Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > NK Bordspellen > NK Bordspellen 2006

Titel (5K) Evenement

Datum: 17 mei 2008
Locatie: Irene zaal - Jaarbeurs Utrecht

NK Bordspellen 2008

Op 17 mei is tijdens de Ducosimbeurs in Utrecht werd het NK Bordspelen 2008 gehouden. In totaal waren er acht teams die zich moesten bewijzen in de spellen Burger's zoo, Eketorp, Goud van de Farao en Notre Dame. Deze waren beschikbaar gesteld door verschillende sponsoren: 999 Games, Booster Box, Identity Games en Ravensburger.

Na vier rondes kwam Team Jem-X met 57 punten als winnaar uit de bus. De beste individuele speler dit jaar was van Rene Engbers (17 punten) van Team Cannonfodder.

De eindstand:

57.0 punten Team Jem-X
53.0 punten Team Cannonfodder
52.0 punten Team NLTD
44.0 punten Team Krasse Knarren
38.0 punten Team Fathers of Game
37.5 punten Team Ik Speel met Groen
36.5 punten Team Roll The Dice
36.0 punten Team NN1

De eerste drie teams krijgen toegang tot het EK dat gespeeld wordt tijdens Spiel in Essen (23 t/m 26 oktober 2008).

alle deelnemers | het winnende team (Jem-X)
(foto's: Roll the Dice)


In tegenstelling tot voorgaande jaren zal dit jaar het NK niet door de EuropeMasters organisatie georganiseerd worden, maar door Spellenvereniging Roll the Dice uit Veldhoven.

De volgende vier spellen worden tijdens het NK gespeeld:

  1. Goud van de Pharao (Identity Games)
  2. Eketorp (Queen Games)
  3. Burgers' Zoo (999Games)
  4. Notre Dame (Ravensburger)

Het NK wordt gespeeld in teams van 4 spelers. Ieder teamlid speelt alle 4 de spellen. De punten van de teamleden worden opgeteld en dat bepaald de uiteindelijke winnaar. De eerste 3 plaatsen zijn tevens goed voor kwalificatie voor het EK bordspellen dat later dit jaar in Duitsland wordt gehouden. Voor ieder spel is 90 minuten uitgetrokken. De stand na 90 minuten in bepalend voor de uitslag.

Planning: 

Kosten: € 12 per team (+ € 5,00 per persoon beurstoegang voor niet-Ducosim leden)
Inschrijven: Per team van 4 spelers; via info@rollthedice.nl

Prijzen: De eer natuurlijk. Maar daarnaast ook diverse spellen, een troffee en kwalificatie voor het EK bordspellen in Essen, Duitsland.


Regelverduidelijkingen

Zie ook de website van Roll the Dice.

Goud van de Farao:

Q: Er staat dat men zijn beurt direct verliest als de mummie of vloek verschijnt op een foto. Is dit alleen als de mummie daadwerkelijk naar buiten rent (dwz als er een route aanwezig is) of ook als er geen route naar buiten is?
A: In de regels staat dat er niets gebeurt als de mummie (of vloek) niet naar buiten kan. Dus de speler kan dan gewoon zijn beurt afmaken.

Q: Als de laatste foto wordt opengedraaid dan kan het zijn dat er naast het masker ook nog schatten op de tegel komen te liggen. Mogen deze eerst gepakt worden in plaats van het masker?
A: Ja, het staat een speler vrij om te kiezen wat hij van een tegel meeneemt.

Q: Kun je de piramide verlaten op 3 manieren of op 5, oftewel is de starttegel speeltechnisch gezien alleen het vierkant of ook de brede balk?
A: Je kan de piramide alleen verlaten en binnengaan via het vierkante stuk van de starttegel dus op 3 manieren

Q: Een van de tegels is geheel donker. Is dit een misdruk met 4 ingangen of solide rots zonder ingangen?
A: Dit is een solide rots zonder ingangen.

Q: Hoe verloopt het instorten van de piramide als de 5-punten schat wordt afgepakt?
A: In de regels staat dat de piramide instort als de beurt eindigt van een speler die het masker in zijn bezit heeft. Dus in 1 ronde kan de piramide 4 keer instorten.

Q: Als de masker niet wordt verplaatst, dan begint het instorten van de piramide na drie ronden automatisch. Telt de beurt waarin een speler de masker vindt hierbij als de eerste beurt?
A: Nee, de beurt dat een speler het masker vindt telt niet mee voor die drie ronden.

Q: In de handleiding staat dat de helper aanliggende tegels mag draaien zolang er geen muur tussen staat. In voorbeeld 12 zie ik dat de tegel rechts van de helper wel gedraaid mag worden. Maar hier staat toch een muur tussen? Of geldt de regel alleen voor de muren op de tegel waarop de helper staat en klopt het voorbeeld?
A: Het voorbeeld klopt. De helper moet de te draaien tegel kunnen "bereiken". De regel geldt alleen voor muren waarop de helper zelf staat.

Notre Dame:

Q: In de Duitse versie van Notre Dame stond bij de goochelaar expliciet dat de actie wordt uitgevoerd. Bij de bisschop staat dat niet, maar deze gebruikt wel hetzelfde symbool.
A: Ook bij de bisschop wordt de actie uitgevoerd.

Zooleretto:

Q: Stel een speler verruilt twee groepen (1-munt aktie) en verplaatst drie dieren naar de kleinste kooi, waaronder een mannetje en een vrouwtje die nog niet hebben gepaard. Deze paren (natuurlijk!) meteen en er komt een kleintje op het laatste vakje van de kooi. Krijgt die speler nu een munt?
A: Ja, als eerste vindt de verplaatsing plaats en daarna het paren. De kooi raakt vol door het paren dus de speler krijgt een munt.

Eketorp:

Q: Klopt het dat in de aanvalsronde de startspeler eerst één aanval doet (indien mogelijk), daarna de andere spelers om de beurt elk één aanval (indien mogelijk), en dan pas de startspeler opnieuw? Of doet de startspeler eerst al zijn aanvallen en dan pas de volgende speler?
A: Alle spelers doen om de beurt 1 aanval

Q: Is het toegestaan een aanval op een dorp te doen via een route waar geen muren staan?
A: Ja, dat mag maar er zijn daar dus geen muren te winnen

Q: Is het bij een belegering van een dorp toegestaan wel een viking als aanvaller te plaatsen maar daar uiteindelijk niet mee aan te vallen?
A: Nee, een aanvallende viking zal altijd aanvallen

Q: Is het bij een belegering van een dorp toegestaan wel een viking als verdediger te plaatsen maar daar uiteindelijk niet mee te verdedigen?
A: Nee, een viking in zijn eigen dorp zal altijd verdedigen

Q: Het ruilen van kaarten: mag dit voor elk individuele gevecht, of alleen aan het begin van de aanvalsronde?
A: Elke keer voor een aanvalsronde mag je je kaarten ruilen

Q: Is het verplicht bij het ruilen met een zegel de ingeruilde kaarten te tonen? Dwz. is de aflegstapel open of dicht?
A: De aflegstapel is gesloten


 

Bijzonderheden: Van de laatste jaren heb ik de uitslagen bijgehouden en verslagen gemaakt.

Terug naar NK Bordspellen
Naar boven / Naar menu

 

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2008

Informatie afkomstig van de website van spellenvereniging Roll the Dice