Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Nieuws > Archief

Titel (5K) Nieuws Archief XI

Deze pagina bevat nieuws over van alles wat met spellen spelen te maken heeft. Omdat het een archiefpagina betreft, wordt deze verder niet meer onderhouden. Het kan dus voorkomen dat bepaalde links naar andere websites of e-mailadressen niet meer bestaan.


Boeken over spellen

Als je nog op zoekt bent naar bepaalde boeken over spellen, kijk dan eens op de tweede hands boeken pagina van Nel van der Meer. Wie weet zit er wat voor je tussen.

Tweede hands boeken

27.12.2003


Ron Huising nieuwe Nederlands Kampioen Diplomacy

Op zaterdag 13 december 2003 is de finale van het Nederlands Kampioenschap Diplomacy gewonnen door Ron Huising. In een thuiswedstrijd in The Joker wist hij de ervaren tegenspelers achter zich te houden. Eindstand: 1) Ron Huising Turkije 8 centers, 2) Oscar Dijkhoff Rusland 7 centers, 3) Erno Eekelschot Oostenrijk 6 centers, 4) Andre Kooy Frankrijk 6 centers, 5) Ronald Lokers Duitsland 5 centers, 6) Perry Kester Engeland 2 centers, 7) Rene van Rooijen Italie 0 centers. Voor een volledig verslag kun je volgende week terecht op de website van de Dutch Diplomacy Association.

Dutch Diplomacy Association

14.12.2003


Kerstwens Spelmagazijn

Op de menupagina zie je de kerstkaart van Spelmagazijn. Daarop staat het Nederlandse model Jill de Jong die tijdens Spiel en het Spellenspektakel het TombRaider spel onder de aandacht bracht. Je kunt je bioritme laten vergelijken met het bioritme van Jill op de onderstaande website. Wie komt er hoger dan een totale score van 96% ? (Geboortedatum van Spelmagazijn: 16 november 1965).

Bioritme vergelijking

12.12.2003


Streetsoccer resultaten

De nieuwe Streetsoccer Online kampioen is Corné van Moorsel, de ontwerper van het spel. Op zijn website kun je uitgebreide statistieken vinden over de competitie.

Streetsoccer Statistieken

12.12.2003


Historische spellen op veiling

In veilinghuis Glerum in Amsterdam komen maandag 14 december 2004 om 14.00u ongeveer 450 historische bordspellen onder de hamer. Daaronder bevinden zich veel oude Ganzenbordspellen en andere zaken. Op de website kun je de kavels bekijken. Zonde als al deze spellen verspreid door het land terecht komen in plaats van bij een museum.

Veilinghuis Glerum

12.12.2003


Spellenvereniging Duivelsei

Interne conflicten binnen spellenvereniging Duivelsei hebben tot een splitsing geleid. De leden kunnen nu kiezen op welke weg ze verder gaan. De afsplitsing zal bekend staan onder de naam Phoenix en onder die naam zullen ook de demonstraties bij Ducosim en op het Spellenspektakel worden gedaan.

12.12.2003


TROS uitzending Ducosim

De uitzending van de TROS waarin het item van Ducosim was te zien is bekeken door 350.000 kijkers. Niet slecht !

Beelden van de uitzending

12.12.2003


Spellenclub "Ik Speel Met Groen"

De spellenclubs schieten de grond uit. In Breda hebben Patrick en Edwin de spellenclub Ik Speel Met Groen opgericht. Ze spelen eenmaal in de twee weken en ze beginnen op 7 januari 2004. Als ze spelen, dan is dat van 19.30u tot 0.00u. De locatie: Gemeenschapshuis “De Vlieren”, Dr.Struyckenstraat 165  te Breda.

E-mail naar Ik Speel Met Groen

10.12.2003


Catan toernooi

Op vrijdag 19 december aanstaande, houdt het Spellenhuis een Kolonisten van Catan toernooi. Dit toernooi wordt gespeeld met het basis spel Kolonisten van Catan. Het toernooi begint om 19.30 in het Spellenhuis in Den Haag. Dus mocht je mee willen doen, schrijf je dan zo snel mogelijk in. Dit kan in de winkel of via e-mail. De kosten om deel te nemen is € 5.00. De prijs die men kan winnen is Catan Das Buch. Dit boek bevat vele scenario´s die met het spel Catan te spelen zijn.

E-mail naar Spellenhuis

10.12.2003


Nieuwe spellen ?

BarboGames heeft de smaak te pakken en komt in 2004 met een nieuw spel. Verder komt er waarschijnlijk een uitbreiding voor Dungeons & Dragons van Parker. En mogelijk komt er een Nederlandse uitvoering van Pirate's Cove van Days of Wonder: Piratenbaai.

10.12.2003


Vacatures PS Games

Bij uitgever PS Games zijn weer twee vacatures. Er wordt gezocht naar een webmaster en een toernooi-organisator. Kijk op de website voor meer informatie en de functie-eisen.

PS Games vacatures

10.12.2003


TROS televisie

Tijdens de Ducosim spellenbeurs heeft de TROS televisie opnames gemaakt. Deze zouden op dinsdag 9 december worden uitgezonden. Door de koninklijke geboorte ging dat niet door. De beelden zijn nu op woensdag 10 december uitgezonden: TROS middag magazine.

TROS
Beelden van de uitzending

10.12.2003


Duitse televisie over spellen

In Gameblogger, de website van Speljournaal, wordt melding gemaakt van twee Duitse televisieprogramma's die aandacht hebben besteed aan bordspellen. Je kunt de uitzendingen online bekijken. De Gameblogger website is trouwens ook zeer de moeite van het lezen waard.

Rat & Tat
Rundfunk Berlin Brandenburg
Gameblogger 

07.12.2003


Psychopath online spellen

Het online spelen van spellen wordt door steeds meer spelers bedreven. Op de Engelse Psychopath website kun je naast Diplomacy ook bijvoorbeeld het wielrenspel Breaking Away spelen, het haaienspel Maneater en het schermspel En Garde.

Psychopath

07.12.2003


Lord of the Rings dag

Spellenvereniging Roll the Dice organiseert op zaterdag 20 december 2003 een grote Lord of the Rings spellendag. Als afsluiting kun je het derde deel uit de filmtrilogie van Lord of the Rings zien. Voor de film moet je echter wel van tevoren reserveren. Van 12.00u tot 20.00u kun je terecht in theater De Schalm in Veldhoven. Niet alleen de Lord of the Rings bordspellen, maar ook de table top games en de verzamelkaartspellen zullen aanwezig zijn, gedemonstreerd door stripwinkel Atomik en diverse verenigingen. De spellendag is gratis, de film kost € 7,50. 

Roll the Dice

07.12.2003


Demonstratie bordspellen bij Bijenkorf

Op zaterdag 13 december 2003 zijn bij diverse filialen van de Bijenkorf demonstraties van de spellen Scrabble, Pictionay en Uno van speelgoedfabrikant Mattel. 

Bijenkorf

07.12.2003


Ducosim Spellenbeurs 6 december 2003

Zaterdag 6 december 2003 is de nieuwe Ducosim spellenbeurs alweer. Je kunt weer veel demonstraties verwachten van o.a. spellen van 999Games, Hodin (o.a. Pirate's Cove), Steve Jackson games, Ravensburger (o.a. San Juan), maar ook Go, Gipf en Othello en prototypes van o.a. Ad Jongeling.

Ducosim

02.12.2003


The Games Journal

De nieuwe editie van het online tijdschrift The Games Journal is weer online. De moeite van het lezen weer waard.

The Games Journal 

02.12.2003


Nieuwe spelontwerpen

Roland Offereins heeft op een website diverse interessant ogende spelontwerpen geplaatst, inclusief spelregels. Hij zoekt mensen die de spellen willen testen.

Darkhorse 

02.12.2003


Barbo Games zoekt hulp

Op de website van Barbo Games staat een oproep voor mensen die hun spel Yin Yang op beurzen willen uitleggen. Wil je meer doen met je hobby, kijk dan op hun website. Binnenkort in Spelmagazijn meer over Yin Yang.

Barbo Games oproep 

02.12.2003


Stratego Toernooi 7 december 2003

Op zondag 7 december 2003 vindt het 2e Groot Rijnmonds Stratego Kampioenschap plaats. Je kunt er niet alleen mooie prijzen winnen, maar ook een kwalificatie voor het NK 2004. Het toernooi wordt gehouden in Barendrecht in de kantine van SV Smitshoek en je kunt je tussen 10.00u en 10.30u bij de zaal inschrijven. Kijk ook in de Agenda van Spelmagazijn. Op de website van SV Smitshoek kun je een routebeschrijving vinden.

E-mail naar Wout Gulden
SV Smitshoek

30.11.2003


NK Munchkin

Tijdens de Grote Bossche spellendag van 23 november 2003 is het Nederlands Kampioenschap gespeeld. 13 deelnemers waagden een poging, waarvan 2 dames. Hoewel het het Nederlands Kampioenschap was, deden er ook 3 Belgen mee. Er werden twee partijen gespeeld en de eindscore was het totaal aan levels. Enkele malen werd gebruik gemaakt van de Munchkin Promotional Bookmark, waarbij een rondje rond de tafel moest worden gedanst. Winnaar van het toernooi werd de Belg Christof van Laeken. Nederlands Kampioen werd Guido Meijer die op de tweede plaats eindigde. De Belgisch kampioene eindigde op de derde plaats. In het forum van de Munchkin Fansite kun je foto's vinden van het toernooi en van de winnaars.

De totale uitslag:
01 met 20 levels Christof van Laeken (B) 
02 met 19 levels Guido Meijer 
03 met 19 levels Lesley Meerten (B) 
04 met 19 levels Paul Bijleveld 
05 met 18 levels Richard Hagebeuk 
06 met 18 levels Bart van Heck 
07 met 17 levels Bianca van den Hout 
08 met 15 levels Luc van Roeyen (B) 
09 met 14 levels Gijs Calis 
10 met 13 levels Chris Welters 
10 met 13 levels Luc Brassé 
12 met 12 levels Koen Linders 
13 met 09 levels Hans van Geffen

Munchkin Fansite

30.11.2003


Het Ruimteschip Catan

Het computerspel van het kaartspel is afgelopen week uitgekomen. Denda zet de goede lijn van het bordspel en het kaartspel van het basisspel voort. De eerste indruk is zeer goed. Het ziet er allemaal prima uit. Alles uit het kaartspel is aanwezig met nog enkele leuke uitbreidingen. Je kunt het tegen de computer spelen, maar ook via een netwerk of internet tegen menselijke tegenstanders. Voor beginnende spelers zitten er 2 trainingsmissies bij en je wordt geassisteerd door de robot Bord. Dat is wel nodig, want zeker in het begin gaat er veel langs je heen. Ook als je het kaartspel kent blijkt het in het begin erg lastig om alles te volgen en tijdens de eerste trainingsmissie is niet van tevoren duidelijk dat je geen centra kunt bouwen. Binnenkort volgt er meer in Spelmagazijn.

Denda

30.11.2003


Spelmagazijn in de media

Donderdagavond is een journaliste tezamen met een fotograaf op bezoek geweest bij de spellenavond waar Spelmagazijn en Spellenstapel wekelijks aan deelnemen. Er wordt een artikel gemaakt voor de Geassocieerde Pers Diensten waardoor het komende week waarschijnlijk in diverse landelijke dagbladen te lezen zal zijn.

Vrijdagmiddag waren Armand Servaes en Ronald Hoekstra te gast tijdens een pilot-opname van een nieuwe talkshow voor televisie, die in januari 2004 moet gaan lopen. De presentatie was in handen van Karin de Groot en Marc-Marie Huijbregts. Tijdens de talkshow moesten zij Mens-Erger-Je-Niet spelen, totdat presentatrice Karin kwam informeren of ze dat spel vaker speelden. Het antwoord was ronduit negatief. Even werd nog Tik Tam Boem aangehaald, maar Armand en Ronald verwezen al snel naar Puerto Rico, zodat toch ook de echte spellen aan bod kwamen. Als afsluiting moesten ze nog even Twister Moves spelen op disco-muziek, maar het was snel duidelijk dat dat niets voor hen was. Het is niet zeker dat deze pilot-aflevering ook zal worden uitgezonden, maar wie weet. Vooraf en na afloop van konden Armand en Ronald hun enthousiasme over bordspellen bij veel medewerkers kwijt. Een aantal is zeker van plan om Puerto Rico te gaan kopen, ook Blokus kreeg goede belangstelling en wellicht komen er nog enkele medewerkers naar de Ducosim spellenbeurs van zaterdag 6 december. 

30.11.2003


Aanbiedingen bij Adam Spielt

In het Rundschreiben 02/2003 van postorder bedrijf Adam Spielt staan weer enkele koopjes: Andromeda € 4,95, Zwergen Ziehen € 4,95, Kontor € 5,95 en Linie 1 € 6,95.

Adam Spielt

25.11.2003


Zatre dag 21 november 2003

Ellen Reus organiseert in samenwerking met Spelshop in Delft op zondag 21 december 2003 een Zatre dag. Zatre is een rekenspel met eenvoudige regels en zowel door jong als oud goed te spelen.

Spelshop
Zatre
E-mail naar Ellen Reus

23.11.2003


Spellen in Veronica gids

In de Veronica televisie gids wordt steeds meer aandacht aan bordspellen besteed. In nummer 46 stonden: de bruggen van Shangrila, Squad Seven, Cash & Run, De kolonisten van de prehistorie, Knowing me knowing you, Lord of the Rings Labyrinth en diverse recente kaartspellen. Vanaf nummer 47 kun je De kolonisten van Catan of Carcassonne krijgen als je lid wordt. 

(10K) (10K)

Veronica

23.11.2003


Korting op Foto Safari

Op de website van Identity Games kun je een kortingsbon downloaden, waarmee je het spel met 25% korting kunt kopen. Foto Safari is een bewerking van het Willem Wever spel. Het spel bevat prachtige natuurfoto's. Tevens steun je met de aankoop het Wereld Natuur Fonds.

(9K)

Identity Games

23.11.2003


De Grote Bossche Spellendag / Hodin zoekt hulp

Op zondag 23 november organiseren Warborg en Atomik de Grote Bossche Spellendag. Een gezellige dag voor de hele familie, waar je actief spellen kunt leren en meteen kunt meespelen. Er zullen veel spellen worden gedemonstreerd, maar je kunt ook deelnemen aan toernooien, waaronder het Nederlands Kampioenschap Munchkin. De dag wordt gehouden in de Orangerie in Den Bosch van 11.00u tot 17.00u.

Hodin zal de spellen van Days of Wonder demonstreren tijdens deze dag. Ze zijn nog op zoek naar medewerkers die willen helpen. De spellen van Days of Wonder zijn: Pirate's Cove, Mystery of the Abbey, The Queen's Necklace, Fist of Dragonstones en Gang of Four.

Atomik
E-mail naar Hodin

14.11.2003


The Games Journal

Er is weer een nieuwe Games Journal online.

The Games Journal

12.11.2003


Extra High Noon kaarten

Op de website van daVinci Games kun je nog twee extra kaarten voor High Noon downloaden. High Noon is een uitbreiding voor het kaartspel Bang!. Het gaat om de kaarten Handboeien en Nieuwe Identiteit en binnenkort staat ook de Nederlandse vertaling online.

daVinciGames

12.11.2003


Munchkin Fansite

Richard heeft een fansite gemaakt voor Munchkin. De inhoud zal nog moeten groeien, maar neem er gerust eens een kijkje. Munchkin is een Dungeons & Dragons kaartspel. Inmiddels heeft PS Games een Nederlandse vertaling uitgebracht. Spelmagazijn heeft meegewerkt aan deze vertaling en dat was niet altijd even gemakkelijk. Er zitten namelijk veel Engelse woordgrapjes in, die indien mogelijk moeten worden overgebracht. Nadat alle kaarten vertaald waren, zijn ze stuk voor stuk nog door een team beoordeeld en indien nodig aangepast. Op enkele kleine schoonheidsfoutjes na is het resultaat zeer geslaagd te noemen. Op de website van PS Games kun je trouwens een handig stroomschema voor het spel vinden.

Munchkin
Stroomschema

12.11.2003


Bezoekersrecord Spelmagazijn

Op 3 november 2003 is een nieuw bezoekersrecord gevestigd op Spelmagazijn met 1441. De Spellenspektakelfoto's zullen daar wel voor hebben gezorgd.

Bezoekersaantallen

12.11.2003


Operation Market Garden Megagame 2004

Op 3 april 2004 wordt een Megagame georganiseerd, waaraan 120 spelers kunnen deelnemen. Daarin wordt Operation Market Garden (de Slag om Arnhem) nagespeeld. De spelers worden verdeeld in groepen van 3 ŕ 4 spelers bestaande uit een commandant, een operaties officier, een logistiek officier en eventueel een verbindingsofficier. Het spel zal worden begeleid door ongeveer 30 scheidsrechters. De resultaten van gevechten worden door de scheidsrechters aan de spelersteams. Het is de taak van de teams zelf om deze informatie door te spelen naar de hogere niveau's.

Megagame 2004

12.11.2003


Spellenhuis in Den Haag

In Den Haag is een nieuwe spellenwinkel te vinden: Het SpellenHuis. Het SpellenHuis is een spellenspeciaalzaak met een grote aanbod in bord-, kaart-, miniatuur en rollenspelen en tevens kan men bij hen terecht voor puzzels en fantasieliteratuur. Dagelijks worden er demonstraties en toernooien gehouden in de speelruimte die in de winkel aanwezig is. Naast verkooppunt is het SpellenHuis ook een ontmoetingsplaats waar spellen kunnen worden gespeeld. De verwachting is dat met name de Haagse jeugd van deze speelruimte gebruik zal maken. Het SpellenHuis heeft onlangs haar deuren, aan de Zoutmanstraat 94 te Den Haag, voor het eerst geopend. Op 8 november zal dit heugelijke feit worden gevierd met tal van demonstraties en festiviteiten.

Het SpellenHuis

29.10.2003


Fairplay Spiele Scouts

Tijdens Spiel in Essen konden de bezoekers cijfers inleveren voor spellen die ze hadden gespeeld. Daaruit werd door het tijdschrift Fairplay een lijst samengesteld. De top 10: 1) Princes of the Renaissance 2) San Juan 3) Yinsh 4) Maya 5) Kreuzwort Pyramiden 6) Fresh Fish 7) Rail Road Dice 8) Froschkönig 9) Attika 10) Finstere Flure. De complete lijst kun je op de website vinden.

Fairplay Spiele Scouts

29.10.2003


Stapelwoord

Regelmatig zijn er mensen op zoek naar het spel Stapelwoord. Het is momenteel weer verkrijgbaar bij het Kruidvat voor nog geen 8 euro.

Kruidvat

29.10.2003


Europe Masters 2003

Tijdens Spiel 2003 werd Europe Masters 2003 gespeeld. De teams uit verschillende landen moesten de volgende spellen spelen: Netzwerk, TombRaider, Eiszeit en Magna Grecia. Het beste Nederlandse team was, zoals gewoonlijk, Overthehill.com. Helaas kwamen ze niet verder dan de 6e plaats. Het Duitse team Eiswürfel won het toernooi. Ook op de tweede plaats eindigde een Duits team. The Uninspired was weer het beste Engelse team en wel op de 3e plaats. Verder waren er teams uit Tsjechië, Denemarken en Frankrijk. De overige Nederlandse teams werden 13e, 14e en 15e van de 16 deelnemende teams. De Nederlands Kampioen presteerde helaas als slechtste bij hun debuut op het Europese podium.  

EuropeMasters

28.10.2003


Monopoly dag: win een reis naar Euro-Disney !

Op zaterdag 29 november vindt de Monopoly Dag Almere plaats. Daar kun je Monopoly Wereldwonderen editie spelen en een reis naar Euro-Disney winnen. Deze dag wordt georganiseerd door Hasbro en de Stichting Stadspromotie Almere. Van 11.00u tot 16.00u staan in de centrale hal van het NS Station Almere Centraal en de Zoetelaarspassage tafels met het spel. Inschrijven kan tot 15 november. Bel voor informatie naar 036-5485048.

Inschrijven Monopoly Dag

28.10.2003


Carcassonne toernooi op Spellenspektakel: win een reis naar Disney !

Op het aankomende Spellenspektakel (31 oktober-2 november) in Eindhoven kun je deelnemen aan een Carcassonne toernooi. De hoofdprijs is een reis voor 4 personen naar Disneyworld ter waarde van 6.000 euro. Je kunt je nu inschrijven op de website van 999Games. 

Inschrijven Carcassonne toernooi

28.10.2003


Monopoly in het Fries

Op 23 oktober 2003 is Fryslân Monopoly officieel geďntroduceerd. Het spel is geheel in het Fries en de straatnamen zijn vervangen door steden uit de provincie. Ed Nijpels heeft het eerste exemplaar in ontvangst genomen. Op de website van Identity Games kun je afbeeldingen vinden. 

Identity Games

28.10.2003


Amstelgame groot succes

Volgens het Amstelveens Nieuwsblad was de start van Amstelgame een groot succes. Klik op de afbeelding om het artikel te lezen.

(5K)

Amstelgame

19.10.2003


Reich der Spiele - Spiel-E-zine

Op de website van Reich der Spiele kun je een tijdschrift downloaden: in beeldscherm kwaliteit of afdruk kwaliteit. Maar liefst 64 pagina's met zeer leesbare artikelen en erg veel interessante informatie. Als je geen probleem hebt met de Duitse taal, dan mag je dit niet missen !

Spiel-e-zine

19.10.2003


Lezing: De Oorlog op Tafel

Op zondag 2 november 2003 wordt om 14.00u een lezing gehouden in het bezoekerscentrum van het Nationale Monument Kamp Vught over spelletjes tijdens de Tweede Wereldoorlog. Particulier verzamelaar Gejus van Diggele heeft honderden spellen bijeengebracht. Daar wordt een tentoonstelling van gemaakt die na de lezing gratis toegankelijk is. Op de website van Kamp Vught kun je meer informatie vinden.

(10K)

Nationaal Monument Kamp Vught 

Met dank aan Enrico voor de tip

19.10.2003


Medewerkers voor het Spellenspektakel

Diverse uitgevers zijn nog op zoek naar medewerkers voor het Spellenspektakel. De verschillende uitgevers hebben ook verschillende beloningen. En natuurlijk verschilt de complexiteit van de spellen.

Hodin: Blokus, Jungle Speed. Contact: Kristel Peeters
Identity Games: Tomb Raider, Zeepkistenrace, Willem Wever. Contact: Identity Games
PS-Games: Civilization, WarCraft, Age of Mythology. Contact: PS Games
999Games: het hele assortiment. Contact: Daniël Hogetoorn

15.10.2003


Bonobo Beach als computerspel

Kronberger Spiele komt op Spiel met een spel in twee verschillende uitvoeringen. Thomas Rosanski is inmiddels bezig met een computerversie, die je zowel offline als online kunt spelen. Ik heb een betaversie mogen uitproberen. Beide uitvoeringen zijn in het spel verwerkt. Op de beurs in Essen zal het computerspel op een beamer te zien zijn. De Bonobo Beach versie van het spel gaat over badgasten op het strand, die de beste plekjes proberen te verkrijgen. Als je aan de beurt bent leg je een nieuwe tegel op het bord of je plaatst één van je badgasten. De badgasten leveren tijdens het spel en aan het eind van het spel plus- en minpunten op. Deze punten zijn afhankelijk van de aangrenzende tegels, maar ook van de opengebleven driehoeken, waar bijvoorbeeld duinen of parasols staan.

(18K) (19K)

Kronberger Spiele

15.10.2003


Feurio afbeeldingen

Vandaag heb ik enkele afbeeldingen binnengekregen van het nieuwe spel van Edition Erlkönig. Hieronder de voorkant van de doos en een afbeelding van het spelmateriaal. Op de website kun je het spel al online proberen. Zeker de moeite waard.

In Feurio zijn de spelers brandweerlieden die bosbranden moeten blussen. De bosbranden breiden zich tijdens het spel uit en door het juist inzetten van de brandweerlieden kun je veel punten scoren en de tegenstanders blokkeren. Zorg wel dat je voldoende water hebt.

(9K) (8K)

Edition Erlkönig

11.10.2003


Spellenspektakel Magazine in afvalbakken

Op zaterdag 11 oktober 2003 werd het Spellenspektakel Magazine gratis uitgedeeld bij het station van Utrecht Centraal. Misschien een goede manier om ook andere mensen te bereiken, maar erg zonde om te zien dat vele magazines ongelezen in de afvalbakken verdwenen. En dan te bedenken dat enkele spellenwinkels in Utrecht zonder magazines zaten en dat vele liefhebbers er nog geen een hebben kunnen bemachtigen. Navraag bij de uitdelers leerde dat er veel te veel magazines zouden zijn geproduceerd.

Spellenspektakel

11.10.2003


Cycloop Spellenwebsite

Er is weer een leuke Nederlandstalige spellenwebsite opgedoken: Cycloop. Zeer lezenswaardige artikelen en tactische tips. En ook een leuke kijk op enkele spelers in de bordspellenwereld. Tevens kun je een speladvies krijgen op basis van enkele criteria.

Cycloop Spellen

11.10.2003


Ruimteschip Catan

Het computerspel dat Denda gaat uitbrengen (Ruimteschip Catan) is gebaseerd op het kaartspel Sternenschiff von Catan (en dus niet die Sternenfahrer von Catan, het bordspel). 

Denda

11.10.2003


Cash & Run wint Speelgoed van het Jaar prijs

Jumbo heeft weer een titel bij Speelgoed van het Jaar gewonnen. Dit keer in de categorie 12+ met het spel Cash & Run. In de andere categorieën hebben dit keer geen spellen gewonnen.

Speelgoed van het Jaar

08.10.2003


Logistico bij Cwali

Corné van Moorsel heeft zijn nieuwe Logistico op tijd klaar voor Spiel in Essen. Als hij alle spelborden opstapelt komt hij aan een stapel van maar liefst 7 meter. Logistico is een transportspel, waarbij je gebruik maakt van een schip, een vrachtwagen en een vliegtuig. Het vraagt heel wat planning om een goed resultaat met het spel te halen. Zeer de moeite waard. Inmiddels kun je op zijn website een uitgebreide pagina vinden over de spelregels. De speelfiguren zijn van hout en het spel zal in een "normale" doos zitten, dus niet in een koker.

(24K)

Cwali

07.10.2003


PS Games zoekt spelleiders voor het Spellenspektakel

Voor het aankomende spellenspektakel zoekt PS Games nog spelleiders. De spellen die gedemonstreerd gaan worden zijn: Warcraft (nog de Engelse versie), Age of Mythology en Civilization. De wat complexere spellen dus. Is dat wat voor jou, neem dan snel contact op met PS Games.

PS Games

07.10.2003


Nieuwe spellen bij PS Games

PS Games gaat zowel de spellen van Days of Wonder als van Cwali voeren. Je kunt binnenkort dus verwachten: Titicaca, Zoosim, Streetsoccer, Subulata en Logistico van Cwali en Pirate's Cove (ook bekend als Piratenbucht), Mystery of the Abbey, Gang of Four, The Queen's Necklace en Fist of Dragonstones.

PS Games

07.10.2003


Conquest of the Empire

Volgens nog onbevestigde berichten zal Conquest of the Empire opnieuw worden uitgebracht door Eagle Games. Voor dit spel uit de MB Gamemaster Series worden momenteel flinke bedragen neergeteld. Het spel zal dan tevens nieuwe regels bevatten voor de katapults in het spel.

Eagle Games

05.10.2003


Prijsuitreiking International Gamers Awards

De prijsuitreiking van de International Gamers Awards zal tijdens Spiel in Essen worden gehouden. Vrijdagmiddag om 17.00u bij stand van Alea worden de houten schilden uitgereikt door voorzitter Greg Schloesser.

International Gamers Awards 

05.10.2003


Die Brücken von Shangrila bij 999Games

999Games zal het nieuwe Kosmos spel Die Brücken von Shangrila ook in Nederland uitbrengen. Het spel van ontwerper Leo Colovini zou van hetzelfde niveau zijn als Kardinaal & Koning. Iets om naar uit te kijken dus. 

05.10.2003


Het Ruimteschip Catan

Enige tijd geleden kondigde Denda aan dat het computerspel Het Sterrenschip van Catan zou worden uitgebracht. Inmiddels is de titel veranderd in het Het Ruimteschip Catan. Tevens is de releasedatum een week opgeschoven naar 7 november 2003, dus na het Spellenspektakel. Uitgeverij Denda meldt ook dat 999Games met het bordspel Het Ruimteschip Catan zal komen. Is dat de verrassing van het Spellenspektakel of volgt het spel later ? Het is uit de informatie trouwens niet geheel duidelijk of het nu het Bordspel of het Kaartspel van de ruimtevaartversie betreft. Na de prima uitvoeringen van het Catan Bordspel en het Catan Kaartspel op de PC kunnen we van deze uitvoering toch ook weer het nodige verwachten. 

Denda

05.10.2003


Spelregels gezocht: Parkking

Ik ben in het bezit gekomen van het spel Parkking van Ludolux. Volgens de beschrijving op de achterzijde is het doel om in het centrum van de stad te parkeren, zonder bekeuringen te krijgen. Net zoals in de werkelijkheid vind je in het spel parkeerplaatsen, parkeermeters, parkeerwachters en boetes. De kaartjes zien er erg leuk uit en ik ben erg benieuwd hoe spel gespeeld moet worden, want de spelregels ontbreken. Wie kan er helpen ? Op internet heb ik niets over het spel kunnen vinden.

(2K) (6K)

05.10.2003


Vernieuwde website Spiele aus Timbuktu

De website van Spiele aus Timbuktu van ontwerper Michael Schacht is volledig vernieuwd. Spiele aus Timbuktu bestaat inmiddels 5 jaar. Tijdens Spiel in Essen kun je een verzameldoos kopen om al je kleine spelletjes van de uitgever in op te kunnen bergen. Verder kun je een twee-persoons variant op het spel Dschunke downloaden. Je moet wel even knippen en plakken. Michael Schacht zal trouwens dit jaar helaas niet aanwezig zijn op het Spellenspektakel.

Spiele aus Timbuktu

05.10.2003


Amstelgame in Amstelveen

Elke tweede en vierde zondag kan er in Amstelveen worden meegespeeld bij Amstelgame. Van 13.00u tot 17.00u is het Go-centrum geopend voor liefhebbers van bordspellen. Het is gevestigd aan Schokland 14 in Amstelveen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Go-centrum op 020-6455555. De toegang bedraagt 2 euro en voor jeugd tot en met 17 jaar 1 euro.

05.10.2003


Website over kwartetspellen: Quartettery

Sophia van der Heijden heeft een website over haar kwartetspellenverzameling gemaakt. Hij moet nog groeien, maar langzaam maar zeker zal er vast iets mooi ontstaan.

Quartettery

05.10.2003


Limburgse Spellenclub heeft nieuwe URL

In Limburg is een nieuwe spellenclub opgericht: Slimbo. Kijk op hun website voor meer informatie. De URL is onlangs nog gewijzigd.

Slimbo

05.10.2003


Nieuwe spellen van Identity Games

Afgelopen week heeft Identity Games weer 2 kaartspellen uitgebracht: Zeepkisten Race van Arthur Tebbe en de Nederlandse uitvoering van Cluedo Het Kaartspel. Binnenkort volgt in Spelmagazijn meer.

(11K) (9K)

Identity Games

05.10.2003


Spellenspektakel Magazine toch gratis

999Games heeft inmiddels bevestigd dat het Spektakel Magazine inmiddels toch gratis verkrijgbaar is. Niet zo aardig voor de liefhebbers die het blad direct al gekocht hadden. Misschien kunnen ze bij hun winkel terecht voor een teruggave.

05.10.2003


Feurio Online vernieuwd

Het nieuwste spel van Edition Erlkönig kun je al enige tijd online uitproberen. Het is nu overgezet op een nieuwe server, waardoor het een stuk sneller speelt. Komende week worden ook afbeeldingen van het spel gedistribueerd. Meer informatie volgt zo spoedig mogelijk.

Feurio Online

05.10.2003


Logistico

Het nieuwste grote spel van Cwali (Corné van Moorsel) heet Logistico. Het is een transportspel, waarbij je vraag en aanbod met elkaar in contact moet brengen door gebruik te maken van een boot, een vrachtwagen en een vliegtuig. Op de website van Cwali staat inmiddels een uitgebreide uitleg.

Logistico

05.10.2003


The Games Journal

De nieuwste editie van The Games Journal is online met daarin o.a. een verslag van de Chicago International Toy & Gamefair en recensies van Tom Tube en Hellas.

The Games Journal

05.10.2003


The International Gamers Awards

De winnaars van de International Gamers Awards zijn bekend gemaakt. Bij de multi-player spellen is Age of Steam de winnaar en bij de two-player spellen is In de Ban van de Ring: De Strijd de winnaar. Goed nieuws dus voor 999Games en een prachtig resultaat voor Warfrog.

International Gamers Awards

24.09.2003


Limburgse Spellenclub

In Limburg is een nieuwe spellenclub opgericht: Slimbo. Kijk op hun website voor meer informatie.

Slimbo

21.09.2003


Feurio Online

Op de website van Edition Erlkönig kun je hun nieuwe spel Feurio al online spelen in simpel scenario. Kijk op de website voor meer informatie.

Edition Erlkönig

21.09.2003


WarCraft: Het Bordspel

Eind 2003 komt PS Games met WarCraft: Het Bordspel. Een bordspelversie van het wereldbekende computerspel. Het is een spel voor 2 tot 4 spelers die elk een volk besturen. Het spel komt in een doos van het formaat van de Kolonisten van Catan. Het bord wordt afhankelijk van het scenario samengesteld uit een aantal delen. De spelers kunnen tijdens het spel verschillende eenheden inzetten, weergegeven door drie soorten houten speelstukken. Door hout en goud te verzamelen kunnen de spelers hun eenheden opleiden en gebouwen bouwen. Het lijkt erop dat de ontwerpers er goed in zijn geslaagd het gevoel van het computerspel over te brengen in het bordspel, terwijl toch een aanvaardbare speelduur wordt bereikt en een beperkte administratie nodig is. Om naar uit te kijken.

(5K) (5K)

De doos en het spelmateriaal

PS Games

17.09.2003


Spellenspektakel Magazine

Afgelopen week is het nieuwe Spellenspektakel Magazine uitgekomen. Was het voorheen altijd gratis, nu moet er € 2,99 voor worden neergelegd. De voorkant van het Magazine ziet er rommelig uit, in het tijdschrift vind je echter 75 pagina's spellennieuws. Diverse spellen worden voorgesteld, maar je vindt er ook interviews met ontwerpers Michel Schacht en Klaus Teuber. Verder komen ook miniaturen aan de orde, verzamelkaartspellen, de Nederlandse Spellenprijs, rollenspellen, de toernooiagenda en ga zo maar door. Zeker de moeite waard.

(6K)

Spellenspektakel

17.09.2003


Deutscher Spiele Preis 2003

De uitslag van de Deutscher Spiele Preis 2003 is bekend gemaakt. Iedereen kon meestemmen, zowel spelers, als winkeliers. Winnaar is Amun-Re, gevolgd door Spiel des Jahres winnaar Alhambra en Clans.

Deutscher Spiele Preis

17.09.2003


Nieuw Spellentijdschrift ?

Van Gert Postma kreeg ik de volgende oproep. Hoe meer spelers er reageren hoe beter.

Beste Mede-Gamers,

Als kleine uitgever ben ik de mogelijkheden aan het onderzoeken om een Nederlandstalig gamestijdschift uit te brengen. Willen jullie mij darmee helpen door mee te denken? Ik ga uit van een tweemaandelijks tijdschrift van 64 pagina's, helemaal in kleur, dat minder dan € 5,- moet kosten.

De inhoud moet goede algemene informatie over de hobby geven, en daarnaast specifiek Nederlands/Vlaamse onderwerpen hebben. Voorlopig denk ik aan wargames, fantasy games, RPG's, bordspelen (zeker als ze verband houden met wargames of strategische games), life role playing, re-enactors, scenery, bezoeken aan Nederlandse en Vlaamse fortificaties en slagvelden, beschrijvingen van historische slagen etc. uit ons gebied, en natuurlijk een uitgebreide agenda. Ik denk voorlopig aan deze combinatie omdat er voor veel gamers een overlap tussen meerdere gebieden zit, maar 100% vast ligt nog niets.

Zou je de volgende vragen willen beantwoorden?

- Zou je een dergelijk blad wel of niet kopen, en waarom?
- Welke aan onze hobby gerelateerde bladen lees je nu?
- Wat moet een dergelijk blad zeker als redactie opnemen?
- Moet er plaats zijn voor collectible card games?
- Heb je interesse in papieren bouwplaten van historische Nederlands/Vlaamse scenery om je spel een vaderlandser tintje te kunnen geven?
- Overige commentaren, filosofieën, et cetera?


Wees a.u.b. zo vriendelijk en stuur je mening naar gerritpostma@yahoo.com. Iedere mening telt en wordt gewaardeerd!

12.09.2003


Nieuws van daVinci Games

Zoals al eerder gemeld komt er een uitbreiding voor Bang!: High Noon. Deze wordt tijdens Spiel in Essen gratis geleverd als je een exemplaar van Bang! koopt (zolang de voorraad strekt). Hij is ook los te koop voor 2 euro. Daarnaast komt daVinci met een echt bordspel van Stefano Luperto: Viva il Re! Een spel voor 3 tot 6 spelers die de koning van de troon proberen te stoten. Het zal te koop zijn voor minder dan 20 euro.

daVinci Games

(6K)

12.09.2003


Sterrenschip van Catan

Op 31 oktober 2003 komt Denda met een nieuw computerspel: Het Sterrenschip van Catan. Na het bordspel en het kaartspel, nu ook het ruimtespel. Je kunt tegen de computer spelen of via internet tegen iemand anders.

Denda

(8K)

12.09.2003


999 Games zoekt vrijwilligers

Ook 999 Games zoekt vrijwilligers om spellen te demonstreren tijdens het aankomende Spellenspektakel. Van de spelleiders wordt verwacht dat ze in een stand in samenwerking met 7 andere spelleiders 1 bepaald spel aan de bezoekers uitleggen. Spelleiders krijgen regelmatig pauze, waarin kan worden geluncht of koffie kan worden gedronken en krijgen naar leeftijd per uur uitbetaald en bij 2 dagen of meer werken ook nog een 999 Games spel cadeau. De werktijden zijn vrijdag 31 oktober van 12.00u tot 20.00u, zaterdag 1 november van 10.00u tot 20.00u en zondag 2 november van 10.00u tot 18.00u. Vooral op de vrijdag zijn nog veel vrijwilligers nodig. Als je interesse hebt, kun je contact opnemen met Daniël Hogetoorn. Het Spellenspektakel wordt dit keer voor het eerst georganiseerd door Het Spellenspektakel BV en 999 Games huurt daar gewoon stands.

Spellenspektakel

08.09.2003


Uitbreiding voor Bang!

Bij de nieuwe oplage van het kaartspel Bang! kun je een uitbreiding van 13 kaarten verwachten. Deze kaarten veranderen tijdelijk de omgeving waarin het spel zich afspeelt. Zo kan een geestelijke aanwezig zijn, waardoor er geen bier meer gedronken mag worden of kun je een spookstad betreden, waarin alle reeds uitgeschakelde spelers weer tot 'leven' zijn gewekt.

PS Games

08.09.2003


Jumbo website

De website van Jumbo is uitgebreid met een aantal onderdelen. Dit zijn de Tijdlijn, Hoe Maak Je Een Spel en Fun  & Facts. Alle drie de onderdelen zijn heel verzorgd. Bij de Tijdlijn kun je de geschiedenis van Jumbo lezen, bij Hoe Maak Je Een Spel wordt de hele voortgang van ontwerp tot spel gevolgd, met interessante beelden van de fabrikage en bij Fun & Facts kun je leuke feitjes lezen en bijvoorbeeld wat de favoriete spellen van medewerkers van Jumbo zijn. Daarnaast kun je elke dag een spel winnen op de website. Zeker een bezoekje waard.

Jumbo

08.09.2003


 Zeepkistenrace toch op tijd klaar ?

Het ziet er naar uit dat Zeepkistenrace van Identity Games toch op tijd klaar zal zijn. Dit is een luchtig kaartspelletje waarbij met zeepkisten enkele races moeten worden verreden.

Identity Games

08.09.2003


999 Games Forum gehackt

Het forum op de website van 999 Games is tweemaal achtereen gehackt en daarom voorlopig afgesloten. Gelukkig is het grootste deel van de bijdragen bewaard gebleven middels een backup. Als de beveiliging is verbeterd zal het forum waarschijnlijk weer terugkeren. Het zou wel handig geweest zijn als op de website een berichtje was geplaatst dat het forum (tijdelijk) niet bereikbaar zou zijn. Nu krijg je gewoon een foutmelding.

999 Games

08.09.2003


Chicago International Toy and Game Fair een succes

CHITAG 2003, zoals deze nieuwe spellenbeurs in de USA wordt genoemd, was een groot succes. De sfeer was vergelijkbaar met Spiel in Essen, hoewel natuurlijk op een veel kleiner schaal. Van bezoekers, verkopers en ontwerpers niets dan lof over de organisatie.

Chitag

08.09.2003


Stemmen voor Nederlandse Spellenprijs

Op de website van de Nederlandse Spellenprijs kun je nu je stem uitbrengen op de genomineerde spellen. Je kunt er ook nog een mooi pakket spellen mee winnen.

Nederlandse Spellenprijs

07.09.2003


Carcassonne in ambtenarentijdschrift

Op de voorkant van het tijdschrift van VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) is Carcassonne gebruikt als illustratie bij een artikel over wonen in dorpen.

(8K)

Met dank aan Roger voor de afbeelding

07.09.2003


Corellar Games

Thomas Jansen heeft voor zijn spelontwerpen ook een website gemaakt. Neem eens een kijkje om de voortgang van de prototypes te volgen.

Corellar Games

07.09.2003


Nieuwe Stone puzzels

Er zijn weer diverse nieuwe Stonepuzzels bijgekomen. Tevens is onlangs de Gathering in Londen geweest. 

0:E Homestone 2003
D:8 An Illustration
D:B Introspection
3:8 Cycles

Pollo Diablo is naar de Stone Gathering in Londen geweest en heeft een klein verslagje geschreven.

The Stone in Spelmagazijn

30.08.2003


Identity Games is op zoek naar vrijwilligers !

Identity Games zoekt voor haar stand op het Spellenspektakel vrijwilligers die spellen willen demonstreren. Het Spellenspektakel zal plaatsvinden op 30 oktober en 1 en 2 november te Eindhoven. Vrijwilligers zullen als beloning voor hun inzet een reiskostenvergoeding, lunchgeld, een entreebewijs en een spellenpakket met een winkelwaarde van meer dan 100 Euro ontvangen ! Wees er snel bij, wat ze hebben maar een beperkt aantal mensen nodig. Bel voor meer informatie naar Identity Games: 010-2014555 en vraag naar Victor of Judith.

En voor het geval je even niet meer weet welke spellen Identity Games zoal heeft: Cartagena, Trans Amerika, Clans, Tomb Raider, Willem Wever en nog veel meer.

Identity Games

30.08.2003


United - Voetbal via e-mail

United is een voetbalspel dat voorheen altijd via de gewone post werd gespeeld, maar voortaan ook via e-mail. Binnenkort uitgebreide informatie in Spelmagazijn over dit voetbalmanagementspel.

25.08.2003


Opbergzakjes

Via internet kun je nu mooie zakjes voor spelonderdelen bestellen. Eventueel zelfs met een eigen opdruk. Er zijn verschillende kleuren en materialen beschikbaar en de zakjes worden afgesloten met een koordje. Door het wegvallen van de internationale bankkosten is het bestellen in Duitsland geen probleem en het kan gewoon in het Nederlands.

Opbergzakjes

25.08.2003


Nieuws van Identity Games

Identity Games gaat ook Kurier des Zaren in de serie van Cartagena, Clans en Trans Amerika uitbrengen. Er zullen enkele wijzigingen in het eindspel worden aangebracht, zodat het spel het gewenste niveau haalt.

25.08.2003


Nieuws van PS Games

Er wordt weer gewerkt aan diverse Nederlandse vertalingen van spellen. De eerstvolgende zal als het goed is Munchkin zijn. Inmiddels is ook de vertaling van Civilization: The Boardgame klaar en volgend jaar volgt misschien Quest for the Dragonlords. Eind van dit jaar volgt er nog een andere verrassing als alles goed gaat.

25.08.2003


Nominaties International Gamers Award

De nominaties voor de International Gamers Award zijn bekend gemaakt. Bij de multiplayer spellen zijn genomineerd: Abenteuer Menschheit, Ad Acta, Age of Steam, Alhambra, Amun-Re, Coloretto, Löwenherz, Edel Stein & Reich, Eiszeit, Magna Grecia, Mare Nostrum, New England en Paris Paris. Een mooie lijst, met ook enkele wat lichtere titels. ZooSim is helaas net uit de boot gevallen.

Bij de tweespeler spellen zijn genomineerd: Avalon, Balloon Cup, Hive, Lord of the Rings - The Confrontation, Odin's Raben, Streetsoccer.

International Gamers Awards

19.08.2003


Jumbo gaat Abalone uitbrengen

Het welbekende spel met de kogels, Abalone, gaat door Jumbo worden uitgebracht.

17.08.2003


The Tropical Rainforest Game

Roger en Cindy Smith uit Arizona (USA) hebben een spel gemaakt over de tropische regenwouden. Hieronder een foto van het prototype. Later volgt er meer.

(9K)

17.08.2003


Bordspellen voor EK bekend

De vier spellen voor het aanstande EuropeMasters toernooi zijn bekend gemaakt: TombRaider, Eiszeit, Netzwerk en Magna Grecia.

EuropeMasters

17.08.2003


Zolder bij Jumbo opgeruimd

De zolder in het oude pand van Jumbo wordt opgeruimd. Een deel van de spellen gaat naar musea, een deel van gaat naar een archief en een deel van de spellen zal te zijner tijd naar een veiling gaan. Diverse puzzels gaan naar bejaardenhuizen. Spelmagazijn mocht een blik werpen op de zolder en enkele spellen-restanten te redden van de ondergang. Jumbo gaat over enige tijd verhuizen naar een ander pand en dit pand in Amsterdam waar het bedrijf al 150 jaar zit verlaten.

(12K)

De restanten op de Jumbo zolder

Jumbo

17.08.2003


Streetsoccer Online

Je kunt nu Streetsoccer online spelen tegen tegenstanders uit de hele wereld. Je kunt zelfs deelnemen aan diverse toernooien.

Streetsoccer Online

11.08.2003


Nederlandse Spellenprijs

De nominaties voor de Nederlandse Spellenprijs zijn bekend gemaakt. Op de Ducosim spellenbeurs van 6 september kun je alle spellen aanschouwen en spelen. Vanaf 8 september kun je je stem(men) uitbrengen via de website van de Nederlandse Spellenprijs. De genomineerde spellen zijn: Boonanza, Cannes, Clans, Morgenland, Puerto Rico, Take 5!, Trans America, ZooSim. Een prachtige lijst en dan te bedenken dat spellen als Lost Cities, Mamma Mia, Nautilus, Maniki en Frank's Zoo nog buiten de boot zijn gevallen.

Nederlandse Spellenprijs

11.08.2003


Zeepkistenrace uitgesteld

Het ziet er naar uit dat het Zeepkistenrace kaartspel van Identity Games nog enige tijd wordt uitgesteld. Laten we hopen dat het toch nog op tijd komt voor het Spellenspektakel.

Identity Games 

09.08.2003


Aankomende spellensessies

De komende week staan weer diverse leuke spellensessies op het programma. Op 10 augustus wordt er de tijd genomen voor Roads & Boats met Rutger, Willem, Jeroen en Ronald I, op 15 augustus is het weer Game Time in Weesp bij Arjo en Yvonne en op 16 augustus eindelijk weer een Tour du Cyclisme, georganiseerd door Ronald II bij Ronald I. Aan het tourschema te zien wordt het een heel interessante tour. 

09.08.2003


Spiel en Spellenspektakel

De twee grote spellenbeurzen komen nu alweer erg dichtbij. Binnenkort in Spelmagazijn een overzicht wat je kunt gaan verwachten op deze beurzen. Al vast enkele nieuwtjes voor het Spellenspektakel: Hodin komt met de spellenbus en zal de spellen Jungle Speed en Blokus gaan promoten. Ravensburger organiseert onder leiding van het Duivelsei een Scotland Yard toernooi in verband met het jubileum van het spel. Hasbro is dit keer ook vertegenwoordigd, waarschijnlijk met 4 spellen, waarbij het nieuwe Dungeons & Dragons wellicht de boventoon gaat voeren. 

09.08.2003


Spellenprijzen

De website van Speelgoed van het Jaar is online en vanaf 25 augustus kan iedereen op zijn of haar favoriete spellen (eh... speelgoed) stemmen. En op korte termijn zullen ook de nominaties van de Nederlandse Spellenprijs 2003 bekend gemaakt gaan worden. Houd de beide websites dus goed in de gaten.

Speelgoed van het Jaar
Nederlandse Spellenprijs

09.08.2003


Bosbranden blussen in bordspel

Edition Erlkönig (o.a. bekend van Fette Autos) komt tijdens Spiel 2003 met een spel over het blussen van bosbranden. Wel heel erg actueel op dit moment. Het is een spel voor 1 tot 4 spelers en duurt ongeveer 30 minuten. De titel is Feurio en de tekeningen worden verzorgd door Franz Vohwinkel. De spelregels zien er veelbelovend uit. De bosbrand bestaat uit 6-kantige tegels met waardes van 1 tot en met 6. Als een speler aan de beurt is trekt hij een nieuwe tegel en legt deze aan aan de brand. Dat moet op een van de plaatsen die het "warmste" is, dat wil zeggen, die aan de hoogste totale waarde van vuur grenst. Daarna mogen op één van de tegels brandweermannen worden ingezet. Het aantal brandweermannen op een tegel mag op het moment van plaatsen niet boven het aantal vrije kanten van een tegel komen en tevens moet er nog een vrije plek zijn voor de brandweerman. Je probeert gebieden van aaneengesloten brandweermannen te vormen, die ook nog een verbinding met de buitenkant hebben. Per gebied scoor je punten op basis van de totale waarde van dat gebied, gedeeld door de waarde van één van de tegels aan de buitenkant, naar boven afgerond. Gebieden die geen verbinding met de buitenkant hebben zijn geen punten waard. Het klinkt als een spel dat je zou verwachten in de serie van Trans-Amerika, Cartagena en Clans.

Edition Erlkönig 

09.08.2003


The Games Journal

Perfect op tijd is de nieuwe editie van The Games Journal online. Lezenswaardig, zoals altijd. Dit keer een uitgebreid artikel over Space Hulk en het schilderen van de bijbehorende figuren. Je krijgt er zelfs zin in om het zelf te gaan doen.

The Games Journal 

09.08.2003


Rubik's kubus op de computer

Maarten heeft een kubusoplosserprogrammaatje gemaakt dat je kunt downloaden van zijn website. Het is ongeveer 800K groot.

Maarten's website

03.08.2003


Top 10 in Witte Weekblad

Een lokale krant (het Witte Weekblad) kwam met het verzoek een top 10 samen te stellen van spellen voor kinderen van de lagere school (vanaf een jaar of 8), die erg leuk om te spelen zijn, maar dan niet de bekende titels als Monopoly, Twister, Scrabble, Stratego, Risk e.d. Na een uitgebreide voorselectie is o.a. tezamen met Rutger de volgende top 10 samengesteld. Binnenkort worden deze spellen voorgesteld in het Witte Weekblad. Het kostte soms wel enige moeite om spellen buiten de top 10 te moeten houden (zoals Cartagena en De Pekingmysteries). 1) Trans Amerika, 2) Koehandel, 3) Frank's Zoo, 4) Carcassonne, 5) Squad Seven, 6) Take5!, 7) Tomb Raider, 8) Mamma Mia, 9) Spokenjacht, 10) Een 10 voor Topo. 

03.08.2003


Het vijfde Gipf-serie spel

Yinsh is de titel van het nieuwste spel in de Gipf serie. Hoewel het het vijfde uitgekomen spel is, is het eigenlijk het ontwerp van het 6e spel. Misschien dat er ooit nog een 5e spel tussen zal komen. De afbeelding van de doos past prachtig in de serie. Het spel is een soort vijf op een rij. Elke speler start met 5 ringen op het bord. Telkens als een ring wordt verplaatst, blijft er een merkteken achter. Dit merkteken verandert telkens van kleur als er over heen wordt gesprongen. Het is de bedoeling een rij van vijf merktekens van je eigen kleur te maken. Als dat lukt, verwijder je één van je ringen. Als je drie ringen hebt verwijderd, win je het spel. Aangezien je je speelstenen (de ringen) verwijderd, wordt je steeds zwakker, naarmate je beter speelt.

(6K)

Gipf serie

03.08.2003


Vragenspel voor Wereld Natuur Fonds

Identity Games komt binnenkort met een spel voor het Wereld Natuur Fonds. Een deel van de opbrengst gaat ook naar het WNF. Het spel is gebaseerd op het principe van het Willem Wever spel en gaat uiteraard over de natuur. Binnenkort volgt hier meer informatie over.

Identity Games

03.08.2003


Nieuwe spelregels voor Bang!

Het kaartspel Bang! heeft enkele veranderingen ondergaan. Het spel wordt voortaan gewoon weer met de klok meegespeeld. De oorspronkelijke regel had te maken met deze gewoonte bij enkele Italiaanse kaartspellen. Ze hadden niet verwacht dat het spel buiten Italië ook een succes zou worden. Daarnaast is de gevangenis wat minder gevaarlijk geworden. Je zit er altijd maar maximaal één beurt in. Het wordt wel wat lastiger om te ontsnappen. Daarnaast zijn er nog enkele taalkundige aanpassingen en wat wijzigingen met levenspunten. Verder wordt het spel nu in een echt doosje gedaan en niet in een slap kartonnen kaartspeldoosje.

03.08.2003


Puerto Rico kaartspel: San Juan

Er wordt hard gewerkt aan een Puerto Rico kaartspel. Op Brett & Board kun je lezen dat er diverse prototypes zijn, maar die worden het uiteindelijk toch niet. De ontwerper van Puerto Rico heeft zelf ook een kaartspel ontworpen. Op de Spielbox website kun je reeds enkele kaarten van dit spel zien, dat mogelijk zelfs al tijdens de komende Spiel verkrijgbaar zal zijn.

Brett & Board
Spielbox

03.08.2003


Nieuwe spellen

Er zijn weer diverse nieuwe spellen binnengekomen: Cash & Run en Zoom-In van Jumbo en The Kookaburra Game uit Australië. Ik hoop er zo snel mogelijk meer informatie over te kunnen plaatsen. Hieronder vast wat plaatjes van Zoom-In. De doos is wat groter dan de standaarddoos van Jumbo om plaats te maken voor het prachtige bord. Het cirkelvormige bord wordt opgevouwen tot een taartpunt. Het is een zoekspel, waarbij op het bord gezocht moet worden naar diverse afbeeldingen. Deze kunnen zowel klein als groot zijn (zie als voorbeeld de gemarkeerde dolfijn).

(3K)(3K)(3K)(3K)

Het uitklappen van het bord

(38K)

De grote dolfijn op het spelbord

03.08.2003


Vragen aan Spelmagazijn

Regelmatig krijgt Spelmagazijn vragen via e-mail. Er wordt geprobeerd, indien mogelijk deze zo snel mogelijk te beantwoorden. Je kunt natuurlijk ook eerst even in de Wegwijzer kijken, of je vraag al eerder is gesteld. Regelmatig gebeurt het echter ook, dat het reply-adres niet correct is, zodat Spelmagazijn geen antwoord kan geven. Mocht je geen antwoord of reactie van Spelmagazijn hebben gehad, kijk dan of je reply-adres wel correct is en of je e-mail box niet vol is.

27.07.2003


Nieuwe beschrijvingen

De komende tijd komen er hopelijk weer veel nieuwe beschrijvingen in Spelmagazijn. De volgende spellen zijn als eerste aan de beurt: Tomb Raider, Richelieu, Time Control, Quest for the Dragonlords, In de Ban van de Ring familiespel, Tom Tube, Banditos, Citybuilder, Blokus en Jungle Speed.

27.07.2003


Stone Gathering

Belangrijk nieuws voor alle Stone spelers. Op 23 augustus 2003 vindt in de buurt van Londen de grootste en laatste Gathering plaats. De Stonekeepers komen speciaal uit Canada overgevlogen en voor alle deelnemers is er een speciaal gegraveerde steen. Er is een speciale website met alle informatie.

UK Stonefest

27.07.2003


Imperial Conquest

Via internet kun je informatie vinden over een nieuw bordspel. Kort gezegd is het een kruising tussen Risk en de Kolonisten van Catan.

Imperial Conquest

27.07.2003


Eagle Games

Volgens nog onbevestigde berichten komt Eagle Games in 2004 met Railroad Tycoon - The Boardgame en Pirates! - The Boardgame. Wellicht goed nieuws voor de liefhebbers van deze klassiekers onder de computerspellen.

Eagle Games

27.07.2003


Catan Opbergkist

Je kunt nu via internet een prachtige houten opbergkist voor het bordspel de Kolonisten van Catan met alle uitbreidingen bestellen.

Opbergkist

08.07.2003


Historisch Catan

Op 19 juli 2003 organiseren 999Games en het Amsterdams Historisch Museum het Historisch Kolonisten van Catan toernooi. Voor de 100 deelnemers begint de dag om 14.00u. Zij kunnen dan de tentoonstelling Speeltijd 100 jaar speelplezier bekijken, waarna ze om 15.30u een rondvaart door de Amsterdamse grachten krijgen aangeboden door Rederij Lovers. Na sluiting van het museum wordt het 3 ronde durende toernooi gespeeld. Om 22.00u is de prijsuitreiking.

999Games
Amsterdams Historisch Museum

08.07.2003


WK Gipf

De wereldkampioenschappen Zertz, Gipf en Dvonn worden gehouden tijdens het aankomende spellenspektakel in Eindhoven.

31 oktober 2003 - WK Zertz
1 november 2003 - WK Gipf
2 november 2003 - WK Dvonn

Spellenspektakel

08.07.2003


Scotland Yard

Het bordspel Scotland Yard bestaat inmiddels 20 jaar en er zijn meer dan 4 miljoen exemplaren van verkocht. Ravensburger brengt daarom het spel opnieuw uit in een gelimiteerde oplage (50.000 stuks). Het zal een speciale uitvoering zijn in een blikken doos en met een speciale Mr. X baseball cap. Diverse onderdelen zullen een stuk luxer zijn uitgevoerd. Het blijft gewoon de bekende kaart van Londen en de prijs van het spel blijft gelijk. De nieuwe uitvoering zal in het najaar worden aangekondigd.

Tijdens het aankomende spellenspektakel in Eindhoven zal er een Scotland Yard toernooi zijn. 

Ravensburger
Spellenspektakel

08.07.2003


Uitslag enquęte

Enige tijd geleden deed Bianca van Dam via Spelmagazijn een oproep om een enquęte in te vullen voor haar afstudeeropdracht. Maar liefst 55 reacties leverde dat op. Iedereen van harte bedankt om te reageren. In totaal heeft ze 101 reacties ontvangen. Onder de inzenders zijn exemplaren van het nieuwe bordspel TombRaider verloot. De winnaars: Ronald Lokers, Rikkert Wiggerink en Martha Stadlander, Jeroen Volkers en D.S. Nies.

In het kort de uitslag van de enquęte. De meeste respondenten zijn mannelijk en tussen de 25 en 35 jaar. Zij kochten het meest 1 x per maand een tactisch bordspel of een familiespel. De reden is meestal dat zet het spel kochten, omdat ze het al eerder hadden gespeeld. Vaak ook omdat er informatie op internet was gevonden. De speelgoedwinkel blijkt daarbij het vaakst de plaats van aankoop. De top 5 meest genoemde spellen: Kolonisten van Catan, Monopoly, Puerto Rico, Risk en Carcassonne. De top 5 meest genoemde uitgevers: Ravensburger, 999Games, Jumbo, Identity Games en Kosmos. Vrijwel iedereen kende Tomb Raider en wisten dat er een computerspel van was. Meer dan de helft had het echter nog nooit gespeeld. Slechts een kleine minderheid is geďnteresseerd in een bordspel van Tomb Raider. 

08.07.2003


Civilization te koop

-verwjiderd- heeft het spel Civilization The Boardgame onlangs gekocht. Maar na eenmaal spelen is hij er achter dat hij het waarschijnlijk nooit meer zal spelen, omdat het niet bij zijn doelgroep past. Hij wil het spel graag doorverkopen voor 55 euro. Hij kan het in het weekend bezorgen op elk NS station in Nederland. Geďnteresseerden kunnen contact met hem opnemen.

Het spel is inmiddels verkocht.

08.07.2003


Oproep Moordweekend

Ik kreeg van Tine Zeeman de volgende oproep:

"Wij zijn op zoek naar een vrouw die in het VrouwenBuitenVerblijf (VBV) een 'crimineel weekend' kan organiseren. In het VBV worden per jaar meer dan 100 activiteiten georganiseerd).

Een paar jaar geleden waren er twee dames die een crimineel weekend organiseerden. Gasten kregen tekstjes en speelden rollen. Helaas moest er een stoppen met deze activiteiten wegens studie en daardoor wilde de andere niet meer.

Wij zoeken een vrouw die dit zou willen en kunnen doen. Bij voorkeur iemand die dat in de hobby sfeer doet of die nog bezig is zichzelf hierin te ontwikkelen. Het gaat om een kleine groep (4-12 vrouwen) en er is ruimte voor in de eerste helft van 2004."

VrouwenBuitenVerblijf
E-mail naar Tine Zeeman

08.07.2003


Onbekend spel

(9K)

Enige tijd geleden plaatste ik een oproep over een onbekend spel. Vandaag ontving ik een reactie van Pieter Heymeijer. Het blijkt gewoon om een mooie opbergdoos te gaan voor speelkaarten. De aanwezige fiches kunnen als vervanging van geld worden gebruikt en aan de verschillende vormen kunnen verschillende waardes worden toegekend.

08.07.2003


Nieuws uit Catan

999Games gaat lustig door met spellen in de Catan serie. Deze week is Kinderen van Catan verschenen, zodat nu ook kinderen aan de slag kunnen. Dit spel is tevens genomineerd voor Speelgoed van het Jaar. Verder is er een nieuwe uitbreiding voor het Catan kaartspel: Tovenaars en Draken. En ook de oude uitbreiding Ridders en Kooplieden is weer beschikbaar. De andere oude uitbreidingen Wetenschap en Vooruitgang en Handel en Wandel volgen kort daarna. En als verrassing volgt daarna de zesde en laatste uitbreiding: Barbaren en Handelsheren.

999Games

08.07.2003

 

Naar het Spelmagazijn nieuws
Naar boven / Naar menu

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006