. Alle drie hadden ze de juiste kaart uitgespeeld. Zowel Ronald I als Rutger werden echter uitgeschakeld door een draak, waardoor Seb het spel kon winnen. Ondertussen waren Jeroen en Monique ook nog even langsgekomen. Er werden daarom twee spellen Heck Meck uit de kast gehaald en er kon een chaotisch spelletje dubbel Heck Meck gespeeld worden met 2 sets dobbelstenen. Je moest niet alleen snel doorspelen om te voorkomen dat de tweede set dobbelstenen je zou inhalen (waardoor je een beurt zou verliezen), maar je moest ook nog eens goed timen wanneer je een bepaalde steen zou pakken. Je kon lang niet meer alles in de gaten houden. Eindstand: Leonie 8 (34), Monique 8 (31), Jeroen 6, Rutger 3, Gerard 1, Ronald II 0, Ronald I 0. Ronald II had het nu naar eigen zeggen ook door, dus werd er nog een tweede ronde gestart. En ja hoor. Hij won nu het spel. Eindstand: Ronald II 5, Leonie 4, Jeroen 3, Monique 2, Ronald I, Rutger 0, Gerard 0. Jeroen en Monique gingen alweer huiswaarts. Toch leuk dat ze nog even waren geweest. De anderen speelden nog twee keer 6nimmt!. Eindstand 1: Rutger 6, Seb 10, Ronald I 13, Leonie 16, Gerard 17, Ronald II 20. Eindstand 2: Ronald I 0, Leonie 8, Ronald II 12, Seb 17, Gerard 19, Rutger 31. Het was inmiddels alweer tijd om huiswaarts te keren.

Op 1 december 2005 vieren we Sinterklaas in Sassenheim met het Sinterklaasspel. De deelnemers nemen voor € 10,00 aan cadeautjes mee.

Op 8 december 2005 gaan we de nieuwe Harry Potter film bekijken, waarschijnlijk in Utrecht.

17 november 2005

Locatie: bij Lody en Caroline in Sassenheim vanaf 20.00u. Aanwezigen: Leonie, Seb, Lody, Caroline, Saskia en Ronald I. Een kleine opkomst deze keer. Lody ging naar boven en kwam met enkele spellen voor zes spelers naar beneden. De keuze ging uiteindelijk naar Das Amulett. Lody kon met behulp van de spelregels en Ronald I het spel uitleggen. Het begin was voor de meesten nog even wennen. Ronald I profiteerde daarvan en nam snel een voorsprong. Seb leek het als eerste door te hebben en haalde Ronald I snel bij. Ze raakten in een strijd verwikkeld, waardoor Lody dichterbij kon komen. De anderen waren nog niet razendenthousiast over het spel, maar langzaam maar zeker begon alles op zijn plaats te vallen en ontstond er toch de nodige waardering voor het mechanisme. Ronald I en Seb waren de eerste die de winst voor het grijpen hadden, maar met vereende krachten wisten de dames dat tegen te houden. Ineens stond ook Lody op de grens van de overwinning. Wie van de drie zou het worden? Het bleek dat Seb de beste papieren had en hij greep dan ook de winst. Eindstand: Seb 8, Ronald I 7, Lody 6, Leonie 5, Caroline 5, Saskia 4. Uiteindelijk kon iedereen het spel toch wel waarderen. Seb, Leonie en Saskia gingen nu naar huis. Ronald I speelde met Lody en Caroline nog een spelletje For Sale. Caroline hield zich in het begin erg rustig en nam genoegen met kleine huisjes. Lody gaf ondertussen het meeste geld uit, voor een paar mooie bouwsels. Ronald I bewoog zich daar een beetje tussen. Tegen het einde van de eerste fase begon Caroline zich er toch mee te bemoeien en begon veel geld uit te geven. Na de eerste fase had alleen Ronald I nog 1 muntje over. De tweede fase was voor Caroline. Zij kreeg de minste slechte cheques en won met ruimte voorsprong. Eindstand: Caroline 89, Ronald I 79, Lody 71.

Volgende week bij Seb en Leonie in Hoofddorp.

Op 1 december 2005 vieren we Sinterklaas in Sassenheim met het Sinterklaasspel. De deelnemers nemen voor € 10,00 aan cadeautjes mee.

Op 8 december 2005 gaan we de nieuwe Harry Potter film bekijken, waarschijnlijk in Utrecht.

10 november 2005

Locatie: bij Ronald I in de Kwakel vanaf 20.00u. Aanwezigen: Leonie, Seb, Lody, Koen, Esther, Rutger, Jeroen, Monique en Ronald I. Jeroen en Monique waren de eersten. Jeroen was niet helemaal lekker, maar hij wilde toch graag komen spelen. Ze hadden Angkor meegenomen. Toen Jeroen het aan het uitleggen was, kwamen ook Esther en Rutger binnen. Rutger kon nog meedoen. In Angkor speelt iedereen op een eigen bordje. Daarop probeer je zo groot mogelijke tempelcomplexen te bouwen. Daarnaast kun je het oerwoud laten groeien op de andere bordjes, om zo de tempels weer te overwoekeren. Tot slot heb je nog de mogelijkheid om het oerwoud tegen te houden met water. Iedere speler heeft 3 verschillende figuren die punten opleveren als ze aangrenzend worden geplaatst aan bepaalde tegels. In je beurt mag je telkens 2 dingen plaatsen (tegels en/of figuren). Ronald I bouwde al snel een groot tempelcomplex en dat trok natuurlijk het nodige oerwoud aan. Jeroen probeerde vooral de andere spelers tegen te werken. Het spel verliep een beetje vaag en toen Rutger plotseling de vijfde prinses uit de tegels trok, was het spel direct afgelopen. Ronald I had als enige maar één figuur ingezet, de anderen allemaal twee. Eindstand: Rutger 29, Monique 25, Ronald I 20, Jeroen 15. Het spel had geen verpletterende indruk achtergelaten. Ondertussen waren ook de anderen aangekomen (ondanks de opstoppingen door ongelukken en de omleidingen). Rutger wilde graag Caylus spelen en daar waren meer liefhebbers voor. Seb en Leonie wilden het beter doen dan vorige keer en Jeroen had het alleen maar met z'n tweeën gespeeld. De anderen gingen naar zolder. Een uitleg voor Rutger was nodig, maar hij pikte het snel op en het spel kon beginnen. Het was te merken dat Jeroen zijn dag niet helemaal had, want hij raakte steeds verder achterop. Met vijf spelers bleek het een stuk lastiger dan met vier spelers, maar toch was het nog goed te doen. Het duurde best wel lang, inclusief de uitleg en toen de anderen klaar waren, waren er zeker nog 3 beurten te gaan. Deze werden onder druk wat sneller afgemaakt. Uiteindelijk was het Rutger die Seb nog wist in te halen. Eindstand: Rutger 70, Seb 68, Ronald I 62, Leonie 57, Jeroen 42. Rutger was er niet helemaal zo enthousiast over als over Puerto Rico, maar verder bleek het toch een prima spel.

De anderen hadden zich vermaakt met Iguazu, Gemblo en Can't Stop.

Volgende week bij Lody en Caroline in Sassenheim.

Op 1 december 2005 vieren we Sinterklaas in Sassenheim met het Sinterklaasspel. De deelnemers nemen voor € 10,00 aan cadeautjes mee.

3 november 2005

Locatie: bij Lody en Caroline in Sassenheim vanaf 20.00u. Aanwezigen: Leonie, Seb, Lody, Esther, Caroline, Saskia en Ronald I. Lody had Caylus klaar liggen met handige overzichten die hij van internet had gehaald. Seb, Leonie, Saskia en Ronald I wilden het wel proberen. Esther (die met Ronald I was meegekomen) en Caroline kozen voor enkele korte twee-speler spellen. Lody verzorgde de uitleg van Caylus. Het spel kent net als Puerto Rico een hoop kleine regeltjes, maar als je het eenmaal speelt, valt alles op zijn plaats. Het is dan niet moeilijk meer om te spelen, maar nog wel lastig om te winnen. De mogelijkheden die je hebt worden namelijk bepaald door de gebouwen die worden gebouwd. Iedereen kan gebruik maken van alle gebouwde gebouwen, maar per gebouw kan er maar één arbeider aan de slag. Het is dus erg dringen om in de juiste gebouwen te komen. En dan is er nog een probleem. Er loopt een provoost door het dorp die bepaalt welke gebouwen wel actief mogen zijn, en welke niet. Uiteraard is hij wel gevoelig voor het nodige smeergeld. Leonie was het eerste slachtoffer van deze provoost, die door Seb werd betaald. Leonie was er niet over te spreken en liet dat ook duidelijk merken. Ze moest nu een andere tactiek kiezen om weer een beetje in het spel te komen. Dat deed ze erg goed, want ze ging met sprongen vooruit. Toch was het Ronald I die het juiste ritme had gevonden en hij was hard op weg om de woonhuizen die hij als eerste had gebouwd, om te toveren tot iets moois. Bijna werd hij nog verschalkt door Saskia, die ineens ook voldoende grondstoffen bleek te hebben. Gelukkig voor Ronald I was hij eerder aan de beurt. Het was inmiddels te laat om het spel af te maken. Er was nog 1 beurt te gaan. In de eindstand is de eindafrekening dus nog niet verwerkt. Maar die zou niet veel verschil brengen. Eindstand: Ronald I 80, Leonie 65, Seb 50, Saskia 31. Een prachtig spel, dat je pas na enkele keren spelen leert te doorgronden. Seb was nog niet helemaal overtuigd van het spel. Hij had er blijkbaar iets meer van verwacht.

Esther en Caroline hadden zich ook prima vermaakt. Ze hadden later met Lody ook nog wat andere spellen gespeeld.

Volgende week bij Ronald I in de Kwakel.

22 oktober 2005

Locatie: bij Sandra en Enrico in Den Bosch vanaf 18.00u. Aanwezigen: Sandra, Enrico en Ronald I. Een onverwachte spellensessie om wat nieuwe spellen uit te proberen. Ronald I kwam in een file terecht waar hij 20 minuten in heeft gestaan. Toen hij in Den Bosch aan kwam, kon Sandra aan het eten beginnen. Met Enrico speelde Ronald I een prototype van het spel Obscura. Een twee speler spel, waarbij de spelers kunstvoorwerpen kopen en vervolgens de echtheid daarvan betwisten. Eindstand: Ronald I 5, Enrico -1. Er was duidelijk over het spel nagedacht en het zat leuk in elkaar. Maar het had niet echt een verslavingsfactor. Inmiddels had Sandra de boerenkoolmaaltijd klaar. Er werd heerlijk van gesmuld. Na het eten was het tijd voor Big Kini, een van de toppers van Spiel. Enrico had de spelregels al gelezen en verzorgde de uitleg. Het spelbord bestaat uit tegels waarop diverse eilanden staan. Deze tegels worden tijdens het spel ontdekt. Op elke tegel staan 3 van 4 soorten eilanden. Op de eilanden zijn diverse posities voor de bevolking aanwezig en afhankelijk van de positie kun je bepaalde acties uitvoeren. In elk van de 12 rondes kun je tweemaal een actie uitvoeren. De eerste speler die een bepaalde actie kiest, mag deze tweemaal uitvoeren, de tweede speler mag de actie eenmaal uitvoeren en de derde moet er zelfs voor betalen om hem eenmaal te mogen uitvoeren. Je kunt bevolking verplaatsen, bevolking vermeerderen, inkomsten genereren, tegels ontdekken, voorwerpen verzamelen of een baron kiezen. Als het spel afgelopen is, leveren bepaalde posities op de eilanden punten op, verder verzamelde series voorwerpen en ten slotte ook het ontdekken van tegels. Eindstand: Ronald I 44, Enrico 40, Sandra 26. Sandra had zich gericht op het ontdekken van tegels, Enrico op het verzamelen van voorwerpen en Ronald I op de posities op de eilanden. Het begin van het spel verliep enigszins saai. Het leek in niets op de verwachte topper. Naarmate het spel vorderde ontstonden er echter steeds meer mogelijkheden en werd het steeds interessanter. Aan het eind was iedereen toch wel te spreken over het spel.

Enrico en Sandra bij Big Kini

Daarna kwam Enrico met een stapel spellen de kamer binnenzetten, die nog gespeeld moesten worden. Sandra koos Kreta uit en Ronald I kon het spel wel uitleggen. Naarmate het spel vorderde werd Sandra echter steeds stiller. Het bleek dat het niet haar spel was en dat ze er niet veel plezier aan beleefde. Tijd voor iets anders dus. Het spel was op dat moment ongeveer halverwege en er zat maar 1 punt verschil tussen de spelers. Even iets korts dan maar: Diamant. Sandra kende het spel nog niet. Enrico had de nieuwe versie gekocht, waarin geen spelbord meer zit. Met drie spelers is het niet echt spectaculair. Sandra gaf het iets te snel op, waardoor ze kansloos voor de overwinning was. Ronald I had in het begin een voorsprong kunnen nemen. Enrico moest dus in ieder geval meer diamanten vinden in een van de latere mijnen. In de laatste mijn ging hij precies lang genoeg door en haalde Ronald I zo toch nog in. Eindstand: Enrico 40, Ronald I 36, Sandra 19.

Sandra en Ronald I bij Kreta

Tot slot van de avond nog een spelletje Heck Meck. Enrico wist al snel een grote toren te verzamelen, maar deze werd door Sandra en Ronald I vakkundig tot nul gereduceerd. Ronald I was het volgende slachtoffer en het was Enrico die al snel weer een grote toren had. Eindstand: Enrico 9, Sandra 4, Ronald I 1. Het was inmiddels al weer tijd om de terugreis te aanvaarden. De avond was weer voorbij gevlogen.

20 oktober 2005

Locatie: bij Jeroen en Monique in Hoofddorp vanaf 20.00u. Aanwezigen: Leonie, Seb, Jeroen, Monique, Rutger, Esther, Caroline, Bart, Saskia en Ronald I. Jeroen zat al klaar met Cash 'n Guns toen de anderen naar boven kwamen. Saskia, Leonie, seb, Bart en Ronald I wilden wel meedoen. Cash 'n Guns verloopt over 8 rondes. In elke ronde wordt een deel van de buit verdeeld. Iedere speler heeft een pistool en 8 schietkaarten. Drie daarvan schieten daadwerkelijk. Aan het begin van elke ronde kiest iedereen een kaart. Dan telt de spelleider tot 3 en iedereen richt zijn pistool op iemand anders. Vervolgens krijgt iedereen de mogelijkheid om weg te duiken ten koste van een "chicken" fiche. Nu worden de schietkaarten verwerkt en wordt gekeken wie er nog overeind staat. Deze spelers verdelen de buit zo goed mogelijk. Een restant blijft liggen voor de volgende ronde. Wie drie keer is neergeschoten, ligt uit het spel. Bart was de enige die het spel niet overleefde. Saskia, Leonie en Jeroen haalden allemaal 80.000. Leonie was van hen het meeste geraakt en werd zo de winnares. Seb had 50.000 en Ronald I had 40.000. Beiden hadden het in het begin goed gedaan, maar misten de laatste buit. Daarna Timbuktu. Seb, Saskia, Rutger, Caroline en Ronald I waren de spelers. Caroline had het al gespeeld en verzorgde de uitleg. In Timbuktu leiden de spelers een karavaan die goederen naar Timbuktu brengt. Onderweg worden echter goederen gestolen. De informatie over de plaats en de soort van de goederen krijgen de spelers in delen aangeleverd tijdens het verplaatsen van de kamelen. Een goed geheugen en wat geluk is daarbij van belang. Ronald I had enkele malen pech en ook Seb maakte niet altijd de handigste keuzes. De strijd ging tussen Rutger en Caroline, maar ook Saskia maakte nog een kans. Caroline maakte in de laatste beurt de verkeerde keuze, waardoor de winst naar Rutger ging. Had ze de andere keuze gemaakt, dan was zij de winnares geweest. Eindstand: Rutger 134, Caroline 109, Saskia 107, Seb 89, Ronald I 56. Een interessant spel, maar het duurde toch wel een beetje lang. Daarvoor was het wellicht iets te eentonig. Tot slot van de avond nog een actief spelletje Cash 'n Guns. Voor Rutger was het nieuw, Seb, Ronald I en Caroline hadden het al wel gespeeld. Seb lag er al heel snel uit met 3 treffers. Rutger, Caroline en Ronald I hielden elkaar goed in evenwicht. In de laatste ronde wist Rutger de winst zeker te stellen. Eindstand: Rutger 160.000, Ronald I 130.000, Caroline 115.000. Ronald I en Caroline waren beiden 2 keer geraakt, Rutger geen één keer. Een terechte winnaar.

Volgende week bij Seb en Leonie in Hoofddorp.

6 oktober 2005

Locatie: bij Seb en Leonie in Hoofddorp vanaf 20.00u. Aanwezigen: Leonie, Seb, Lody, Jeroen, Monique, Rutger, Esther, Willem, Sacha, Saskia en Ronald I. Een grote opkomst, hoewel niet iedereen er direct vanaf het begin was. Ronald I had nogmaals King Arthur meegenomen. Sacha, Saskia en Rutger kenden het nog niet en wilden het wel spelen. Na een korte uitleg van Ronald I kon er worden begonnen. Het spel begon erg voorzichtig en iedereen volgde de voetsporen van Merlijn. Dat werd wel wat eentonig. Telkens dezelfde tekst. Maar toen bleek dat er elders meer te halen was, ging iedereen zijn eigen weg en werden er afwijkende beslissingen genomen. Het bleek zelfs mogelijk om je benodigde uitrusting te stelen, maar dat had wat onverwachte neveneffecten. Het leek erop dat Ronald I het spel zou gaan winnen. Hij had veel roem en had alleen nog een harnas nodig. Rutger had inmiddels wel alle uitrusting, maar hij moest nog veel roem verzamelen. Hij wist echter de abt goed te vriend te houden en haalde flink wat roem binnen. Het werd spannend. Ook de dames liepen snel in. Toch was het Rutger die de nieuwe koning van Engeland werd. Iedereen had zich prima vermaakt met het spel. Het was leuker dan ze verwacht hadden, al was het door het geluid dat de overige spelers maakten, soms lastig te verstaan wat het spelbord vertelde. De anderen waren begonnen met Kardinaal & Koning en toen er meer spelers waren gekomen, hadden ze Heck Meck op tafel gezet. Ze waren ongeveer gelijk klaar. Diverse spelers gingen echter al naar huis ivm vroeg opstaan of vermoeiende weken. Saskia wilde nog wel graag Piratenbaai spelen. Helaas duurde dat voor de velen te lang, dus dat ging niet door. Ronald I verzorgde nog wel een korte uitleg aan Saskia, die daarna ook maar naar huis ging. Ronald I, Lody en Leonie speelden nog een spelletje Drahtseilakt. Er werden drie rondes gespeeld, waarbij de kaartenstapels werden doorgegeven, net als bij Land Unter. Eindstand: Ronald I (3+1+6=) 10, Lody (3+8+8=) 19, Leonie (7+8+14=) 29. Zo kwam er al vroeg een einde aan de spellenavond. Volgende week geen spellenavond, want dan zitten de meeste spelers in het Duitse Essen.

Over twee weken bij Jeroen en Monique in Hoofddorp.

Spellensessies overzicht

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005