Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Nieuws > Archief

Titel (5K)

Nieuws Archief XXIII

Deze pagina bevat nieuws over van alles wat met spellen spelen te maken heeft. Omdat het een archiefpagina betreft, wordt deze verder niet meer onderhouden. Het kan dus voorkomen dat bepaalde links naar andere websites of e-mailadressen niet meer bestaan.


Quiz

Om met de kerstdagen even lekker te kunnen puzzelen heb ik een kleine quiz gemaakt. De meeste mensen gooien de stansramen van een spel direct weg. Kun jij aan de stansramen in deze quiz zien van welk spel ze zijn geweest? Binnenkort volgen de antwoorden.

Stansramenquiz 2009

Wil je nog verder puzzelen? Kijk dan eens op de website van Gamepack. Daar is ook een uitgebreide quiz te vinden, waar je nog prijzen mee kunt winnen ook.

Gamepack Christmas Contest

24.12.2009


Mr. Jack in New York

Hurrican Games komt met een vervolg op Mr. Jack. Het nieuwe spel speelt zich af in New York. Het is geen uitbreiding, maar een zelfstandig spel. Het spelverloop lijkt er op het basisspel, maar uiteraard zijn er nieuwe karakters en het bord verandert tijdens het spel. Zo ontstaan er parken en personen die in parken staan, zijn niet zichtbaar. Verder varen er stoomschepen en als deze in de haven liggen, kan Mr. Jack deze gebruiken om te ontsnappen. Ook loopt er een informant rond, waar je een alibikaart bij kunt opvragen. Zo weet de detective meer over de mogelijke daders. Hieronder een afbeelding van het spelbord.

11.09.2009


Opera

Het komende grote spel van The Game Master is Opera. Hans van Tol heeft enkele afbeeldingen beschikbaar gesteld. Geniet van de prachtige kunstwerkjes van Volkan Baga.

11.09.2009


Open Amsterdams Bordspellenkampioenschap 2010

Het jaarlijkse Amsterdams Bordspellen Kampioenschap vindt in 2010 plaats op 23 en 24 januari in de "2 Klaveren" (De Clercqstraat 136 te Amsterdam). De toernooideelnamekosten bedragen 5 euro per persoon (bij aanvang van het toernooi te voldoen). Het is niet toegestaan om in het café meegebrachte consumpties te nuttigen. Het café is normaal gesproken namelijk niet op zondag en niet zo vroeg open. In ruil daarvoor vragen ze ons om drinken, ontbijt, lunch en diner daar af te nemen. De prijzen zijn heel redelijk en het niveau van het eten is erg goed! De winnaar van het toernooi wint een tegoedbon voor The Gamekeeper (vorig jaar t.w.v. 125 euro!). De nummers 2 en 3 gaan naar huis met een spel, beschikbaar gesteld door 999 Games.

Het programma ziet er onder voorbehoud zo uit:

Zaterdag 23 januari:

9.00 uur: loting
10.00 uur: Agricola (NL versie)
13.00 uur: Dominion
15.00 uur: Age of Renaissance
22.00 uur: einde eerste dag

Zondag 24 januari:

9.00 uur: Puerto Rico
11.30 uur: Eufraat & Tigris
14.00 uur: Le Havre (NL versie)
19.00 uur: prijsuitreiking

Een paar opmerkingen wat betreft de te spelen spellen:

Dominion: aan het begin van het spel worden de 10 soorten koninkrijkkaarten die meedoen geloot. Verder is het belangrijk om te weten dat het spel is afgelopen als drie van de stapels kaarten (maakt niet uit welke stapels) uitgeput zijn.

Agricola: we draften, waarbij iedere speler 10 ambachten en 10 kleine investeringen krijgt en er steeds van beide 1 uitzoekt en de resterende doorgeeft totdat iedereen 7 ambachten en 7 kleine investeringen heeft. We gebruiken het E, K en I-deck (dus geen Z-deck!). Er zitten maximaal 4 spelers aan 1 tafel.

Age of Renaissance: we spelen met het originele speelbord en er mag niet over kaarten in de hand worden gepraat (geen Cad diplomacy). Verder gelden alle originele spelregels en de official errata en FAQ zoals deze op internet te vinden zijn.

Le Havre: belangrijk voor de mensen die een oudere versie van Le Havre hebben. De Kolenhandel is aangepast. Op de pijl zonder limiet staat nu "5x". Er zitten niet meer dan 4 spelers aan één tafel.

BELANGRIJK: elk jaar is het weer een probleem. Sommige spelers kennen de spelregels toch niet of hebben een spel als Agricola maar één keer gespeeld, waardoor het doorlezen van kaarten erg lang duurt. Er zijn ook spelers die überhaupt erg lang nadenken. Ik wil jullie daarom nogmaals op het hart drukken om de spellen goed te oefenen (dus niet één keer spelen, maar minimaal drie, vier of vijf keer!). Verder zou het prettig zijn als je tijdens het toernooi niet alleen gaat nadenken als je aan de beurt komt, maar ook tijdens de beurt van anderen al over je zet gaat nadenken. Ik wil nog niet met zandlopers gaan werken, maar mocht er ook dit jaar weer een potje Eufraat & Tigris van 4 uur bijzitten, moet ik echt over zoiets gaan nadenken.

Vanaf heden kun je je bij mij voor het toernooi aanmelden (dhogetoorn@gmail.com). Graag bij je aanmelding de volgende zaken vermelden:

1. Volledige naam + e-mailadres en telefoonnummer waarop je het beste te bereiken bent.
2. Welke van de te spelen spellen kun je eventueel naar het toernooi meenemen?
3. Welke spellen moet je nog leren?
4. Heb je hulp nodig bij het zoeken naar speelgenoten om deze spellen te leren? Zo ja, op welke dagen zou je kunnen oefenen?

07.09.2009


Nominaties voor de Nederlandse Spellenprijs

De nominaties voor de Nederlandse Spellenprijs zijn bekend gemaakt:

Het Achtste Wereldwonder, Age of Empires III, Agricola, Chicago Express, Cities, Dominion, Krakow 1325 AD, Pandemie, Stenen Tijdperk

Een prachtige lijst en dat terwijl nog heel veel andere goede titels op dezelfde lijst hadden kunnen staan, zoals Le Havre, Galaxy Trucker, Hacienda, Genoa, De Koningsburcht, Keltis.

De verkiezing wordt gelanceerd op de Ducosim spellenbeurs van 12 september in de Stadshal De Flint te Amersfoort. Daar kan het publiek ter plaatse een stem uitbrengen. Stemmen kan daarna van 12 september t/m vrijdag 9 oktober ook op de website van de Nederlandse Spellenprijs.

Nederlandse Spellenprijs

17.08.2009


Nominaties voor de International Gamers Awards

De nominaties voor de International Gamers Awards zijn bekend gemaakt:

Multi player: Automobile, Battlestar Galactica: The Boardgame, Diamonds Club, Dominion, Le Havre, Roll through the Ages, Small World, Snow Tails, Space Alert, Steam

Twee speler: 2 de Mayo, Conflict of Heroes: Awakening the bear!, Day & Night, Die Säulen der Erde: Duell der Baumeister, Kamisado

Dominion lijkt de grote favoriet voor de titel bij de multi player spellen, maar Automobile zou wel eens de verrassende winnaar kunnen zijn. Bij de twee speler spellen verwacht ik 2 de Mayo als winnaar.

International Gamers Awards

12.08.2009


Koplopers en Dwarsliggers

Chislaine heeft gepland om haar treinenspel Koplopers en Dwarsliggers op 19 september 2009 te introduceren. De website van de uitgever Giuoco is inmiddels ook online en je kunt daar de voorkant van de doos al bekijken.

Giuoco

05.08.2009


Nieuw spel te spelen op Jij Bent

Op de website Jij Bent kun je sinds kort het kaartspelletje En Garde spelen. En ondertussen wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van Ponte del Diavolo.

Jij Bent

29.07.2009


Vakantie spellen

De zomervakantie zit er weer op voor Spelmagazijn. Veel kleine spelletjes gespeeld tijdens het kamperen. Ze zijn echter niet meegenomen in de telling bij Gespeeld. Het meest gespeeld zijn Monopoly Deal (een verrassend geslaagd kaartspelletje en veel leuker dan het bordspel Monopoly) en Würfel Bingo (een grappig dobbelspelletje, dat zelfs in het bijna donker nog te spelen is.)

29.07.2009


Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2010