Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > NK Bordspellen > NK Bordspellen 2000

Titel (5K) Evenement

Datum: 2 september 2000
Locatie: Ducosim Conventie - beursgebouw Utrecht

NK Bordspellen 2000

 

Preview: Tijdens de Ducosim conventie wordt het Nederlands Kampioenschap gespeeld. De volgende spellen worden gespeeld: De Veilingmeesters van Amsterdam, Rasende Roboter, Ra en Andromeda. Je kunt je opgeven bij Ducosim of ter plaatse. Zorg dat je wel op tijd aanwezig bent. De spelregels kunnen ter plaatse nog worden uitgelegd, maar een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Er zijn spellen te winnen en je kunt je kwalificeren voor de EK Bordspellen. De deelnamekosten bedragen f 10,00 per persoon, inclusief toegang tot de conventie. Ducosimleden krijgen f 7,50 korting. De beste 4 teams kunnen meedoen aan het EK Bordspellen.

(34K)

Het complete deelnemersveld

Verslag: Spelmagazijn heeft ook meegedaan aan dit Nederlands Kampioenschap. Er bleken uiteindelijk 9 teams aan de start te verschijnen. Het Spelmagazijn team bestond uit Odet, Rob, Willem en Ronald I (ikzelf dus). Het eerste spel dat ik kreeg voorgeschoteld was Ra. Tijdens het spel bleek dat sommige spelers enkele regels al tijden verkeerd bleken te spelen. Dit werd snel door de andere spelers gecorrigeerd. Het leek erop dat Xander telkens achter het net viste. Hij bleef steeds als laatste over, maar kon niet genoeg van deze kans profiteren. Ik kwam uiteindelijk 1 farao tekort om de eerste plaats te kunnen delen. Eindstand: Tim 47, John 47, Ronald I 42, Xander 21. Spelmagazijn had een algeheel slechte start, aangezien we allen als 3e eindigden.

Tussen de rondes door was er voldoende tijd om iets anders op de beurs te doen. Ik sloot me aan bij het Rare Kaartspellentoernooi om het spel Vampir van Reiner Knizia te proberen. Het is een soort Lost Cities voor meerdere personen. Je verzamelt vampiers in verschillende kleuren om op de juiste momenten je serie uit te spelen. Aan het eind van het spel is de laagste serie in elke kleur niets waard. De overige series worden opgeteld om de winnaar te bepalen. Een aardig kaartspelletje, maar niet boven-gemiddeld.

Het was tijd voor de tweede ronde: Andromeda. Dit spel zag ik het minste zitten. In de eerste ronde kreeg ik 2 kleine series van 3 en besloot deze direct te gebruiken om op 2 planeten te schudden met de planetenring. Groot was mijn verbazing dat beide pogingen lukten: al 18 punten ! De anderen investeerden vooral in een groter ruimteschip. De anderen hadden minder geluk met schudden en trokken vooral mijn blokjes. Mijn verzameling op Aarde groeide gestaag, maar ook het aantal kansen op de grotere planeten daalde aanzienlijk. Paul wist ineens een paar grote klappen te slaan door 3 satellieten te veroveren van 14, 12 en 12. Toen ik weer aan de beurt was, kreeg ik de gelegenheid om het spel uit te maken. Het leek erop dat ik dicht in de buurt van Paul kon komen, maar ik wist eigenlijk wel zeker dat ik hem net niet zou inhalen. Een tweede plaats leek me meer dan uitstekend bij dit spel en dus waagde ik de poging. Hij slaagde en het spel was dan ook direct afgelopen. Eindstand: Paul: 45, Ronald I 43, Lex 34, Allard 31. Spelmagazijn was nog steeds niet in vorm, Rob en Willem eindigden hierbij zelfs als laatsten.

(21K)

De deelnemers flink aan het denken.

De derde ronde was voor mij De Veilingmeesters van Amsterdam. Ik ga het spel steeds meer waarderen en had een aardige tactiek uitgedacht. Deze was echter nog niet in de praktijk getest en bleek ook niet geheel waterdicht. Halverwege moest ik de tactiek enigszins wijzigen. De prijzen op de veilingmarkt lagen namelijk veel lager dan ik gewend was (het hoogste bod was 140 en het laagste 90), waardoor mijn financiŽle planning in de war kwam. Najib was veruit de beste en won met gemak. Eindstand: Najib 1.590.000, Martijn 1.380.000, Ronald I 1.200.000, Maarten 1.090.000. De anderen uit het Spelmagazijn team waren hierbij gelukkig beter in vorm. Willem en Odet wisten beiden te winnen. Een aardige opsteker.

De vierde en laatste ronde: Ricochet Robot. Er was duidelijk verschil tussen spelers die het vaker gedaan hadden en spelers die het vandaag voor het eerst speelden. Ik had een bliksemstart en na enkele gelijkopgaande beurten zette ik een eindsprint in. Met 4 opeenvolgende fiches haalde ik de overwinning binnen: Ronald I 5, Gerrit-Jan 2, Bram 1, Renť 0. Rob wist aan zijn tafel ook aan de (weliswaar gedeelde) overwinning te komen.

Het Spelmagazijn team had het volgende puntentotaal behaald: Willem 13 + Ronald I 18 + Rob 15 + Odet 16 = 62. Nu maar wachten of het voldoende voor kwalificatie was.

De eindstand

  1. Over The Hill.com 88
  2. Four Kinds of Magic 87
  3. 999Games 79
  4. Spelmagazijn 62
  5. Spellengek 61
  6. Kwak 53
  7. Targa 53
  8. Winning Moods 48
  9. Marktuitzicht 45

(15K)

Lachende gezichten bij Over The Hill.com
Najib, Gerrit-Jan, Lex en John

Aangezien de eerste 4 teams zich kwalificeren was Spelmagazijn dus met de hakken over de sloot geslaagd in de opzet. Het team van Spellengek was erg teleurgesteld, maar mochten de plaats van reserveteam van Spelmagazijn overnemen als troost. Vooral Wendy was erg teleurgesteld over haar resultaat bij Andromeda. Zij was de enige van de 4 spelers die het spel kende en moest de andere spelers de regels uitleggen. Het was daarom erg teleurstellend dat zij slechts vierde werd. Ikzelf had tegen alle 4 de spelers uit het winnende team gespeeld. Van de helft ervan wist ik in ieder geval te winnen. Niet slecht...


 

Bijzonderheden: Van de laatste jaren heb ik de uitslagen bijgehouden en verslagen gemaakt.

Terug naar NK Bordspellen
Naar boven / Naar menu

 

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2008

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina