Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Nieuws > Archief

Titel (5K) Nieuws Archief XIII

Deze pagina bevat nieuws over van alles wat met spellen spelen te maken heeft. Omdat het een archiefpagina betreft, wordt deze verder niet meer onderhouden. Het kan dus voorkomen dat bepaalde links naar andere websites of e-mailadressen niet meer bestaan.


Memoir '44

Ter herdenking van het 60-jarig jubileum van de Slag om de Ardennen zijn er enkele nieuwe scenario's ontworpen door Richard Borg. Scenario 25 gaat om de slag in het westen van Bastogne in de winter van 1944. Dit scenario is beschikbaar op de website van The Wargamer. Scenario 26 gaat om de slag in het oosten van Bastogne. Dit scenario is beschikbaar op de officiële website van Memoir '44. Beide scenario's vullen elkaar prima aan. Scenario 24 zal worden gepubliceerd in Fire and Movement en scenario 27 in Paper Wars. Ook is er een nieuwe fan-site over Memoir '44: M44 Platoon.

30.12.2004


Sint Petersburg

Er is een nieuwe versie van het computerprogramma van Sint Petersburg uitgebracht. Je kunt het downloaden van de website van de Westpark Gamers. Ook de Nederlandstalige tekstfile is aangepast aan deze nieuwe versie en aan de Nederlandse versie van het bordspel.

Westpark Gamers

30.12.2004


Pirates of the Spanish Main

Op de website van Wizkids kun je al veel lezen over de nieuwe uitbreidingen van Pirates of the Spanish Main. Er wordt uitgelegd hoe de forten gaan werken. Je kunt goud brengen naar een onbewoond eiland en daar een fort omheen bouwen. De vlaggen die je op het fort plaatst werken net als de kanonnen op de schepen. Je kunt dus op passerende schepen gaan schieten. Verder komen er Franse schepen bij en een compleet nieuw type schepen: de schoeners. Deze mogen aan het eind van de bewegingsfase de achterkant van het schip in een willekeurige richting draaien. Ze zijn dus heel erg wendbaar. Voor alle landen komen deze schepen beschikbaar. Het laadruim van deze schepen is echter zeer beperkt. Verder komt er bijvoorbeeld een mistbank. Als je schip deze mistbank raakt, verdwijn je er volledig in. Als je eruit weg wilt varen, bepaalt een dobbelsteen waar je eruit komt. Je kunt een mistbank dus ook gebruiken om te ontsnappen aan een achtervolging. Ook wordt Pirates of the Crimson Coast aangekondigd met Amerikaanse schepen. Veel nieuws onder de zon dus.

Wizkids

30.12.2004


Streetsoccer op Jij Bent

Inmiddels is Streetsoccer actief op de website Jij Bent. Naast Little Golem en BrettSpielWelt is dat de derde mogelijkheid voor Streetsoccer liefhebbers. Je moet nu de bal echt van speler naar speler spelen. Je krijgt dus niet meteen te zien op welke plaatsen je de bal dus allemaal kunt krijgen. Nog meer voordeel dus voor de betere Streetsoccer spelers.

Jij bent

27.12.2004


Phoenix

Omdat de Spelgroep Phoenix één jaar geleden de eerste spellendag had, is er op woensdag 29 december 2004 een grote spellendag. Van 13.00u tot 00.00u kan er gespeeld worden in het Denksportcentrum in Leiden (Robijnstraat 4). De entreekosten zijn € 1,50.

Vanaf 5 januari 2005 speelt spelgroep Phoenix niet meer tweewekelijks, maar elke week op woensdagavond vanaf 19.00u in hetzelfde centrum.

Phoenix

27.12.2004


Grote Bossche Spellendag

De voorbereidingen voor de Grote Bossche Spellendag zijn in volle gang. Er wordt dit keer zelfs een bus ingezet om de liefhebbers vanuit Sittard naar Den Bosch te brengen. Voor € 15,00 heb je al een retourtje (en dat is inclusief toegang). Er zullen veel toernooien, demonstraties en workshops zijn. Heb je interesse om te helpen, neem dan contact met de organisatie op. De dag wordt gehouden op zondag 30 januari 2005 in de Orangerie in Den Bosch. De dag duurt van 11.00u tot 17.00u. De entreekosten zijn € 2,50.

Spellendag
Orangerie

27.12.2004


Truus en Truus

Truus en Truus zijn uit elkaar. Op de website geeft Guido aan dat hij in 2005 wel verder met de site wil gaan.

Truus en Truus

27.12.2004


Duel Masters

Voor het nieuwe spel Duel Masters is er nu naast de officiële website van Wizards of the Coast een nieuwe Nederlandstalige website geheel over Duel Masters.

DM Game

27.12.2004


Atomik

De website van de winkels van Atomik is drastisch gewijzigd. Sommige delen moeten nog van de nodige data worden voorzien, maar de basis is er.

Atomik

27.12.2004


Bol.com

Sinds enige tijd kun je ook bij Bol.com terecht voor bordspellen. In de verkoop top 10 staat Da Vinci Code bovenaan, gevolgd door Maharadja.

Bol.com

27.12.2004


Superschaak

Het tweede Nederlands Kampioenschap Superschaak wordt gehouden op 29 januari 2005 in Wijk aan Zee. Op de website kun je meer informatie vinden, zowel over het toernooi als over de spelregels.

Superschaak

27.12.2004


Streetsoccer online

Binnenkort kun je Streetsoccer ook op de website Jij Bent spelen. Naast Little Golem en BrettSpielWelt wordt dat de derde mogelijkheid voor Streetsoccer liefhebbers.

Jij bent

13.12.2004


Speldatabase

Het Vlaams Spellenarchief heeft alle recensies in een overzichtelijke database gezet. Deze database is sinds kort online en bevat zo'n 3600 spellen, waarvan 2600 van een recensie zijn voorzien. Een prachtige prestatie.

Speldatabase

13.12.2004


Kolonisten van Catan Toernooi bij Roll The Dice

Zoals ieder jaar organiseert Roll The Dice ook deze winter weer een bordspeltoernooi. Dit keer organiseren ze een Kolonisten van Catan toernooi. Het toernooi wordt gespeeld op 2 januari 2005. Er worden 2 voorrondes gespeeld en een finale. De deelname kost € 3,- en voor leden € 2,-. Aanvang van het toernooi is 11.00 uur. Liefhebbers van dit spel kunnen zich inschrijven via events@rollthedice.nl of bellen met 06-17118470. Natuurlijk zijn er weer mooie prijzen te verdienen.

Op diezelfde zondag 2 januari 2005 is er een open bordspeldag bij Roll The Dice. Tijdens deze speldag kunnen mensen spellen spelen en kennis maken met Roll The Dice. De spelvoorraad van Roll The Dice zal aanwezig zijn en diverse mensen kunnen speluitleg geven. Ook is de kersverse uitgever The Game Master aanwezig om hun nieuwe spellen te demonstreren. Genoeg reden dus om een langs te komen bij Roll The Dice. Beide evenementen worden gehouden in De Nieuwe Band aan de van Aelstlaan in Veldhoven. Entree is €2,-

Roll the Dice

08.12.2004


Belgische Startpagina

In België is er nu ook een startpagina voor bordspellen: bordspel.startpagina.be. Heb je nog goede tips, laat het dan aan de beheerder weten.

Bordspel Startpagina

08.12.2004


The Games Journal

De nieuwe uitgave van het online tijdschrift The Games Journal is weer prachtig op tijd online. Blokus, Ticket to Ride, Attika en nog veel meer.

The Games Journal

01.12.2004


Day & Night

Spelmagazijn was onlangs in de gelegenheid een nieuw prototype uit te testen: Day & Night. Een verslag van deze sessie staat al op de website van de auteur. Binnenkort volgt een preview van het spel in Spelmagazijn.

Day & Night

29.11.2004


Midwinter Fair bij Archeon

Altijd al spelletjes willen spelen op een fantastische locatie? Grijp dan nu je kans! 999 Games staat 18 en 19 december in het Archeon tijdens de Midwinter Fair voor je klaar met speldemonstraties en toernooien. Op zaterdag 18 december organiseren ze een Yu-Gi-Oh! Blue Eyes White Christmas toernooi en op zondag 19 december kun je terug in de tijd met het “Prehistorisch Toernooi”. De Archeon Midwinter Fair is een geheel overdekte Fantasy & Gothic Markt en wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. Alle 43 locaties van het Archeon zijn geopend, met op elke locatie een aparte gebeurtenis. Zo krijg je de kans om een heuse vechtshow mee te maken, oude ambachten onder de knie te krijgen, demonstraties van Live Action Role Playing (LARP) groepen te bekijken en te genieten van de mysterieuze klanken van verscheidene Fantasy- en Gothic bands.

Archeon

25.11.2004


Spellen met airmiles bij Albert Heijn

Albert Heijn heeft weer diverse spellen in de aanbieding die je deels met airmiles kunt betalen. Daaronder ook het nieuwe Ruimteschepen van Catan, maar ook Herders en Schapen.

Albert Heijn aanbiedingen

25.11.2004


Voorronde NK Diplomacy

Op zaterdag 13 november 2004 werd in Den Haag de tweede voorronde van het NK Diplomacy gespeeld. Opnieuw op slechts één bord. Na twee partijen was Oscar Dijkhoff veruit de beste. John Jamieson werd tweede en nieuwkomer Hans Klück werd derde. De finale zal dus gespeeld gaan worden door: Ron Huising (kampioen 2003), André Kooy, René van Rooijen, Ronald Lokers, Oscar Dijkhoff, John Jamieson en Hans Klück.

Dutch Diplomacy Association

23.11.2004


Thijs Hess eerste Nederlands Kampioen Block-it!

Op zondag 21 november 2004 is Thijs Hess er in geslaagd Nederlands Kampioen Block-it! te worden. Maar liefst 40 jongens en 20 meisjes namen deel aan het toernooi. In de voorrondes werden spellen met 3 spelers gespeeld. De beste vier spelers in de categorie tot 10 jaar en de beste vier spelers in de categorie vanaf 10 jaar speelden tegen elkaar een kwartfinale. In de finale versloeg de negenjarige Thijs zijn tegenstander Bas Heine. Hij won daarmee een weekend Center Parcs, aangeboden door Thomas Cook Reisbureau.

The Gamemaster

22.11.2004


Computerversie van Homas Tour

Jurgen Muns heeft in zijn vrije tijd een computerversie van het bordspel Homas Tour gemaakt. Je kunt het downloaden van zijn website. Je kunt het spel dan spelen tegen 3 computertegenstanders. Het is even wennen aan de besturing, maar daarna blijkt het prima te werken. Je kunt zelfs een 3D weergave van het spel zien, maar dat blijkt toch niet zo handig te zijn.

Homas Tour
Demarrage in Spelmagazijn

21.11.2004


Artikel over spellen in Quest

In het tijdschrift Quest van december 2004 staat een aardig artikel over bordspellen. Maar liefst 5 pagina's zijn voor dit artikel uitgetrokken.

Quest Magazine

20.11.2004


Verzameling kwartetspellen

Annie heeft een verzameling van 750 verschillende kwartetspellen. Ze wil er echter afstand van doen. Om te voorkomen dat hij uiteindelijk bij het grof vuil verdwijnt, is ze op zoek naar een liefhebber die de verzameling voor een schappelijk prijsje wil overnemen. Neem snel contact met haar op via het onderstaande e-mail adres.

Annie heeft de verzameling inmiddels verkocht

20.11.2004


Typo bij University Games

University Games gaat in 2005 het spel Typo van Corné van Moorsel uitbrengen. Het zal in een groter doosje verschijnen en de spelregels zullen enigszins worden aangepast. Maar verder blijft dit kaartspelletje hetzelfde.

University Games

20.11.2004


Nederlands Kampioenschap Block it!

Op zondag 21 november 2004 organiseert The Game Master het eerste Nederlands Kampioenschap Block it! in Nieuwerkerk a/d IJssel. Dit wordt gehouden in de aula van het Thorbecke-college aan de Kamerlingh Onnesstraat, van 12.00 uur tot 16.30 uur. Het belooft een geweldig evenement te worden met een deelnemersaantal dat hoogstwaarschijnlijk tussen de 200 en 400 zal liggen. Voor de deelnemers zijn mooie prijzen beschikbaar, met als hoofdprijs een lang weekend Center Parcs. RTV Rijnmond, Hart van Nederland en het Jeugdjournaal zijn geïnteresseerd om verslag te doen van dit evenement, maar hebben nog geen definitieve toezeggingen gedaan.

The Game Master

17.11.2004


Spellenclub in Flevoland

Op 10 november hebben Marcel Bouwman, Anton Onderwater, Ton Laumen en Guido Brinkman de spellenclub The Settlers opgericht. Deze naam verwijst ten eerste naar het spel en ten tweede naar de geschiedenis van Flevoland, waar de eerste bewoners pioniers genoemd werden. Hun eerste spelavond zal zijn op donderdag 16 december en daarna is het de bedoeling dat ze eens in de 2 weken gaan spelen, waarbij een switch naar de vrijdagavond tot de mogelijkheden behoort. De locatie zal in Lelystad zijn. Zij spelen geen Wargames, Magic en aanverwante spellen, maar verder behoort (bijna) alles tot de mogelijkheden. Zij hebben (nog) geen website, maar voor informatie en aanmeldingen voor 16 december kun je een mailtje sturen.

E-mail naar The Settlers

12.11.2004


Nieuws van 999Games

Op de website van 999Games kun je de data vinden waarop de nieuwe spellen in de winkels worden verwacht. Op 15 november zijn dat Attika en de uitbreiding voor Machiavelli. Op 29 november de uitbreiding voor het Kolonisten kaartspel: Barbaren & Handelsheren en de uitbreiding voor Carcassonne: de Graaf. Deze laatste zal in de winkel € 3,00 gaan kosten. Op 3 december de Historisch Scenario's II voor de Kolonisten en op 10 december de Ruimteschepen van Catan.

999Games

10.11.2004


Nieuws van Identity Games

Identity Games komt met weer een nieuwe Monopoly. Dit keer van de stad Nijmegen. Deze stad bestaat inmiddels 2000 jaar. Een mooie gelegenheid voor zo'n speciale uitvoering van Monopoly.

Identity Games

10.11.2004


Nieuws van Denda

Uitgeverij Denda, die o.a. het Kolonisten van Catan computerspel heeft uitgebracht, komt nu met een schaakprogramma: Schaakmeester. Binnenkort volgt er in Spelmagazijn meer over dit computerspel. Het heeft volgens de aankondiging een realistisch 3D schaakbord dat gedraaid en in- en uitgezoomd kan worden. Er zijn meerdere moeilijkheidsgraden en uiteraard kun je het spel ook opslaan om er later mee verder te spelen.

Denda

10.11.2004


Elf Fantasy Magazine verhuist

Per 1 december 2004 verhuist Elf Fantasy Magazine naar Utrecht en wel naar: Oudegracht 207. De nieuwe datum en locatie voor de Elf Fantasy Fair 2005 is ook bekend: 23 en 24 april 2005 in Haarzuilens.

Elf Fantasy

10.11.2004


The Games Journal

De nieuwe uitgave van het online tijdschrift The Games Journal is weer te bewonderen. Dit keer met een leuke pittige puzzel. Ik heb ze nog niet allemaal gevonden...

The Games Journal

02.11.2004


Drama tijdens Spiel

Naast al het positieve nieuws over Spiel, zijn er natuurlijk ook enkele negatieve zaken te melden. Het lijkt steeds vaker voor te komen dat spellen niet op tijd klaar zijn. Dat is voor standhouders natuurlijk niet leuk. Zo werd Face 2 Face Games geconfronteerd met het niet op tijd klaar zijn van Ice Cream. Uiteindelijk werd het spel wel geleverd op zaterdag, maar de kwaliteit van de kaarten was zo slecht, dat besloten werd het spel niet te verkopen. De kleur op de achterzijde verschilde op de kaarten, er waren vlekken en krassen te zien, de afbeelding op de achterzijde stond niet overal even ver van de rand af en ga zo maar door.

Bij Jumbo was de snelle kubusser Ron van Bruchem aanwezig. Hij toonde aan de bezoekers zijn kunsten en hielp hen met het oplossen van de kubus. Er werden diverse kubussen weggegeven, maar helaas is ook de echte wedstrijdkubus van Ron verdwenen. Hij was met speciale plakkers beplakt en draaide natuurlijk geweldig. Erg jammer.

Wellicht de grootste ramp voltrok zich bij EL&M Productions. Tot hun grote schrik en verbazing troffen ze geen spellen in hun stand aan. Deze waren wel met een vervoerder verzonden naar de beurs, maar zijn daar nooit aangekomen. Enkele dagen later zijn ze zwaar beschadigd weer op de plek van verzending aangekomen. De stand en het hotel werden afgezegd en men is naar huis teruggekeerd. Hopelijk kunnen ze deze ramp bij het Spellenspektakel nog een beetje goed maken.

26.10.2004


Spelletjes in Editie NL (RTL4 televisie)

Op 25 oktober 2004 werd er in Editie NL aandacht besteed aan spellen. Diverse mensen kwamen aan het woord, waaronder Aerjen Tamminga, spellenavond organisator uit Amstelveen, Miesje van Rijn, van de Stichting Speelgoed Nederland en Thomas Jansen, spellenauteur. Ook werd de verkoop top 10 genoemd, waarin voornamelijk oude vertrouwde spellen staan. Alleen de top 3 bestaat uit recente spellen. 1) De Kolonisten van Catan, 2) Carcassonne, 3) Cranium, 4) Monopoly, 5) Trivial Pursuit, 6) Scrabble, 7) Risk, 8) Stratego, 9) Rummikub, 10) Jenga. Dat de oude spellen nog steeds vaak gekocht worden, komt omdat de mensen die spellen kopen voor hun kinderen zich herinneren er vroeger veel plezier mee gehad te hebben. Thomas denkt dat er steeds meer spellen gespeeld worden, omdat het leuk is om de reactie van je tegenspeler te zien, wat niet echt mogelijk is, als je via internet speelt.

Editie NL

25.10.2004


Duits team wint Europemasters

Op 23 oktober 2004 heeft het Duitse team Die Magier von Midgard de Europemasters gewonnen. Het beste Nederlandse team was Ik Speel Met Groen! op de 10e plaats. Hieronder de top 5. De Franse speler Antoine Eloy was met 25 punten de beste speler. De andere Nederlandse teams en hun eindklassering: No License To Drive 13, La Belle Alliance 17, Gamepack 20.

Spelers in gedachten verzonken

Team Naam Score
D4 Die Magier von Midgard 70
C2 KPP Mamutek 69
F2 Lille Old Squad 68
D3 ESCH-Treff 68
D5 Kölner Spiele Klüngel 65

Europemasters in Spelmagazijn

25.10.2004


Ronald van Spelmagazijn de nieuwe wereldkampioen Streetsoccer

Op 24 oktober 2004 werd het tweede wereldkampioenschap Streetsoccer gehouden. 15 spelers uit diverse landen waren present, onder wie diverse Nederlanders: wereldkampioen 2003 Monique Stap, Nederlands kampioen 2003 Ronald Hoekstra, webmaster van Spellenstapel Jeroen Stap, Willem en Enrico. Monique werd in de eerste ronde uitgeschakeld door Enrico, die 1 minuut voor tijd nog 1-0 achter stond. Jeroen werd in de halve finale uitgeschakeld. Ronald overleefde moeizaam de eerste ronde, maar kwam vervolgens met 5-2 en 3-2 in de finale. Die verliep soepeltjes. Tegenstander Arby wist pas in de laatste minuut te scoren, waarmee de eindstand op 3-1 in het voordeel van Ronald kwam.

Corné reikt de beker uit aan Ronald

Streetsoccer in Spelmagazijn

25.10.2004


Aquaterra

Voor het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en in opdracht van McCann Recruitment heeft Identity Games het bordspel AquaTerra ontwikkeld. Op de website van Identity Games kun je een afbeelding van het spel vinden. Bij het insturen van een CV krijgen WO- en HBO-studenten dit spel helemaal gratis toegestuurd.

Identity Games
Verkeer en Waterstaat

19.10.2004


UWO

Vendetta gaat het spel UWO distribueren. Als eerste zal het spel verkrijgbaar zijn in spellenwinkel The Joker in Utrecht. Daarna zullen de andere spellenspeciaalzaken volgen. Tijdens Spiel zal UWO verkrijgbaar zijn bij de stand van Blue Troll. Het is niet meer mogelijk UWO te bestellen via de website van ElvenEarGames.

ElvenEarGames
The Joker

19.10.2004


GeekSpeak

Op de bekende BoardgameGeek website kun je sinds kort ook gesproken interviews beluisteren. Deze interviews staan bekend onder de naam GeekSpeak. Inmiddels zijn er 4 afleveringen beschikbaar, waarin onder andere spelauteur Alan Moon en de personen achter Days of Wonder aan het woord komen. Je moet er wel even de tijd voor nemen, want het zijn uitgebreide interviews. In het begin is het nog wat houterig, maar naarmate de afleveringen vorderen, worden ze steeds interessanter.

GeekSpeak

18.10.2004


Bruno Faidutti

Spelauteur Bruno Faidutti heeft een nieuwe website. Een heleboel oude en nieuwe informatie is daarop verzameld. Er zit soms erg interessant leeswerk tussen. Zeker de moeite om daar eens wat tijd door te brengen.

Bruno Faidutti

18.10.2004


Voorronde NK Diplomacy

De eerste voorronde voor het NK Diplomacy is erg matig bezocht. Voor de eerste partij waren er maar 6 spelers. Voor de tweede partij waren er 7 spelers. Het lage aantal spelers is waarschijnlijk het gevolg van de geringe publiciteit die er aan was gegeven. Desalniettemin konden 3 spelers zich plaatsen voor de finale. André Kooy, René van Rooijen en Ronald Lokers waren de gelukkigen. De volgende voorronde is op 13 november 2004.

In 2005 zal het EK Diplomacy in Nederland plaatsvinden.

Dutch Diplomacy Association 

18.10.2004


DaVinciCode op eCard

Op de website van Bart Smit kun je eCards versturen. Sinds kort is daar ook eentje bij van het spel DaVinciCode.

DaVinciCode eCard 

15.10.2004


Michael Schacht op Spellenspektakel

Bijna was de organisatie hem vergeten, maar Michael Schacht komt ook dit jaar weer naar het Spellenspektakel. Op zaterdag signeert hij van 14.30u tot 15.30u bij de Hanze stand en van 16.00u tot 18.00u kun je daar zelf Hanze met hem spelen. Op zondag signeert hij van 12.00u tot 13.00u en kun je van 14.00u tot 16.00u met hem spelen. 

13.10.2004


Record voor Spelmagazijn

Op 11 oktober 2004 heeft Spelmagazijn weer een nieuw bezoekersrecord gehaald met 1738 visits. 

Statistieken van Spelmagazijn

13.10.2004


Vulkan!

Heinrich Glumpler heeft een variant bedacht voor zijn spel Feurio!. Het is speelbaar met hetzelfde spelmateriaal, maar het spel verloopt nu heel anders. De spelers besturen blusvliegtuigen die ladingen water droppen op de brand. Ook dit spel is weer in je eentje te spelen. De spelregels (ook in het Nederlands) zijn te downloaden van de website van de uitgever.

Nederlandse spelregels Vulkan!
Feurio! in Spelmagazijn

10.10.2004


18Kaas

Tijdens Spiel is er voor de liefhebbers een nieuwe editie van het spelbord 18Kaas te koop. Het spelbord wordt gelamineerd en is te gebruiken in combinatie met het spel 1830. Er zullen ongeveer 100 exemplaren beschikbaar zijn en de prijs zal waarschijnlijk € 10,00 bedragen. 18Kaas is een kaart van Nederland waarop het treinenspel gespeeld kan worden.

Blackwater Station

09.10.2004


Die Tafelrunde 2

Michael Schacht komt in Essen met een vervolg op Die Tafelrunde. De naam is verrassend genoeg Die Tafelrunde 2. In films zie een nummering dat wel vaker, bij spellen kan ik het me niet herinneren. De eerste afbeeldingen uit het spel vind je hieronder. Het spel is bedoeld voor 3 of 4 spelers en duurt ongeveer een half uur. Het spel bestaat uit 65 speelkaarten en 24 buitfiches. De oplage is 2000 stuks.

Spiele aus Timbuktu

08.10.2004


Speelgoed van het Jaar

Op 6 oktober 2004 was in Amsterdam de prijsuitreiking van Speelgoed van het Jaar. Dit jaar is helaas geen enkel spel in de prijzen gevallen. De ongeveer 30.000 stemmers kozen voornamelijk voor technisch speelgoed.

Speelgoed van het Jaar

06.10.2004


The Games Journal

De nieuwe uitgave van het online tijdschrift The Games Journal is weer te bewonderen. Iets later dan normaal en zo te zien ook iets kleiner.

The Games Journal

05.10.2004


Expositie van Rob Prent

Spellenontwerper Rob Prent is ook kunstenaar. Van 2 oktober 2004 tot en met 12 november 2004 wordt zijn werk getoond in galerie/atelier A Touch of Art in Lelystad. Een voorproefje van zijn pentekeningen en schilderijen kun je op zijn website zien. Spelmagazijn was bij de drukbezochte opening op 2 oktober 2004 aanwezig.

Pentekeningen van Rob Prent
Schilderijen van Rob Prent
A Touch of Art

04.10.2004


Nederlandse Spellenprijs

De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs is met ruime voorsprong Maharadja geworden, voor Puerto Rico het kaartspel en Ticket to Ride. 422 spellenliefhebbers brachten dit jaar hun stem uit.

Nederlandse Spellenprijs in Spelmagazijn

04.10.2004


UWO spelregels herschreven

Thomas heeft de spelregels van UWO helemaal herschreven, zodat ze hopelijk nog duidelijker zijn geworden. Je kunt ze downloaden van de website van Elven Ear Games. 

Spelregels UWO

28.09.2004


Spellenstapel vernieuwd

Het aangezicht van de website Spellenstapel is vernieuwd. Geen beginscherm meer, maar direct de gewenste informatie. Je moet even wennen aan de vernieuwde layout, maar daarna kun je snel de informatie vinden die je zoekt. 

Spellenstapel

26.09.2004


International Gamers Awards

De winnaars zijn bekend gemaakt: Sankt Petersburg bij de multi player spellen en Memoir '44 bij de two player spellen. Beiden hadden een nek aan nek race in hun categorie. Sankt Petersburg wist maar nipt Goa en Funkenschlag te verslaan. Memoir '44 bleef net Carcassonne: Die Burg voor. Maharadja viel direct in de eerste ronde af. Geen van de juryleden had het spel op de eerste plaats gezet. 

International Gamers Awards

22.09.2004


Nederlandse Spellenprijs

Er is niet veel tijd meer over om te stemmen. Laat je stem niet verloren gaan en maak kans op een prachtig spellenpakket.

Nederlandse Spellenprijs

20.09.2004


Machiavelli

Van 999Games kwam het bericht dat de 100.000e Machiavelli was verkocht. Een geweldig resultaat. Ter ere daarvan volgt er een herziene editie en binnenkort ook een uitbreiding: De Donkere Landen.

Machiavelli

20.09.2004


Hasbro op het Spellenspektakel

Hasbro komt ook dit jaar weer naar het Spellenspektakel en demonstreert daar vier spellen: Hotshot, Cluedo Live, Super 5 en Krokodil met Kiespijn.

Hasbro

20.09.2004


The GameMaster

De nieuwe spellen van The GameMaster (Block It! en De Ontembare Stad) zullen door Vendetta worden gedistribueerd. De Ontembare Stad is onverwacht toch sneller klaar en ligt deze week al in de winkels. In enkele exemplaren van Block It! is helaas een foutieve dobbelsteen gekomen (met 3 x linksom of 3 x rechtsom, in plaats van 2 x). Wie een spel heeft met een foutieve dobbelsteen kan hierover contact opnemen met Vendetta via vendetta@freeler.nl of door een briefje te sturen aan Coöperatieve vereniging Vendetta u.a. Leisteen 30, 3991 SL Houten, met naam en adresgegevens, waarna de dobbelsteen wordt vervangen.

The GameMaster

20.09.2004


Spellenspektakel Magazine

Afgelopen week is het nieuwe Spellenspektakel Magazine uitgekomen. Het is dit jaar gelukkig weer gratis. Uiteraard weer veel aandacht voor de nieuwe spellen die 999Games gaat uitbrengen, maar ook andere artikelen, zoals 30 jaar Wolfgang Kramer, unplugged spellen, hoe ontwerp je een spel, tips van de Munchkin Meester, de Nederlandse Spellenprijs en nog veel meer. Je kunt het complete magazine ook downloaden.

Spellenspektakel
Magazine

20.09.2004


RailRoadDice uitbreiding

Na de goede reacties op de eerste editie van RailRoadDice is er al snel een tweede editie uitgebracht. Tijdens Spiel zullen er twee uitbreidingen zijn. Een gratis oranje dobbelsteen met een kruising en een echte uitbreiding met een spelbord van Duitsland. Dit bord pas precies in de doos van de tweede editie.

RailRoadDice

20.09.2004


Bonsai Games

DaVinci Games heeft een nieuw idee: Bonsai Games. Een spel op 1 speelkaart, met het spelbord op de ene kant en de spelregels op de andere kant. En je kunt zelf nieuwe Bonsai Games verzinnen. Kijk op de website.

DaVinci Games

20.09.2004


Hodin

Kristel Peeters, het gezicht van Hodin op de afgelopen spellenbeurzen, is weg bij Hodin. Helaas zullen we haar dus niet meer zien in deze rol. Ze had in korte tijd de spellen Jungle Speed, Blokus, Piratenbaai, Ticket to Ride en Mysterie van de Abdij onder de aandacht gebracht.

20.09.2004


Sankt Petersburg computerprogramma

Sankt Petersburg, de kersverse winnaar van de Deutscher Spiele Preis, is nu ook in een freeware computerprogramma te spelen op verschillende niveaus. Er is nu ook een Nederlandse language-file, zodat het programma in het Nederlands kan worden gedraaid. 999Games komt dit jaar met de Nederlandse versie van het bordspel.

Sankt Petersburg computerprogramma

20.09.2004


The Games Journal

De nieuwe uitgave van het online tijdschrift The Games Journal is weer te bewonderen.

The Games Journal

05.09.2004


Kaartverkoop Spellenspektakel

De voorverkoop voor het Spellenspektakel is dit jaar alleen online. Voor iedereen die zijn kaartjes online koopt is er tevens een uitbreiding voor Carcassonne beschikbaar: De Graaf.

Spellenspektakel

05.09.2004


Nederlandse Spellenprijs

Op de Ducosim spellenbeurs is het startsein gegeven voor de verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs. Sinds 5 september 2004 kan er ook online gestemd worden. Er wordt onder de stemmers een mooi spellenpakket verloot, dus laat die kans niet schieten.

Nederlandse Spellenprijs
Nederlandse Spellenprijs in Spelmagazijn

05.09.2004


Subulata Online

Er is weer een spel van Cwali online te spelen: Subulata. Het aantal speelstukken is wat beperkt, maar verder is het spel ongewijzigd.

Subulata Online

05.09.2004


Wereldkampioenschap Stratego

Vincent de Boer heeft zijn titel Wereldkampioen Stratego in Antwerpen geprolongeerd. Hij wist 8 van de 9 partijen te winnen. De complete uitslag kun je vinden op de website van de International Stratego Federation.

ISF

05.09.2004


Jakkes

Om het nieuwe spel Jakkes te promoten heeft University Games een speciale website ingericht. In het ruimteschip van professor Flubberstein kun je lekker rondsnuffelen en van alles beleven. Vergeet niet om het geluid van je computer aan te zetten. In de bioscoop kun je trouwens enkele leuke filmpjes zien.

Jakkes

25.08.2004


Het Grote Basisschool Spel

Uitgeverij Wolters-Noordhoff komt met het Grote Basisschool Spel. Dit is een spel voor leerlingen van groep 3 tot 8 van de basisschool, hun ouders en hun leerkrachten. Daarin kunnen kinderen hun kennis toetsen in diverse vakken. Het basisspel kan gespeeld worden door kinderen van verschillende groepen, omdat voor iedere groep een eigen set vragenkaarten bestaat.

Grote Basisschool Spel

25.08.2004


Spiel der Spiele in Oostenrijk

Vandaag is de winnaar van Spiel der Spiele bekend gemaakt: Einfach Genial van Reiner Knizia. Vorig jaar wist hij de prijs ook al in de wacht te slepen met King Arthur. Einfach Genial is dit jaar bij 999Games verschenen onder de titel Genius.

Spiel der Spiele
Spiel der Spiele in Spelmagazijn

17.08.2004


Stemmen voor Speelgoed van het Jaar

Op de website van Speelgoed van het Jaar kun je weer stemmen op je favorieten. In de diverse categorieën zijn er spellen genomineerd. Uiteraard laten we onze stemmen niet verloren gaan en ondersteunen de spellen.

Speelgoed van het Jaar
Speelgoed van het Jaar in Spelmagazijn

11.08.2004


Ice Cream in het Nederlands

Face2Face Games komt in Essen met het kaartspelletje Ice Cream. Het spel zal ook voorzien zijn van Nederlandse spelregels. Ik probeer binnenkort een preview van het spel te maken. De spelers plaatsen bolletjes ijs op ijshoorntjes. Als alle ijshoorntjes klaar zijn, proberen de spelers deze hoorntjes te leveren aan klanten. Dat is afhankelijk van het ijs dat de spelers in voorraad hebben. Het spel is wat eenvoudiger dan Mamma Mia, zodat ook wat jongere kinderen kunnen meespelen. De afbeeldingen zien er in ieder geval erg smakelijk uit.

Face2Face Games

11.08.2004


Nominaties voor de International Gamers Awards

De nominaties voor de International Gamers Awards zijn bekend gemaakt. Voor de multiplayer spellen zijn dat geworden: Attika, Einfach Genial (Genius), Finstere Flure, Funkenschlag, Goa, Hansa, Industria, Raja (Maharadja), Princes of the Renaissance, St. Petersburg, San Juan (Puerto Rico kaartspel), Santiago, Tahuantinsuyu en Ticket to Ride. En dan ontbreken er nog goede titels als A Game of Thrones, Dos Rios, Lost Valley. De winnaar lijkt me behoorlijk lastig te voorspellen. Bij de tweespeler spellen zijn dat geworden: Blue Moon, Carcassonne: Die Burg, Memoir '44, Tom Tube en Yinsh. Geen spel van Corné dit keer.

International Gamers Awards

11.08.2004


Nieuwe tijdschriften online

Voor de spellenliefhebbers is het weer leestijd: The Games Journal en Games Quarterly zijn weer online met een nieuwe uitgave.

The Games Journal
Games Quarterly

11.08.2004


Spelmagazijn in Mindhunters

Eindelijk is het dan zover. De film Mindhunters draait in de Nederlandse bioscopen. In de film zit een scene waarin Eion Bailey Rubik's kubus oplost. Het daadwerkelijke oplossen wordt echter door de handen van Ronald Hoekstra gedaan, de webmaster van Spelmagazijn.

De scene met Eion Bailey / De handen van Ronald Hoekstra in de close up

06.08.2004


Spellen van Ad Jongeling

Spellenontwerper Ad Jongeling die regelmatig op de Ducosim spellenbeurzen is te zien, heeft nu een website over zijn spelontwerpen. Je kunt daar enkele van zijn ontwerpen inmiddels bestellen.

Home-Game

25.07.2004


Route 999

Deze zomer trekt 999 Games er met de Catan bus op uit om 40 steden in Nederland en België te bezoeken om hun spellen te demonstreren. Op de website kun je het tourschema zien.

Route 999

25.07.2004


Foutje in Het Mysterie van de Abdij

In het zojuist verschenen spel Het Mysterie van de Adbij staat per abuis nog een stukje Italiaanse tekst in de spelregels op pagina 4 bij "Het spelverloop". De vertaling van deze zin is: De spelers zijn om beurten kloksgewijs aan de beurt, te beginnen met de startspeler. Elke beurt bestaat uit de volgende onderdelen:.

25.07.2004


Bezoekje aan Carcassonne

Sandra en Enrico hebben een bezoekje gebracht aan de Franse plaats Carcassonne. Waarschijnlijk volgen er binnenkort enkele foto's van deze stad in Spelmagazijn.

25.07.2004


Coloretto uitbreiding

Voor het kaartspel Coloretto is in het Duits inmiddels een uitbreiding verkrijgbaar. Deze bestaat uit 10 kaarten die je zelf moet uitknippen. Twee van deze kaarten zijn nieuwe kaarten om midden op tafel te leggen. Bij de ene mogen maar 2 kaarten worden aangelegd en bij de andere 4 kaarten. Zij vervangen twee van de bestaande kaarten. De andere 8 kaarten worden apart geschud en vóór elke spelronde wordt er één getrokken. Deze kaart geeft dan een speciale spelregel voor de komen ronde. Zo kan het zijn dat slechts 2 kleuren positieve punten opleveren, of dat bijvoorbeeld de +2 kaarten aan de linkerbuurman moeten worden gegeven. De uitbreiding is te koop bij Adam Spielt.

Adam Spielt

25.07.2004


Nieuwe spellen aangekondigd

Thomas van ElvenEarGames kondigt op zijn website zijn eerste kaartspel UWO aan. Vanaf 14 augustus zal het beschikbaar zijn.

De webwinkel The Game Master kondigt twee nieuwe spellen aan: Block it! en De Ontembare Stad. Beide spellen zullen ook worden gedemonstreerd tijdens Spiel en het Spellenspektakel.

ElvenEarGames
The Game Master

19.07.2004


Spellenpret

Op zaterdag 31 juli organiseren Lody en Caroline weer Spellenpret in Sassenheim. Door de vakantie is er nog ruimte voor wat extra spelers. Heb je interesse om deze dag te komen spelen (of een deel daarvan), neem dan contact op. Tevens is Jumbo op zoek naar enkele mensen die willen komen helpen op 8 augustus bij het EK kubussen om het gebruik van de kubus uit te leggen aan de bezoekers. Tijdens Spellenpret zal er gelegenheid zijn je daarvoor op te geven. Ervaren kubusser Ton Dennebroek van Speedcubing zal dan uitleg komen geven. Voor de rest kan er tijdens Spellenpret gewoon bordspellen worden gespeeld met andere liefhebbers van 11.00u tot 24.00u.

E-mail Spellenpret

19.07.2004


Eerste nieuws over Spiel 2004

Op Gamefest is Rick Thornquist begonnen met zijn Spiel nieuws pagina. Er staan al behoorlijk wat nieuwtjes op. Opvallend is een groot aantal uitbreidingen voor bestaande spellen, zoals een nieuw bord voor Funkenschlag, een nieuw bord voor Ticket to Ride, een uitbreiding voor Railroad Dice. Verder ook weer nieuwe spellen gebaseerd op oude principes als Catan en Carcassonne.

Ook Mik Svellov heeft op Brett & Board zijn nieuws over Spiel weer opgestart. De beschikbare ruimte wordt dit jaar meer uitgebreid, zodat er meer ruimte beschikbaar is voor nieuwe aanbieders.

Gamefest
Brett & Board

19.07.2004


Nieuwe Nederlandse editie Eufraat & Tigris ?

Op de website van Top Licence wordt een nieuwe Nederlandse uitgave van Eufraat & Tigris aangekondigd.

Top Licence

19.07.2004


Nominaties Nederlandse Spellenprijs

Op de website van de Nederlandse Spellenprijs zijn de nominaties van 2004 bekend gemaakt: Adel Verplicht (Jumbo), Amon-Ra (999Games), De Bruggen van Shangrila (999Games), De Grote Dalmuti (PS Games), Maharadja (Phalanx Games), Puerto Rico het kaartspel (Ravensburger), Ticket to Ride (Days of Wonder/Hodin), Yinsh (Don & Co). Een prachtige lijst met een heel gevarieerd aanbod. Van een eenvoudig gezellig kaartspel, een abstract tweepersoons denkspel tot een behoorlijk pittig meerderhedenspel. Vanaf 4 september (op de Dusocim spellenbeurs) of 5 september (via de website) kan er worden gestemd tot 30 september. Op 4 oktober zal de winnaar bekend worden gemaakt. Op het Spellenspektakel zal de winnaar worden gehuldigd.

De Nederlandse Spellenprijs

19.07.2004


Spelers gezocht in Hilversum

Woon je in de omgeving van Hilversum en heb je zin om op regelmatige basis spellen te spelen. Neem dat contact op met Cathy. Zij wil graag een spellengroepje formeren om wat vaker te spelen.

E-mail naar Cathy

11.07.2004


Nederlands Kampioenschap Monopoly

Op zaterdag 21 augustus 2004 organiseert spellenfabrikant Hasbro in samenwerking met Stichting Stadspromotie Almere (SSA) het Nederlands Kampioenschap Monopoly 2004. Dit kampioenschap vindt, net als in voorgaande jaren plaats in Almere. De locatie is het gloednieuwe “DooWorld” dat is gelegen aan het Schippersplein.

De belangrijke punten op een rijtje:
·    Datum: Zaterdag 21 augustus
·    Tijd: 10.00u tot ongeveer 16.00u
·    Locatie: DooWorld in Almere
·    Deelname is vanaf 18 jaar en ouder
·    100 plaatsen, op volgorde van inschrijving; dus wees snel want vol = vol!
·    De winnaar van dit Nederlands kampioenschap mag als afgevaardigde naar het Wereld Kampioenschap in Tokio.
·    De deelnemer zal beschikbaar moeten zijn om mee te reizen naar Tokio voor het Wereld Kampioenschap van 6 oktober t/m 10 oktober 2004.
·    De voertaal voor het Wereld Kampioenschap zal in het Engels zal zijn.
·    De reis en het verblijf in Tokio zal door Hasbro verzorgd worden.

Het inschrijfgeld bedraagt € 10 p.p. Hiervoor krijgt men consumpties, een lunch en een leuke attentie. Je kunt je inschrijven vóór 1 augustus 2004 via een e- mail naar: monopoly_nl@hasbro.co.uk.
Vermeld in de e-mail in ieder geval dat het gaat om deelname aan het NK en vergeet niet je volledige gegevens te vermelden: Naam, adres, postcode, plaats en telefoonnummer. Alleen volledige ingevulde contactgegevens kunnen worden behandeld. Hasbro bevestigt de ontvangst van het inschrijven en of je behoort tot een van de 100 deelnemers! 

Monopoly.nl

11.07.2004


Europese Kampioenschappen Kubussen

In 44,98 seconden een Rubik's Kubus oplossen, met één hand. De  Europese Kampioenschappen ‘Cubing’ in Nemo Op zaterdag 7 en zondag 8 augustus 2004 sneuvelen in het Amsterdamse wetenschapsmuseum Nemo waarschijnlijk enkele records. Want dan komen de beste Rubik's Cubers bijeen voor de Europese kampioenschappen in diverse categorieën. Wie in de jaren tachtig de fameuze kubus uit frustratie in een la heeft gegooid, zal versteld staan wat de Europese topspelers er allemaal mee kunnen. Zo strijden ze in Nemo om de titel 'snelste cuber'. Daarbij gaat het om een combinatie van geavanceerde oplossystemen, snel denken en vliegensvlugge vingers. Het record bij een groot officieel toernooi staat met 12,11 seconden op naam van de veertienjarige Japanner Shotade Makisumi (bron: www.speedcubing.com). Snelste Nederlander is Ron van Bruchem uit Almere met een persoonlijk record van 10,88 seconden. Hij zal tijdens de Europese kampioenschappen, georganiseerd door Speedcubing.com, felle concurrentie ondervinden van collega’s uit tenminste zestien landen, met de zevenjarige Poolse Wiktoria Zborowska als jongste deelnemer. 

Wie speedcubing niet fascinerend genoeg vindt, kan in Nemo terecht bij de wedstrijden waarbij met een blinddoek gepuzzeld wordt. Spelers bestuderen een door de jury in de war gedraaide kubus om die vervolgens geblinddoekt op te lossen. Het wereldrecord (bestuderen en oplossen) staat op drie minuten en 56 seconden. Maar het kan nog moeilijker. Bij de competitie one handed cubing is het de bedoeling de puzzel zo snel mogelijk met één hand op te lossen. Het wereldrecord van 44,98 seconden staat op naam van de negentienjarige Amerikaan Chris Hardwick. De strijd om de titel in het footcubing is het meest hilarisch; zo snel mogelijk de kubus in de enige juiste stand draaien, met je voeten. Toen Erno Rubik, hoogleraar aan de Kunstacademie in Boedapest, in 1974 zijn puzzel uitvond, kon hij niet weten dat de kubus de wereld zou veroveren. 

Inmiddels zijn al 250 miljoen kubussen verkocht. Maar niet iedereen wist die ene juiste combinatie uit de 43 triljoen mogelijkheden te vinden. Veel mensen hebben er nooit meer naar omgekeken, wellicht uit ongeduld of frustratie. Maar wat hen in dertig jaar niet is gelukt, doen sommigen in minder dan twintig seconden. Als u Europa's beste Rubik's Cubers aan het werk wilt zien, kunt u 7 en 8 augustus naar het Amsterdamse Nemo komen, aan het Oosterdok (naast Centraal Station). Op zaterdag zijn de kwalificatieronden, de finales zijn zondag. 

Tijdens het toernooi vinden demonstraties plaats waarbij de kenners uitleg geven over de technieken en systemen die ze gebruiken. De organisatie stelt vijfhonderd Rubik's kubussen ter beschikking aan de echte doorzetters.

Speedcubing

11.07.2004


Nieuwe The Games Journal online

Enkele dagen te laat is de nieuwe uitvoering van The Games Journal weer online verschenen.

The Games Journal

04.07.2004


Gameforce winkel officieel geopend

De winkel van Gameforce heeft voortaan deuren. Die zijn officieel geopend op vrijdag 2 juli. De winkel is gelegen aan de Visserstraat 18a in Eindhoven.

Gameforce

04.07.2004


Nieuwe Blue Moon kaarten

Op de website van Blue Moon kun je elke week een nieuwe kaart zien uit de sets die na de zomer zullen verschijnen. De eerstvolgende nieuwe kaart is vanaf 5 juli te zien.

Blue Moon

02.07.2004


Nieuwe Elf Fantasy Shop

Op 31 oktober 2004 zal er een nieuw filiaal van de Elf Fantasy Shops worden geopend in Utrecht aan de Oude Gracht 207, dat is tegenover spellenwinkel The Joker.

Elf Fantasy

02.07.2004


Ticket to Ride is Spiel des Jahres 2004

Deze week is bekend gemaakt dat Ticket to Ride in Duitsland Spiel des Jahres 2004 is geworden. Een prima keuze. Bij de Spiel des Jahres Toto was Spelmagazijn ook de eerste die voorspelde dat Ticket to Ride de prijs zou gaan winnen.

Spiel des Jahres
Ticket to Ride

02.07.2004

 

Naar het Spelmagazijn nieuws
Naar boven / Naar menu

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006