Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > NK Bordspellen > NK Bordspellen 2002

Titel (5K) Evenement

Datum: 7 september 2002
Locatie: Ducosim Conventie - beursgebouw Utrecht

NK Bordspellen 2002

 

Preview: De vier spellen zijn inmiddels bekend: Pueblo en Mexica van Ravensburger, Titicaca van Cwali en Cartagena van Identity Games. Bij Pueblo wordt de gevorderden variant gespeeld met 4 pleintjes en de veiling. Bij Cartagena wordt de Tortuga variant gespeeld, dus met open kaarten. Bij Titicaca en Mexica zijn geen wijzigingen. Dit keer is er plaats voor 24 teams.

Tot 5 september 2002 kun je je inschrijven met een compleet team van 4 personen. De deelnamekosten bedragen € 5,00; dit is exclusief de entree voor de conventie. Het toernooi duurt van 10.30u tot ongeveer 17.45u.

Verslag: Spelmagazijn bestond dit keer uit Rob, Det, Rutger en Ronald I (ikzelf dus). Van tevoren werd duidelijk dat het een concurrentiestrijd zou worden tussen Spelmagazijn, Spellengek en Spellenstapel. En als het meezit zou wellicht een van deze teams zich nog kunnen kwalificeren, maar dat was van later zorg. Helaas moest Spellenstapel op het laatste moment afhaken, omdat Monique vrijdags plotseling met de ambulance naar het ziekenhuis moest. Gelukkig is ze inmiddels weer thuis. Spellengek kwam wel opdagen en wel met Peter-Hein, Wendy, Roger en Rico. Van de 17 teams die zich hadden ingeschreven, kwamen er uiteindelijk 11 opdagen, wat de nodige organisatorische problemen opleverde. Een uur later dan gepland kon worden begonnen.

Ikzelf begon als startspeler bij Cartagena met als tegenspelers Roger van Spellengek, Rémi en Mark. Tijdens het spel kwamen we erachter dat ons bord uit 7 stukken bestond, maar toen was het al te laat. Het spel verliep erg vlot. Niemand dacht erg lang na over zijn zetten het alles ging goed gelijk op. Er was ook niemand die veel kaarten ging verzamelen. In het middenspel gingen Mark en Rémi er ineens vandoor en Roger en ik hadden moeite om aan te haken. Tegen het einde maakte Roger een klein foutje, waardoor Mark kon finishen. Rémi kon nog niet finishen en ik kwam één flesje te kort om dat wel te doen. In de volgende ronde finishten Rémi en ik. Eindstand: 1) Mark 2) Rémi 3) Ronald I 4) Roger. In ieder geval voor Spellengek dus. Rutger eindigde als tweede bij Cartagena, voor Rico die derde werd. Rob werd eerste bij Mexica en versloeg daar Peter-Hein die derde werd. Alleen Wendy wist Det te verslaan bij Mexica. Zij werd eerste en Det derde. Toch hadden we een gaatje geslagen met Spellengek. 

(5K)

Edith, Det en Wendy bij Mexica
(klik op de foto voor een vergroting)

In de tweede ronde moest ik Mexica spelen. Opnieuw zat ik bij Mark aan tafel. Ik moest nu als tweede beginnen, na Rico. Rico volgde de tip van Wendy op om direct ver weg te springen. Ik begon direct met gebouwen te bouwen. Mark schrok zich rot. Hij wist niet dat je in niet-afgemaakte wijken mocht bouwen. Hilde bouwde direct een gebouw in de buurt van Rico en Mark. Ik ging verder met mijn strategie en bouwde een grote keten naar de wijk die Mark wilde bouwen. Opnieuw een schok. Hilde probeerde me nog in te sluiten, maar stelde het nog even uit. Ik maakte inmiddels vaart met het water en sloot de wijken met dubbele kanalen af. Net toen Hilde me wilde insluiten, maakte Mark bijna al het water op. Een hele opluchting. Het grote gebied van 58 vakjes zou van mij worden. In de tweede ronde had ik 9 fiches verzameld en ik had nog 15 punten aan gebouwen over. Even overwoog ik nog om te proberen ergens punten te vergaren, maar aangezien Hilde nog na mij aan de beurt was, wilde ik niet het risico nemen dat ik nog ergens anders punten zou verliezen. Ik besloot het spel maar af te maken. De strijd om de overwinning zou nog spannend worden, maar Rico feliciteerde me maar vast. Toch bleek Hilde de winnares. Eindstand: Hilde 86, Ronald I 80, Mark 76, Rico 62. Wederom een voorsprong op Spellengek. Det werd tweede bij Cartagena, Rutger werd tweede bij Mexica en Rob werd tweede bij Cartagena. Een prachtige ronde. In de tussenstand stond Spelmagazijn zelfs op een gedeelde derde plaats, vier punten achter Over the Hill.com en 2 punten achter 4 Kinds of Magic. Wauw ! 

(5K)

Het deelnemersveld aan het spelen
(klik op de foto voor een vergroting)

De derde ronde zou echter minder goed verlopen. Ik moest Pueblo spelen en zat wederom met Mark aan tafel. In het begin pakte ik nogal veel strafpunten, maar daar maakte ik me nog geen zorgen over. Marcel leek erg goed te gaan, maar het was voor mij duidelijk dat hij het spel zou gaan verliezen, want hij zou zijn gebouwen niet voldoende kunnen beschermen. Mark en Patrick waren echter veel beter. Bij de tweede veiling bood ik 8 voor de eerste plaats en alleen Patrick had tot 7 meegeboden. Voor de tweede plaats hoefde hij echter maar 1 te betalen, want daar wilden de anderen niet op meebieden. Het eerste blok in de tweede ronde plaatste ik niet geheel optimaal en dat zou me de overwinning kosten. Marcel had zijn gekleurde blok tot het laatst bewaard in plaats van zijn neutrale blok. Een verkeerde keuze. Eindstand: Mark 54, Patrick 56, Ronald I 57, Marcel 65. Als er iets meer was geboden voor de tweede plaats in de veiling, was ik wellicht hoger geëindigd. Rutger speelde ook Pueblo en had het probleem dat er een "slechte" speler aanwezig was. Deze plaatste veel blokken zodanig dat de tegenstanders van Rutger werden beschermd. Deze speler eindigde zelf dan ook ruimschoots als laatste, maar zorgde ervoor dat Rutger ook slechts derde werd. Det werd derde bij Titicaca door een vervelend foutje. Ze dacht dat meer 6 meer 9 was. En dat het volgende meer dus 10 zou zijn in plaats van 7. Zij bood erg veel wapens voor een waardeloos veld en kon daardoor 3 rondes lang niet meebieden. Uiteindelijk werd ze toch derde. Rob werd zelfs vierde. Onze enige laatste plaats deze dag. Spelmagazijn was daardoor gezakt naar de zesde plaats. Spellengek stond stevig laatste, dus van concurrentiestrijd was geen sprake meer. 

De laatste ronde. Spelmagazijn verwachtte niet dat een kwalificatie nog mogelijk was, maar zou het toch proberen. Rutger en ik moesten Titicaca spelen en dat was voor veel tegenspelers een erg lastig spel. Rob en Det moesten met Pueblo aan de slag. Det wist hier zelfs te winnen, Rob werd derde. Ikzelf ging als een speer bij Titicaca. Na de eerste veiling voor meer 1 was het duidelijk dat ik mijn slag in de tweede fase (na meer 5) moest slaan. Ik spaarde wapens en scoorde daar nog veel punten op ook. In de tweede fase wist ik een prachtige keten van huizen te vormen en veroverde bijna alle landen rond meer 10. Ik kreeg veel wapens binnen een ook nog eens veel punten. Bij de eindtelling werd dat ook duidelijk. Eindstand: Ronald I 123, Bettina 90, Paul 83, Robert 79. En toen ook Rutger wist te winnen begonnen we weer hoop te koesteren. En ja hoor, een gedeelde tweede plaats ! Met 4 overwinningen en 5 tweede plaatsen werden we uiteindelijk derde, maar genoeg voor kwalificatie. Geheel onverwacht. Trots namen we de beker in ontvangst. We hadden een heel constant toernooi gespeeld. Rob speelde precies het gemiddelde en de rest daar iets boven. Gemiddeld is 16 punten, maar wij scoorden 18 punten per persoon. Rutger was uiteindelijk de beste van het team met 20 punten. De felicitaties van alle kanten deden ons erg goed. Spelmagazijn - Spellengek 2-1. Volgend jaar een revanche.

(3K)

(4K) 

De winnaars: Over the Hill.com

(4K) 

De tweede plaats: Fathers of Game

(4K) 

De derde plaats: Spelmagazijn.nl met Rutger, Det, Rob en Ronald I

(4K) 

De vierde plaats: Kouros uit Eindhoven

(Klik op de foto's voor een vergroting.)

De eindstand:

 1. Over the Hill.com 84
 2. Fathers of Game 72 (4x1e, 7x2e)
 3. Spelmagazijn.nl 72 (4x1e, 5x2e)
 4. Kouros 71
 5. 4 Kinds of Magic 70
 6. De Spelmakers 66
 7. Beeb 63
 8. Roll the Dice Eppo 59
 9. Roll the Dice ASML 56
 10. De Kolonisten van Saddam 53
 11. Spellengek 38

 

Bijzonderheden: Van de laatste jaren heb ik de uitslagen bijgehouden en verslagen gemaakt.

Terug naar NK Bordspellen
Naar boven / Naar menu

 

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2008

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina