Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spellensessies > 2004.3

Titel (5K) Spellensessies 2004.3

30 september 2004

Locatie: bij Lody en Caroline in Sassenheim vanaf 20.00u.  Spelers: Monique, Jeroen, Leonie, Seb, Caroline, Lody, Bianca H, Koen, Det, Willem en Ronald I. Een grote opkomst. Det was helemaal uit Zeeland gekomen om mee te spelen. Bij binnenkomst werd Ronald I direct door Koen uitgedaagd voor Memoir'44. Ronald I waarschuwde hem dat hij erg in vorm was, maar die waarschuwing sloeg Koen in de wind. Ronald I mocht zelfs het scenario uitkiezen. Hij koos voor scenario 11, de bevrijding van Parijs. Ronald I begon super. Bij al zijn dobbelsteenworpen trof hij wel doel, terwijl Koen maar mondjesmaat treffers produceerde met de Duitsers. Ronald I brak dan ook snel door de linies, maar liep toch enkele verliezen op. Toch wist hij het scenario met 5-3 te winnen. Een revanche was op zijn plaats, uiteraard met omgekeerde partijen. Ook nu verliep het voor Ronald I zeer voorspoedig. Als Koen al in de buurt van de stellingen van Ronald I kwam, dan wist hij maar weinig eenheden te raken. Opnieuw won Ronald I met 5-3. Koen bleef teleurgesteld achter.  Ronald I gaf hem echter nog een kans. Hij mocht zelf het scenario uitkiezen en de kant. Dat moest toch hoop geven. Hij koos voor zijn favoriete scenario, nummer 3: Sword Beach. Hij wilde met de geallieerden het spel winnen. Ronald I had zijn goede dobbelsteenworpen nog niet verloren. De eerste 10 dobbelstenen waren allemaal raak. Koen werd vastgezet op het strand en werd finaal in de pan gehakt. Pas toen het spel bijna voorbij was, wist hij enkele treffers te produceren. Hij verloor kansloos met 5-0. Toch een geluksspel ? Aan de andere tafels werden Goa en Keythedral gespeeld. Ter afsluiting werd er ook nog 6nimmt gespeeld. Ondertussen werd er ook nog gepraat over de vertaling van Doom: The Boardgame. Wat moet je wel vertalen, wat niet. En als je iets vertaalt, wat moet het dan worden ? Simpele woorden als "invader" en "kills" blijken toch niet zo makkelijk in te passen. Er werden nog wat ideeŽn uitgewisseld, maar toen was het toch alweer de hoogste tijd om naar huis te gaan. Het onweer was inmiddels gaan liggen.

Volgende week bij Ronald I in de Kwakel.

Spellensessies overzicht


23 september 2004

Locatie: bij Seb en Leonie in Hoofddorp vanaf 20.00u.  Spelers: Monique, Susanne, Sacha, Leonie, Seb en Ronald I. Vanavond waren de sterke mannen nodig om het bed van de zwangere Leonie op te hogen. Eťn voor ťťn belden ze ziek af: Rutger, Lody, Jeroen. Ook Willem was niet aanwezig, dus moesten Seb en Ronald I het doen, met hulp van de aanwezige dames. Daarna was het spellen spelen. Als eerste het ballon vlieg spel MontgolfiŤre. Voor Sacha was dat nieuw, dus verzorgde Ronald I de uitleg. Ronald I ging als een speer van start, maar hij werd al snel ingehaald door Leonie, Sacha en Susanne. Daarna ging het steeds verkeerd met Sacha en ook Ronald I werd op de voor hem verkeerde momenten in slaap gesust. Monique deed nog lang mee voor de overwinning, maar stortte ineens in en eindigde met Sacha onderaan. Ronald I had nog een aardige opmars aan het einde, die alleen door storm kon worden tegengehouden. Eindstand: Leonie 10, Susanne 9, Ronald I 8, Seb 8, Sacha 6, Monique 6. Sacha vond het spel helemaal niks, dus kwam er geen revanche. Daarna Trans Amerika. Ronald I had een superstart en ook de tweede ronde ging hij niet slecht. Seb schoot naar voren, dus was het spel al na de derde ronde afgelopen. Opnieuw een overwinning voor Leonie, ditmaal gedeeld met Ronald I. Eindstand: Leonie 7, Ronald I 7, Susanne 6, Sacha 4, Monique 3, Seb -2. Het volgende spel voor 6 spelers was Alles im Eimer. Opnieuw was het een nieuw spel voor Sacha, maar ook dit was snel uitgelegd. Ronald I had slechts enkele kleuren kaarten in handen en werd dan ook snel gereduceerd tot slechts enkele emmers. Sacha en Leonie deden het erg goed. Seb was het volgende slachtoffer, gevolgd door Monique. Toen ineens stortte ook het bolwerk van Susanne in. Ronald I hield ondertussen met 2 emmers nog steeds goed stand. Toen ook Leonie een paar klappen te verduren kreeg, richtte iedereen zich op Sacha. Die schakelde snel Susanne uit. Vervolgens wilde Seb een aanval op Sacha voorbereiden met een rode 1, Leonie speelde een rode 2, maar zelfs daar kon Ronald I niet overheen en verloor ook hij zijn laatste emmer. De overwinning ging gemakkelijk naar Sacha. Eindstand: Sacha 6, Seb 2, Leonie 1, Monique 1, Ronald I 0, Susanne 0. Tot slot nog een spelletje Fluxx, versie 3.0. Ook nieuw voor Sacha en opnieuw was het Leonie die wist te winnen. Maar ja, zij is dan ook met twee.

Toch nog 4 spellen gespeeld. Nog even bijgekletst over de afgelopen week en toen weer huiswaarts. Volgende week bij Lody en Caroline in Sassenheim.

Spellensessies overzicht


16 september 2004

Locatie: bij Jeroen en Monique in Hoofddorp vanaf 20.00u.  Spelers: Sandra, Enrico, Rutger, Esther, Lody, Caroline, Leonie, Seb, Bianca H, Jeroen, Monique, Arthur en Ronald I. Een grote opkomst. Seb stelde voor om Atlantic Star te gaan spelen. Caroline kon het wel uitleggen en 4 anderen schoven aan. Sandra was de enige speler die het ook eens had gespeeld. De spelers verzamelen kaarten om daarmee cruises te varen. Elk van de vier cruises moet een keer gevaren worden en de bedoeling is een zo hoog mogelijke score te halen, zodat je in een tabel boven je tegenstanders eindigt en zo meer punten scoort. Arthur had de uitleg niet helemaal goed meegekregen en werd gedwongen een slechte cruise te varen. Toen was het principe wel helemaal duidelijk en kwam hij steeds beter in het spel. Ronald I bleek goed in het spel te zitten en stond geruime tijd bovenaan. Seb zette veel geld in en dat leek een goede zet te zijn. Hij wist het alleen niet af te maken. Caroline had een perfecte laatste cruise voorbereid en wist zo nog de winst van Ronald I af te pakken. Eindstand: Caroline (22+10+4+16=) 52, Ronald I (16+7+10+13=) 46, Arthur (1-+15+2+10=) 37, Seb (2+20+7+3=) 32, Rutger (0+3+18+8=) 29, Sandra (6+1+14+5=) 26. Een aardig spel, maar met 6 spelers is het toch een beetje te traag en te onvoorspelbaar. Ronald I wilde graag nog een keer Sankt Petersburg spelen. Caroline vertelde dat zij het spel altijd won, maar dat kon hem niet deren. Lody en Rutger deden ook mee. Voor Rutger was het een nieuw spel, dus moest er eerst worden uitgelegd. Tijdens het spel was het voor hem dan ook een ontdekking van de mogelijkheden en vooral de onmogelijkheden. Ronald I had zijn inkomsten snel op een goed niveau en maakte daar goed gebruik van. Hij verzamelde enkele dezelfde gebouwen en kon deze vervolgens achter elkaar bouwen. Caroline en Lody probeerde nog wat met de edelen, maar ook daar kon Ronald I moeiteloos bijblijven. Ronald I was nog even vergeten dat er aan het einde ook nog punten met het geld werden gescoord, maar daarmee kwam zijn overwinning niet in gevaar. Eindstand: Ronald I 45, Lody 41, Caroline 41, Rutger 36. 

Inmiddels was het de hoogste tijd om naar huis te gaan. De spelersgroep was ondertussen al wel uitgedund. Nog even stoeien met de blokken van Cuboro, maar dan toch snel naar huis. Volgende week bij Seb en Leonie, waar het bed van Leonie verhoogd moet gaan worden.

Spellensessies overzicht


10 september 2004

Locatie: bij Arthur in Amsterdam vanaf 20.00u.  Spelers: Marc, Maria, Marco,  Jeroen, Monique, Jan, Elise, Arthur en Ronald I. Arthur was nog aan het koken voor enkele spelers toen Ronald I arriveerde. Vlak daarna kwamen Marc en Maria. Beiden hadden ook al gegeten, dus werd besloten een spelletje Puerto Rico te doen. Ook Marco was nog op tijd. Ronald I ging als een speer van start. Hij kreeg veel inkomsten en kon zowel de fabriek, de haven en de werf bouwen. Marco begon erg traag, maar bouwde zijn stad goed op. Zo kwam hij uiteindelijk toch aan de fabriek en de haven en produceerde zelfs alle vijf de goederen. Marc moest het hebben van zijn koffie en de twee markthallen, waarmee hij flink geld inzamelde. Maria kwam niet echt in het spel, wat ze ook probeerde. Marco bouwde uiteindelijk zijn stad dicht en alleen Maria mocht nog een rol kiezen. Zij was de enige zonder groot gebouw en koos dus niet voor de burgemeester. Marc en Marco hadden beiden 2 grote gebouwen en Ronald I had de laatste. Niemand was er echter in geslaagd deze te bevolken met kolonisten. Er werden dus alleen punten gescoord voor verschepingspunten en gebouwen. Eindstand: Ronald I (26+22=) 48, Marco (20+25=) 45, Marc (23+20=) 43, Maria (19+15=) 34. De andere spelers waren na het eten begonnen met een kort kaartspelletje, maar waren nog steeds bezig. Dus werd besloten tot een kort spelletje Guillotine. Ronald I begon goed met 2 paleiswachten en hoopte in de laatste ronde nog 2 paleiswachten te pakken.  Deze werden echter door Marco weggekaapt. Ronald I zag tijdens het spel in Marco zijn grootste concurrent en werkte dus vooral hem tegen. Daar kon Maria goed van profiteren. De eindtelling moest echter bepalen wie had gewonnen. Eindstand: Ronald I 24, Maria 23, Marco 18, Marc 13. De anderen waren inmiddels ook klaar en dus kon er gewisseld worden. Jan wilde wel El Grande doen. Ronald I, Jeroen en Marc schoven aan. In het spel ontbraken de spelregels en aangezien niet al het spelmateriaal aanwezig was, moest er gegokt worden hoeveel blokjes er voor elke speler zijn. Er werd gekozen voor 25, maar later bleek dat het 31 moest zijn. Dat bleek dan ook in de laatste ronde, toen niemand meer enig blokje had om in te zetten. Jeroen had een superstart, maar werd langzaam maar zeker bijgehaald door Marc. Ronald I en Marc speelden elkaar af en toe een beetje een balletje toe en het was telkens Jan die de klos leek te zijn. Nu Jan de concurrent van Jeroen werd, ging Jeroen ook zijn pijlen op Jan richten. De eindstrijd ging tussen Ronald I en Marc. Marc bracht Ronald I een flinke slag toe, maar Ronald I sloeg hard terug. In de laatste beurt wist Marc Ronald I nog flink tegen te werken. Zou dat voldoende zijn ? Eindstand: 1) Marc, 2) Ronald I -4, 3) Jeroen -20, 4) Jan -22 (er staan geen scores op het scorespoor). Een interessant spel dat vaker gespeeld moet worden. Er werd nog wat nagepraat, maar toen was het tijd om naar huis te gaan. De gezellige avond was weer voorbij gevlogen.

Spellensessies overzicht


9 september 2004

Locatie: bij Seb en Leonie in Hoofddorp vanaf 20.00u.  Spelers: Lody, Jeroen, Monique, Seb, Leonie, Maria, Susan, Willem, Sacha, Rutger, Esther en Ronald I. Weer een grote opkomst. Ronald I had Tahuantinsuyu meegenomen, een spel dat hij nog moest spelen voor de International Gamers Awards. Jeroen, Monique en Lody waren gewillige medespelers. Het spel begon wat traag, omdat er een paar keer naar de spelregels moest worden gegrepen. Het spel over de Inca's bestaat uit een aantal fases, die in verschillende volgordes worden doorlopen. Zo is er een fase, waarin de spelers nieuwe arbeiders krijgen op basis van het aantal gebieden dat ze hebben veroverd, het aantal terrassen dat ze gebouwd hebben en hun positie op de ranglijst. Dan is er een kaartenfase, waarin iedere speler een kaart speelt tussen twee andere spelers in. Deze kaart beÔnvloedt deze beide spelers. Dan is er een bouwfase, waarin de spelers 2 wegen bouwen en nog iets anders, zoals een stad of een tempel, of een gebied veroveren. Dit kost uiteraard arbeiders, maar levert wel direct punten op. Tot slot is er een waarderingsfase, waarin punten worden verdiend voor de bouwwerken waar de spelers een weg naar hebben gelegd. Uiteraard gaat het erom zoveel mogelijk punten te verdienen. Dit kan zowel in de bouwfase als in de waarderingsfase. Monique begon met punten scoren, maar werd hard teruggeworpen door ťťn van de kaarten. Daarna verliep het spel traag en saai en het kon vooral Monique en Lody niet boeien. Bijna waren de spelers op het punt gekomen om het op te geven, toen het spel meer begon te leven. De effecten van de verschillende fases werden duidelijker en er werd beter ingespeeld op de effecten van de kaarten. Ronald I bouwde op een speciale plaats een tempel om daar de volgende beurten met een kaart van te profiteren. Monique deed in haar gebied hetzelfde. Het zou echter anders lopen. Zowel Ronald I als Monique werden getroffen door een kaart, waardoor hun verbinding met de tempel werd verbroken. De lachende derde was Lody die van beide kaarten kon profiteren. Hij scoorde erg veel punten en was eigenlijk al niet meer in te halen. Omdat het al wat later werd, werd besloten het spel af te sluiten aan het eind van de eerste periode van het Middle Empire. Eindstand: Lody 92, Monique 67, Ronald I 63, Jeroen 61. Aan het eind had het spel toch wel een redelijk goede indruk achtergelaten, maar dat zag er in het begin niet zo naar uit. Helaas was er geen tijd meer om de foto's van Tikal te bekijken die Willem en Sacha in Mexico hadden gemaakt. Volgende keer beter.

Volgende week bij Jeroen en Monique in Hoofddorp.

Spellensessies overzicht


2 september 2004

Locatie: bij Ronald I in de Kwakel vanaf 20.00u.  Spelers: Caroline, Lody, Jeroen, Monique, Seb, Leonie, Bianca H, Susan, Willem, Sacha, Esther, Sandra en Ronald I. Overdag waren Jeroen, Sandra en Ronald I naar een demonstratiedag van 999Games geweest. Daar werden de nieuwe spellen voor de komende tijd getoond. De grote spellen waren Genius en Herders en Schapen. Daarnaast een serie kleine spellen met Spy, Manga Manga, Oh Farao en Saga. Spellen die er nog aan gaan komen zijn Goa en Sankt Petersburg. 

Het eten zat er net in toen Esther al voor de deur stond, niet lang daarna gevolgd door Seb, Leonie en Monique. Het bleek een drukke avond te worden, want ook Susan, Lody en Caroline en Bianca H verschenen nog. Toen er beneden en boven net gespeeld werd, kwamen ook Willem en Sacha nog binnen. Sacha kon beneden bij de dames aanschuiven. Willem keek boven mee met de andere spelers. Boven werd gekozen voor Elfenland met de Elfengold uitbreiding. Jeroen had het wel eens gespeeld, maar toch moesten de spelregels nog stap voor stap worden doorgenomen. Het spel verliep traag en moeizaam en het was lastig inschatten wat nu een goede waarde voor een bepaald fiche was. 

Er werd met wisselend succes gereisd langs de diverse steden. Seb spaarde eerst veel kaarten en later veel geld om aan het eind van het spel te kunnen toeslaan. Ronald I en Leonie hadden een prima start, maar vooral Ronald I had daarna wat tegenslag. Aangezien het spel traag verliep werd besloten maar de helft te spelen, zodat ook Willem nog een kansje kreeg om wat te spelen. Susan bleek de verrassende winnares halverwege het spel. Seb bleef teleurgesteld met veel geld achter. Eindstand: Susan 9 (33), Jeroen 8 (39), Leonie 8 (16), Seb 7 (44), Lody 7 (12), Ronald I 6 (19). Het zal voorlopig wel weer even duren voordat dit spel op tafel komt.

Tot slot van de avond met de overgebleven 7 spelers een spelletje Bluff. Willem en Ronald I vielen als eerste af, gevolgd door Lody en Caroline. Jeroen kon de dames Monique en Bianca H ook niet bijbenen. Bianca H was nog het scherpst op dit tijdstip en wist gemakkelijk van Monique te winnen. De rest van de avond werd gepraat over de komende spellenactiviteiten.

Volgende week bij Seb en Leonie in Hoofddorp.

Spellensessies overzicht


26 augustus 2004

Locatie: bij Jeroen en Monique in Hoofddorp vanaf 20.00u.  Spelers: Caroline, Lody, Monique en Ronald I. Jeroen zat in het buitenland, dus was alleen Monique aanwezig. Ronald I was vroeg aanwezig, zodat er rustig naar de hockeyfinale op de Olympische spelen kon worden gekeken. Seb en Leonie belden af, vanwege overwerk, dus zou het een rustige avond worden. Uiteindelijk kwamen Lody en Caroline toch nog (het was even zoeken nu de brug was afgesloten). De hockeyfinale werd nog even afgekeken, voordat de spellenzolder werd opgezocht. Lody wilde wel eens Das Amulet spelen en daar was geen bezwaar tegen. Ronald I verzorgde middels de handleiding de uitleg. Vooral als je het de eerste keer speelt, moet je erg wennen aan het spelsysteem. Caroline kreeg erg goede beginkaarten en maakte daar ook nog eens prima gebruik van tot haar grote verrassing. Ze had dan ook al snel een grote voorsprong. Het lukte de anderen niet meer om deze voorsprong in te lopen en Caroline eindigde dan ook als winnares. Eindstand: Caroline 7, Monique 4, Ronald I 3, Lody 2. Ronald I stelde een revanche voor, nu iedereen het spel onder de knie had. Nu ging het een stuk meer gelijk op. Totdat Ronald I een goede kaartencombinatie had weten te bemachtigen en een tussensprint plaatste. Er kon nog wel worden voorkomen dat hij het spel in deze ronde al uitmaakte. De anderen deden de volgende ronde nog veel pogingen om hem tegen te houden, maar uiteindelijk lukte dat niet. Eindstand: Ronald I 9, Lody 6, Monique 5, Caroline 4. Het principe van de toverspreuken is erg leuk. Hoe meer je er voor biedt, hoe langer ze meegaan. En dan zijn er combinaties van spreuken die erg sterk zijn. Er werd nog even naar Kogge gekeken, voordat de avond werd afgesloten. Een rustige maar heel gezellige avond.

Volgende week bij Ronald I in de Kwakel.

Spellensessies overzicht


19 augustus 2004

Locatie: bij Lody en Caroline vanaf 20.00u.  Spelers: Seb, Lody, Caroline, Rutger, Esther, Bianca H en Ronald I. Ronald I wilde graag Industria spelen in verband met de nominaties voor de International Gamers Award. Lody kende het spel en had het voorbereid. Bianca H en Rutger waren de andere spelers. Caroline ging met Esther en Seb aan de slag met St. Petersburg. In Industria kopen de spelers bij veilingen gebouwen, grondstoffen, technologieŽn en bonussen. Er werd gebruik gemaakt van de vertaling van het Vlaams Spellenarchief, maar later bleek dat daar een belangrijke fout in zit. Bij de eindscore leveren de talers niet 1 punt op, maar 1 punt per 3 talers. En dat is een groot verschil. Nu leek het of de gebouwen bijna geen meerwaarde hadden en Rutger potte dan ook zijn geld op. Daardoor kwam er weinig geld in omloop en werd er ook weinig geboden. Zo liet het spel een onbevredigend gevoel achter. Het spel wordt gespeeld over diverse tijdperken. Er zijn op diverse manieren punten te verdienen: door het bouwen van gebouwen, door het inzetten van technologieŽn, door verbindingen tussen gebouwen en technologieŽn en door de bonuskaarten. Bart gaf Ronald I de tip zich te richten op de bonuskaarten, maar later bleek dat hij de technologieŽn bedoelde. Rutger richtte zich vooral op geld, hoe kan het ook anders, terwijl Bianca voor de technologieŽn ging. Lody ging voor de gebouwen die korting op bouwkosten gaven.  Het spel leek steeds trager te verlopen. Dit kwam waarschijnlijk omdat er maar weinig geld in omloop was. Toch naderde het einde en kon de eindscore worden opgemaakt. Uiteraard werd daarbij de verkeerde spelregel gebruikt. Eindstand (punten + geld + verbindingen + bonussen): Bianca H (28+2+15+0=) 45, Ronald I (17+1+3+20=) 41, Rutger (11+20+9+0=) 40, Lody (12+6+6+6=) 30. Een prima overwinning van Bianca H, die in het begin van het spel helemaal vast leek te lopen. De tip van Bart was dus terecht dat de technologieŽn de doorslag zouden geven. Uitgaande van de verkeerde regels werd er zelfs gesuggereerd dat je mogelijk zou kunnen winnen zonder maar iets te kopen of te bouwen. Een volgende keer zal het spel echter anders verlopen, dus wellicht geeft dat een positieve impuls. Op de zijkant van de doos staat de naam van de auteur trouwens verkeerd geschreven. Slordig. Er werd nog wat nagekletst, voordat iedereen naar huis ging. Slechts ťťn spel gespeeld deze keer, maar dat mocht de pret niet drukken.

Volgende week bij Jeroen en Monique I in Hoofddorp.

Spellensessies overzicht


12 augustus 2004

Locatie: bij Ronald I in de Kwakel vanaf 20.00u.  Spelers: Jeroen, Monique, Seb, Leonie, Caroline, Rutger, Esther, Suzan en Ronald I. Seb, Leonie en Suzan waren de eersten. Er werd besloten een kort spelletje te starten en Ronald I stelde voor Land Unter te spelen. Seb kende het nog niet en Suzan herkende de uitvoering niet. Toen het spel was uitgelegd kwam ook Caroline binnen. Ze kon meteen nog aanschuiven. Net toen het spel begon, kwamen ook Jeroen en Monique binnen. Ronald I besloot met Jeroen en Monique een ander spel te gaan spelen: Expedition Pyramide. Toen het spel was voorbereid en uitgelegd kwamen ook Rutger en Esther nog. Esther kon nog meespelen met Expedition Pyramide en Rutger speelde een spelletje Fifa op de computer. Bij Expedition Pyramide moeten kleine legpuzzels worden opgelost. Hoe eerder je dat doet, hoe makkelijker je keuze uit een aantal diamanten. Wie aan het eind van het spel de meeste diamanten van ťťn kleur heeft, wint het spel. Monique begon erg goed, maar kon daarna een aantal puzzels niet oplossen. Esther had wisselend succes, terwijl Ronald I en Jeroen bijna alle puzzels wisten op te lossen. Ronald I was de enige die alle puzzels wist op te lossen. Het kwam echter aan op de laatste beurt. Als Ronald I deze zou winnen, dan zou hij het spel winnen. Voor Jeroen gold echter hetzelfde. Jeroen was net een fractie eerder dan Ronald I en was de enige die 7 diamanten wist  te verzamelen. Ronald I was de enige die zijn hele bordje vol wist te krijgen, maar werd toch maar derde. Eindstand: Jeroen (7, 3, 3, 3, 2), Esther (6, 5, 2, 2, 1), Ronald I (6, 4, 4, 4, 2, 1), Monique (6, 2, 1, 1, 1, 1). Het spel werd positief ervaren en zal zeker vaker op tafel komen. Het is geen hoogdravend tactisch spel, maar een leuk familiespel, waar ook veelspelers plezier aan kunnen beleven. In september verschijnt de Nederlandse uitvoering.  Van Phalanx was het nieuwe kaartspel FBI binnengekomen. Een mooie gelegenheid om dit uit te proberen. De spelregels moesten tweemaal worden doorgelezen, voordat duidelijk werd wat de bedoeling was. Elke beurt worden er 8 verdachten op tafel gelegd. De spelers bieden met eerder gevangen verdachten. Laat je een zware verdachte vrij, dan kom je eerder aan de beurt. Laat je een onschuldige vrij, dan kom je later aan de beurt. Laat je niemand vrij, dan zit je er tussenin. Iedereen zet vervolgens 2 agenten van een bepaalde kleur in en deze agenten kunnen alleen verdachten van dezelfde kleur arresteren. Te beginnen bij de speler die de zwaarste verdachte heeft vrijgelaten worden om beurten verdachten gearresteerd. De laatste speler mag daarna zijn tweede arrestatie doen en dan weer terug naar de eerste speler. Zo probeer je zware verdachten te arresteren en onschuldigen te laten lopen. Aan het eind van het spel worden nog bonuspunten verdeeld onder de spelers die de hoogste totale waarde per kleur hebben gearresteerd. Daarna worden alle punten opgeteld. Monique speelde een fantastische partij en zette regelmatig de juiste agenten in. In de laatste beurt verspeelde Ronald I nog zijn derde plaats. Monique werd afgemeten winnaar van dit aardige kaartspelletje. Een beetje licht spel voor Phalanx, maar verder een leuke afsluiter. Eindstand: Monique 37, Esther 26, Jeroen 23, Ronald I 22. Voordat iedereen naar huis ging, werd nog even naar de handen van Ronald I in Mindhunters gekeken.

Volgende week bij Lody en Caroline in Sassenheim.

Spellensessies overzicht


5 augustus 2004

Locatie: bij Jeroen en Monique in Hoofddorp vanaf 20.00u.  Spelers: Jeroen, Monique, Seb, Leonie, Lody, Rutger, Esther, Bianca H en Ronald I. Een grote opkomst. De groep werd in tweeŽn gesplitst. Ronald I, Jeroen, Lody en Bianca H kozen voor La Strada, de rest bleef achter bij Alhambra in de tuin. In La Strada bouwen de spelers handelsroutes tussen steden en dorpen. Hoe minder spelers een stad weten te bereiken, hoe meer punten het voor de aanwezige spelers oplevert. Lody had het spel al eens gespeeld en verzorgde de uitleg. De regels bleken heel simpel en het spel was snel te spelen. Ronald I ging als startspeler erg goed en had het gevoel dat hij aan het winnen was. Lody had echter de betere posities in de goede steden en bij de eindtelling bleek hij dan ook de grote winnaar. Eindstand: Lody 24, Jeroen 21, Ronald I 20, Bianca H 17. Aangezien het spel niet te lang had geduurd, was er nog voldoende tijd voor een revanche. Iedereen nam zich voor om het nu beter te doen en de anderen flink dwars te zitten. Opnieuw waren het Jeroen en Lody die om de overwinning vochten. Ze gingen vrijwel gelijk op, maar uiteindelijk was het toch weer Lody die de winst pakte. Eindstand: Lody 27, Jeroen 25, Ronald I 17, Bianca H 17. Ondanks dat ze twee keer verloren hadden, waren Ronald I en Bianca H toch ook zeer te spreken over dit spel. Dat komt zeker vaker op tafel.  Ter afsluiting van de avond op voorstel van Ronald I Big Shot. Een alleraardigst veilingspel, waarbij de spelers makelaars zijn en strijden om de waardevolste wijken op het bord. Jeroen had een superstart en halverwege was het eigenlijk wel duidelijk dat hij zou gaan winnen. Ronald I had tot nu toe nog weinig uit kunnen richten en het leek erop dat hij met 1 wijk zou blijven zitten. Door voldoende leningen te nemen kon hij tegen het einde toch nog een belangrijk veiling winnen en Lody buiten spel zetten. Eindstand: Jeroen (58+10-40=) 28, Ronald I (44+0-30=) 14, Bianca H (26+6-30=) 2, Lody (20+13-30=) 3, maar Lody had slechts 1 wijk en was dus uitgeschakeld. Het is de eerste keer dat je het spel speelt erg lastig in te schatten tot hoe ver je kunt gaan met een veiling. Een prima spel dat een beetje ondergewaardeerd is. Waar tijdens het spelen niet op gelet is, is dat je maar ťťn lening per ronde mag opnemen. Volgende keer beter. De warme zomeravond was helaas alweer ten einde.

Volgende week bij Ronald I in de Kwakel.

Spellensessies overzicht


29 juli 2004

Locatie: bij Seb en Leonie in Hoofddorp vanaf 20.00u.  Spelers: Jeroen, Monique, Seb, Leonie, Willem, Sacha, Susan en Ronald I. Omdat de anderen er nog niet waren, besloten Susan, Ronald I, Seb en Leonie een spelletje Drachendelta te gaan doen. Het was heerlijk weer, dus werd er in de tuin gespeeld. Lody en Caroline bleken nog op het strand te zijn, dus zouden ze niet komen. Net toen het spel was opgezet, kwamen ook de anderen de tuin in lopen. Ze gingen met z'n vieren een spelletje Bali spelen. Seb en Ronald I verzorgden de uitleg aan Susan. De spelers moeten met behulp van plankjes over een meer naar de overkant, zonder natte voeten te halen. De eerst beurt had Susan het nog niet helemaal door, maar daarna bleek het helemaal niet zo moeilijk te zijn. Zoals altijd begon Leonie weer voortvarend en Ronald I nam weer de buitenkant van het bord. Door haar voorsprong werd Leonie behoorlijk tegengewerkt. Toen Ronald I er bijna was, had Seb de mogelijkheid om hem tegen te werken, maar hij dacht meer aan zijn eigen winstkansen. Ronald I kon de overwinning echter niet meer ontgaan, maar Seb wist nog wel in dezelfde beurt te finishen. Susan wilde graag Carcassonne spelen. Er werd gekozen voor de eerste uitbreiding zonder de rivier. Ook moest er eerst overlegd worden over de boeren. Er werd voor gekozen 2 punten per boer te scoren en gewoon per weiland te tellen, zonder dubbele tellingen uit te sluiten. Het ging allemaal erg gelijk op en Susan en Seb waren heftig in gevecht om het grootste weiland. Susan en Leonie werkten aan een grote stad met een kathedraal en Seb en Ronald I werkten dat flink tegen. Er was slechts ťťn tegel geschikt om de stad te completeren en natuurlijk pakte Leonie die. Een score van 63 voor de beide dames. De heren konden alleen nog om de derde plek strijden. Eindstand: Leonie 137, Susan 114, Ronald I 83, Seb 71. Het werd al donker en iedereen wilde het niet al te laat maken. Dus werd er al na twee spellen gestopt. 

Volgende week bij Jeroen en Monique in Hoofddorp.

Spellensessies overzicht


22 juli 2004

Locatie: bij Lody en Caroline in Sassenheim vanaf 20.00u.  Spelers: Lody, Caroline, Jeroen, Monique, Seb, Leonie, Bianca H en Ronald I. Er werd eerst lekker gekletst in de tuin, voordat er met spelen werd begonnen. Buiten werd Lost Valley op tafel gezet, binnen Iglu Iglu. Ronald I verzorgde de uitleg van Lost Valley voor Caroline. Leonie en Bianca H kenden het spel al. Voor Caroline was het dan ook even aftasten wat belangrijk was. Ronald I koos voor de kano tactiek en haalde snel veel riviergoud binnen. Dat leverde echter niet voldoende op en hij kwam steeds verder achterop te liggen. Caroline was goed bezig een aantal mijnen leeg te halen. Bianca H probeerde mee te profiteren bij Ronald I, terwijl Leonie als wanhoopspoging een kist dynamiet kocht. Uiteindelijk koos Ronald I er voor om het spel te beŽindigen. Caroline had, zoals de anderen al zagen aankomen, ruim gewonnen. Eindstand: Caroline 24, Ronald I 18, Bianca H 18, Leonie 17. Iedereen was nogal moe van de afgelopen week, dus werd er geen nieuw spel meer gestart. Wel was het weer een heel gezellige avond geweest.

Volgende week bij Leonie en Seb in Hoofddorp.

Spellensessies overzicht


15 juli 2004

Locatie: bij Jeroen en Monique in Hoofddorp vanaf 20.00u.  Spelers: Lody, Caroline, Seb, Leonie, Willem, Sacha, Jeroen, Monique en Jaap. De heren gingen een spelletje Formula De doen, de dames speelden Goa.  Aangezien Ronald I ziek thuis was, dit keer geen verslag van het verloop. Volgende week bij Lody en Caroline in Sassenheim.

Spellensessies overzicht


8 juli 2004

Locatie: bij Ronald I in de Kwakel vanaf 20.00u.  Spelers: Jeroen, Monique, Rutger, Esther, Seb, Leonie, Bianca H en Ronald I. Ronald I, Seb en Rutger kozen ervoor om Diplomacy te doen. Leonie kwam wat later, dus de anderen begonnen met een spel voor 4: Wettstreit der Baumeister. Seb mocht als onervaren speler als eerst zijn landen kiezen. Hij koos voor Engeland en Frankrijk. Ronald I en Rutger mochten om beurten hun landen kiezen, terwijl ItaliŽ neutraal bleef. Ronald I kreeg Turkije en Oostenrijk, Rutger Rusland en Duitsland. Niet zo'n eerlijke verdeling dus.  Na een aantal beurten was het duidelijk dat Ronald I zou gaan winnen en dus werd de eindscore opgemaakt. Eindstand: Ronald I (10+4=) 14, Rutger (5+5=) 10, Seb (2+6=) 8. Seb had in ieder geval het nodige geleerd, dus er zal binnenkort vast nog wel een sessie volgen. 

Volgende week bij Jeroen en Monique in Hoofddorp.

Spellensessies overzicht


1 juli 2004

Locatie: bij Jeroen en Monique in Hoofddorp vanaf 20.00u.  Spelers: Lody, Caroline, Jeroen, Monique, Rutger, Esther en Ronald I. Rutger wilde graag Axis & Allies D-Day uitproberen en Ronald I was een gewillig slachtoffer. De anderen gingen met z'n vijven aan de slag met Rheinlander (eindelijk!) en later Evo. Aangezien Rutger altijd met de Duitsers speelt, koos hij daar nu ook voor. Beide spelers gooiden niet al te best, maar toch was het Ronald I die daar een voorsprong uit haalde. Hij kreeg telkens voldoende versterkingen en wist al vrij snel de bunkers aan de kust uit te schakelen. Zijn gevechtsvliegtuigen hielden de troepen van Rutger flink bezig. Vooral aan de Engelse zijde ging alles van en leien dakje. Al snel stonden de troepen allemaal aan land en was er niet veel tegenstand meer. De Amerikanen hadden wat meer moeite en verloren kostbare tijd. Alles zou zich dan om de centrale stad gaan ontwikkelen. Nu kreeg Rutger ook veel versterkingen en om onverklaarbare reden gooide Rutger bij alle gevechten om het gebied aan de de zijkant van St.Lo voordurend perfect, terwijl Ronald I daar alles verkeerd gooide. Daar verloor Ronald I erg veel eenheden. Eindelijk begon Rutger nu toch ook in mogelijkheden te geloven. De tijd begon te dringen voor Ronald I. Hij kon niet al zijn troepen meer op tijd naar St.Lo dirigeren. Hij plande zijn aanvallen op St.Lo zorgvuldig, maar wist niet alle eenheden van Rutger uit te schakelen. Het spel eindigde in beurt 10. Rutger had nog maar 5 eenheden totaal op het bord, tegen meer dan 20 voor Ronald I, maar aangezien Ronald I St.Lo nog niet volledig onder controle had, verloor hij alsnog, tot zijn grote teleurstelling. Waar liggen nog mogelijkheden om de Duitser van de overwinning af te houden?    Er was nog tijd voor een ander spel. Om in hetzelfde thema te blijven werd het nieuwe Memoir '44 tevoorschijn gehaald. Jeroen had al gelegenheid gehad om alles uit te pakken, dus terwijl Rutger het eerste scenario opzette, las Ronald I nog even de belangrijkste regels door. Memoir '44 heeft enigszins dezelfde regels als Battle Cry, dus er kon snel worden ingestapt. Het eerste scenario heeft dan ook nog alleen maar infanterie. Rutger begon weer als Duitser die 2 bruggen moest verdedigen. Ronald I concentreerde zich eerst op de wat makkelijker brug aan zijn rechterflank. Rutger wist echter met een Ambush twee van de eenheden van Ronald I te vernietigen en het duurde enige tijd, voordat Ronald I weer orders aan zijn rechterflank kon geven. Het centrum dan maar. Het mocht niet baten. Rutger gooide veel beter dan bij Axis & Allies D-Day en won uiteindelijk gemakkelijk met 4-1. Een revanche met omgedraaide partijen was het gevolg, want Evo was nog steeds niet ten einde aan de andere tafel. Nu ging het wat beter met Ronald I, maar ineens wist Rutger een doorbraak te forceren en werd er hevig gevochten op de brug. Ronald I liep niet veel schade op, maar moest zich terugtrekken, waarmee Rutger eenvoudig de brug in handen kreeg en zo de overwinning claimde met 4-2. De volgende keer dus maar het volgende scenario. Een verslavend spel, mooi uitgevoerd en een prima vervolg op het systeem van Battle Cry. Er wordt dan weer gespeeld bij Ronald I in De Kwakel.

Spellensessies overzicht

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004