Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Nieuws > Archief

Titel (5K) Nieuws Archief XIV

Deze pagina bevat nieuws over van alles wat met spellen spelen te maken heeft. Omdat het een archiefpagina betreft, wordt deze verder niet meer onderhouden. Het kan dus voorkomen dat bepaalde links naar andere websites of e-mailadressen niet meer bestaan.


Stemmen op nieuwe Bang! uitbreiding

Op de website van daVinci Games kun je stemmen op de nieuwe kaarten voor de Bang! uitbreiding. Uit de ruim 500 inzendingen zijn 20 kaarten geselecteerd. Daarop kun je nu je stem uitbrengen. Je kunt ook zien hoeveel procent van de stemmen een kaart inmiddels heeft ontvangen. De gekozen kaarten vormen een nieuwe uitbreiding in de stijl van High Noon: daarbij wordt elke ronde een kaart opengedraaid, die voor iedereen geldt gedurende de hele ronde.

A Fistful of Cards

29.06.2005


Stratego toernooi in Boxtel

Op zondag 10 juli 2005 organiseert de Stratego Bond Nederland een toernooi in Boxtel. Tussen 10.00u en 10.30u kun je je aan de zaal inschrijven. Deelname kost € 6,00 en voor spelers geboren op of na 1 januari 1988 zelfs maar € 3,00. De locatie is café zaal Fellenoord in Boxtel.

Strategobond

27.06.2005


Niagara Spiel des Jahres 2005

Niagara heeft de titel Spiel des Jahres 2005 behaald. De andere genomineerde spellen hebben het niet gehaald. In Nederland wordt Niagara onder de titel Iguazu uitgegeven door 999Games.

Spiel des Jahres

27.06.2005


Winkeliersdag succesvol verlopen

Op zondag 26 juni was er een winkeliersdag, waarbij nieuwe spellen werden getoond door diverse uitgevers aan winkeliers en webmasters. Onder andere PS-Games, 999Games, University Games, Cwali, Hasbro en Identity Games toonden er hun producten. Bij PS-Games waren er onder meer de spellen Ostia en Tempus, het zojuist verschenen Heersers der Woestijn en het nu in Nederlandse versie verkrijgbare Bang!. Maar ook Magic en Pirates of the Caribbean waren aanwezig. 999Games had naast Sint Petersburg en Iguazu ook een nieuw verzamelspel: Clout. Dit is een soort kruising tussen knikkeren en Yu-Gi-Oh. Je hebt schijfjes met daarop eenheden met verschillende eigenschappen. Deze moet je van afstand op het speelveld gooien, waarna ze hun eigenschap kunnen gebruiken. Blikvanger bij Hasbro was Heroscape, dat in het Nederlands zal uitkomen. Met de spelbord onderdelen kan een prachtig driedimensionaal spelbord worden gebouwd. De meegeleverde figuren zijn al geschilderd. Er was veel belangstelling van de winkeliers voor deze dag en de meeste demonstratietafels zaten vrijwel de hele tijd vol. Ook diverse webmasters zijn gesignaleerd, zoals van Bordspelinfo, van Anderspel en van Spelmagazijn.

26.06.2005


Uitbreiding voor Doom

Op het forum van de website van Fantasy Flight wordt een uitbreiding voor het bordspel Doom aangekondigd. Deze zal in het najaar uitkomen. PS Games heeft vooralsnog geen plannen voor een Nederlandse vertaling. In de uitbreiding zullen meer dan 30 nieuwe miniaturen zitten. Naast 5 nieuwe scenario's zullen ook Deathmatch en Capture the Flag mogelijk zijn voor maximaal 6 spelers. Deze laatste twee mogelijkheden duren half zo lang als een normaal scenario. Verder nieuwe marinierkaarten en een nieuwe stapel kaarten voor de monsterspeler. Er zullen ruimtes zonder zuurstof zijn, luchtsluizen en zuurstoffiches. En uiteraard nog veel meer.

Fantasy Flight: Doom

24.06.2005


6e spel in Gipf serie

Op de website van Gipf wordt het 6e en laatste spel uit de serie aangekondigd. Je kunt zelfs een foto van het prototype zien. Het spel moet tijdens Spiel in Essen beschikbaar zijn.

Gipf Nieuws

24.06.2005


70 jaar Monopoly

Het spel Monopoly bestaat inmiddels 70 jaar. Ter gelegenheid daarvan is een speciale editie verschenen: Van Dam tot Dom. De plaatsen zijn gelijk gebleven, maar de straatnamen worden vervangen door belangrijke punten in die steden. Zo wordt de Kalverstraat de Dam, de Biltstraat wordt de Dom en de Barteljorisstraat wordt Teylers Museum. Ons Dorp wordt vervangen door Madurodam. Ook de pionnen zijn aangepast. Zo is er bijvoorbeeld een skateboard, een mobiele telefoon of een molen.

Hasbro Nieuws

24.06.2005


Nieuw spel van The Game Master

Op de website van The Game Master wordt al een tipje van de sluier opgelicht over het nieuwe spel dat in september zal worden gepresenteerd: Skyline of the World. Ze vinden het spel zelf misschien nog wel beter dan de eerste twee spellen. We houden het in de gaten.

The Game Master

22.06.2005


King Arthur

In Duitsland is het elektronische bordspel inmiddels al meer dan een jaar uit, maar de Nederlandse versie zal in september verschijnen. Inmiddels heb ik het een keer mogen spelen. De vertaling is prima geslaagd en de Nederlandse stemmen komen goed over. Soms is het even goed luisteren, maar je raakt er steeds meer aan gewend. Er zal te zijner tijd een speciale website in het Nederlands komen en er komt zelfs een helpdesk voor mensen die moeite hebben met de spelregels. Het spel is niet moeilijk, maar je moet even weten waar alles voor dient en in welke volgorde je bepaalde dingen kunt doen. Op de Duitse website kun je al een goede indruk van het spel krijgen.

King Arthur

22.06.2005


Stratego Mobiel

Vanaf oktober kan het klassieke bordspel Stratego op de mobiele telefoon gespeeld worden. Het is voor het eerst dat een spel van Jumbo mobiel gaat. Jumbo International heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met de leveranciers Lunagames en Mobile Excellence International. Stratego is nog steeds een van de populairste spellen van Jumbo. Van dat spel zijn over de hele wereld miljoenen exemplaren verkocht.

Lunagames
Mobile Excellence International
Jumbo

15.06.2005


Speelgoed van het Jaar

Onlangs is de jury van Speelgoed van het Jaar bijeen geweest om de nominaties te verzorgen. Spelmagazijn was daarbij uitgenodigd om de spellen die genomineerd waren in de categorieën 8-12 en 12+ uit te leggen en toe te lichten. Blijkbaar is dat erg enthousiast gebeurd, want van de 10 nominaties in deze categorieën zijn er 7 voor spellen. Zo zijn genomineerd: Pirates of the Spanish Main (PS Games), King Arthur (Ravensburger), Iguazu (999Games), De Bezeten Fles (University Games), Atmosfear DVD Game (Hasbro), Carcassonne De Stad (999Games) en Sint Petersburg (999Games). Ook in de jongere categorieën zijn nog enkele spellen genomineerd: Eendje Kwaak (Jumbo) en Captain Billy Bones (Jumbo).

Speelgoed van het Jaar

06.06.2005


Ducosim

De website van Ducosim is geheel vernieuwd. De gebruikers kunnen nu (na registratie) mee helpen de inhoud uit te breiden.

Persbericht: De nieuwe website is geheel rond het Wiki-principe gebouwd. Wiki is een internet-applicatie die bezoekers in staat stelt zelf informatie toe te voegen aan de webpagina's en andere gebruikers kunnen deze informatie aanpassen. Op deze manier kunnen gebruikers zelf nieuws en agenda onderwerpen toevoegen. Zij kunnen ook zelf pagina's aanmaken en de pagina's van anderen aanpassen. Het toevoegen van pagina's en het vullen ervan met tekst is erg makkelijk en zeer veelzijdig. Ducosim-leden kunnen zich aanmelden bij de webmaster en ontvangen het recht om pagina's te bewerken. Niet-leden kunnen zich ook aanmelden, maar krijgen minder toegang dan de Ducosim-leden. De pagina is opgedeeld in 5 hoofdgroepen: Ducosim informatie, Bordspellen, Rollenspellen, Wargames en Verzamelspellen. De nieuwe Ducosim pagina staat al vol met nieuwe informatie en dat zal de komende tijd alleen maar toenemen. Op deze manier wordt het een dynamisch geheel dat kan gaan uitgroeien tot een van de meest uitgebreide sites op unplugged spellengebied van Nederland.

Dat klinkt goed, maar meestal duurt het toch wel enige tijd voor zoiets op gang komt. Maar het is uiteraard een prima initiatief. Alleen jammer dat bij de bordspellenlinks niet eens Spelmagazijn wordt vernoemd.

Ducosim

06.06.2005


Stratego

De Stratego Bond Nederland organiseert het Provinciaal Kampioenschap Zuid-Holland Stratego Rotterdam op zaterdag 18 juni 2005. Locatie: Partycentrum “IJsselmonde”, Akkeroord 10, Rotterdam. De deelnemers worden ingedeeld in de volgende categorieën: Junioren (spelers geboren op of na 1 januari 1991), Senioren gesplitst op ranking (overige spelers). In iedere categorie zijn leuke prijzen te winnen, zoals: bekers en Jumbo-spellen. Het toernooi telt mee voor de internationale ranking en ladder. Voor senioren bedraagt het inschrijfgeld € 6,00, voor junioren en aspiranten (spelers geboren op of na 1 januari 1988) € 3,00. Vooraf aanmelden is niet nodig (aanmelden wordt wel op prijs gesteld). U kunt zich aan de zaal inschrijven tussen 10:00u en 10:30u. Voor meer informatie kunt u mailen naar dhr. Wout Gulden.

E-mail naar Wout Gulden

06.06.2005


Murphy's Heroes

Murphy's Heroes is een spellenvereniging in Delft. Door ruimtegebrek kan hun jaarlijkse grote show "Murphy Mania" niet doorgaan. Ter vervanging is er dit jaar een open dag met miniatuurspellen, bordspellen, verzamelkaartspellen, rollenspellen, schilderworkshop en een prijsvraag. Op deze open dag kun je aanschuiven en meespelen bij alle speltafels, ook zonder spelervaring. De locatie is zalencentrum Delftstede, Phoenixstraat 66 te Delft. De open dag wordt gehouden op 11 juni 2005 van 10.00u tot 17.00u.

Murphy's Heroes

06.06.2005


Munchin III

Munchin III (De Onfortuynlijke theoloog) is inmiddels uitgekomen. Er zitten 4 kaarten in die speciaal voor de Nederlandse editie zijn gemaakt. Drie daarvan zie je hierboven. Kijk en oordeel zelf. Jammer dat op de kaarten niet ergens een aanduiding staat tot welke uitbreiding ze behoren. Dat is lastig uitzoeken als je het spel hebt gespeeld.

PS Games

06.06.2005


Collectible Tile Game

Enkele afbeeldingen van tegels uit het aankomende verzamelbare spel met tegels.

999Games

06.06.2005


999Games verhuist

999Games is alweer uit zijn voegen gegroeid en verhuist momenteel naar een nieuw pand in Almere.

999Games

01.06.2005


The Games Journal

De nieuwe uitgave van het online tijdschrift The Games Journal is weer online. Dit keer o.a. een artikel over Ticket to Ride Europe.

The Games Journal

01.06.2005


University Games

Onlangs zijn er bij University Games 4 nieuwe spellen uitgekomen in kleine doosjes. De spellen zullen wel bekend zijn, maar ze zijn er nu in Nederlandstalige uitvoering. Zo zijn er de kaartspellen Veel Soeps! (Too many cooks) en De Bezeten Fles (Flaschenteufel). Beide spellen zijn niet moeilijk, maar bieden voldoende uitdaging en veel speelplezier. Ze zullen zeker regelmatig op tafel komen. Ook het spel Typo van de Nederlandse ontwerper Corné van Moorsel is in deze serie uitgebracht. Corné heeft meteen zijn aangepaste spelregels kunnen toevoegen. Mex is eigenlijk een beetje een buitenbeentje in deze serie: de doos is wat dikker (door de dobbelbeker) en het is een eenvoudig dobbelspelletje.

University Games

31.05.2005


The Game Master

Tijdens KidsAdventure, hét speelevenement voor kinderen, organiseert The Game Master een wereldrecordpoging met het populaire spel Block It!. Deze recordpoging vindt plaats op vrijdag 12 augustus in Ahoy Rotterdam. Dit is de laatste dag van dit 5-daagse evenement dat jaarlijks 25.000 kinderen trekt om te spelen en te ontdekken. Er worden zeker 100 kinderen bij elkaar gebracht om een wereldrecord voor het Guinness Book of Records neer te zetten. Iedereen die mee wil doen wordt aangeraden zich tijdig op te geven via de website van The Game Master.

Op 10 september organiseert The Game Master haar Open Dag, die dit jaar weer in Nieuwerkerk aan den IJssel wordt gehouden. Dit jaar zijn er geen Gamedagen en is 10 september voor de spelliefhebber dus dé mogelijkheid om de (nieuwe!) spellen uit te proberen. Ter gelegenheid van de Open Dag wordt een spellenmarathon georganiseerd, die al op vrijdag 9 september van start gaat.

The Game Master

31.05.2005


Online Zèrtz

Deze zomer staan er 3 Zèrtz-toernooien op het programma van boardspace.net: Zèrtz, Zèrtz+11 en het allereerste Zèrtz+24 toernooi. De partijen worden rechtstreeks online gespeeld. Er wordt van de deelnemers verwacht dat ze binnen een vooropgesteld tijdsbestek met alle andere deelnemers afgesproken hebben om hun partijen te spelen. Het Zèrtz+24 toernooi is eigenlijk een test. Sommigen zijn van mening dat deze versie (dus met in totaal 61 ringen) de uiteindelijk toernooiversie van Zèrtz zal gaan worden. Hoe meer mensen dit uittesten, hoe beter. Als je geïnteresseerd bent, kijk dan op de website en schrijf je in.

Boardspace

31.05.2005


International Gamers Awards

De finalisten zijn bekend gemaakt voor de categorie Historical Simulations van The International Gamers Awards. De periode waarover deze finalisten zijn geselecteerd is 1 januari 2004 tot en met 31 december 2004. De finalisten zijn: 7 Ages (Designer: Harry Rowland Publisher: Australian Design Group), Advanced Squad Leader Starter Kit I (Designer: Ken Dunn Publisher: Multi-Man Publishing), The Devil's Horsemen (Designers: Richard Berg & Mark Hermann Publisher: GMT), Downtown (Designer: Lee Brimmicombe-Wood Publisher: GMT), Group of Soviet Forces Germany (Designer: Ty Bomba Publisher: Decision Games (Strategy & Tactics Magazine)), Memoir '44 (Designer: Richard Borg Publisher: Days of Wonder), Roads to Leningrad (Designer: Vance von Borries Publisher: GMT), The Seven Days of 1809 (Designer: Kevin Zucker Publisher: Operational Studies Group), Sword of Rome (Designer: Wray Ferrell Publisher: GMT), Wings of War: Famous Aces (Designers: Andrea Angiolino & Piergiorgio Paglia Publisher: Nexus & Fantasy Flight).

International Gamers Awards

31.05.2005


Coöperatieve spellen

Wie geïnteresseerd is in coöperatieve spellen moet eens een kijken nemen bij Zonnespel. Daar is een aardige selectie uit Canada geïmporteerde spellen te vinden. Ze worden voorzien van Nederlandse spelregels. Voor diverse leeftijdscategorieën zijn er spellen te vinden.

Zonnespel

30.05.2005


Subbuteo

Er is een nieuwe Subbuteo pagina: Subbuteo.nl, een online winkel. Daar kun je diverse Subbuteo spullen op een eenvoudige manier aanschaffen. Voor de liefhebbers zijn er tegenwoordig ook blanco figuurtjes te koop, die in de favoriete clubkleuren te schilderen zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld ook de spelers afwijkende schoenkleuren geven e.d. In de toekomst zullen de clubteams kant en klaar handgeschilderd worden aangeboden. Voor meer Subbuteo links kijk je op de Subbuteo startpagina.

Subbuteo
Subbuteo Startpagina

23.05.2005


NK Bordspellen

Tijdens de Ducosim spellenbeurs werd het NK Bordspellen 2005 gehouden. Er waren 15 deelnemende teams. Als beste kwam uiteindelijk het team Cannonfodder uit de bus met 61 punten. Tweede werd Overthehill.com met 57 punten, net voor Ik Speel met Groen, ook met 57 punten. Als vierde team wist JEM-X zich te plaatsen voor het EK Bordspellen. Team Spelmagazijn.nl werd teleurstellend laatste.

Het winnende team

NK Bordspellen

21.05.2005


Ducosim spellenbeurs

A.s. zaterdag kun je weer genieten van de Ducosim spellenbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Je kunt je daar weer uitleven met diverse spellen. De uitgevers 999Games, PS-Games en Hodin zullen aanwezig zijn. Spelgroep Phoenix demonstreert de spellen Verflixxt (Ravensburger) en Palazzo (Alea). Ad Jongeling komt ook weer met 2 nieuwe spelontwerpen. Verder wordt er door diverse teams op het NK Bordspellen gestreden. Uiteraard is er ook voldoende Magic en Warhammer. Je kunt er ook de Bring & Buy stand verwachten, waar je tweedehands spellen kunt aanschaffen. Om 16.00u is er ook een ledenvergadering. De beurs duurt van 10.00u tot 18.00u en is gratis voor Ducosim leden. De overige bezoekers betalen € 3,50 toegang.

Ducosim

18.05.2005


Spelgroep Phoenix

Met ingang van 22 mei 2005 heeft Spelgroep Phoenix een nieuwe voorzitter: Tamara Bakker. Ze volgt daarbij Armand op, die veel tijd nodig heeft voor zijn werkzaamheden bij Vendetta. Ondanks een zoektocht waren er verder geen kandidaten voor de functie van voorzitter. Spelmagazijn wenst Tamara succes.

Spelgroep Phoenix

18.05.2005


Mystics

Als je geïnteresseerd bent in fantasy op allerlei gebied, dan is de Mystics website een interessante plaats voor je. Je kunt er prachtige arts vinden en ervaringen uitwisselen met andere fantasy-liefhebbers. Je kunt er ook de voortgang volgen van de spellen in ontwikkeling: Day & Night en Epic. Nieuwe onderdelen zullen op korte termijn aan de website worden toegevoegd.

Mystics

16.05.2005


De Uitdaging

De voorbereidingen voor De Uitdaging zijn in volle gang. De tekst is inmiddels volledig klaar en de CD wordt komende week opgenomen. Er zijn 6 teams die zich hebben ingeschreven, dus er is nog plaats voor enkele koppels. De deelnemers tot nu toe zijn: Marieke & Coen, Monique & Sandra, Ronald & Lody, Marcel & Anton, Inge & Rob, Nora & Elviera.

Uitdaging 2002
E-mail naar Stefan

16.05.2005


Snowgame 2006

De organisatie voor Snowgame 2006 is in volle gang. De locatie is gevonden en gereserveerd en wel van 10 maart tot en met 19 maart 2006 in Oz-en-Oisans. Dit keer een 20-persoons chalet en een 12-persoons chalet. Binnenkort meer informatie.

Snowgame 2005

11.05.2005


Twister record

In de Metro van 6 mei 2005 staat een foto van het nieuwe Guinness record Twister spelen. Maar liefst 1539 spelers hebben zich er op het Museumplein in Amsterdam aan gewaagd. Deze recordpoging was georganiseerd door studenten van de hogeschool Inholland Amsterdam/Diemen.

09.05.2005


Ostia

In de loop van dit jaar zal PS Games met het spel Ostia komen. De spelers zijn actief in de haven van Rome. Er wordt gehandeld in goederen. Deze kunnen worden aangeboden op het forum om geld te verdienen, aan de senaat om punten te verdienen of worden opgeslagen in pakhuizen, zodat ze later beter kunnen worden ingezet. Wie na 5 rondes de meeste punten heeft verzameld, wint het spel

PS Games

09.05.2005


Block It!

Tijdens het bevrijdingsfeest in Alphen aan den Rijn is het Reuzenspel Block It! voor het eerst uitgebreid getest. Het reuzenspel bleek goed in de smaak te vallen bij kinderen en ook de ouders moesten hun hersenen breken over het spel. Het evenement werd georganiseerd door Spellenzolder. Attractieverhuur RealAdventure De Veluwe, die het nieuwe reuzenspel heeft ontwikkeld, stelde een exemplaar beschikbaar.

De grote uitvoering van Block It! zal ook te zien zijn op het Kid’s Adventure dat van 8 t/m 12 augustus in Rotterdam wordt gehouden. The Game Master heeft hier ruimte voor 100 kinderen, die tegelijkertijd kunnen spelen om een nieuw Guinness Book of Records wereldrecord voor het tegelijkertijd spelen van het spel Block It! neer te zetten. Natuurlijk kunnen ook oudere spelers zich ook opgeven.

The Game Master

09.05.2005


Spiel des Jahres

De genomineerde spellen voor Spiel des Jahres zijn bekend gemaakt: Himalaya van Régis Bonnessée (Tilsit Éditions), In 80 Tagen um die Welt van Michael Rieneck (Kosmos),  Jambo van Rüdiger Torn (Kosmos), Niagara van Thomas Liesching (Zoch) en Verflixxt van Michael Kiesling & Wolfgang Kramer (Ravensburger). Er is ook een lijst met 9 aanbevolen spellen: Boomtown, Diamant, Die Garten der Alhambra, Geschenkt, Piranha Pedro, Power Grid, Tanz der Hornochsen, Typo, en Wie ich die Welt sehe. Op 27 juni 2005 zal de winnaar bekend gemaakt worden.

Spiel des Jahres

08.05.2005


P-LayIt

Op het Spellenspektakel kon je P-LayIt al bewonderen. Het is een puzzelspel, dat op veel manieren te spelen is. Ontwerper Gerard Verhoeven heeft inmiddels heel veel nieuwe ideeën en spellen ontwikkeld op dezelfde basis en is op zoek naar een uitgever/producent/ontwikkelaar. Neem eens een kijkje op de website voor meer informatie.

P-LayIt

05.05.2005


Ridders en Spelen

Op zondag 5 juni 2005 vindt het evenement Ridders en Spelen weer plaats in Den Bosch. Een middeleeuwse markt, ambachten, muziek en theater op de Parade en rondom de Sint-Jan. Uiteraard kun je er ook terecht voor oud-middeleeuwse spellen. Op de website kun je meer informatie vinden over het programma. Dit jaar is Den Bosch Vestingstad van Europa 2005.

Ridders en Spelen
Vestingstad van Europa

05.05.2005


Liefdesspel Aphrodisia

Eens in de zoveel tijd verschijnt er een erotisch spel op de markt. Zo is Aphrodisia er ook een. Het is een spel voor twee spelers, waarmee je je partner uitdaagt op het gebied van romantiek. Op de website kun je er meer informatie over vinden en je kunt het er ook bestellen.

Aphrodisia

05.05.2005


Gezelschapsspellentoernooi 5e kampioenschap van Vlaams-Brabant

Spellenclub Speelduivel Leuven organiseert op zondag 29 mei 2005 in Delle (Herent, Belgie) van 9.30u tot 19.00e een gezelschapsspellentoernooi. Er zijn 3 rondes waarin je telkens uit 12 spellen kan kiezen welke je wilt spelen. Diverse spellen worden verloot onder de deelnemers. Iedereen prijs!

Speelduivel

04.05.2005


Ducosim nieuws

In de laatste nieuwsbrief van Ducosim staat een vacature voor beursorganisator. De huidige beursorganisator is op zoek naar andere uitdagingen. Als je interesse hebt om vier keer per jaar een spellenbeurs te organiseren, neem dan contact op met Ducosim.

In dezelfde nieuwsbrief wordt de nieuwe website van Ducosim aangekondigd. Deze zal op 21 mei 2005 worden geopend. Er zijn al diverse webredacteuren, maar er wordt nog gezocht naar een webredacteur voor het onderdeel verzamelspellen.

Ducosim

03.05.2005


Open Utrechts Kampioenschap Stratego

Tijdens de Ducosim spellenbeurs van 21 mei 2005 wordt het Open Utrechts Kampioenschap Stratego gehouden. Deelname is open voor iedereen. Tussen 10.00u en 10.30u kun je je inschrijven. Daarna worden er 7 rondes gespeeld. Even na 17.00u eindigt de laatste ronde en om 17.35u is de prijsuitreiking.

Strategobond

03.05.2005


Recordpoging Twister

In de Metro van 29 april 2005 stond vermeld dat studenten van de Hogeschool Inholland tijdens het bevrijdingsfestival een Europese recordpoging Twister willen doen op het Museumplein in Amsterdam. Daar zijn maar liefst 1500 mensen voor nodig. Ze hebben 365 Twisterdoeken, die door een zeilmakerij aan elkaar zijn genaaid.

01.05.2005


Hodin nieuwsbrief

Voor spellenclubs heeft Hodin sinds kort een electronische nieuwsbrief. Daarin worden nieuwe spellen aangekondigd en staan korte beschrijvingen van bestaande spellen die Hodin in het assortiment heeft.

01.05.2005


High Noon prijsvraag

De deadline voor de High Noon prijsvraag van daVinci Games is wegens groot succes (?) verschoven van 30 april 2005 naar 30 mei 2005. Meer informatie over deze wedstrijd kun je vinden op de website van PS-Games.

PS-Games

01.05.2005


Koopjes op Koninginnedag

Uiteraard tijdens Koninginnedag weer op jacht geweest naar spellen. Er lagen er weer een heleboel. De volgende spellen zijn meegenomen, maar er zijn er ook een heleboel blijven liggen. Tankslag, Een reis door Nederland, Mollenmania, Cartino (2x), Ramses II, James Bond, Het gezelligste Sinterklaasspel, Spy, Targui, Smart, Het Equity & Law Zeilspel, Cluedo, Waddington's Cluedo, Weer en Wind, Dossier X, Oriënt, Jockey, Jumbolino (oude versie), Advertentiespel (oude versie), Barricade (oude versie Egel), Europacup kwartet, Olie voor de Wereld.

30.04.2005


Website over wielrenspellen

Ludo heeft een website gemaakt over allerlei wielrenbordspellen. Leuk om te zien dat er zoveel wielrenspellen zijn en dat terwijl de verzameling niet compleet is.

Wielerbordspellen

30.04.2005


Nieuw record Spelmagazijn

Op 25 april heeft Spelmagazijn een nieuw bezoekersrecord van 1915 gehaald.

Bezoekersaantallen

30.04.2005


Mystics.nl

De website van Mystics.nl is geheel vernieuwd. Forums, fotogallerijen, blogs en nog veel meer. Je kunt er al veel arts vinden van het spel Day & Night dat aan het eind van dit jaar in een oplage van 1.000 stuks zal verschijnen. Eerin Vink heeft inmiddels 13 arts klaar en is hard aan het werk voor de overige arts. Ook kun je al informatie vinden over het nieuwe spel Epic. Dat is een spel voor 3 tot 5 spelers en zal arts hebben van Jeroen van Valkenburg.

Mystics.nl

25.04.2005


Elf Fantasy Fair 2005

De Elf Fantasy Fair 2005 is erg geslaagd te noemen. Het prachtige weer heeft natuurlijk meegeholpen. Volgens het Jeugdjournaal zijn er 25.000 bezoekers geweest. In de uitzending van zondagavond werd er aandacht aan besteed. Op het forum van de Elf Fantasy website kun je veel links vinden naar foto's van dit evenement.

Elf Fantasy Forum
Foto's in Spelmagazijn
Jeugdjournaal

25.04.2005


History of the Roman Empire

Marco Broglia heeft een spel ontworpen over het Romeinse Rijk voor 2 tot 4 spelers. Het zal worden geproduceerd zodra ten minste 500 voorbestellingen zijn gedaan. Lees meer informatie op de website.

History of the Roman Empire

25.04.2005


Krabcek

Toevallig kwam ik terecht op de website Krabcek.nl. Een mooie website over een voor mij onbekend spel. Je moet in een doolhof je tegenstander blokkeren of een toren vormen van 3 stukken van verschillend formaat.

Krabcek

19.04.2005


EK Bordspellen

Op de website van EuropeMasters is het eerste bordspel voor het EK Bordspellen bekend gemaakt: Himalaya, gesponsord door Tilsit Éditions.

EuropeMasters

17.04.2005


Waarden spel

In het NOS Journaal van 14 april 2005 werd aandacht besteed aan het Waardenspel. Hieronder enkele beelden uit de uitzending. André Rouvoet van de Christen Unie toonde het spel.

NOS Journaal
Het Waardenspel

17.04.2005


Foutje in Blue Moon uitbreiding

Onlangs zijn 2 nieuwe uitbreidingen voor Blue Moon uitgekomen: Pillar en Gezanten. In deze laatste zat echter een foutje met een afbeelding, waardoor deze is afgekeurd. Deze uitbreiding zal dus pas later verschijnen.

999Games

17.04.2005


Scratch Game

Op zaterdag 16 april 2005 organiseerde Spelgroep Phoenix een nieuwe editie van Scratch Game. Ontwikkel binnen 10 uur met een team een spel gebaseerd op een vastgesteld thema. Helaas lieten veel deelnemers het afweten: ze belden vlak van tevoren af of kwamen helemaal niet opdagen. Uiteindelijk waren er 5 deelnemers komen opdagen. Er werden 2 groepen gemaakt en organisator Armand sloot zich aan bij het kleinste groepje. De teams moesten kiezen uit een lijst van thema's, waarop het spel gebaseerd moest worden. Groep 1 koos voor het overleven van de atoombom, terwijl Groep 2 het thema afvalverwerking koos. Hier alvast wat foto's van Groep 1. Winnaar werd uiteindelijk Groep 2 met hun spel Kliko. Hoewel het spel nog diverse verbeteringen zou kunnen ondergaan, werkte het wel.

Spelgroep Phoenix Scratch Game
Verslag Scratch Game 2005

16.04.2005


999Games website

De nieuwe website van 999Games is vandaag online gegaan. Het forum is echter nog niet bereikbaar. Er wordt volgens de website gewerkt aan een groot spellenforum dat later zal worden geopend.

999Games

13.04.2005


Elf Fantasy Fair

Op 23 en 24 april wordt de nieuwe Elf Fantasy Fair gehouden. Dit keer weer bij kasteel Haarzuilens. Er is dit jaar een thema: Piraten. Inmiddels is het programmaboekje uitgekomen. Er komen weer diverse artiesten en schrijvers.  Er worden dit jaar 20.000 toeristen verwacht. Aangezien er dit jaar geen paarden aanwezig zijn, is de Fair wel toegankelijk voor honden. O.a. PS Games en 999Games zullen diverse spellen demonsteren tijdens de Fair.

999Games kwam nog met het goede nieuws dat op zondag 24 april illustrator John Howe (bekend van de In de Ban van de Ring spellenreeks) van 13.30u tot 14.30u in hun stand aanwezig is om te signeren.

Elf Fantasy

13.04.2005


De Uitdaging

Na de laatste Uitdaging van 2002 leek het er even op dat er geen Uitdaging meer zou komen. Maar inmiddels heeft Stefan zijn schouders er onder gezet en samen met Robert organiseert hij op zaterdag 28 mei 2005 een nieuwe Uitdaging in Eindhoven. De Uitdaging bestaat uit 100 vragen en opdrachten en 10 uur de tijd om er zoveel mogelijk van op te lossen. Je doet mee met een team van 2 personen. Voor meer informatie en opgeven kun je bij Stefan terecht. Je kunt een verslag van de vorige Uitdaging in Spelmagazijn lezen, tezamen met alle bijbehorende vragen en opdrachten.

Het is een geweldige belevenis om de Uitdaging mee te maken en je zult er gegarandeerd jaren later nog over praten. Al na een half uurtje zul je gegrepen worden door het spel en de stress slaat toe, ondanks je goede voornemens. Na enkele uren lijkt de moed je in de schoenen te zakken, maar dan ineens begint alles te lopen en lijkt de tijd veel te snel te gaan. Als de winnaar bekend is, slaat de vermoeidheid toe. Je hebt het volbracht.

Inmiddels hebben zich al 6 koppels aangemeld. De bevestiging van de aanmeldingen heeft even op zich laten wachten, maar als het goed is, heeft iedereen die zich heeft ingeschreven, inmiddels een bevestiging van Stefan gehad.

Uitdaging 2002
E-mail naar Stefan

13.04.2005


Kwartetten

Kwartetten staan weer helemaal in de belangstelling. Dat is niet alleen te merken aan de e-mails die Spelmagazijn hierover ontvangt, maar ook op veilingsites als Marktplaats en eBay. Daar worden regelmatig diverse kwartetspellen aangeboden. Daarom worden de komende weken de kwartetpagina's in Spelmagazijn van een nieuw jasje voorzien. Sandra heeft inmiddels de eerste drie pagina's bijgewerkt.

Enkele maanden geleden stond in het Spelmagazijn nieuws dat Annie een verzameling van 750 verschillende kwartetspellen heeft. Ze wil er echter afstand van doen. Om te voorkomen dat de verzameling uiteindelijk bij het grof vuil verdwijnt, is ze op zoek naar een liefhebber die de verzameling voor een heel schappelijk prijsje wil overnemen. Tot op heden heeft ze die liefhebber nog niet gevonden. Als je geïnteresseerd bent, neem contact met haar op via het onderstaande e-mail adres.

Annie heeft de verzameling inmiddels verkocht.
Kwartetten in Spelmagazijn

12.04.2005


Noorderspel

Noorderspel, de spellenbeurs van het Noorden, is geslaagd geweest. Er zijn wat minder bezoekers geweest dan gehoopt, maar toch nog meer dan vorig jaar. Door de grotere opzet leek het echter wat rustiger. Met dank aan Seb alvast enkele foto's.

Cameleon van Jumbo | Gamepack met H2Olland | Overal spelende mensen

Noorderspel

07.04.2005


Europees Kampioenschap Diplomacy

Het Europees Kampioenschap Diplomacy zal dit jaar voor het eerst in Nederland worden gehouden en wel van 10 tot en met 12 juni 2005 in Utrecht. Als je voor de titel wilt gaan, zul je 4 partijen moeten spelen, maar je kunt ook gewoon één of twee partijen deelnemen. Meer informatie vind je op de onderstaande website.

EDC 2005

06.04.2005


Puerto Rico nieuws

Op de Gamefest website staan twee interessante nieuwtjes over Puerto Rico. De eerste is dat Rio Grande Games mogelijk in samenwerking met Alea in oktober met een uitbreiding voor het bordspel Puerto Rico gaat komen. Daarmee zou het spel o.a. met 6 spelers te spelen zijn. Deze uitbreiding is ontworpen door Andreas Seyfarth, de ontwerper van het bordspel.

De tweede is dat Sebastien Pauchon de plaatjes van het Puerto Rico kaartspel heeft gebruikt om de gebouwen van het Puerto Rico bordspel te verfraaien. Hij is daar zeer goed in geslaagd. Op zijn website stelt hij ze ter beschikking. Print ze uit en gebruik ze.

Sebastien Pauchon's Puerto Rico gebouwen

06.04.2005


Spel-Forum weer online

Het discussie forum over bordspellen Spel-Forum is weer online. Het forum is om nog onbekende reden enige dagen offline geweest.

Spel-forum

04.04.2005


Days of Wonder registratie

Op de website van Days of Wonder staat aangekondigd dat er een wijziging in de registraties gaat plaatsvinden voor de online spellen. Als je nog codekaarten hebt uit spellen, dan wordt aangeraden vóór 10 april 2005 deze te registreren.

Days of Wonder

04.04.2005


De Uitdaging

Na de laatste Uitdaging van 2002 leek het er even op dat er geen Uitdaging meer zou komen. Maar inmiddels heeft Stefan zijn schouders er onder gezet en samen met Robert organiseert hij op zaterdag 28 mei 2005 een nieuwe Uitdaging in Eindhoven. De Uitdaging bestaat uit 100 vragen en opdrachten en 10 uur de tijd om er zoveel mogelijk van op te lossen. Je doet mee met een team van 2 personen. Voor meer informatie en opgeven kun je bij Stefan terecht. Je kunt een verslag van de vorige Uitdaging in Spelmagazijn lezen, tezamen met alle bijbehorende vragen en opdrachten.

Het is een geweldige belevenis om de Uitdaging mee te maken en je zult er gegarandeerd jaren later nog over praten. Al na een half uurtje zul je gegrepen worden door het spel en de stress slaat toe, ondanks je goede voornemens. Na enkele uren lijkt de moed je in de schoenen te zakken, maar dan ineens begint alles te lopen en lijkt de tijd veel te snel te gaan. Als de winnaar bekend is, slaat de vermoeidheid toe. Je hebt het volbracht.

Uitdaging 2002
E-mail naar Stefan

02.04.2005


Bang!

De Italiaanse uitgever daVinci heeft een wedstrijd uitgeschreven. Je kunt kaarten verzinnen voor een nieuwe uitbreiding. Op de website van PS Games kun je de spelregels vinden. Let op: de ontworpen kaarten moeten in de stijl van de eerste uitbreiding High Noon zijn.

PS Games

02.04.2005


Black Box / Kleur Bekennen

Op marktplaats.nl wordt nu een exemplaar van Black Box en een exemplaar van Kleur Bekennen aangeboden. Een mooie gelegenheid om toe te slaan als je al lang op zoek was naar dit spel.

Marktplaats

02.04.2005


The Games Journal

De nieuwe uitgave van het online tijdschrift The Games Journal is weer online. Dit keer o.a. een artikel over Doom en over Ruimteschip Catan.

The Games Journal

02.04.2005


Elf Fantasy Fair

Op 23 en 24 april wordt de nieuwe Elf Fantasy Fair gehouden. Dit keer weer bij kasteel Haarzuilens. Er is dit jaar een thema: Piraten. Inmiddels is het programmaboekje uitgekomen. Er komen weer diverse artiesten en schrijvers.  Er worden dit jaar 20.000 toeristen verwacht. Aangezien er dit jaar geen paarden aanwezig zijn, is de Fair wel toegankelijk voor honden. O.a. PS Games en 999Games zullen diverse spellen demonsteren tijdens de Fair.

Elf Fantasy

02.04.2005


Noorderspel

Zondag 3 april 2005 is het weer tijd voor Noorderspel. Deze gratis spellenbeurs in Groningen begint langzamerhand uit te groeien tot een echt groot evenement. Op de website kun je zien welke toernooien er allemaal zijn en je kunt je er ook inschrijven. Je kunt er ook foto's zien van voorgaande edities en natuurlijk staat er een routebeschrijving. Een van de laatste nieuwtjes is dat Jumbo met het nieuwe stapelspel Cameleon aanwezig zal zijn. (Zie hiervoor ook hieronder het nieuwsitem van 21-02-2005).

Noorderspel

29.03.2005


Scratch Game

Op 16 april organiseert Spelgroep Phoenix voor de tweede keer Scratch Game, naar een idee van Enrico van Kessel. Tijdens Scratch Game ontwerpen teams vanaf "scratch" (helemaal niets dus!) een spel, dat door anderen gespeeld en beoordeeld wordt. Scratch Game stelt dus in de eerste plaats de creativiteit op de proef. Maar creativiteit is maar één ding. In Scratch Game draait het ook om teamgeest, samenwerking, overleg, fröbelen, spelregels opstellen en een hoop plezier. Dit alles onder grote tijdsdruk, want het spel moet wel om 20.00 uur klaar zijn, om gespeeld en beoordeeld te kunnen worden. Als verrassingselement krijg je van de organisatie ook nog een eis opgelegd waar je spel aan moet voldoen, zodat je spel binnen een bepaald kader wordt geplaatst. Hierdoor wordt stiekem van te voren een ontwerp maken vrijwel onmogelijk, zodat echt alles vanaf "scratch" moet. Vorig jaar hebben de teams verrast met "Het grote Vlotenspel" en "Blue Monkey". Meer hierover kun je lezen in Spelmagazijn (inclusief foto's van de ontwerpen). De organisatie zorgt dat er van alles beschikbaar is aan spelmaterialen om iets moois van de ontwerpen te maken. De Gamma is op loopafstand bereikbaar en desnoods is er allerlei elektrisch gereedschap. Denk je echter materialen nodig te hebben als karton, viltstiften, verf of bedenk het maar, waarvan je het vermoeden hebt dat ze dat vast niet hebben, dan kun je dat uiteraard meenemen. Er wordt gespeeld om de eeuwige roem en niet te vergeten de wisselbeker. Er wordt begonnen op 16 april 2005 om 10.00 uur aan de Lauwerbes 13 te Leiden en wie mee wil doen kan zich bij Spelgroep Phoenix aanmelden.

Net als vorige keer word je weer in teams ingedeeld. De speciale eis die de organisatie stelt zal dit keer een stuk minder specifiek zijn dan vorige keer. Je hebt dus meer speelruimte. Ook de het beoordelen van de spellen zal anders geregeld zijn. Er is nog ruimte voor enkele teams, dus meld je snel aan voor deze leuke ervaring. Je zult een volgende keer toch anders naar een nieuw spel kijken!

Spelgroep Phoenix Scratch Game
Scratch Game in Spelmagazijn

29.03.2005


Spellen in RTL Editie NL

In de uitzending van RTL Editie NL van donderdag 10 maart was een onderwerp over bordspellen. Ontwerper Arthur Tebbe van Identity Games komt aan het woord en Roel Steinvoorte van Ravensburger. Daarnaast iemand die zelf een spel heeft ontworpen. Je kunt het item online bekijken.

Editie NL

14.03.2005


Nieuwe Uitdaging

Na de laatste Uitdaging van 2002 leek het er even op dat er geen Uitdaging meer zou komen. Maar inmiddels heeft Stefan zijn schouders er onder gezet en samen met Robert organiseert hij op zaterdag 28 mei 2005 een nieuwe Uitdaging in Eindhoven. De Uitdaging bestaat uit 100 vragen en opdrachten en 10 uur de tijd om er zoveel mogelijk van op te lossen. Je doet mee met een team van 2 personen. Voor meer informatie en opgeven kun je bij Stefan terecht. Je kunt een verslag van de vorige Uitdaging in Spelmagazijn lezen, tezamen met alle bijbehorende vragen en opdrachten.

Uitdaging 2002
E-mail naar Stefan

13.03.2005


Muziekkwis Café Wilhelmina Amsterdam

Op zondag 20 maart 2005 is er om 16.00u de 21e muziekkwis in café Wilhelmina. Ditmaal is de quiz gemaakt door Marco, de maker van Wilhelmina's allereerste muziekkwis. Ze hebben nog plaats voor enkele teams, dus als je jouw team nog niet hebt ingeschreven, doe dat dan nu! Het inschrijfgeld bedraagt nog steeds € 12,00 per team en de regels zijn ook nog als vanouds.

Café Wilhelmina, J.J. Cremerplein 34, 1054 TL Amsterdam

E-mail naar Café Wilhelmina

13.03.2005


De Kolonisten van Carcassonne - Studentenkampioenschap

999Games daagt alle studenten van Nederland en Vlaanderen uit om deel te nemen aan het studententoernooi “Kolonisten van Carcassonne”. Welke studentenvereniging mag zichzelf bordspellenkampioen van Nederland en Vlaanderen noemen ? De spellen Kolonisten van Catan, Carcassonne en de Zeevaarders-uitbreiding van Kolonisten worden gespeeld. In de 16 grootste universiteitssteden van Nederland en Vlaanderen zullen studentenverenigingen het tegen elkaar opnemen in teams van 4 personen. Je kunt je dan ook uitsluitend per team inschrijven. In een finaleronde op zaterdag 23 april 2005 in Utrecht zullen de 16 winnende teams tegen elkaar uitkomen. Het deelnamegeld bedraagt € 5,00 per persoon.

999Games

13.03.2005


E-mails

Na afloop van Snowgame stonden er voor Spelmagazijn maar liefst 2072 e-mails klaar. Na het verwijderen van virussen en spam bleven er 379 e-mails over. Alle vragenstellers zullen inmiddels antwoord hebben ontvangen. Mocht je geen antwoord op je vraag hebben gehad, dan is je e-mail waarschijnlijk tussen de spam verdwenen. Zend in dat geval gerust nogmaals een e-mail.

13.03.2005


Sint Petersburg puzzel

De winnaar van de Sint Petersburgpuzzel is bekend gemaakt. Een score van maar liefst +39 was voldoende. Een knappe prestatie. Je kunt deze oplossing downloaden op de website en zo stap voor stap volgen. Er is trouwens ook weer een nieuwe puzzel te downloaden. Je hebt tot het einde van de maand om de oplossing in te zenden. De undo-functie werkt weer in het programma, zodat je makkelijker aan een betere oplossing kunt werken.

Westpark Gamers

11.03.2005


Spellen spelen in Amstelveen

Bij speelgoedwinkel De Meer in Amstelveen kun je drie keer per jaar nieuwe spellen uitproberen. Op 25 maart 2005 is die mogelijkheid er weer. Dan kunnen de nieuwe 999Games spellen: Fazantenbal, Vampierenjacht en Iguazu gespeeld worden. Het adres is Kostverlorenhof 103 te Amstelveen.

11.03.2005


Yvon Jaspers is De Mol

In een beetje saaie aflevering van "Wie is de Mol ?" werd Marc Marie Huijbregts uiteindelijk de winnaar en bleek Yvon Jaspers de mol te zijn. Na de eerste aflevering had je het eigenlijk al kunnen weten, omdat ze daar bij de eerste test de schrik van haar leven had moeten krijgen (het leek erop dat ze direct werd geëlimineerd), maar vrij cool reageerde. Het zou niet eerlijk zijn een "echte" kandidaat daar zo mee te belasten. De serie met bekende Nederlanders was kwalitatief wat minder dan de eerdere series, maar kwam na een aarzelend begin toch op een acceptabel niveau. Het was in ieder geval weer leuk om te volgen.

Wie is de Mol ?

11.03.2005


Open Brabants Kampioenschap Stratego

Op zaterdag 12 maart 2005 kun je weer deelnemen aan een Stratego toernooi en wel in Breda: Gemeenschapshuis "De Belcrum", Pastoor Pottersplein 12, Breda. Inschrijven kan vanaf 10.00u. Het toernooi zelf begint om 10.30u.

Strategobond

08.03.2005


Ducosim veiling

Tijdens de afgelopen Ducosim veiling was het algemene gevoel dat de prijzen een stuk lager waren dan in 2004. Dat bleek later niet geheel terecht. De officiële cijfers van 2005:

215 kavels op de lijst
212 kavels daadwerkelijk aangeboden
5 kavels niet verkocht
207 kavels wel verkocht waarvan 1 koop is teruggedraaid wegens incompleet

De gemiddelde opbrengst van die 206 kavels: € 18,44

De top 3:
kavel 198: treintjes: 1838/1842/1847 voor € 115,00
kavel 156: Conquest of the empire voor € 90,00
kavel 136: Roborally (Wizard of the coast) voor € 85,00

Ter vergelijking de cijfers van 2004:

203 kavels op de lijst
200 kavels daadwerkelijk aangeboden
5 kavels niet verkocht
195 kavels wel verkocht

De gemiddelde opbrengst van die 195 kavels: € 18,29

De top 3:
kavel 200: treintjes: 1839 voor € 200,00
kavel 75: Titan voor € 130,00
kavel 127: Ave Caesar voor € 75,00

Ducosim

08.03.2005


The Game Master komt naar u toe

Spellenuitgeverij The Game Master bezoekt dit voorjaar een groot aantal spellenverenigingen. Tijdens deze bezoeken wil The Game Master de leden van de verenigingen kennis laten maken met het strategische spel De Ontembare Stad, het populaire tactische bordspel Block It! en mogelijk één of twee nieuwe spellen die dit jaar op de markt komen. Nadat het bezoek bij Roll The Dice op 2 januari een groot succes bleek, heeft The Game Master besloten tot demonstraties van nieuwe spellen bij meerdere spellenverenigingen en spellendagen. Ook het bezoek van Tyche in Amstelveen eind februari bleek in zeer goede aarde te vallen. De Ontembare Stad en Block It! zijn beiden met veel plezier gespeeld.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan nieuwe spellen. Zeker is dat er een uniek kaartspel van de hand van The Game Master komt. De verwachting is dat daarnaast één of twee bordspellen in de loop van het jaar verschijnen. In de aanloop naar deze marktintroducties zou vanaf de maand mei voor het eerst kennis gemaakt kunnen worden met deze gloednieuwe spellen. Naast demonstraties in Nederland bezoekt The Game Master ook diverse spelverenigingen in België. De aftrap is tijdens het spellenweekend in Maasmechelen bij Ars Lundendi in het weekend van 11 t/m 13 maart. Bezoeken aan Forum Mortsel en De Speelduivel in Leuven besluiten het trio bezoeken in België.

Mocht jouw vereniging er niet bij staan en zou je het ook leuk vinden als The Game Master eens bij jouw vereniging langs komt en de spellen De Ontembare Stad en Block It! demonstreert of misschien wel een nieuw spel, neem dan contact met op via hun website. In het voorjaar staan nu al de volgende 9 bezoeken gepland: 11-13 maart Ars Ludendi Spellenweekend Maasmechelen, 13 maart Slimbo Spelmiddag Heerlen/Maastricht,  23 maart Het Duivelsei Leiden, 25 maart Forum Mortsel Mortsel, 3 april Noorderspel Groningen, 7 april Sessa Waalre, 15 april De Speelduivel Leuven, 8 mei Alphen Games Guild Alphen, 14 mei Phoenix Leiden.

The Game Master

08.03.2005


International Gamers Award

De jury van de International Gamers Award is uitgebreid met Rick Thornquist, de drijvende kracht achter de GameWire website. Hij woont in Canada.

International Gamers Award

08.03.2005


The Games Journal

De nieuwe uitgave van het online tijdschrift The Games Journal is weer online. Dit keer weer een aantal interessante artikelen over spellengerelateerde onderwerpen, zoals het openen van een spellenwinkel en het leren van spellen aan kinderen.

The Games Journal

08.03.2005


NK Bordspellen

De definitieve spellen voor het NK Bordspellen 2005 zijn bekend: Keythedral (PS Games), Australia (Ravensburger), Ticket to Ride (Hodin/Days of Wonder) en Sint Petersburg (999Games). Een mooie selectie. Het NK zal worden gespeeld tijdens de Ducosim spellenbeurs in Utrecht op zaterdag 21 mei 2005. Er kunnen maximaal 24 teams van 4 spelers deelnemen.

NK Bordspellen

08.03.2005


Wie is de Mol ?

A.s. vrijdag (11 maart 2005) is de finale van "Wie is de Mol ?" te zien. In de laatste aflevering viel Isabelle Brinkman af, de deelnemer die door Spelmagazijn was getipt als de mol. De drie overgebleven kandidaten zijn Yvon Jaspers, Lottie Hellingman en Marc-Marie Huijbregts. Wie zal het zijn ?

Wie is de Mol ?

08.03.2005


Snowgame 2005 zeer geslaagd

Met 28 spellenspelers wintersporten en spellen spelen, kortom Snowgame. Vandaag is iedereen weer thuis gekomen. Het was allemaal meer dan geslaagd, ondanks enkele kleine tegenslagen. Verslagen en foto's volgen binnenkort, maar hieronder toch alvast enkele kleine impressies.

Jeroen in de bergen | Onze chalets in het ochtendgloren | De groepsfoto

 Skiën in een prachtige omgeving | En spellen spelen

Snowgame

06.03.2005


Munchkin III

Primeur! De Nederlandse titel van de nieuwe Munchkin uitbreiding is bekend: De Onfortuynlijke Theoloog. Naast de vele nieuwe verrassende kaarten komt er ook een nieuw ras (de Gnoom) en een nieuwe klasse (de Bard). Speciaal voor deze Nederlandse editie worden 4 speciale kaarten ontworpen met uiteraard tekeningen van John Kovalik.

PS Games

24.02.2005


Vendetta website geopend

De vorig jaar opgerichte coöperatieve vereniging Vendetta heeft inmiddels ook een website. De inhoud zal nog moeten groeien, maar het begin is er. Neem er gerust een kijkje.

Vendetta

21.02.2005


Jumbo

De reorganisatie bij Jumbo heeft veel personen en producten de kop gekost, maar lijkt wel het benodigde resultaat te bereiken. Het bedrijf heeft weer toekomst en richt zich op de basisactiviteiten: het ontwerpen en uitgeven van spellen en puzzels. Binnenkort wordt het pand in Amsterdam waar het bedrijf ruim 150 jaar heeft gezeten verlaten en ook de productie in de fabriek in Wognum wordt afgebouwd. In het kort wat nieuwtjes uit de nieuwe catalogus. Binnenkort hopelijk wat meer informatie. In de "Ik leer"-serie weer een nieuw exemplaar: "Ik leer Engels", voor 6 jaar en ouder. Een koffertje voorzien van spraak. In de educatieve serie (Tien voor Topo, Zakgeldspel, Volgende Patiënt) komt er ook weer een nieuw spel in samenwerking met 3VO: Verkeersspel. Het bord heeft twee draaiende schijven aan de onderzijde, waarmee de situaties op kruispunten veranderd kunnen worden. Je moet op de fiets pakjes rondbrengen en geld verdienen, terwijl je je aan de verkeersregels houdt. De aandachtstrekker in Nürnberg was het Magische Muiltjes Spel met een lichtgevend muiltje. Een spel voor kinderen vanaf 3 jaar. Nog meer spellen met electronica: Captain Billy Bones met een skelet dat uit een kist tevoorschijn komt om muntjes te stelen. En Eendje Kwaak in de serie van Hondje Waf. Bij de volwassenen spellen valt Cameleon het meeste op (zie foto's). Je stapelt hier torens van blokken. De kleur van het blok waarop je stapelt verandert op het moment dat je er een blok opzet. Als nu de juiste kleur tevoorschijn komt, mag je verder met je beurt. Als een verkeerde kleur tevoorschijn komt, dan moet je de hele stapel nemen. Wie als eerste zijn stenen kwijt is, wint het spel. En verder heeft de bekende kok Pierre Wind het spel Smaakmakers ontworpen. Er zijn 400 vragen over eten, maar ook een potje met echte kruiden, die je af en toe zult moeten proeven. Van Pim Pam Pet komt nu een nieuwe uitvoering: Pim Pam Pet Picto. Je moet op grote afbeeldingen dingen vinden die met een bepaalde letter beginnen. En tot slot nog even aandacht voor Rubik's kubus, die dit jaar 25 jaar bestaat.

De doos van Cameleon / Een basis en enkele stenen / Gestapelde stenen: de grijze is rood geworden en de rode geel...

Jumbo

21.02.2005


Carcassonne: De Draak, de Fee en de Jonkvrouw

Ik heb de nieuwe Carcassonne uitbreiding alvast kunnen spelen. Het is een verzameling leuke varianten, die aan het gewone basisspel worden toegevoegd. De set bestaat uit 30 nieuwe tegels, 1 houten draak en 1 houten fee. Maar om met de jonkvrouw te beginnen. Zij staat op enkele stadtegels afgebeeld. Als je deze tegel aansluit op een stad waar al een ridder staat, dan moet je een ridder verwijderen uit deze stad. Je mag echter geen nieuwe plaatsen.

Als je in je beurt helemaal geen horige plaatst, dan krijg je de fee. Deze zet je bij één van je horigen die al op het speelveld staat. Heb je aan het begin van een volgende beurt nog steeds de fee, dan verdien je een punt. Als je het werk van de horige bij wie de fee staat afmaakt, dan verdien je nog extra bonuspunten. Maar het belangrijkste is wellicht: de fee geeft bescherming tegen de draak.

Zo komen we bij de draak. Er zitten 6 vulkanen in het spel. Als je deze trekt, leg je deze tegel gewoon aan en zet de draak erop. Op 12 andere tegels staat een draak afgebeeld. Aan het eind van de beurt waarin deze tegel is gelegd, gaat de draak aan de wandel. Hij loopt 6 tegels en wordt om beurten bestuurd door de spelers. De draak eet alle horigen op die hij onderweg tegenkomt. Wauw, dat kan de verhoudingen op het bord flink veranderen.

Tot slot zijn er nog magische poorten in het spel. Je hoeft je horige nu niet op de tegel te zetten, die je net hebt aangelegd, maar je mag hem overal plaatsen waar je wilt (conform de regels uiteraard). Een aardige manier om het weiland in bezit te nemen, dat is leeggegeten door de draak.

Een alleraardigste uitbreiding die het spel een tactischer maakt. Het is veel verstandiger snel kleine beetjes punten te verzamelen, dan lang te bouwen aan iets groots. De uitbreiding komt in een afzichtelijke roze doos. Je kunt niet alles hebben.

999 Games

18.02.2005


Tamsk wordt opnieuw uitgegeven

Ontwerper Kris Burm heeft bevestigd dat het spel Tamsk opnieuw zal worden uitgegeven. Je hoeft dus niet wanhopig op zoek naar een tweedehands exemplaar waar zelfs wel $150 voor betaald wordt, maar je hoeft alleen maar even te wachten. Hij zal ongeveer gelijk zijn aan de vorige uitgave bij Schmidt Spiele. Er zullen (helaas) geen betere zandlopers kunnen worden gebruikt in verband met de kosten. Meer informatie volgt binnenkort op de Gipf website.

Gipf

18.02.2005


Spellenclubs

Langzaam maar zeker ontstaan er meer spellenclubs in Nederland. The Settlers in Lelystad begint te groeien. Ze spelen elke twee weken op een vrijdagavond. Inmiddels hebben ze een website. En in Hoorn zijn ook de eerste stappen gezet voor een spellenclub. Op zondag 13 februari 2005 hebben 10 spelers die elkaar via internet hebben leren kennen van 13.00u tot 22.00u spellen gespeeld bij de voormalige webmasters van Spellenkast. Van Koehandel tot Die Fürsten von Florenz, alles kwam aan bod. Daar komt vast ook een vervolg op. Sinds kort is er ook de Nederlandse Carrom Federatie opgericht. Dit is een globaal gezegd een kruising tussen poolbiljart en Carabande. In het buitenland is het een erg populair spel, maar in Nederland is er nog niet veel over te vinden. Dit is een goede stap in de richting.

The Settlers
Nederlandse Carrom Federatie

18.02.2005


Scratch Game

Op 16 april organiseert Spelgroep Phoenix voor de tweede keer Scratch Game, naar een idee van Enrico van Kessel. Tijdens Scratch Game ontwerpen teams vanaf "scratch" (helemaal niets dus!) een spel, dat door anderen gespeeld en beoordeeld wordt. Scratch Game stelt dus in de eerste plaats de creativiteit op de proef. Maar creativiteit is maar één ding. In Scratch Game draait het ook om teamgeest, samenwerking, overleg, fröbelen, spelregels opstellen en een hoop plezier. Dit alles onder grote tijdsdruk, want het spel moet wel om 20.00 uur klaar zijn, om gespeeld en beoordeeld te kunnen worden. Als verrassingselement krijg je van de organisatie ook nog een eis opgelegd waar je spel aan moet voldoen, zodat je spel binnen een bepaald kader wordt geplaatst. Hierdoor wordt stiekem van te voren een ontwerp maken vrijwel onmogelijk, zodat echt alles vanaf "scratch" moet. Vorig jaar hebben de teams verrast met "Het grote Vlotenspel" en "Blue Monkey". Meer hierover kun je lezen in Spelmagazijn (inclusief foto's van de ontwerpen). De organisatie zorgt dat er van alles beschikbaar is aan spelmaterialen om iets moois van de ontwerpen te maken. De Gamma is op loopafstand bereikbaar en desnoods is er allerlei elektrisch gereedschap. Denk je echter materialen nodig te hebben als karton, viltstiften, verf of bedenk het maar, waarvan je het vermoeden hebt dat ze dat vast niet hebben, dan kun je dat uiteraard meenemen. Er wordt gespeeld om de eeuwige roem en niet te vergeten de wisselbeker. Er wordt begonnen op 16 april 2005 om 10.00 uur aan de Lauwerbes 13 te Leiden en wie mee wil doen kan zich bij Spelgroep Phoenix aanmelden.

Spelgroep Phoenix Scratch Game
Scratch Game in Spelmagazijn

18.02.2005


NK Bordspellen

Voor het aankomende NK Bordspellen op 21 mei 2005 zijn de eerste twee spellen bekend: Australia van Ravensburger en Ticket to Ride van Days of Wonder.

NK Bordspellen

16.02.2005


Human Technology

Voor haar opleiding Human Technology moet Christa een spel ontwerpen dat gebruikt kan worden ter ondersteuning van het ontwerpproces tussen gebruiker en ontwerper. Op een website geeft ze een beschrijving van het spel. Daarnaast heeft ze deze week een aantal schetsen geplaatst, waar ze graag reacties op wil ontvangen. Ze zou het leuk vinden om reacties van spellenspelers te ontvangen.

Samenwerkend Ontwerpen

14.02.2005


Ducosim bordspellenveiling

Op de website van Ducosim staat inmiddels de complete definitieve kavellijst voor de aankomende veiling van zaterdag 19 februari 2005. Er staan 215 items op. Naast de eerder genoemde pronkstukken zijn er nog enkele bijgekomen, die zeker flinke bedragen gaan opbrengen, zoals Fortress America en Civilization (Avalon Hill). Ook staat Tal der Könige erop. Maar naast deze spellen zijn er voldoende andere titels waarmee je je verzameling kunt uitbreiden. De moeite waard zou ik zeggen.

Ducosim

14.02.2005


Puzzel voor Sint Petersburg

Voor het computerspel gebaseerd op het bordspel Sint Petersburg is er een puzzel in omloop. Door een oplossing in te zenden maak je kans op een bordspel van Hans im Glück. In de puzzel is het spel halverwege en je moet proberen om de computertegenstander in een rechtstreeks duel te verslaan. Aangezien de kaartenstapels elke keer hetzelfde geschud zijn, kun je proberen je score te verbeteren. Je hebt nog tot 28 februari 2005 om je oplossing in te zenden. De beste score van Spelmagazijn is tot nu toe 105-99, maar er schijnen nog betere oplossingen mogelijk te zijn. Zowel het programma als de puzzel kun je downloaden op de website van Westpark Gamers. Voor het programma is ook een Nederlandstalige datafile te downloaden.

Westpark Gamers

13.02.2005


Symbiose Games

Op de aankomende Ducosim spellenbeurs (19 februari 2005) zal Symbiose Games met maar liefst 4 spellen aanwezig zijn. Een aantal daarvan is nog in prototype formaat. Richard en Rob barsten nog van de nieuwe ideeën en hopen daar de komende jaren nog uit te putten. Het transportspel Transport dat ze op de vorige beurs demonstreerden kreeg veel positieve reacties. Hierin proberen de spelers hun zending van 4 pakketjes klaar te maken. Door te sleutelen aan de lopende band in het magazijn en het verplaatsen van pallets met heftrucks moet je je zending als eerste gereed hebben. Het spel War Stories is klaar en kan op de beurs al gekocht worden. Het spel Frontline is bedoeld voor twee spelers. Twee patrouilles van 5 soldaten komen elkaar tegen in de Tweede Wereldoorlog en raken in gevecht. Ze zijn met dit spel inmiddels in contact met een uitgever.

Symbiose

13.02.2005


Ducosim bordspellenveiling

Op de website van Ducosim staat de definitieve kavellijst voor de aankomende veiling van zaterdag 19 februari 2005. Er staan 100 items op. Dat lijkt mij nog niet de complete lijst. Op deze lijst niet echt veel spellen waar de hoofdprijs voor betaald gaat worden. Enkele aandachtspunten: Successors, Starquest, McMulti, Boomtown, Britannia, The Republic of Rome, Battlemist.

Ducosim

13.02.2005


Spellengek en Spelmagazijn in Veronica Magazine

In Veronica Magazine nummer 7 van 2005 wordt kort aandacht besteed aan Spellengek en Spelmagazijn: "Winter: IJsbloemen op de ruiten, loeiende centrale verwarming en lekker met de familie rond de keukentafel. Om een bordspel te doen, want bordspellen zijn hartstikke gezellig. Xbox, Playstation of Gamecube ? Erg afgezaagd allemaal. Een potje Monopoly, Ganzenbord of Risk is toch veel gezelliger ? Of probeer 's een spelletje Kolonisten van Catan, Eufraat & Tigris, Dungeons & Dragons of Andromeda. Op www.spellengek.nl vind je recencies van meer dan driehonderd spellen. Een andere uitgebreide (bord)spellensite is www.spelmagazijn.nl.". Bij het artikel stond een afbeelding van de openingspagina van Spelmagazijn.

Veronica

13.02.2005


Nieuws uit Nürnberg

Op de website van Spielbox en Gamefest kon je al uitgebreide voorbeschouwingen van de spellenbeurs in Nürnberg lezen. Op de website van Reich der Spiele staan inmiddels veel foto's van de nieuwtjes. En toch ook nog weer een heleboel informatie die nog niet te lezen was. Wat te denken van een nieuwe uitgave van Atmosfear, dit keer met DVD. Geen idee of die ook in het Nederlands zal verschijnen. Ook is er een tweede uitbreiding voor het Dungeons & Dragons bordspel. Aangezien de eerste niet in het Nederlands is verschenen, hoeven we daar bij deze tweede ook niet op te hopen. Het Koreaanse bedrijf Dagoy komt met twee interessante spellen: Three Kingdoms en Line Age Boardgame. Een Europese versie van zowel Ticket to Ride als TransAmerika was natuurlijk te verwachten. Een vervolg op King Arthur (Die Insel) met verbeterde spraak wordt in Duitsland al aangekondigd. In Nederland moet het eerste deel nog uitkomen. Queen Games komt met een serie snelle spellen en begint er met maar liefst 5.

Spielbox
Gamefest
Reich der Spiele 1
Reich der Spiele 2
Reich der Spiele 3

13.02.2005


Munchkin voor Mensen

Er is weer een nieuwe website over Munchkin. In verhaalvorm wordt uitgelegd hoe het spel werkt.

Ondood Paard

09.02.2005


Day & Night

Spelmagazijn heeft onlangs de nieuwste uitvoering van het prototype van Day & Night mogen uitproberen. Binnenkort volgt er een update van de preview. Tekenares Eerin Vink is druk bezig met alle benodigde illustraties. Ze moet elke week een tekening afleveren als het spel in oktober klaar moet zijn. Een gigantische klus. Tijdens de demonstratie kon ze al weer een prachtige tekening laten zien. Houd vooral de website in de gaten, want daar komen regelmatig nieuwe tekeningen te staan.

Day & Night preview
Day & Night website

07.02.2005


1.000.000e spel gestart op Jij Bent

Op de website Jij Bent kun je online spellen spelen. Onlangs is daar het miljoenste spel gestart. Een prachtige prestatie.

Jij Bent

07.02.2005


The Games Journal

De nieuwe uitgave van het online tijdschrift The Games Journal is weer online.

The Games Journal

07.02.2005


The Stone Gathering

Op 3 februari 2005 is er weer een Stone Gathering in Londen. Daar wordt tijdens een filmfestival de film Stoners uitgezonden. Deze film gaat over Stone spelers en een deel van deze film is tijdens de vorige Gathering opgenomen. De puzzel The Stone is nog steeds actief. Nog ongeveer 9 puzzels en de Enigma is compleet. (Met dank aan Art of Fantasy voor de informatie).

The Stone in Spelmagazijn

25.01.2005


Gratis Monopoly kaartspel

Bij de DA drogist krijg je het Monopoly kaartspel gratis bij aanschaf van bepaalde artikelen.

DA

24.01.2005


Geschiedenis van Ganzenbord

Museum Joure organiseert nog tot en met 6 februari 2005 de tentoonstelling De Geschiedenis van het Ganzenbord. Dit doen zij in samenwerking met de verzamelaars Gerry Broersma en Christien Sinninghe Damsté. Het museum is geopend op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00u tot 17.00u en op zaterdag van 14.00u tot 17.00u.

Museum Joure

23.01.2005


Snowgame

Over enkele weken gaat de eerste Snowgame van start. 28 spellenliefhebbers gaan naar Frankrijk om te skiën en om spellen te spelen. Op de website kun je alvast wat informatie lezen. Na afloop zal er vast veel meer te lezen en te zien zijn.

Snowgame

23.01.2005


Typo

Op het forum van de Spielbox website geeft ontwerper Corné van Moorsel een variant voor Typo. Deze variant had hij in eerste instantie niet opgenomen, maar op diverse evenementen bleek het toch een leuk alternatief. Er hoeven nu geen punten genoteerd te worden, maar je speelt door totdat iemand al zijn kaarten kwijt is. Je krijgt namelijk kaarten terug in je hand als je geen woord kunt vormen. Van de rij die wordt afgelegd krijg je een aantal kaarten. Bij 1 of 2 kaarten krijg je 1 kaart, bij 3 of 4 krijg je 2 kaarten, bij 5 of 6 krijg je 3 kaarten en zo oplopend. Deze kaarten kun je dus weer opnieuw inzetten. Je krijgt telkens de kaarten van de rechterzijde van de rij. Naarmate je dichterbij de overwinning komt, heb je dus minder kaarten om uit te kiezen en wordt het lastiger. Kaarten bij aanvang van het spel: Bij 2 spelers 14 kaarten, bij 3 spelers 13 kaarten, bij 4 spelers 12 kaarten, bij 5 spelers 11 kaarten en bij 6 spelers 10 kaarten. Het spel wordt dit jaar trouwens ook uitgegeven door University Games.

Cwali

23.01.2005


Revolution Nederlandse spelregels

Op de website van Phalanx Games kun je de Nederlandse spelregels van het spel Revolution downloaden.

Phalanx Games

23.01.2005


De Beer is Los

Na Streetsoccer is er op de website Jij Bent alweer een nieuw spel te bewonderen: De Beer is Los. Het assortiment traditionele spellen wordt zo langzamerhand uitgebreid met de modernere spellen. Goed werk.

Jij bent

23.01.2005


Colditz

Op dinsdagavond 25 januari 2005 wordt op Nederland 3 in het programma Andere Tijden aandacht besteed aan Colditz. Het prorgamma wordt uitgezonden van 20.54u tot 21.20u. Er wordt gesproken met 3 oud-gevangenen en 1 oud-bewaker.

Andere Tijden

23.01.2005


'Wie is de Mol?' is weer begonnen.

Op 14 januari 2005 is weer een nieuwe serie van 'Wie is de Mol?' gestart. Dit keer zijn de 10 kandidaten bekende Nederlanders. Met elkaar proberen de spelers zo veel mogelijk geld te verdienen, maar één van hen probeert dat te saboteren: de Mol. Iedereen probeert er achter te komen wie dat is, want wie het minst van de Mol weet, valt af. De eerste afvaller op 21 januari 2005 was Gijs Staverman. Mijn verdachte is op dit moment: Isabelle Brinkman.

Wie is de Mol?
Discussieforum

21.01.2005


Oude spellen uit eind jaren '50

Kees Rietvink heeft een tweetal spellen uit eind jaren '50 te koop (zie foto's) voor de liefhebber tegen een schappelijke prijs. Geïnteresseerden kunnen contact met hem opnemen.

Eenmaal, andermaal ! | Internationaal Stedenkwartet

Kees Rietvink

19.01.2005


André Kooy Nederlands kampioen Diplomacy

De website van de Dutch Diplomacy Association meldt dat André Kooy Nederlands kampioen Diplomacy is geworden.

Dutch Diplomacy Association

16.01.2005


The Games Journal

De nieuwe uitgave van het online tijdschrift The Games Journal is weer online. Niet zo'n grote uitgave deze keer.

The Games Journal

07.01.2005


Grote Bossche Spellendag afgelast

De Grote Bossche Spellendag die op 30 januari 2005 stond gepland, is afgelast wegens het gebrek aan inschrijvingen. De spellendag zal worden verschoven naar het einde van het jaar.

Grote Bossche Spellendag

07.01.2005


Bordspellenveiling Ducosim

Op de komende Ducosim spellenbeurs op 19 februari 2005 is er ook weer de jaarlijkse bordspellenveiling. Ducosim leden kunnen via de website hun kavels aanmelden. Zij kunnen maximaal 10 kavels per persoon aanbieden en dit kan nog tot 11 februari 2005.

Ducosim

07.01.2005

 

Naar het Spelmagazijn nieuws
Naar boven / Naar menu

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006