Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > NK Bordspellen > NK Bordspellen 2001

Titel (5K) Evenement

Datum: 26 mei 2001
Locatie: Ducosim Conventie - beursgebouw Utrecht

NK Bordspellen 2001

 

Preview: Alle spellen zijn inmiddels bekend: Machiavelli (een kaartspel ?!) en Carcassonne, beiden gesponsord door 999Games, Odysseus gesponsord door Jumbo en San Marco gesponsord door Ravensburger. Te winnen zijn: de titel Nederlands Kampioen, leuke spellenprijzen en kans op deelname aan Euromasters, de Europese Kampioenschappen, die gehouden worden op 3 november bij het Spellenspektakel in Eindhoven. Deelname kost f 15,00 per team van 4 spelers (exclusief de entree voor de conventie) en er kunnen maximaal 20 teams meedoen, dus wees er snel bij. Inschrijven bij Stichting TMG (Bart van Dijk). Het kaartspel Machiavelli past trouwens niet echt bij een kampioenschap bordspellen. Kardinaal & Koning was een veel beter alternatief geweest ? Uiteraard heeft Spelmagazijn zich ook weer ingeschreven: Rob, Det, Willem en Ronald I en Sacha als reserve. (Binnenkort volgt er informatie over onduidelijkheden in de spelregels. Bij Machiavelli heeft dit o.a. betrekking op het karakter de dief en bij San Marco heeft dit betrekking op de extra verbanningsaktie.)

(45K)

Bijna het complete deelnemersveld (Foto: TMG)

Het verslag: Spelmagazijn had ook weer de hoop zich te kwalificeren voor het EK, net als in 2000. Maar door de hoeveelheid deelnemende teams wisten we dat het moeilijk zou worden. We hadden alle spellen diverse malen geoefend, maar geen specifieke strategieŽn ontwikkeld. Van de 20 teams die zich hadden opgegeven, kwamen er uiteindelijk 17 compleet opdagen. De organisatie moest dus op het laatste moment het wedstrijdschema omgooien. In mijn eerste spel moest ik het opnemen tegen DaniŽl van 999Games, Spellengek Peter-Hein en Rob. Het begin van Machiavelli was erg triest. Als bouwmeester werd ik beroofd door de dief en de volgende beurt werden mijn zojuist verkregen kaarten door de magiŽr gejat. Tot overmaat van ramp werd ik in de derde beurt vermoord door de moordenaar die zijn bril blijkbaar vergeten was. Na 3 beurten kon ik eindelijk pas echt beginnen. Voordeel was wel dat ik niet de aandacht op me vestigde. Langzaam kroop ik weer dichterbij en kon uiteindelijk als eerste de 8 gebouwen bereiken en daarmee de tweede plaats zekerstellen. De rest van team Spelmagazijn: Rob - Odysseus - 2e, Willem - San Marco - 3e, Odet - Carcassonne - 4e. 

Mijn volgende spel was Carcassonne. Het spel verliep heel anders dan ik gewend was. Halverwege het spel had niemand meer onderdanen beschikbaar en het duurde dan ook erg lang voordat deze weer beschikbaar kwamen. De eindscore was dan ook niet zo hoog (maximaal 52). Tegen het einde kreeg ik nog onverwacht een cadeautje door een fout van DaniŽl, waardoor ik geen laatste werd. John won voor Job, met op grote achterstand ikzelf en DaniŽl. De rest van team Spelmagazijn: Willem - Machiavelli - 2e, Odet - San Marco - 3e, Rob - San Marco - 4e. Op dit moment stonden we exact gelijk met team Spellengek, die we vorig jaar met 1 punt versloegen. 

Mijn derde spel was San Marco. Het werd een spannend spelletje, waarbij de koppositie diverse malen veranderde. Langzaam maar zeker verloor Duko zijn positie op het bord en Gerrit-Jan en ikzelf kregen meer en meer regio's in handen. In de laatste beurt wist Gerrit-Jan zijn overwinning zeker te stellen met 67 punten. Ik werd tweede met 3 punten voorsprong op Duko. Mark werd laatste. De rest van team Spelmagazijn had deze ronde een inzinking en werden allen laatste. 

Mijn laatste spel was Odysseus. De eerste schijf die gehaald werd was gemakkelijk mijn 3. Ook de tweede schijf en derde schijf leverden mij punten op (1 en 3). Na wat gewissel met goden had ik Zeus in mijn handen gekregen en Najib gaf een mooie voorzet, zodat ik met Zeus mijn overwinning zeker kon stellen. Die vergat ik te pakken. Twee rondes later kon hij nogmaals de voorzet geven. Niemand had Zeus van me afgepakt en Najib had zelf Athena in handen. Ditmaal haalde ik wel de 10 punten en Najib werd tweede. Heike en Marcel  hadden geen schijn van kans gehad. Opnieuw deed de rest van team Spelmagazijn het niet best. Alleen Willem wist er met Odysseus nog een 3e plaats uit te persen. De rest werd laatste. Odet die tijdens het EK nog de sterkste van ons team was, had niet haar dag en haalde maar 6 punten. Rob haalde er 8, Willem 12 en ikzelf 20. Daar was ik best tevreden mee. Ons team haalde slechts 46 punten in totaal. We bleven net het tweede team van 999Games voor, die ook 46 punten haalden. Ondanks deze teleurstellende eindscore was het toch een heel geslaagd toernooi. Volgend jaar beter.

 (34K)

Diverse spelers bezig met hun spellen.

Maar wie werd er dan wel kampioen ? Met overmacht veroverde regerend kampioen Over the Hill.com de nieuwe titel. Maar liefst 97 punten haalden ze bij elkaar. 21 punten meer dan de nummer 2. Grote klasse. Ondanks de geluksfactoren in de diverse spellen haalden ze erg veel eerste plaatsen.

(19K)

Het winnende team (Foto: TMG)

De volledige uitslag:

 1. Over the Hill.com (97)
 2. 4 Kinds of Magic (76)
 3. Jumbo (75)
 4. The four motorcyclists of the Apocalypse (74)
 5. Targa (71)
 6. Castricum (70)
 7. Spellengek (70)
 8. Club Diana (68)
 9. De Spelmakers (62)
 10. Normaal win ik altijd (60)
 11. Roll the Dice (56)
 12. 999Games I (56)
 13. La Belle Alliance (55)
 14. Paljas (55)
 15. Narrewar (54)
 16. Spelmagazijn (46)
 17. 999Games II (46)

De eerste 4 teams hebben zich gekwalificeerd voor het EK in november. Spellengek is dit keer flink boven Spelmagazijn geŽindigd: 1-1.


 

Bijzonderheden: Van de laatste jaren heb ik de uitslagen bijgehouden en verslagen gemaakt.

Terug naar NK Bordspellen
Naar boven / Naar menu

 

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2008

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina