Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Nieuws > Archief

Titel (5K) Nieuws Archief XV

Deze pagina bevat nieuws over van alles wat met spellen spelen te maken heeft. Omdat het een archiefpagina betreft, wordt deze verder niet meer onderhouden. Het kan dus voorkomen dat bepaalde links naar andere websites of e-mailadressen niet meer bestaan.


NOS Radio 1

Op zaterdag 24 december 2005 is Spelmagazijn geïnterviewd door NOS Radio 1 voor een uitzending op zondag 25 december. Het interview duurde ongeveer een uur. Aan het begin werd De Kolonisten van Catan even getoond, omdat daarmee eigenlijk een nieuwe generatie spellen op de Nederlandse markt is gekomen. Een drietal geselecteerde spellen van verschillend niveau werden geselecteerd. Deze moesten kort worden uitgelegd, waarbij vooral het spelverloop duidelijk moest worden. Niet makkelijk, omdat je op de radio natuurlijk niets kunt zien. De besproken spellen waren Niagara/Iguazu, Skyline en Puerto Rico.

Het interview is inmiddels ook uitgezonden. Er is veel in geknipt en er bleef alleen een korte intro over de Kolonisten van Catan over en een deel van de beschrijving van Niagara. Maar goed, iets is beter dan niets...

27.12.2005


Computerstoring

Door een kleine maar zeer aanhoudende computerstoring waren er de afgelopen dagen geen updates in Spelmagazijn. Deze worden zo spoedig mogelijk ingehaald. Er liggen ook stapels spellen klaar voor de nodige spelbeschrijvingen. Ook daar wordt op korte termijn wat aan gedaan. Uiteraard is er de afgelopen dagen wel het nodige gespeeld. De verslagen daarvan volgen uiteraard ook. Hopelijk heeft iedereen net zulke geslaagde kerstdagen gevierd. In ieder geval de beste wensen van Spelmagazijn voor het komende jaar.

27.12.2005


Ducosim Spellenbeurs

A.s. zaterdag (17 december 2005) is het weer tijd voor de Ducosim Spellenbeurs. Je kunt weer terecht in de Jaarbeurs in Utrecht vanaf 10.00u tot 18.00u om lekker te spelen. De entreeprijs bedraagt € 4,00, maar voor Ducosim-leden is de toegang gratis. Wat kun je zoal verwachten? Demonstraties van o.a. H2Olland, Ostia, World of Warcraft, Runebound, Aaargh! en het gloednieuwe Celtica. Diverse uitgevers, winkeliers en toernooien.

Er wordt trouwens dringend gezocht naar een beursorganisator voor de komende beurzen. De beurzen zijn vier keer per jaar. Vooraf gaat het voornamelijk om e-mail contacten, plattegronden maken, afspraken bevestigen, contracten met de Jaarbeurs regelen. Op de dag zelf gaat het om het oplossen van practische problemen, zoals weggekaapte tafels of afgesloten deuren. Iets voor jou? Neem dan contact op met Ducosim.

Ducosim

13.12.2005


Aan Zet! - tentoonstelling

In het Stedelijk Museum van Alkmaar wordt van 27-11-2005 tot en met 27-03-2006 de tentoonstelling Aan Zet! over 1001 gezelschapsspelen. Op de website van het museum kun je precies zien welke activiteiten op welke data worden gehouden. Er zijn workshops, demodagen, lezingen en een spellenbeurs. Ducosim leden krijgen op vertoon van hun pas gratis toegang tot de tentoonstelling.

Stedelijk Museum Alkmaar

13.12.2005


NK Block It!

Op woensdag 30 november 2005 werd voor de tweede keer het NK Block It! gehouden voor de leeftijdscategorie 6 t/m 12 jaar. Maar liefst 60 deelnemers hadden zich ingeschreven. Ze werden door de aanwezige zwarte pieten verrast met een chocoladeletter. Thijs Hess (10), de winnaar van vorig jaar bereikte de halve finale door Laura Snijder (11) te verslaan. In deze halve finale versloeg hij Vincent Schep (10). De andere halve finale ging tussen Hassa Nasir (10) en Hub. Deze werd gewonnen door Hassa Nasir. In de finale moest ze echter haar meerdere erkennen in Thijs Hess, die daarmee zijn titel prolongeerde. Alle halve finalisten kregen een exemplaar van Block It! mee en Thijs Hess won een reisje naar de Efteling voor twee personen. Zijn exemplaar van Block It! mocht hij inruilen voor het spel De Ontembare Stad.

Hans van Tol met winnaar Thijs Hess

Met dank aan The Gamemaster voor de foto's.

The Gamemaster

04.12.2005


Boardgame News

Na zijn vertrek bij Gamewire heeft Rick Thornquist niet stilgezeten. Er is een nieuwe website ontstaan met Engelstalig spellennieuws. Erwin Broens van Bordspel.com levert ook zijn bijdrage aan het nieuws op deze website.

Boardgame News

28.11.2005


Kelderverkoop bij The Joker

Zaterdag 26 november 2005 houdt spellenwinkel The Joker in Utrecht een kelderverkoop om ruimte te maken voor nieuwe producten. Diverse spellen en puzzels zullen in de uitverkoop gaan. De verkoop vindt plaats van 13.00u tot 16.00u.

The Joker

22.11.2005


Webmaster Spelmagazijn 40 jaar

Vorige week is de webmaster van Spelmagazijn 40 jaar geworden. Dit is gevierd in combinatie met Spellenpret. Binnenkort volgt een verslag met foto's van deze geslaagde dag. De webmaster werd verwend met stapels spellen, planten, wijn, bonbons, pepernoten, chocoladeletters en ga zo maar door.

22.11.2005


Spellen GameMaster bij Intertoys en Bijenkorf

Goed nieuws voor The GameMaster. Het spel De Ontembare Stad zal bij alle filialen van Intertoys komen te liggen. De Bijenkorf en Top 1 Toys zullen zowel Block it! als De Ontembare Stad gaan voeren. Skyline is vooralsnog "gereserveerd" voor de spellenspeciaalzaken. Op 3 december 2005 zal The GameMaster spellen demonstreren bij enkele filialen van De Bijenkorf (Arnhem, Amstelveen en Enschede). 

The Game Master

22.11.2005


Nieuw bezoekersrecord Spelmagazijn

Ook in november is het bezoekersrecord in Spelmagazijn voor een tweede maal gebroken. Op 8 november 2005 bezochten maar liefst 2486 bezoekers Spelmagazijn.

22.11.2005


Probleem bij Catan uitbreiding

In één van de 6 nieuwe uitbreidingen van de Kolonisten van Catan ontbreken enkele onderdelen. Op de website van 999Games kun je lezen wat je moet doen als je een foutief exemplaar bezit.

999Games

22.11.2005


SeaSim op JijBent.nl

Na Streetsoccer en Subulata kun je nu ook SeaSim van Cwali op JijBent.nl spelen. Het is voor het eerst dat een spel met een bord van hexagons bij JijBent.nl te spelen is. Een nieuwe ontwikkeling.

JijBent.nl

09.11.2005


FC Spelmagazijn

Helaas. De belangrijke uitwedstrijd tegen Heroes of the Past is met 2-0 verloren gegaan door 2 penalties. Bij één van deze overtredingen raakte Doom geblesseerd. Voor de derde keer dit seizoen. Bij het daaropvolgende opstootje kregen Feurio, Ladamerkje en La Strada een gele kaart. Een wedstrijd om snel te vergeten. En dat deed het team ook. De thuiswedstrijd tegen koploper Ultimate Mix werd met 3-1 gewonnen. Block it! veroorzaakte een penalty, waar de tegenpartij hun enige doelpunt uit scoorde. Block it! moest het veld met een rode kaart verlaten. Prachtige goals van Einfach Genial, Tik Tik Boem en Iguazu maakten de feestvreugde compleet. Ultimate Mix is nog wel de koploper met 22 punten. FC Spelmagazijn staat nu 7e met 17 punten. In de komende sessie volgen de uitwedstrijd tegen de nummer 9 uit de ranglijst: The Cocktails. Zonder Doom, Block it! en Ladamerkje zal de rest van het team zich de longen uit het lijf moeten lopen. Daarna de thuiswedstrijd tegen de nummer 11: IOWA. IOWA heeft in de vorige sessie de nummer 2 verslagen, dus een gemakkelijke wedstrijd zal dat zeker niet worden.

Mocht je ook interesse hebben om mee te doen met United, stuur dan eens een e-mail naar de organisator. Regelmatig komen er plaatsen beschikbaar.

United
E-mail naar organisator

09.11.2005


Weer een nieuw bezoekersrecord Spelmagazijn

Ook in november is het bezoekersrecord in Spelmagazijn weer gebroken. Op 7 november 2005 bezochten maar liefst 2213 bezoekers Spelmagazijn.

08.11.2005


Spellendemonstraties University Games

University Games gaat haar spellen demonstreren bij de Bijenkorf. Ze zoeken daarvoor nog enthousiaste uitleggers. Je krijgt de spellen van tevoren en je mag ze uiteraard houden. Daarnaast krijg je een vergoeding in VVV bonnen en/of spellen van University Games en natuurlijk een vergoeding voor de reiskosten.

Bijenkorf in Eindhoven (werktijden van 12:-00-17:00 uur):
- 26 november: spellen die je dan gaat demonstreren zijn: Dora’s Avontuur / Egelrace / Pipeline
- 10 december / 11 december / 17 december / 18 december: spellen die je gaat demonstreren zijn: Veel Soeps! / De Bezeten Fles / Typo

Bijenkorf in Utrecht (werktijden van 12:00-17:00 uur):
- 27 november / 3 december / 4 december: spellen die je dan gaat demonstreren zijn: Dora’s Avontuur / Egelrace / Pipeline
- 10 december / 11 december / 17 december: spellen die je gaat demonstreren zijn: Veel Soeps! / De Bezeten Fles / Typo

Ze verwachten van jou:
- Je kent de demonstratiespellen van A tot Z
- Je bent spontaan en kan op enthousiaste wijze spellen demonstreren/uitleggen
- Je bent uiterlijk om 11:45 in de Bijenkorf aanwezig om de demo-tafel in orde te maken.

Als je interesse hebt, stuur dan snel een e-mail naar Andrea Vanhommerig van University Games met de data en locatie van je keuze.

University Games

08.11.2005


Europees Kampioenschap Blue Moon

Tijdens Spiel in Essen is ook het Europees Kampioenschap Blue Moon gehouden. 36 spelers namen de uitdaging aan. De complete uitslag kun je vinden op de website van Blue Moon Fans.

Blue Moon Fans

06.11.2005


Spellenclub in Hoorn en omstreken

Langzaam maar zeker begint er ook in Hoorn en omstreken een spellenclub te ontstaan. Een vaste kern van 8 spelers speelt zeer regelmatig met elkaar. Foto's en verslagen van deze spellenbijeenkomsten kun je vinden op hun nieuwe website: Scorespoor.nl.

Scorespoor.nl

06.11.2005


Nieuw bezoekersrecord Spelmagazijn

Voor de derde keer in een maand is het bezoekersrecord in Spelmagazijn gebroken. Op 31 oktober 2005 bezochten maar liefst 2163 bezoekers Spelmagazijn.

06.11.2005


Carcassonne de Stad wint titel Speelgoed van het Jaar 12+

In de categorie 12 jaar en ouder heeft Carcassonne de Stad de titel Speelgoed van het Jaar in de wacht gesleept. In de andere categorieën won geen enkel spel. Tijdens een feestelijke uitreiking in het Compagnietheater werden de prijswinnaars bekend gemaakt door Co en Sita.

het podium waarop de uitreiking plaatsvond | Michael Bruinsma (999Games) ontvangt de prijs | Michael Bruinsma poseert | Sita zingt haar laatste hit

Speelgoed van het Jaar

02.11.2005


NK Kubussen

Tijdens het Spellenspektakel werd op 29 oktober 2005 het NK Kubussen gehouden. Ronald van Spelmagazijn deed ook mee. Uiteindelijk zou hij 17e worden. Hij mocht de speciale kubus van topkubusser Ron lenen, maar dat was helaas geen succes. (Toch hartelijk bedankt voor het uitlenen van de kubus en het vertrouwen!) De kubus draaide zo goed, dat Ronald twee maal een blokje verloor. De tweede en derde poging deed hij op kubus die door een andere topkubusser ter beschikking werd gesteld. Dit ging een stuk beter. 68 seconden en 64 seconden waren het resultaat. De uiteindelijk winnaar werd Joël van Noort met een gemiddelde van 16.03 seconden in de finale. Een nieuw Nederlands record. Ook het blindkubussen wist hij te winnen en ook met een nieuw Nederlands record: 5:42.87. Door een luidruchtige Hasbro stand naast de stand van Jumbo hadden de deelnemers aan het blindkubussen het erg zwaar. De complete uitslagen kun je vinden op de website van Speedcubing.

de drie prijswinnaars

Speedcubing

31.10.2005


WK Streetsoccer

Op zondag 30 oktober 2005 werd tijdens het Spellenspektakel het WK Streetsoccer gespeeld. Er waren 8 deelnemers.

het speelschema

Kwartfinale
Mark - Mathieu 3-5
Pelle-Vici 4-7
Guido-Ronald 1-2
Tim - Enrico 1-0

Tim moest het spel van tevoren nog leren. Hij had het snel door en wist Nederlands Kampioen Enrico van het scoren af te houden. In de laatste zet scoorde hij zelf de 1-0.

Halve finale
Mathieu-Vici 2-3
Ronald - Tim 1-2 na verlenging

Tim moest vervolgens tegen wereldkampioen Ronald van Spelmagazijn. Vlak voor tijd scoorde Ronald 1-0 en dacht de overwinning binnen te hebben. De keeper van Tim schoot uit met een 5. Ronald kon met een 1 niet reageren en met een 6 werd de 1-1 binnengetikt. Verlenging. De keeper van Ronald schoot niet goed uit en binnen 2 zetten scoorde Tim de 2-1.

Finale
Vici-Tim 3-2

Corné reikt de beker uit aan Vici.

31.10.2005


Spellenspektakel weer voorbij

Het 14e Spellenspektakel zit er weer op. Op vrijdag viel het bezoekersaantal flink tegen, waarschijnlijk doordat er geen herfstvakantie was in de regio van de beurs en het prachtige weer. Er zijn ongeveer 1.300 bezoekers op vrijdag geweest. Zaterdag was ook iets rustiger dan vorig jaar, maar met 4.500 bezoekers toch lekker gevuld. De zondag begon aanvankelijk rustiger dan de zaterdag, maar uiteindelijk zijn er wel meer geweest. Er zullen dus zo'n 11.000 bezoekers de weg naar de beurs hebben gevonden. Spelmagazijn heeft ongeveer 200 foto's gemaakt. Een selectie hiervan en een verslag volgen zo spoedig mogelijk.

Spellenspektakel

31.10.2005


Consumentengids spellentest

In de Consumentengids van november 2005 staat een grote bordspellentest. Maar liefst 26 spellen werden getest. Wat opviel was de voornamelijk zeer hoge waarderingen. Aan de commentaren te zien zijn de spellen door spellenliefhebbers getest. Wat opviel was dat van de 5 als beste beoordeelde spellen, er maar liefst 4 abstracte spellen zijn: Blokus, Genius, Tantrix en Yinsh. Het vijfde spel was Memoir'44. De spellen van The Gamemaster kwamen wat minder goed door de test. Block it! eindigde zelfs als laatste en ook De Ontembare Stad eindigde in de achterhoede. Opvallend was ook de erg hoge waarderingen voor uitbreidingen van Boonanza, Carcassonne en Machiavelli. Die waarderingen vond ik toch wel wat te hoog. Er waren bijvoorbeeld geen spellen van University Games, PS Games, Cwali of Jumbo in de lijst te vinden. De totale lijst: Block it!, Blokus, Boonanza, Boonanza uitbreiding, Carcassonne, Carcassonne De Draak, de Fee en de Jonkvrouw, Coyote, Da Vinci Code, De Bruggen van Shangrila, De Ontembare Stad, Genius, Gipf, Halli Galli, Iguazu, Koehandel, Leeuwenhart, Machiavelli, Machiavelli De Donkere Landen, Maharadja, Memoir '44, O, Farao!, Puerto Rico, Set!, Tantrix, Ticket to Ride, Yinsh.

Consumentenbond

31.10.2005


Jumbo verhuist naar Zaandam

In maart 2006 verhuist Jumbo van Amsterdam naar de voormalige chocoladefabriek van Verkade in Zaandam. Jumbo zit in sinds 1917 in het pand in Amsterdam.

Jumbo

31.10.2005


Nieuw bezoekersrecord Spelmagazijn

Op 24 oktober 2005 bezochten maar liefst 2027 bezoekers Spelmagazijn. Weer een nieuw record!

27.10.2005


Foutjes in Funkenschlag uitbreiding

Op het spelbord van de nieuwe Funkenschlag uitbreiding (Frankrijk/Italië) zijn drie plaatsnamen incorrect gespeld:

Carcassone in plaats van Carcassonne
Frienze in plaats van Firenze
Bolanzo in plaats van Bolzano

27.10.2005


Vroeger of Later

Jumbo komt binnenkort met een nieuw spel dat je nu al online kunt spelen: Vroeger of Later. Probeer 5 geschiedkundige gebeurtenissen in de juiste volgorde te zetten.

Vroeger of Later

24.10.2005


Rick Thornquist stopt met Gamewire

Twee jaar lang verzorgde Rick Thornquist de nieuwsinformatie voor Gamewire. Vooral rond de grote spellenbeurzen was deze website een grote verzamelplaats van informatie uit de hele wereld. Voor de Engelstalige markt was dit dé website over spellennieuws. Helaas kwam op 20 oktober 2005 het bericht dat de samenwerking met Rick Thornquist is beëindigd.

Gamewire

24.10.2005


Nieuw bezoekersrecord Spelmagazijn

Op 19 oktober 2005 bezochten maar liefst 1944 bezoekers Spelmagazijn. Een nieuw record!

24.10.2005


Rummikuppen in Het Groene Boekje

In het nieuwe Groene Boekje staat het werkwoord rummikuppen vermeld. En dat terwijl het spel Rummikub heet. Raar.

Nieuwe spelling

24.10.2005


Foutje in Catan Ereigniskarten

Tijdens Spiel 2005 kon je een setje Ereigniskarten kopen voor De Kolonisten van Catan. Dit setje kaarten vervangt de dobbelstenen. Helaas zit er een foutje in de kaartverdeling. Er zit een 10 te veel in en een 11 te weinig. Daardoor is de kansverdeling niet correct. Op de website van de Catan Shop wordt aangeraden de 10 op de kaart Nachbarschaftshilfe te veranderen in een 11.

24.10.2005


Einde van The Games Journal

Helaas stopt na 5 jaar het online tijdschrift The Games Journal. Voorlopig zal het archief met oude artikelen nog wel bestaan.

The Games Journal

10.10.2005


Uitverkoop bij Okido

Bij de Belgische spellenwinkel Okido is een grote uitverkoop van alle spellen in verband met het beëindigen van de spellenverkoop. Neem een kijkje op de site en sla je slag.

Okido

09.10.2005


Beurs actie van Cwali

Bij elke aankoop op de beurs krijg je een exemplaar van Typo gratis (zolang de voorraad strekt). Als je beide nieuwe spellen (Ahoy en Aloha) koopt, krijg je Titicaca er gratis bij. Voor € 37,00 heb je dus Ahoy, Aloha, Titicaca en 2 keer Typo.

Cwali

09.10.2005


Party & Co Extreme

Het populaire teamspel Party & Co gaat nu ook Extreme. Diset presenteert Party & Co Extreme. De extreme versie van hét partyspel biedt nog meer speelplezier met familie en vrienden. Teams van minimaal twee en maximaal vijf personen moeten niet alleen vragen beantwoorden, maar ook uitdrukkingen en namen raden via gebaren, tekeningen of liplezen. Het spannende, vrolijke en ongecompliceerde teamspel heeft eenvoudige spelregels en kan door iedereen worden gespeeld. Party & Co zorgt voor veel interactie en is de garantie voor een uitgelaten avond speelplezier met vrienden en familie. In september is Party & Co Extreme uitgekomen. Met opdrachten in liefst twaalf categorieën, zeven meer dan Original. Nieuw zijn bijvoorbeeld liedjes neuriën, personages imiteren, telepathie en tekenen met een wonderbril. Bovendien heeft de Extreme-versie extra's zoals verrassingskaarten om je tegenstanders te dwarsbomen en een tijdklok in plaats van de bekende zandloper.

Diset

09.10.2005


Geschiedenisspel

Ter gelegenheid van de Week van de Geschiedenis (30 oktober tot 4 november) komt de nieuwe uitgeverij Scala leuker leren met een geschiedenisleerspel, speciaal voor kinderen. Het spel sluit aan bij de geschiedenismethode op school. Er zitten 600 vragen in, inclusief antwoorden en uitleg en kinderen van verschillende leeftijden kunnen het spel met elkaar spelen. Vanaf half oktober zullen op veel basisscholen voorrondes van een landelijke competitie met Het Geschiedenisspel worden gespeeld. Op 4 november is een landelijke finale in het VOC-schip De Amsterdam.

Het spel is geschikt voor 2 tot 4 spelers vanaf 9 jaar. De winkelprijs bedraagt € 29,95. (ISBN 90 77990 02 X).

Scala leuker leren

09.10.2005


De International Gamers Awards

De winnaars zijn op 4 oktober 2005 bekend gemaakt: Ticket to Ride: Europe en War of the Ring. Verrassend dat een variant van een bestaand spel de prijs nog weet te winnen. In een bizarre strijd ging Ticket to Ride: Europe onverwachts alle koplopers voorbij. Antiquity had de meeste eerste plaatsen, maar te weinig support bij de andere juryleden. Shadows over Camelot leek de strijd te gaan winnen. War of the Ring was de onbetwiste winnaar van de 2-speler categorie. Verrassend, omdat het spel volgens de uitgever niet specifiek voor twee spelers is. Ik had een overwinning van Dungeon Twister verwacht.

International Gamers Awards

04.10.2005


De Nederlandse Spellenprijs

De winnaar is op 3 oktober 2005 bekend gemaakt: De Ontembare Stad, een bordspel voor 2-5 spelers over de ontwikkeling van een middeleeuwse stad. Ontworpen door Hans van Tol, uitgegeven door The Game Master. 

Nederlandse Spellenprijs

03.10.2005


FC Spelmagazijn

Door 5 schorsingen werd de thuiswedstrijd van FC Spelmagazijn erg lastig. Er moest zelfs een onbekende beginneling worden opgesteld. Toch werd de wedstrijd tegen de directe concurrent Finesse met 2-0 gewonnen met slechts twee gele kaarten. Over de uitwedstrijd tegen het lager geplaatste Sracok dachten de spelers te simpel. Zonder enige inzet werd met 3-1 verloren. FC Spelmagazijn blijft zo op 6e plaats staan met 15 punten. In de divisie is er een nieuwe koploper: Ultimate Mix met 20 punten. In de komende thuiswedstrijd is dat de tegenstander van FC Spelmagazijn. Maar eerst volgt de uitwedstrijd tegen Heroes of the Past, dat met 15 punten op de 5e plaats staat. Het doelsaldo van Heroes of the Past is +8 en dat van FC Spelmagazijn +7. Een overwinning zou dus zeer welkom zijn. Een belangrijke sessie dus.

Mocht je ook interesse hebben om mee te doen met United, stuur dan eens een e-mail naar de organisator. Regelmatig komen er plaatsen beschikbaar.

United
E-mail naar organisator

03.10.2005


The Blackbeard Connection

Ergens in Nederland ligt een schat verborgen ter waarde van € 50.000. Binnenkort (in november) start een spel waarbij je vragen ontvangt via internet en mobiele telefoon. Voor elk goed antwoord krijg je een aanwijzing op een persoonlijke pagina. Uiteindelijk wint de slimste en snelste speler de schat. Inmiddels kun je je alvast inschrijven op de website van The Blackbeard Connection.

The Blackbeard Connection

28.09.2005


NK Kubussen

Inmiddels zijn er al 13 aanmeldingen binnengekomen voor het NK Kubussen dat tijdens het Spellenspektakel wordt gehouden. De voorrondes zijn op zaterdag 29 oktober 2005 tussen 12.00u en 15.00u. De finales zijn om 15.00u (blind kubussen) en 15.45u (normaal kubussen). De 8 snelste kubussers gaan naar de finale. In de voorronde kun je in principe zelf enigszins bepalen wanneer je wilt kubussen. Je mag je eigen kubus meenemen, maar als je die niet hebt, kun je er altijd eentje lenen.

NK Kubussen

23.09.2005


Jumbo spellen bij ANWB

Bij de ANWB is een speciale actie met de verkeersspellen van Jumbo: "Het Verkeer en Ik" en "Het Verkeersspel". Beide spellen zijn met extra korting te koop. De actie duurt nog tot 9 oktober.

ANWB

22.09.2005


WK Streetsoccer tijdens Spellenspektakel

In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt dit jaar tijdens het Spellenspektakel niet het NK Streetsoccer, maar het WK Streetsoccer gespeeld en wel op zondag 30 oktober 2005.

Cwali

22.09.2005


Nieuwste spel van Cwali heet: Ahoy

Voor het eerst komt Cwali met een spel dat ook voor de erg jeugdige spelers geschikt is. Op de website van Cwali kun je alvast de doos en enkele kaarten zien.

Cwali

21.09.2005


Nieuwe versie van Homas Tour software

Jurgen heeft een nieuwe versie van zijn zelfgemaakte software van het bordspel Homas Tour online gezet. Het is nu ook mogelijk om zelf een parcours te ontwerpen.

Homas Tour

21.09.2005


Gamepack presenteert H2Olland

Op de website van Gamepack kun je uitgebreide informatie vinden over H2Olland. Dit spel gaat over water, windmolens en tulpenbollen. Je kunt er ook de spelregels vinden. Tijdens Spiel in Essen kun je kennismaken met dit spel. Een echt Hollands product.

Gamepack H2Olland

18.09.2005


Games & Toys Experience

999Games gaat in 2006 tijdens het Paasweekend een grote beurs organiseren in Flanders Expo te Gent (België). Op deze beurs niet alleen alles over spellen, maar ook speelgoed en computergames. Het is de verwachting dat deze beurs over enkele jaren het Spellenspektakel zal inhalen qua grootte en bezoekersaantallen.

Games & Toys

18.09.2005


Speelgoed van het Jaar

Op de website van Speelgoed van het Jaar kun je inmiddels je stem uitbrengen op de genomineerde artikelen.

Speelgoed van het Jaar

16.09.2005


Vendetta nieuws

Vendetta heeft meer informatie vrijgegeven over de aankomende nieuwe spellen. Deze spellen zullen allemaal voorzien zijn van Nederlandse spelregels, vertaald door mensen met veel speelervaring.

Het eerste spel is Castle Merchants (Jerry Dziuba). De spelers zijn middeleeuwse handelaren die hun goederen proberen te verkopen bij diverse kastelen. Elk kasteel is geïnteresseerd in een bepaald type goederen en snelle handelaren krijgen meer geld dan laatkomers. Met hun paardenkar trekken de handelaren door een steeds veranderend landschap. Er moet gekozen worden welk pad het beste, snelste en veiligste route biedt, want aardverschuivingen willen nogal eens lawines veroorzaken. Ook moet je regelmatig het pakhuis bezoeken om de voorraad goederen aan te vullen. De handelaar die als eerste zijn buidel met 18 goudstukken weet te vullen wint het spel.

Het tweede spel is Dungeonville (James Ernest en Mike Selinker). Je bent een tovenaar die een kerker heeft geërfd vol met monsters. Jij probeert voor de lol met de andere tovenaars in je omgeving argeloze avonturiers zover te krijgen om in jouw kerker rond te kijken om te zien welke kerker het meest dodelijk is. Jouw doel is om als eerste zeven avonturiers van de andere tovenaars te doden.

Het derde spel is Silk Road (Ted Cheatham en Bruno Faidutti). Zoals de titel al zegt gaat het over de zijderoute. Er zijn vijf soorten goederen: ivoor, zijde, juwelen, gedroogd fruit en kruiden. Alles draait om karavanen en geld.

Vendetta

09.09.2005


Munchkin dag

In samenwerking met de Men in Black organiseert Gameforce op zondag 6 november 2005 in Eindhoven een Munchkin dag. 

Gameforce

07.09.2005


Nederlands Kampioenschap Rummikub

In het weekend van 3 en 4 september 2005 werd voor de 20e keer het Nederlands Kampioenschap Rummikub gespeeld in Heliomare te Wijk aan Zee. In totaal namen 132 deelnemers deel aan dit toernooi. In de finale versloeg de Amstelveense Jacqueline Beekman Dennis Coenders uit Krimpen aan den IJssel en Ria Delmte uit Wijk aan Zee. De winnares heeft zich geplaatst voor het WK dat volgend jaar in Nederland wordt gehouden.

NK Rummikub

07.09.2005


Ducosim spellenbeurs

De komende Ducosim spellenbeurs is verplaatst van 10 naar 17 december 2005. Deze datum staat op dit moment nog niet vermeld in de agenda op de Ducosim website.

Ducosim

06.09.2005


Cwali

Cwali heeft een nieuw logo om de leeftijdscategorieën op de spellen weer te geven. Meer informatie over de nieuwe spellen volgt zo spoedig mogelijk.

Cwali

06.09.2005


De Dobbelsteen

Op donderdag 1 september 2005 is het voormalige filiaal van Atomik in Den Bosch open gegaan. De nieuwe naam is De Dobbelsteen. Op de onderstaande foto's zie je de winkel en eigenaar Roman.

02.09.2005


Games Journal

De nieuwe uitgave van het online tijdschrift The Games Journal is weer online. Dit keer o.a. met een artikel over deductiespellen, nieuwe spelregels voor Manga Manga en een recensie van Blokus Duo. Weer lekker leeswerk deze keer.

The Games Journal

02.09.2005


Pünct

Kris Burm heeft de titel van het laatste spel in de Gipf serie bekend gemaakt: Pünct. Het draait hier om de menselijke geest te midden van de vier elementen die in elk van de andere spellen centraal staan (aarde, water, vuur en lucht). In dit spel moet je twee tegenoverliggen zijdes met elkaar verbinden. In je beurt mag je een nieuw stuk plaatsen of een bestaand stuk verplaatsen.

Op de spellendag van spelgroep Phoenix op 25 september 2005 zal het spel gedemonstreerd worden door ontwerper Kris Burm in het denksportcentrum in Leiden.

Gipf

02.09.2005


Open Gelders Kampioenschap Stratego

Op zaterdag 10 september 2005 wordt in het wijkcentrum Titus Brandsma in Nijmegen het Open Gelders Kampioenschap Stratego gespeeld. Meer informatie kun je vinden op de website van de Strategobond.

Strategobond

02.09.2005


Spellenspektakel website

De nieuwe website van het Spellenspektakel is online. Nog niet alle onderdelen zijn actief, maar daar wordt achter de schermen hard aan gewerkt. Ook het lang verwachte forum is op de site aanwezig. Eens kijken hoe dit aanslaat. En ook het Spellenspektakel Magazine zit er weer aan te komen. Als het goed is al aan het einde van de volgende week.

Het Spellenspektakel heeft ook een nieuw logo. Lees op de website over het hoe en waarom. Sandra heeft ook een artikel geschreven over logo's: De overeenkomst tussen een nar en een olifant.

Spellenspektakel
De overeenkomst tussen een nar en een olifant
Forum

02.09.2005


Nederlands Kampioenschap Rummikub

In het weekend van 3 en 4 september 2005 wordt voor de 20e keer het Nederlands Kampioenschap Rummikub gespeeld in Heliomare te Wijk aan Zee. Op zaterdag zijn de kwalificaties en op zondag is de finale.

NK Rummikub

02.09.2005


Ik Speel Met Groen

De website van spellenvereniging Ik Speel Met Groen is helemaal vernieuwd. Hij is al enige weken online, maar nu begint ook de inhoud vorm te krijgen. De vorige website zag er ook prachtig uit, maar deze bleek lastig te onderhouden te zijn. Hopelijk gaat het met de nieuwe website beter.

Ik Speel Met Groen

31.08.2005


Nominaties International Gamers Awards

De finalisten zijn bekend gemaakt voor de categorie General Strategy van The International Gamers Awards. De periode waarover deze finalisten zijn geselecteerd is 1 juli 2004 tot en met 30 juni 2005. De finalisten zijn:

Multiplayer Games:
Antiquity (Jeroen Doumen en Joris Wiersinga), Carcassonne: The City (Klaus-Jürgen Wrede), Diamant (Alan R. Moon en Bruno Faidutti), Around the World in 80 Days (Michael Rieneck), Keythedral (Richard Breese), Louis XIV (Rüdiger Dorn), Reef Encounter (Richard Breese), Shadows Over Camelot (Serge Laget en Bruno Cathala), Struggle of Empires (Martin Wallace), Ticket to Ride: Europe (Alan R. Moon), Ubongo (Grzegorz Rejchtman), Ys (Cyril Demaegd).

Two-Player Games:
Dungeon Twister (Christophe Boelinger), Fjords (Franz-Benno Delonge), Jambo (Rüdiger Dorn), Oceania (Klaus Teuber), Roma (Stefan Feld), War of the Ring (Roberto Di Meglio, Marco Maggi, Francesco Nepitello). 

De publicatie van de nominaties is enigszins rommelig verlopen door de orkaan in Amerika. Nog lang niet alle persberichten zijn verzonden.

Ook de lijst zelf heeft enkele opvallende titels. Door het grote aantal titels waarop gestemd is, zijn er ook een aantal vrij lichte titels op de lijst verschenen. Wel leuk om te zien dat Antiquity van Splotter de lijst heeft gehaald. Titels die het net niet gehaald hebben zijn bijvoorbeeld Im Schatten des Kaisers, Friedrich en Das Zepter von Zavandor. Ik had zelf een nominatie van Revolution verwacht. In de twee-speler lijst is War of the Ring een opvallende titel. Volgens de uitgevers is het namelijk een multi-player spel, maar als spel zelf vinden de juryleden het meer een twee-speler spel. Bijna was het genomineerd geweest in beide lijsten. Ook leuk dat Dungeon Twister de lijst heeft gehaald, ondanks het feit dat het op het moment van selectie alleen nog in een Franse versie beschikbaar was.

International Gamers Awards

31.08.2005


Ducosim spellenbeurs

Van 2 tot en met 4 september 2005 houdt Blokker de Magazijn 3-daagse in de Jaarbeurs in Utrecht. Dat is dus tegelijk met de Ducosim spellenbeurs. Dat betekent waarschijnlijk grote drukte bij het parkeren. Het biedt echter ook voordelen: je kunt bij de Blokker kassa een parkeerkaart voor € 2,00 kopen in plaats van de gebruikelijke € 10,00.

Let op: de locatie van de zomerbeurs is ditmaal niet de Irene zaal maar de Juliana zaal.

Ducosim

29.08.2005


Grote Consumenten Enquête

Dat spellen spelen iets is wat een groot aantal mensen bezig houdt en niet alleen tot kinderen beperkt is, is nu ook tot de Grote Consumenten Enquête doorgedrongen. Zo is gezelschapsspellen een van de mogelijke antwoorden bij vraag 8: Welke van de onderstaande hobby's of activiteiten heeft u of iemand in uw huishouden? Het gaat dus de goede kant op.

Grote Consumenten Enquête

29.08.2005


Atomik Den Bosch opnieuw open

Het voormalige filiaal van Atomik in Den Bosch gaat donderdag 1 september 2005 weer open. Het maakt geen deel meer uit van Atomik en zal verder gaan onder de naam De Dobbelsteen.

Atomik

29.08.2005


Geosense

Als je geografie wilt combineren met een spel, kijk dan eens op de website van Geosense. Je kunt er in je eentje spelen, maar ook tegen online tegenstanders.

Geosense

29.08.2005


Ducosim spellenbeurs

Op zaterdag 3 september is er weer een Ducosim spellenbeurs in het jaarbeursgebouw in Utrecht. Er is weer veel te doen op spellengebied. Spelgroep Phoenix zal de twee nieuwe Alea spellen (Louis XIV en Palazzo) demonstreren, bij de jury van de Nederlandse spellenprijs kun je kennis maken met de genomineerde spellen en je kunt er natuurlijk van gedachten over wisselen met de juryleden, PS-Games komt de spellen Heersers der Woestijn en Foute Vrienden Vette Feesten demonstreren, 999 Games is uiteraard aanwezig en University Games waarschijnlijk ook. Uiteraard is er weer een Munchkin demonstratie van de The Men in Black. Er is een spel-o-theek en een bring-and-buy stand. Dit keer is er ook een grote spelleninzamelingsactie voor Bolivia. In de Vendetta stand zal ontwerper Thomas Jansen twee nieuwe prototypes tonen: Quest for the Princess en Tavern. In deze laatste runnen twee spelers ieder een taveerne in fantasy setting. Kortom, deze beurs mag je niet missen.

Laatste nieuws: Ook The Game Master komt naar Ducosim. Nog niet met het nieuwe spel Skyline of the World, maar nog wel met De Ontembare Stad. Spelgroep Phoenix zal naast de Alea spellen ook twee blokkenspellen van Columbia Games demonstreren: Hammer of the Scots en het nieuwe Crusader Rex.

Ducosim

27.08.2005


Spiel der Spiele

De winnaar en de andere vermeldingen van Spiel der Spiele 2005 zijn bekend gemaakt. De winnaar is Trans Europa. Een beetje verrassend, aangezien dit een andere uitvoering van Trans America is, maar nu op een bord van Europa. Ik heb gehoord dat het bord van Trans Europa veel minder uitgebalanceerd zou zijn dat dan van Trans America, maar daar heb ik nog geen ervaring mee. In de geselecteerde familiespellen en spellen voor groepen kan ik me helemaal vinden. Bij de spellen voor experts valt Go West misschien wat uit de toon. De reacties die ik op dit spel gehoord heb, zijn niet allemaal even positief. Dat spel hoop ik binnenkort zelf uit te proberen. Er waren vast betere titels in het huidige aanbod te vinden geweest, maar de nominatie is natuurlijk wel leuk voor Phalanx Games.

Spiel der Spiele

27.08.2005


Vendetta

Vendetta gaat de distributie verzorgen van de spellen van Balance Games en Quined Games. Het eerste spel van Balance Games dat al vóór Spiel 2005 beschikbaar moet zijn in een nieuwe doos is Balance Duels. Het is een soort Backgammon dat plaats vindt op een balans.  Bij Quined Games gaat het om de nieuwe uitvoering van Reef Encounter en Siena. In Nederland zullen deze tijdens het Spellenspektakel worden geïntroduceerd.

UWO, het kaartspelletje van Thomas Jansen, is inmiddels ook in Amerika verschenen bij Z-Man Games in een coproductie met Vendetta.

Vendetta
Balance Games
Quined Games

27.08.2005


Memoir '44 uitbreidingen

De spelregels van de aankomende 3 uitbreidingen voor Memoir '44 kun je inmiddels downloaden van de website van Days of Wonder. Interessant leesvoer voor de liefhebbers van dit spel.

Days of Wonder

27.08.2005


Spellenveiling

Op zondag 25 september 2005 organiseert spelgroep Phoenix in het Denksportcentrum in Leiden weer een grote spellendag. Dit keer is er ook een grote spellenveiling (met maximaal 100 spellen). Je kunt zelf (onder bepaalde voorwaarden) ook (maximaal 5) spellen aanbieden. Je hebt nog tot 1 september 2005 de gelegenheid om kavels aan te bieden.

E-mail naar SpelgroepPhoenix

25.08.2005


Nominaties Speelgoed van het Jaar

Op de website van Speelgoed van het Jaar kun je inmiddels het genomineerde speelgoed zien, alsmede het juryrapport. Bij de oudste twee leeftijdsgroepen dit keer veel nominaties voor spellen. Vanaf half september kun je via de website je stem uitbrengen.

Speelgoed van het Jaar

16.08.2005


FC Spelmagazijn

Spelmagazijn speelt dit seizoen voor het eerst weer mee in een United competitie: United Friends League. De afgelopen sessie is zojuist gespeeld met daarin de dubbel (uit en thuis tegen hetzelfde team). FC Spelmagazijn moest tegen FC Greyfox. De eerste wedstrijd werd nipt met 2-1 verloren, helaas met een blessure voor Motorklep. De thuiswedstrijd werd met 1-0 gewonnen door een goal van San Marco. Achterband moest helaas met een rode kaart het veld verlaten. Alle hoop was nu gevestigd op de bekerwedstrijd tegen Oud Zeer. Een keiharde wedstrijd met aan beide zijden een blessure en een rode kaart, en geen doelpunten. De replay werd gewonnen door Oud Zeer met 1-0. Het bekertoernooi zit er dus op voor FC Spelmagazijn. In de competitie staat FC Spelmagazijn nu 6e met 13 punten. De koploper is S.V. Kerberos met 18 punten. Voor de komende wedstrijd mist FC Spelmagazijn maar liefst 5 spelers. Dat zal lastig worden.

Mocht je ook interesse hebben om mee te doen met United, stuur dan eens een e-mail naar de organisator. Regelmatig komen er plaatsen beschikbaar.

United
E-mail naar organisator

15.08.2005


Ducosim Spel! Dummy

Op de website van Ducosim kun je een dummy nummer van Spel! downloaden. Daarin staan diverse artikelen uit de afgelopen jaargangen. Zo krijg je een aardig beeld van het tijdschrift Spel!. Dus als je Spel! nog niet kent, of je wilt iemand kennis laten maken met Spel!, dan kan ik je het dummy nummer aanraden.

Ducosim Spel!

15.08.2005


Website Phoenix

Er is na enige tijd afwezigheid weer een website van Spelgroep Phoenix online. Hij is nog niet helemaal functioneel, maar je kunt er weer de nodige informatie lezen en de redactie kan artikelen toevoegen. Er wordt hard gewerkt om de site weer volledig operationeel te krijgen.

Spelgroep Phoenix

14.08.2005


Memoir '44 uitbreidingen

Op de website van Days of Wonder kun je uitgebreide informatie vinden over de uitbreidingen voor Memoir '44 die er aan komen. Zo komt er een terreinset met 66 nieuwe terreintegels, zoals rivieren, wegen en spoorwegen. Maar ook komen er 22 speciale tegels met vliegvelden, stations, forten en bijvoorbeeld een stuwdam. Maar ook pontonbruggen, mijnenvelden en ga zo maar door. De tweede uitbreidingsset gaat over het oostfront. Een complete set Russische soldaten, tanks en artillerie. 44 terreintegels met o.a. bevroren rivieren, ruïnes en ravijnen. En tot slot komt er een nieuw dubbelzijdig spelbord uit met sneeuw op de ene kant en een woestijn op de andere.

Memoir '44

09.08.2005


Atomik

Het filiaal van Atomik in Den Bosch gaat mogelijk op 1 september 2005 weer open.

Atomik

07.08.2005


Games Journal

De nieuwe uitgave van het online tijdschrift The Games Journal is weer online. Dit keer o.a. met een artikel over het herstellen van spellendozen en een recensie van Shadows over Camelot.

The Games Journal

02.08.2005


Spellenveiling

De website is nog steeds niet online, maar Spelgroep Phoenix leeft nog wel. Op zondag 25 september 2005 organiseren ze in het Denksportcentrum in Leiden weer een grote spellendag. Dit keer is er ook een grote spellenveiling (met maximaal 100 spellen). Je kunt zelf (onder bepaalde voorwaarden) ook (maximaal 5) spellen aanbieden.

E-mail naar SpelgroepPhoenix

02.08.2005


Caribic

Identity Games heeft er weer een nieuw spel in de collectie bij: Caribic. Het spel zit in een doos van het formaat Cartagena en TransAmerica. Het is een spel voor 2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar. Piratenschepen gaan op jacht naar schatten. De spelers bieden in het geheim rum om de schepen  in een bepaalde richting te sturen. Het doel is om zoveel mogelijk schatten in de eigen havens af te leveren.

Identity Games

02.08.2005


1 miljoen woorden

Volgens de zoekmachine die Spelmagazijn doorloopt, bestaat de site inmiddels uit meer dan 1 miljoen woorden verdeeld over 986 pagina's.

27.07.2005


Nederlands Kampioenschap Rubik's Kubus 2005

Tijdens het Spellenspektakel 2005 op zaterdag 29 oktober, zal het Nederlands Kampioenschap Rubik's Kubus worden gehouden. Je kunt je nu alvast inschrijven. Op de wedsite kun je alle informatie vinden. Dus haal je kubus weer onder het stof vandaan en begin met oefenen.

NK Rubik's Kubus 2005

27.07.2005


ESP

Hanneke is op zoek naar de spelregels van het spel ESP, dat in 1980 door Toy Fair Corporation (Hong Kong) is gemaakt. Zie onderstaande foto. Wie kan haar helpen?

E-mail naar Hanneke

25.07.2005


Epic prototype

Op 15 juli 2005 heeft Spelmagazijn een prototype van het spel Epic mogen spelen. In het spel probeer je uit een droomwereld te ontsnappen, door spirits op te bouwen in bepaalde vormen. Met deze vormen kun je destiny punten verzamelen. Als je voldoende punten hebt verzameld, win je het spel. Het spelbord is verdeeld in vijf sectoren, die elk een bepaalde energie opleveren. Verder heeft elke speler een planbord, waarop acties worden gepland en een energiebord, waarop de verzamelde energie wordt bijgehouden. Met deze energie kun je de uit te voeren acties versterken. Het spelmateriaal (het spelbord, de spelerborden en de speelkaarten) worden allemaal voorzien van prachtige arts van Jeroen van Valkenburg. Op de Mystics website kun je de ontwikkeling van het spel verder volgen.

spelbord | planbord en energiebord

Mystics

17.07.2005


Stratego toernooi

Ergens in september zal er een internationaal Stratego Toernooi worden gehouden in de Oekraïne. Lijkt het je wat om daar aan deel te nemen, vraag dan informatie op bij Marc Coenen op het onderstaande e-mail adres.

E-mail naar Marc Coenen

17.07.2005


Castlefest

Van 5 tot en met 7 augustus vindt Castlefest plaats bij kasteel de Keukenhof in Lisse. Je kunt er o.a. muziek verwachten van Omnia en Rapalje, er zijn diverse Middeleeuwse en fantasy markten, er is Life Action Role Playing, een ridderschool, lezingen en diverse spellendemonstraties. De entree bedraagt € 12,50.

Castlefest

17.07.2005


Clout Fantasy

999Games gaat deze zomer het nieuwe verzamelspel Clout Fantasy in Nederland distribueren. In plaats van kaarten worden nu pokerfiches verzameld. Om je tegenstander te verslaan heb je tactiek en handigheid nodig. Je kunt het vergelijken met een combinatie tussen Magic en knikkeren.

999Games

17.07.2005


Website Spelgroep Phoenix

De website van Spelgroep Phoenix is nog steeds niet bereikbaar. Voor zover bekend is niet de website gehackt, maar de Azrael server waarop de website draait. Op deze server draaien o.a. een aantal spellen. Er lopen drie backup procedures en er wordt hard gewerkt om alles weer online te krijgen. Mocht het erg lang gaan duren, dan overweegt Spelgroep Phoenix een migratie.

Spelgroep Phoenix

17.07.2005


Winkel Atomik

De website van Atomik is weer online. Daar kun je lezen dat de winkel in Sittard voorlopig weer open is. Er wordt blijkbaar gewerkt aan een doorstart. Hopelijk heeft dat succes.

Atomik

17.07.2005


Nieuwe spellenuitgever: Quined Games

Quined Games is een nieuwe uitgeverij van strategische bordspellen. In de loop van 2005 zal Quined Games een tweetal strategische bordspellen introduceren. Op het aanstaande Spellenspektakel zullen deze bordspellen worden gepresenteerd. Het eerste spel is Siena van Mario Papini Siena, een fascinerend bordspel voor 2 tot 5 spelers vanaf 12 jaar, met een speelduur van ongeveer 90 minuten. Het tweede spel is Reef Encounter van Richard Breese, een strategisch bordspel voor 2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar, met een speelduur van 60 tot 120 minuten (afhankelijk van het aantal spelers). De auteur Richard Breese is bekend van onder andere Morgenland en Keythedral.

Quined Games

11.07.2005


Website van Spelgroep Phoenix onbereikbaar

De website van Spelgroep Phoenix is al enkele dagen onbereikbaar. Er wordt achter de schermen aan gewerkt. Is de website gehackt ? Het is wel te hopen dat alle informatie behouden is gebleven.

Spelgroep Phoenix

11.07.2005


Nominaties voor Nederlandse Spellenprijs

De nominaties voor de Nederlandse Spellenprijs zijn bekend gemaakt. Op de website van de Nederlandse Spellenprijs kun je een uitgebreide beschrijving vinden van de genomineerde spellen. Vanaf 4 september 2005 kan op die website ook worden gestemd en is er een mooi spellenpakket te winnen. De genomineerde spellen zijn: Alhambra (Queen Games), Australia (Ravensburger), De Ontembare Stad (The Game Master), Goa (999Games), Iguazu (999Games), Keythedral (PS-Games), Sint Petersburg (999Games), Veel Soeps (University Games), Wings of War (PS-Games). Een prachtige lijst, terwijl nog een aantal prachtige spellen er net buiten is gevallen, zoals De Bezeten Fles, Mysterie van de Abdij, Colossal Arena, Genius, Typo, Piratenbaai, Carcassonne: De Stad en ga zo maar door. Een geweldig spellenjaar voor de Nederlandse markt. En het zal niet gemakkelijk zijn een winnaar aan te wijzen uit deze lijst.

De Nederlandse Spellenprijs

11.07.2005


Nieuwe RoboRally

Op de website van Avalon Hill kun je enige informatie vinden over de nieuwe versie van RoboRally. Er staan alvast afbeeldingen van vier nieuwe borden. Ook wordt er gesproken van een docking bay. Een afbeelding daarvan kun je vinden in Game Trade Magazine. Daar zie je tevens de nieuwe spelerbordjes. In de nieuwe versie zitten direct al 8 robots en een set optiekaarten.

Avalon Hill
Game Trade Magazine

10.07.2005


Strip- en spellenwinkel Atomik failliet

Op het Prikbord was het al te lezen: strip- en spellenwinkel Atomik is failliet. De website van de winkel is inmiddels al niet meer bereikbaar. De winkel in Den Bosch is gesloten en er hangt een briefje dat de winkel door omstandigheden tijdelijk is gesloten. Dat zal waarschijnlijk ook wel gelden voor de andere filialen.

Atomik

10.07.2005


FC Spelmagazijn

Spelmagazijn speelt dit seizoen voor het eerst weer mee in een United competitie: United Friends League. Dit seizoen zijn er twee vierde divisies bijgekomen en FC Spelmagazijn is als nieuw team in een van deze divisies begonnen. Zojuist is de 5e sessie afgelopen. De thuiswedstrijd tegen FC Greate Pier werd met moeite met 5-4 gewonnen, ten koste van 2 rode kaarten (voor Cartagena en Einfach Genial). De uitwedstrijd tegen Die Nachtgiger werd helaas met 1-0 verloren. In de beker moest FC Spelmagazijn het opnemen tegen tweede divisieclub FC Harry. Het werd een spectaculaire wedstrijd die in 5-5 eindigde, met maar liefst 5 gele en 1 rode kaart voor FC Spelmagazijn. De replay die nodig was leverde een overwinning van 3-1 op voor FC Spelmagazijn, waarmee de volgende ronde werd bereikt.

In de competitie staat FC Spelmagazijn nu 5e met 11 punten (N.B. Een overwinning levert 2 punten op in plaats van 3). Dat is 3 punten minder dan koploper Heroes of the Past. Op de transfermarkt wist FC Spelmagazijn een jonge keeper te bemachtigen. Die Nachtgiger (uit dezelfde divisie) wist maar liefst 2 erg sterke maar oude krachten aan te schaffen. Die zullen in de tweede helft van de competitie zeker van zich laten horen. Dit team staat met 11 punten op de 6e plaats. In het Spelmagazijn nieuws zal FC Spelmagazijn gevolgd gaan worden.

Mocht je ook interesse hebben om mee te doen met United, stuur dan eens een e-mail naar de organisator. Regelmatig komen er plaatsen beschikbaar.

United
E-mail naar organisator

09.07.2005


Kwartet vraag

Van een van de lezers van Spelmagazijn kreeg ik een vraag over een oud kwartet. Is er iemand die er iets over kan vertellen? Hoe oud is het? Uit hoeveel kaarten moet het bestaan? Heeft het speciale waarde? Op de onderstaande foto kun je enkele kaarten uit het kwartet zien. Er staan verschillende historische figuren op, zoals Stadhouders uit Friesland. Op de achterzijde van de kaarten staat een beschrijving van de personen (in oude spelling). Opvallend dat de achterkanten zijn beschreven als je het als kwartetspel wilt spelen. Je kunt dan immers de kaarten van de tegenstanders lezen (hoewel de tekst op zijn kop staat).

E-mail naar Spelmagazijn

09.07.2005


De Deutscher Spiele Preis

Je hebt nog tot 31 juli 2005 de tijd om je stem uit te brengen op de Deutscher Spiele Preis. Je moet een lijstje van 5 titels inleveren en ook nog de titel van een kinderspel. De spellen moeten zijn uitgekomen tijdens Essen 2004 of Nürnberg 2005. Op de website van Spielbox kun je een handig overzicht bekijken van deze spellen.

Deutscher Spiele Preis
Spielbox: Essen 2004
Spielbox: Nürnberg 2005

04.07.2005


The Games Journal

De nieuwe uitgave van het online tijdschrift The Games Journal is weer online. Dit keer niet zo'n grote uitgave. Hoewel interessant om te lezen, ben je er vrij snel doorheen.

The Games Journal

04.07.2005


Nederlandse Spellenprijs

Nog even geduld en dan zijn de nominaties voor de Nederlandse Spellenprijs er weer. De jury heeft inmiddels beraad en de nominatielijst wordt volgende week verwacht. Er waren dit jaar zeer veel goede spellen die in aanmerking kwamen, dus het was lastig om een goede selectie te maken. Vooral de subtop bleek erg groot te zijn. De spellen zullen getoond worden op de komende Ducosim beurs van 3 september. Dat is meteen ook de aftrap van de stemperiode.

Nederlandse Spellenprijs

03.07.2005


Wings of War

Van Wings of War is een nieuwe uitbreiding in aantocht: Burning Drachens. Vooralsnog is geen Nederlandse editie gepland. In deze uitbreiding o.a. zeppelins en luchtdoelgeschut. Om zeppelins neer te halen heb je speciale kogels nodig. Uiteraard zijn er ook weer de nodige nieuwe missies en je kunt deze uitbreiding ook weer combineren met de andere twee spellen.

Wings of War

03.07.2005


Monopoly Lexicon

Albert C. Veldhuis heeft weer een flinke update aangebracht in zijn Monopoly Lexicon. Het aantal besproken spellen is gestegen van 56 naar 132. Wat te denken van een braille versie of een chocolade versie?

Monopoly Lexicon

03.07.2005


Nieuws van Origins 2005

Op de Gamefest website kun je het verslag lezen van het bezoek van Rick Thornquist aan Origins (Columbus, Ohio). Je kunt er veel nieuwtjes lezen. Days of Wonder komt met 3 uitbreidingen voor Memoir '44. Een terreinset met heel veel nieuwe terreintegels. Een Oostfrontset met Russische eenheden, enkele tegels en nieuwe regels. Een nieuw bord met een winterkant en een woestijnkant. Ook komen er enkele nieuwe kaarten voor Mysterie van de Abdij. Ook leuk om te lezen is dat UWO in Amerika gaat worden uitgegeven door Z-Man Games. Ook heeft hij veel foto's van de nieuwe Axis & Allies miniaturen.

Gamefest

01.07.2005

 

Naar het Spelmagazijn nieuws
Naar boven / Naar menu

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006