Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Nieuws > Archief

Titel (5K) Nieuws Archief IX

Deze pagina bevat nieuws over van alles wat met spellen spelen te maken heeft. Omdat het een archiefpagina betreft, wordt deze verder niet meer onderhouden. Het kan dus voorkomen dat bepaalde links naar andere websites of e-mailadressen niet meer bestaan.


TV Noord Holland

TV Noord Holland komt bij oud en nieuw op bezoek bij de spellenavond van Spelmagazijn/Spellenstapel in Hoofddorp. Kun je meteen de webmasters in hun moordavond outfit bewonderen. (Niet lachen !). Ik heb nog geen idee wanneer het wordt uitgezonden.

31.12.2002


Apples project

Spelmagazijn heeft meegeholpen aan het Apples project. Bij dat project hebben vele spellenliefhebbers gestemd op verschillende categorieën spellen. Daaruit is een lijst met toppers samengesteld. Als beginnende speler kun je in die lijsten op zoek naar informatie. Wat is het beste spel van Wolfgang Kramer ? Wat is het beste racespel ? Wat is het beste familiespel ? En ga zo maar door. Een uniek project en zeer de moeite waard.

Apples project

31.12.2002


Nieuwe spelbeschrijvingen in Spelmagazijn

Door tijdgebrek zijn er al enige weken geen nieuwe spelbeschrijvingen geplaatst in Spelmagazijn. Wees gerust. Op korte termijn zal dat worden goedgemaakt. Er liggen vele spellen te wachten op een beschrijving, waaronder: Hive, Squad 7, The Two Towers, Love Hotel, Babel, ZooSim, Leugendetector, 1 tegen 100, Power, Keythedral, Gods, Cosmic Puzzle, De Zwakste Schakel, Bus, De Zoektocht, Babel, Goldland, Haas & Schildpad en nog veel meer. Bedankt voor alle bezorgde e-mails. Het heeft niets te maken met de datalimiet, maar gewoon met tijdgebrek.

Door ziekte en een computerstoring zijn ook de andere nieuwtjes even blijven liggen. De komende dagen wordt dat allemaal goedgemaakt. Uitslagen, verslagen, links, nieuwtjes en nog veel meer...

27.12.2002


De Kolonist van Veldhoven

Spellenvereniging Roll the Dice organiseert op zondag 29 december een spellendag en een kolonisten toernooi. De spellendag begint om 10.00u, het kolonisten toernooi om 11.00u. Het toernooi bestaat uit 3 voorrondes: Zeevaarders, Steden & Ridders en Abenteuer Menschheit. De finale wordt gespeeld met het basisspel. Het toernooi is om 18.00u afgelopen. De spellendag loopt nog door tot 20.00u.

Roll the Dice

27.12.2002


Nieuwe Stone puzzels

Er zijn maar liefst 8 nieuwe Stone puzzels bijgekomen. Net nu het leek alsof er nooit meer iets aan de website zou gebeuren, zit er weer leven in. Wie weet wat dat nog meer gaat brengen.

D:5 Sinister, 5:B Impact, 8:0 Savior Rare, 8:3 Fast and Bulbous, 8:1 Invasion, A:7 Reptiles, A:9 Signals, 0:1 The Middle Place

27.12.2002


Bordspellen bij TV Gelderland

De webmaster van Spelmagazijn was 13 december 2002 te gast in het televisieprogramma Hallo Gelderland op TV Gelderland. Door een storing begon de live-uitzending enkele minuten te laat. De items schoven daarom op en het laatste item kreeg daardoor veel minder tijd. Helaas was het precies het interview. Niet alle vragen konden worden gesteld. In de studio zaten tevens diverse spelers spellen te spelen als Mahjong, Stratego, Carcassonne en De Kolonisten van Catan. Tussen alle items door werden de spelers geïnterviewd. Door een storing was de uitzending helaas niet te volgen via internet.

TV Gelderland

14.12.2002


Bordspellen in Amsterdams Stadsblad

In het Kerstnummer van het Amsterdams Stadsblad komt een hele pagina over bordspellen. Iets om in de gaten te houden dus. Het is de bedoeling om de "argeloze" lezer een indruk te geven dat een bordspel een serieus en trendy alternatief is voor een dia-avond of kroegbezoek.

14.12.2002


Feyenoord Monopoly snel uitverkocht

Van de Feyenoord versie van Monopoly is een gelimiteerde uitgave uitgebracht door Identity Games. Binnen twee weken was het spel al uitverkocht. Liefhebbers kunnen mogelijk nog terecht bij de Feyenoord Fanshop. Mogelijk volgen er nog edities van andere voetbalclubs.

14.12.2002


2e Editie van Willem Wever spel

Het Willem Wever vragenspel van Identity Games verkoopt enigszins onverwacht zeer goed. Daarom wordt er al vrij snel na de eerste editie een tweede editie geproduceerd. Binnenkort in Spelmagazijn een beschrijving van het spel.

14.12.2002


Nieuws over Puerto Rico

Er zijn plannen voor een Nederlandse uitgave van Puerto Rico. Na de zomer van 2003 moet het spel uitkomen. Daarin zullen tevens de regels voor de 2-speler variant zijn opgenomen.

Tevens zijn er nieuwe gebouwen ontworpen voor Puerto Rico. Je kunt de benodigde informatie downloaden van de site van Rio Grande Games. Lezers van het blad Spielbox kunnen bij de december uitgave een set verwachten.

Rio Grande Games

14.12.2002


Erno Eekelschot Nederlands Kampioen Diplomacy

Tijdens de Ducosim conventie werd de finale van het Nederlands Kampioenschap Diplomacy gehouden. Uit 2 voorrondes waren elk 3 spelers gekomen en samen met de kampioen van 2001 vormden zij de deelnemers aan de finale. Via een Frans systeem werden de landen verdeeld. De spelers die later konden kiezen kregen het voordeel, indien het spel gelijk zou eindigen. Het spel ging heel erg gelijk op. Alleen Engeland en Oostenrijk hadden het erg moeilijk. Oostenrijk werd van het bord geveegd, Engeland hield één eenheid over. Turkije had het lange tijd moeilijk, maar kwam aan het eind goed terug en zorgde bijna voor een verrassing. Duitsland viel terug na een sterk begin. Uiteindelijk eindigden Frankrijk en Italië beiden op 9 centers. Frankrijk was het land dat als eerste was gekozen, Italië als laatste en haalde daarmee de overwinning. Erno "The Joker" Eekelschot werd daarmee Nederlands Kampioen Diplomacy 2002.

14.12.2002


Eindelijk weer nieuwe Stone puzzels

Bij de Stone puzzel zijn weer twee stippen gekomen. De puzzels zijn nog niet actief, maar er zit weer beweging in. Het gaat om de puzzels 0:1 The Middle Place en D:5 Sinister.

The Stone

08.12.2002


Opvolger van Carcassonne bij 999 Games

Carcassonne Jagers en Verzamelaars heet de opvolger van Carcassonne. Er wordt gebruik gemaakt van hetzelfde spelprincipe, maar door de nieuwe elementen wordt het toch een ander spel. Het is dus geen uitbreiding, maar een compleet spel.

999 Games

08.12.2002


Bordspellen bij TV Gelderland

Vrijdag 13 december 2002 zal TV Gelderland in het programma Hallo Gelderland aandacht besteden aan bordspellen. Het programma wordt uitgezonden van 18.15u tot 18.45u en wordt daarna elk uur herhaald. De webmaster van Spelmagazijn zal als gast aanwezig zijn.

08.12.2002


Idols bij Jumbo

Met een razendsnelle aktie heeft Jumbo ingespeeld op de populariteit van het televisieprogramma Idols. In dit programma wordt gezocht naar een nieuw popmuziekidool. De kandidaten die maar even uit de toon vallen worden hard beoordeeld door een jury. Komende week al ligt het spel in de winkels. Waarschijnlijk iets voor muziek & spellenliefhebbers ? Binnenkort meer informatie in Spelmagazijn.

03.12.2002


Clans in Nederland

Het spel Clans van Winning Moves is inmiddels in Nederland te koop bij Schellens Speelgoed. Als het goed is verschijnt het spel volgend jaar in het Nederlands bij Identity Games. Het spel behoort tot de serie spellen, waartoe ook Cartagena en Trans-America toe behoren.

Schellens Speelgoed 

03.12.2002


Einde Stratego Club

Het einde van de Stratego Club nadert. In december wordt de informatie afgesloten door betaalpoortjes. Gezien de geringe activiteit van de leden van de club, heeft het voor de beheerder geen zin meer om hier mee door te gaan. Zo verdwijnt de mogelijkheid om in contact te komen met ruim 100 Stratego liefhebbers. Als iemand zich geroepen voelt om de club te continueren, neem dan snel contact op met Spelmagazijn.

Stratego Club
E-mail Spelmagazijn 

03.12.2002


Datalimiet Spelmagazijn

In november heeft Spelmagazijn de datalimiet van 3 Gb overschreden. Waarschijnlijk komt dit omdat de foto's van Spiel en het Spellenspektakel zo goed zijn bekeken. 

01.12.2002


Bordspellen in Netwerk

De televisie uitzending van het bordspellenitem in ARVO's Netwerk is verplaatst naar dinsdag 3 december 2002. Het item zal ongeveer 7 minuten duren en bevat een interview met Catan ontwerper Klaus Teuber en Spelmagazijn webmaster Ronald Hoekstra. Netwerk wordt uitgezonden op Nederland 1 van 20.30u tot 21.00u.

01.12.2002


Nieuwe schatgraverij

Enige jaren geleden kon je meedoen met een schatgraverij door middel van het boek het Zevende Labyrint. De schrijver Ton Nennie is nog steeds bezig met een nieuw boek: De schat van Koning Lodewijk Napoleon. Momenteel wordt er een stichting opgericht om op de Utrechtse Heuvelrug een grootste schatgraverij te starten. Er wordt gewerkt aan een flitsende website. Op het nieuwe boek moet nog even gewacht worden. De streefdatum is 12 oktober 2004.

Ton Nennie
Schatgraverij

01.12.2002


Nationale Wetenschaps Quiz

Zoals elk jaar in december, is ook dit jaar weer een nieuwe Nationale Wetenschaps Quiz. Je kunt online meedoen.

Nationale Wetenschaps Quiz

01.12.2002


Nieuwe Games Journal online

Zoals elke maand staat de nieuwe Games Journal weer online. Deze spellenkrant bevat regelmatig zeer leesbare en interessante artikelen.

The Games Journal

01.12.2002


Tycoon in de aanbieding

Bij Blokker kun je het Jumbo spel Tycoon kopen voor € 9,95. Voor deze prijs is het spel van top ontwerper Wolfgang Kramer zeer de moeite waard.

01.12.2002


Kortingsaktie Goliath

In de Telegraaf van 29 november 2002 stond een kortingsbon van spellenuitgever Goliath. Als je van 29 november t/m 7 december 2002 twee of meer Goliath spellen koopt van ten minste € 35,00, dan krijg je als je de kassabon met de kortingsbon instuurt € 5,00 retour.

01.12.2002


Nieuwe spellen van Ragnar Brothers

Op de website meldt Ragnar Brothers dat er in gelimiteerde uitgave twee nieuwe kaartspellen verschijnen: Blooming Gardens en Where there's a Will. Je kunt de spellen ook al bestellen.

Ragnar Brothers

26.11.2002


Jaap van Mil wint NK Monopoly

Op 23 november 2002 werd in Almere het NK Monopoly gespeeld. De Almeerder Jaap van Mil won de titel. Hij bleef daarbij Rolf van Dusschoten, Marijke Wieringa en Ricardo van Eijk voor. Almere heeft zich tevens kandidaat gesteld voor het WK Monopoly 2004. Fotograaf Cor v/d Groef heeft een fotoverslag gemaakt dat je op zijn website kunt vinden.

Fotoverslag

26.11.2002


Casper Hoyng wint voorronde WK Catan

Op 22 november 2002 werd ook de enige voorronde voor het WK Catan 2003 gehouden. Casper Hoyng is de gelukkige winnaar, die samen met de Nederlands Kampioen Herman Mentink naar de finale in het Duitse Essen mag.

26.11.2002


Veel deelnemers bij VARA's Kolonisten toernooi

Aan het Gouden Eeuw Kolonisten van Catan toernooi dat de VARA op 22 november 2002 in het Scheepvaart Museum in Amsterdam organiseerde, deden maar liefst 127 deelnemers mee. Een geweldig resultaat.

26.11.2002


Klaus Teuber in AVRO's Netwerk

AVRO's Netwerk besteedt binnenkort aandacht aan bordspellen. Een interview met Catan ontwerper Klaus Teuber en een interview met de webmaster van Spelmagazijn. Het item wordt uitgezonden op donderdag 28 november op Nederland 1 om 20.30u. De mogelijkheid bestaat dat het item wordt doorgeschoven naar de daaropvolgende dinsdag.

25.11.2002


Draken puzzel van Bruno Faidutti

Spellenontwerper Bruno Faitdutti heeft een vervolg op zijn drakenquiz op zijn website geplaatst. Uit diverse spellen zijn afbeeldingen van draken gehaald. Kun je achterhalen uit welke spellen deze afkomstig zijn ?

Drakenpuzzel

25.11.2002


Gipf clubs in oprichting

De Gipf nieuwsbrief meldt dat er twee Nederlandse Gipf clubs in oprichting zijn. 

GIPF Organisatie Amsterdam-en-omstreken - of kortweg "GOA": De man die onder GOA zijn schouders zal zetten is de heer Fred Kok. Wie van Amsterdam-en-omstreken-en-zelfs-van-veel-verder-weg is en occasioneel of regelmatig eens will Gipfen, Tamsken, Zértzen en/of Dvonnen, neemt contact met hem op: Fred Kok, Rijnstraat 52, 1966 XS HEEMSKERK, fred.kok@wxs.nl. Fred werkt ook aan GIPF Magazine Nr. 2. Het is nog niet bekend wanneer het klaar zal zijn, maar je kunt al wel een exemplaar voor je laten reserveren. Het wordt je dan toegestuurd - geheel gratis nog wel!

Zeister Abstracte Spellen Organisatie, of kortweg "ZASO": Een initiatief van John Van Schaik. John ziet het ruimer dan alleen de spellen van Project GIPF. John van Schaik kun je bereiken per e-mail: darklighter@wanadoo.nl

25.11.2002


De rest van het jaar 10% korting op spellen bij Okido

Johan François meldt dat je tot het einde van het jaar 10% korting krijgt op spellen bij Okido. Neem een kijkje op de website.

Speelvogel

25.11.2002


Citybuilder spel te downloaden

Pumpkin-Games heeft voor Duinrand financiële dienstverleners een legspel ontworpen: Citybuilder. Op de website kun je meer informatie over het spel vinden, evenals varianten en uitbreidingen.

Citybuilder

25.11.2002


Spellenavond Café Wilhelmina verplaatst !

De spellenavond van 28 november 2002 is onverwacht verplaatst naar woensdag 27 november !

Agenda

25.11.2002


Sid Sackson overleden

De spellenauteur en verzamelaar Sid Sackson is na een lang ziekbed op 82-jarige leeftijd overleden. Hij is vooral bekend om de spellen Acquire en Can't Stop en zijn spellenverzameling van veel meer dan 10.000 spellen en spellenboeken.

The Great Games of Sid Sackson

10.11.2002


Cartagena wint De Nederlandse Spellenprijs

Tijdens het Spellenspektakel is de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs bekend gemaakt. Met maar 1 punt verschil heeft Cartagena Medina verslagen. Een mooi resultaat en een goede stimulans voor Identity Games. Het totaal aantal stemmen viel dit jaar behoorlijk tegen. Dit komt voornamelijk door de zeer gebrekkige informatie en het verdwijnen (door een programmeerfout) van een groot aantal stemmen die via internet waren ingediend. Laten we hopen dat het opstartproblemen waren en dat het in 2003 beter zal gaan.

De Nederlandse Spellenprijs

10.11.2002


Nieuw record voor Spelmagazijn

Op 4 november 2002 is het aantal visits van Spelmagazijn volgens de provider 1148 geweest. Een nieuw record !

10.11.2002


Betaalpoort bij clubs op Het Net

Spelmagazijn beheert enkele Clubs bij Het Net, waaronder de Spelmagazijn Club, de Catan Club en de Stratego Club. Vanaf 18 december moeten gebruikers gaan betalen om de inhoud van de Clubs te kunnen bekijken. Een rare zaak dat Het Net geld kan gaan vragen bij het bekijken van de inhoud van de Clubs, die helemaal niet door Het Net is geleverd. Het zal er waarschijnlijk op neerkomen dat het aantal updates zal dalen en waarschijnlijk helemaal komt stil te liggen. We houden het in de gaten.

Spelmagazijn Club

10.11.2002


The Games Journal

De online spellenkrant The Games Journal is weer te lezen op internet. Elke maand volgt er een nieuwe update.

The Games Journal

10.11.2002


EuropeMasters: Engeland wint

Het Engelse team The Uninspired heeft het EK Bordspellen 2002 weer gewonnen, net als in 2000. Het Nederlandse team Over the Hill.com heeft eindelijk het podium bereikt en wel een tweede plaats. Verrassende derde was een Frans team: France-Ouest.

Verslag van EuropeMasters

10.11.2002


Nieuwe uitgever: Days of Wonder

De website van de nieuwe Frans-Amerikaanse uitgever Days of Wonder is online. De eerste twee spellen zijn klaar en kunnen besteld worden: Gang of Four en Fist of Dragonstones. Deze laatste is een ontwerp van Michael Schacht en Bruno Faidutti. Het volgende spel zal Mystery at the Abbey worden.

Days of Wonder

01.11.2002


Spelmagazijn in Vara Ontbijtradio

Op 1 november was de webmaster van Spelmagazijn weer even te horen in het Vara Ontbijtradio programma. Het ging voornamelijk over de Kolonisten van Catan en het Catan toernooi dat de Vara binnenkort organiseert en het Spellenspektakel. Ook kwam de Nederlandse Spellenprijs nog naar voren. De favoriet van Spelmagazijn bleek Medina te zijn.

Vara

01.11.2002


De Nederlandse Spellenprijs

De Nederlandse Spellenprijs zal worden bekend gemaakt en uitgereikt tijdens het Spellenspektakel. Op zaterdag 2 november 2002 om 14.00u kun je zien wie er gewonnen heeft bij de stand van de Nederlandse Spellenprijs.

Nederlandse Spellenprijs

01.11.2002


Nokia Game

Op 11 november 2002 start de nieuwe Nokia Game. Heb je het nog nooit meegemaakt, waag dan een poging. Tijdens het spel krijg je op diverse manieren aanwijzingen, zoals via de krant, de televisie, internet of de telefoon. Steeds meer deelnemers vallen af en de overgebleven spelers spelen op 29 november de finale. Het spel wordt in veel landen van Europa gespeeld.

Nokia Game

01.11.2002


Kolonisten van Catan computerspel

Bij Dixons zijn er momenteel de Deal Dagen en dat betekent o.a. dat je een flinke korting kunt krijgen op het Kolonisten van Catan computerspel. Je betaalt daar nu € 12,95 voor.

Dixons

01.11.2002


Diplomacy via de post

Wil je weer eens ouderwets Diplomacy spelen via de post ? Dan is dit je kans. Karel Rekers zoekt nog enkele spelers. Elke twee weken stuur je je orders in via post of SMS. De uitwerkingen volgen op een kleurenkaart. Meer informatie bij: Karel Rekers, Havikshorst 179, 1083 TS  Amsterdam, 06-23030489

01.11.2002


Marktplaats.nl

Op het bordspellendeel van Martkplaats.nl worden momenteel de veel gezochte spellen Black Box en Racko aangeboden.

Marktplaats.nl

27.10.2002


Truus en Truus weer online

De website van Truus en Truus is weer online. De vele positieve reacties hebben er voor gezorgd dat Guido en Deborah toch weer verder gaan met de website. Goede zaak !

Truus en Truus

27.10.2002


Foutje in Age of Steam

In de eerste versie van Age of Steam van Warfrog zit een drukfoutje op het bord. De stad Detroit moet waarde 3 hebben in plaats van waarde 1. Nog niet alle exemplaren zijn voorzien van een correctiesticker. Ontwerper Martin Wallace stuurt Spelmagazijn binnenkort een aantal van deze stickers. Heb je een exemplaar zonder sticker, neem dan even contact op.

E-mail naar Spelmagazijn

27.10.2002


Spelmagazijn record

Met de foto-pagina van Spiel heeft Spelmagazijn weer veel bezoekers getrokken. Een nieuw record met 1015 visits op één dag. Verder is het aantal pagina's van Spelmagazijn weer gegroeid. Het zijn er nu maar liefst 592.

25.10.2002


Kahuna te koop

Marco heeft een Kahuna te koop die slechts eenmaal is gebruikt voor € 10,00. Wie reageert er het eerste ?

Mail naar Marco

25.10.2002


Nieuwe spellen van 999Games

De produktie bij 999 Games draait op hoge toeren. Er zijn weer 3 nieuwe spellen verschenen, mooi op tijd dus voor het Spellenspektakel. Als eerste is daar Sauron, een uitbreiding voor het bordspel In de Ban van de Ring en deze kan ook in combinatie met Vrienden en Vijanden worden gebruikt. Nu kruipt één van de spelers in de rol van Sauron en speelt tegen de rest. Verder is er ook nog een twee speler spel van Reiner Knizia over hetzelfde verhaal: De Strijd. En tot slot is er nog een twee speler spel aan de serie toegevoegd: Zeus en Hera. Je kunt het omschrijven als een tactisch blufspel met mythologische figuren.

25.10.2002


Phalanx Games

Ondanks eerdere berichten zal het spel Nero waarschijnlijk niet op tijd klaar zijn voor het Spellenspektakel.

Phalanx Games

23.10.2002


De Kolonisten van Catan bij Kruidvat

In het nieuwste reclamekrantje van Kruidvat kun je de Kolonisten van Catan vinden voor € 26,50. Dat is een flinke korting op de normale prijzen. Het is nog wel een heel verschil met de kortingen op de Duitse spellen die tijdens Spiel in Essen werden verkocht voor € 16,00.

Kruidvat

23.10.2002


Naamsverwarring

999 Games komt met de Nederlandse uitgave van het kaartspelletje 6Nimmt!. Het gaat Take5 heten. De Engelse uitgave was echter al eerder uitgebracht en heeft de (verkeerd vertaalde) naam Take6. Dit kan in de winkels natuurlijk enig verwarring scheppen. Om de verwarring nog groter te maken: het vervolg op 6Nimmt!, Hornochsen in het Duits, heeft ook een Engelse uitgave en laat die nu Take5 heten. Help!

23.10.2002


Michael Schacht op het Spellenspektakel

Michael Schacht is drie dagen op het Spellenspektakel aanwezig. Op diverse tijdstippen kun je de spellen spelen tegen de ontwerper: Kardinaal & Koning, Packhuys, Isis & Osiris, Dschunke, Crazy Race, Mogul en Station Manager. Dit kan op zaterdag en zondag tussen 11.00u en 13.00u en tussen 14.00u en 16.00u. Op alle dagen verkoopt hij ook de gelimiteerde uitbreiding voor Packhuys, zodat het spel ook met 3 en 4 spelers speelbaar is.

Spellenspektakel

23.10.2002


De Vara en Catan

Datum              :Vrijdag 22 november
Locatie             :Scheepvaartmuseum Amsterdam 
Aanvang           :19:00u-22.30u

Het VARA’s Gouden Eeuw recreanten ‘Kolonisten van Catan’ toernooi:
Dit toernooi is een geste van de VARA aan haar leden. Om mee te kunnen doen moet je dus lid zijn. Nog geen lid?...Geen p rob leem! Je kan lid-abonnee worden bij de VARA-stand op het Spellenspektakel en je direct aanmelden voor het toernooi. Bovendien krijg je dan gratis het basisbordspel én het basiskaartspel Kolonisten van Catan c ad eau.

Behalve een gezellige avond aan boord van het V.O.C.-schip ‘Amsterdam’, krijg je als deelnemer een leuke attentie van Fair Tr ad e, een kortingskaart van het Scheepvaartmuseum om het gevoel van de Gouden eeuw nog eens rustig te laten herleven en een exclusieve editie van de Kolonisten van Catan kaartspeluitbreiding ‘Goud en Piraten’ met opdruk van het VARA logo. Deze editie wordt alleen op deze avond uitgegeven.

Het open Nederlands Kampioenschap ‘Kolonisten van Catan’ en tevens enige voorronde WK 2003:
Zowel leden als niet-leden van de VARA zijn welkom om aan dit toernooi deel te nemen. Je kan je aanmelden bij de VARA-stand op het Spellenspektakel. Voor de fanatieke Catan-spelers: Dit is je enige kans om je te plaatsen voor het officiële Wereld Kampioenschap 2003. Iedere deelnemer krijgt een exclusieve editie van de Kolonisten van Catan kaartspeluitbreiding ‘Goud en Piraten’ met opdruk van het VARA logo. Deze editie wordt alleen op deze avond uitgegeven.

23.10.2002


WK Catan

Tijdens Spiel 2002 in Essen is het WK Catan 2002 gespeeld. In totaal 18 landen namen hieraan deel. De Nederlanders deden het goed.Gerco van der Velde behaalde uiteindelijk de 24e plaats. Hans Baert daarentegen was echt in vorm. In de eerste drie rondes werd hij met ruime voorsprong eerste. Ook de halve finale wist hij te winnen. In de finale ronde bereikte hij uiteindelijk de derde plaats. Een felicitatie waard !

Einduitslag finale:

  1. Jacques Kieft (Ierland)
  2. Michel Hirschfeld (Duitsland)
  3. Hans Baert (Nederland)
  4. Armin Rauch (Italië)

WK Catan

23.10.2002


Tweedehands Spellen te koop

Dominique heeft diverse tweedehands spellen te koop. Misschien zit er iets voor je tussen: Ur (Ravensburger), De Schat en de Sleutel (Jumbo), Airport (Herder Spiele), Robin Hood (Ravensburger), Petropolis (Klee), The Battle of Brittain, Investor, Lancelot (Mattel), Goal (Marann), Marco Polo (Schmidt), Instinct (Wizards of the Coast), Olifantenparade (Ravensburger), Wizards Quest (Avalon Hill), Wiz War (Tom Jolly), Pictionary, Morgenland (Hans im Glück), Hexentanz (FX Schmidt), Battle of Brittain (TSR), Members only (Blatz), De reis om de wereld in 80 dagen (Ravensburger), Tabula Rasa (Spielspass), Auf Achse (FX Schmidt), De Gröse abenteuer der kleine hobbits (Queen games), Störtebeker (Hans im Glück), Sternenhimmel (Goldsieber), High Finance, Dune (Parker), Pompeij (kaartspel), Gargon (Amigo), Elements (kaartspel), Saloon, Incognito kaartspel, Hattrick (kaartspel), Titus: kaartspel, Rösenkönig (Kosmos), Pirat (Amigo kaartspel), Houten spelbord voor de kolonisten van catan, Buck Rogers Battle in the 25th century.

E-mail naar Dominique Cortens

23.10.2002


Nederlandse Mechwarrior Darkage Community

Om spelers van het nieuwe Wizkids spel Mechwarrior Darkage bij elkaar te brengen, wordt gewerkt aan een website door Robert 'Jemimus' Kloosterhuis. Tevens is er een forum geopend.

Mechwarrior Darkage
1st Dutch Legion website
1st Dutch Legion forum

23.10.2002


A la Carte spellenprijs

Tijdens Spiel is de winnaar van de A la Carte kaartspellenprijs bekend gemaakt: Vom Kap bis Kairo. Binnenkort volgt de complete uitslag.

23.10.2002


Verzendkosten pakketten omhoog

Met ingang van 1 januari 2003 gaat de prijs voor het versturen van pakketjes tot 5 kg omhoog van € 5,25 naar € 5,50.

23.10.2002


Nieuws van Phalanx Games

Vorig jaar kwam Phalanx Games met het spel North & South. Inmiddels is het spel Waterloo uitgekomen en tijdens het aankomende Spellenspektakel wordt ook Nero uitgebracht. De spellen gaan allemaal over belangrijke geschiedkundige gebeurtenissen en zien er prachtig uit. Waterloo is geschikt voor 2 of 3 spelers en wordt zonder dobbelstenen gespeeld. Nero is geschikt voor 3 tot 4 spelers en wordt eveneens zonder dobbelstenen gespeeld. Beide spellen zijn ontworpen door Alexander S. Berg en de tekeningen zijn van Franz Vohwinkel.

(5K) (5K) 

Phalanx Games

20.10.2002


Squad Seven

(9K) Jumbo is een nieuw spel op een geheel eigen wijze aan het promoten. Op diverse evenementen en beurzen kun je een gecamoufleerde truck vinden. In de truck kun je het nieuwe kaartspel Squad Seven spelen. Het spel duurt precies 17 minuten en de effecten van de kaarten zijn gekoppeld aan muziek. Ook op het komende Spellenspektakel kun je de truck vinden.

Door middel van een gecamoufleerde landrover wordt de aandacht getrokken. Tevens kun je her en der advertenties vinden met een bezweet T-shirt. Het spel is op dit moment nog alleen te koop via de website. Volgend jaar zal het ook in de winkels beschikbaar zijn. Als je meer wilt weten over het spel, zul je het zelf moeten gaan proberen in de truck.

 

(8K) (10K) (3K)

Squad Seven website

20.10.2002


Game Tracker database

Je kunt nu gratis een database downloaden bij Goldraven Publishing, waarin je allerlei gegevens kunt bijhouden over de spellen die je hebt gespeeld. De database is al geheel gevuld met uitgebreide informatie over honderden spellen. Het is zeker de moeite waard er eens naar te kijken.

(2K)

Game Tracker software

20.10.2002


Meander op de PC

Het spel Meander kun je nu ook op de PC spelen en oefenen tegen een computertegenstander. Je kunt de software gratis downloaden bij ID Gaming. Het programma ziet er zeer verzorgd uit en je kunt op 3 niveau's spelen.

(2K)

Meander software

20.10.2002


Winnaars Speelgoed van het Jaar verkiezing

Bij de Speelgoed van het Jaar verkiezing hebben de spellen het dit jaar niet zo goed gedaan. Wellicht komt dat, omdat de spellen niet altijd in de meest voor de hand liggende leeftijdscategorie waren ingedeeld. Alleen Lego Creator van Jumbo heeft in de categorie 6 tot 8 de winst weten te grijpen.

Speelgoed van het Jaar

12.10.2002


Nieuwe website van Jumbo

De website van spellenuitgever Jumbo is geheel vernieuwd en om dat te vieren kun je de gehele maand oktober elke dag een spel winnen. Daarnaast heeft de website voldoende te bieden om eens lekker rond te kijken. Je kunt je zelfs laten adviseren bij het kopen van een cadeau. Daartoe moet je enkele vragen beantwoorden.

Jumbo

09.10.2002


Sid Sackson's bordspellenverzameling wordt geveild

De Spielbox website meldt dat de bordspellenverzameling van Sid Sackson geveild gaat worden. Deze verzameling bestaat maar liefst uit 10.000 bordspellen. De familie van spellenauteur Sid Sackson heeft daar in verband met ziekte toe besloten. De prototypes van Sid Sackson worden wel door de familie behouden. Op de onderstaande website kun je meer informatie over de veiling vinden. Er wordt trouwens nog geprobeerd de spellenverzameling tot een geheel te behouden.

Bordspellenveiling North River Auction House

07.10.2002


Vakantiekaart voor Spelmagazijn

Als je ooit een kaart naar Spelmagazijn wilt zenden, hoef je geen lastig adres te onthouden. Kijk maar op de bijgaande afbeelding van een kaart die vanuit Portugal is verstuurd. Doet de post het af en toe wel eens goed.

(7K)

06.10.2002


Mexica Probleem

Bij het spel Mexica is een bepaalde tactiek nogal desastreus voor het spel. In de eerste fase kun je proberen al het water snel op te maken. Als je daar rekening mee houdt, kun je zelf winnaar worden van het overgebleven grote gebied en enorm veel punten scoren. Voor een keer is dat leuk, maar het maakt het spel er niet beter op.

Een mogelijke oplossing is om de watertegels in twee groepen te verdelen, zodat er in fase 1 en in fase 2 in ieder geval water beschikbaar is. Dit is ten slotte ook gedaan met de huizen en met de Callipulli fiches.

Ontwerper Wolfgang Kramer kwam met een heel andere oplossing. Hij stelde voor om de punten voor de overgebleven gebieden te maximeren op 20. Een simpele doch elegante oplossing lijkt mij. De keuze voor 20 is gebaseerd op de volgende gedachte: Het moet in ieder geval meer zijn dan 13 (het grootste Callipulli fiche) en voor het gemak tweemaal deelbaar door 2. In dit geval krijgt de tweede plaats dus 10 punten en de derde plaats 5 punten.

Bij de EuropeMasters wordt echter een andere oplossing gehanteerd. Als in fase 1 het water op is en er zijn nog Callipulli fiches over, dan is het spel direct ten einde. Er worden geen waarderingen meer gehouden en de score is meteen de eindstand. Dit lijkt het gevaar in zich te hebben dat de speler die voor staat zal proberen het water snel op te maken, om het spel te beëindigen.

Mexica

02.10.2002


Prijsuitreiking Gamers' Choice Award

Tijdens Spiel in Essen zullen de Gamers's Choice Awards worden uitgereikt. De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 17 oktober 2002 om 16.00u bij de Ravensburger stand. Ter herinnering: de winnaars zijn San Marco (Ravensburger) en Dvonn (Don & Co.). Iedereen is van harte welkom.

The Gamers' Choice Award

02.10.2002


The Games Journal

Er is weer een nieuwe Games Journal online, boordevol interessante artikelen. Neem gerust een kijkje en stuur een e-mail naar de redacteur als je het interessant vindt.

Artikelen: A game mecca ? / Games & Kids / Educational value in Games / The Essen Experience
Reviews: Trans-America / Sleuth / Bang!

The Games Journal

02.10.2002


Koopjes bij All Games 4 You

Bij de online spellenwinkel All Games 4 You zijn weer enkele koopjes te vinden. Misschien kun je gezamenlijk een bestelling plaatsen. Torres 13,92 euro, Tikal 13,92 euro, Vive la Roi 3,98 euro, Muscat 18,68 euro, Die Magier von Pangea 9,95 euro, Die Kaufleute von Amsterdam 13,27 euro. Puerto Rico zal tijdens Spiel verkrijgbaar zijn voor 21,50 euro.

All Games 4 You

02.10.2002


Avalon Hill op eBay

Op de Nederlandse eBay worden momenteel diverse interessante oude Avalon Hill spellen aangeboden. Ze zijn nog volledig nieuw, dus zeker de moeite van het bekijken waard.

eBay Nederland

30.09.2002


Game Collectors Meeting Essen

Tijdens Spiel in Essen wordt ook nu weer de jaarlijkse ontmoeting voor spellenverzamelaars gehouden. Hij wordt gehouden op vrijdag 18 oktober 2002 om 17.00u. Het thema van dit jaar is "Origineel en Plagiaat". 

Spiel

30.09.2002


Nederlandse Spellenprijs

Op de website van de Nederlandse Spellenprijs kun je je stem uitbrengen op de genomineerde spellen. Ondanks diverse testen is er toch iets over het hoofd gezien. Alle stemmen die tot en met 23 september 2002 zijn uitgebracht via de website zijn niet geregistreerd in de database. Als jij een van de stemmers bent geweest, breng dan nogmaals je stem uit.

Nederlandse Spellenprijs

28.09.2002


Tweedehands spellen te koop

Patrick heeft een hele lijst met spellen die hij wil verkopen. Als er wat voor je tussenzit, neem dan snel contact met hem op.

Rise of the luftwaffe nice cardgame GMT games € 30, The BeastLoard € 25, Bommers over da Sulpher River Last boardgame by Gamesworkshop € 20, The Batmangame collecters item € 20, Star Fist Steve Jackson Games € 20, Mobsy Raiders solitaire civil guerilla warfare Victory games € 25, Geronimo € 35 AH , Attack in the Ardenenness GDW € 20, A house dividid original game € 15, Foreign Exchange € 35 AH collector's item, Sky Galleon of Mars GDW with miniatures € 20, History of the world compendium games € 15, Red Army GDW € 20, Red storm Rising € 25 TSR, Line in the sand € 25 TSR, Top Gun VG € 20, Race for Tunis GDW Colour board and counters € 20, Bloody Kasserine GDW € 20, Richtshovenwar € 25, Knights of the air € 25, Rommel in Northafrika West End Games , Afrika The gamers € 25, Origins AH collector's item € 50, Dragon Hunt AH € 60, Dragon Pass AH € 45

E-mail naar Patrick

26.09.2002


Opnieuw hoge prijzen op eBay

Op de Duitse eBay zijn de afgelopen week weer flinke bedragen voor spellen neergeteld. Zo ging een complete set van Avalon Hill Civilization met uitbreidingen voor € 121,20 van de hand. We houden het in de gaten...

eBay Duitsland

26.09.2002


Oproep Amsterdams Historisch Museum

In het tijdschrift Ons Amsterdam van september 2002 stond de volgende oproep van het Amsterdams Historisch Museum:

"Amsterdams Historisch Museum zoekt oude spelletjes !

In de zomer van 2003 wordt er gespeeld in het Amsterdams Historisch Museum ! Een schenking van een groot aantal Jumbo-spellen ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van fabrikant Hausemann en Hötte op de Recht Boomssloot is de aanleiding voor een grote tentoonstelling over speelgoed en spelen. Wie heeft nog zijn of haar oude tol, hoepel of voetbal, Dinky Toys, Meccano, Barbies of Star Wars poppen ? Is er nog een Jokarispel te vinden of een racebaan uit de jaren zestig ? Hoeveel speelgoed had u ? Waar speelde u thuis ? En wat waren op straat de beste plekken om te spelen ? Wie heeft er jeugdfoto's van spelende kinderen, binnenshuis of buiten ? Heeft iemand nog 8 mm-filmpjes met spelende kinderen ? Wie heeft er nog een verlanglijstje van vroeger ? Kortom: het Amsterdams Historisch Museum zoekt verhalen, foto's en voorwerpen die een plek kunnen krijgen in de tentoonstelling.

Uw reactie graag naar:
Amsterdams Historisch Museum, t.a.v. Annemarie de Wildt
Postbus 3302, 1001 AC  Amsterdam"

Het vermelde e-mail adres in het artikel is onjuist. Hieronder staat het correcte e-mail adres.

E-mail naar Annemarie de Wildt

26.09.2002


Website Truus & Truus uit de lucht

Guido heeft de website van Truus & Truus verwijderd. Hij had erg veel tijd en moeite in de site gestoken, maar door gebrek aan reacties heeft hij besloten de site uit de lucht te halen. De inhoud van de website had inmiddels de maximale ruimte bij zijn provider bereikt en er moest een beslissing genomen worden hoe er verder moest worden gegaan. Op de site is echter nog een mogelijk om te je mening te geven. Als je vindt dat Guido en Deborah verder moeten gaan met hun inspanningen, steek ze dan een hart onder de riem.

Truus & Truus

26.09.2002


Grote Winkler Prins Quiz spel

Binnenkort komt er een nieuw vragenspel op de markt: Het Grote Winkler Prins Quiz Spel. Het spel is in Zweden ontwikkeld door de uitgever van de Nationale Encyclopedie en wordt door de Grote Winkler Prins in Nederland op de markt gebracht. Het is een vragenspel voor maximaal 6 personen vanaf 14 jaar. Het spel heeft 400 vragenkaartjes met in totaal 4000 vragen verdeeld over 10 categorieën. De vragen zijn behoorlijk moeilijk, maar er is een mogelijkheid om een hint te vragen. De vragencategorieën zijn: Lichaam en geest, Taal, Vorm en verbeelding, Onze wereld, Van wiel tot webcam, Gehoord en gezien, Sport, recreatie en kookkunst, Toen en nu, Profielen, Biologie. Binnenkort is ook een website online. Het spel wordt verwacht in oktober 2002. Binnenkort volgt er meer in Spelmagazijn.

Voorbeeldvraag: Hoe wordt de leer genoemd die ervan uitgaat dat aanleg en karakter bepaald worden door  de vorm van de schedel?
Hint: van het Griekse phren 
Antwoord: frenologie

Grote Winkler Prins Quiz Spel

(10K)

17.09.2002


Deutscher Spiele Preis

De uitslag van de Deutscher Spiele Preis is bekendgemaakt. Het zal niemand een verrassing zijn dat Puerto Rico heeft gewonnen, voor Trans America en Dschunke.

Deutscher Spiele Preis

15.09.2002


De Uitdaging update

Er zijn vijf koppels die meedoen aan de Uitdaging. Monique is echter nog niet voldoende hersteld om mee te doen wordt vervangen door Sacha. De organisatie heeft nog steeds de naweeën van een computervirus. Mocht je je hebben aangemeld, maar nog niets hebben gehoord, laat het dan snel nog even weten. De Uitdaging wordt deze keer voor het eerst geleverd op CD in plaats van een cassettebandje. Het blijven wel 100 vragen en opdrachten. De start is om 10.00u op station Hollands Spoor in Den Haag. De finish is om 20.00u in Leiden. Bij de start krijg je een exacte routebeschrijving. De deelnemende koppels: Jeroen & Sacha, Seb & Leonie, Ronald I & Anneke, Milly & Sabine, Stefan & Hilde.

De Uitdaging
Aanmelden

15.09.2002


Opnieuw hoge prijzen op eBay

Op de Duitse eBay zijn de afgelopen week weer flinke bedragen voor spellen neergeteld. Zo ging een complete set van Advanced Squad Leader voor € 505,00 van de hand. We houden het in de gaten...

eBay Duitsland

15.09.2002


Line Up en Cup-a-Soup

In de televisie reclames van Cup-a-Soup zie je tegenwoordig peoplemanager Sjors in de weer met het spel Line Up van Jumbo. Op de website van Cup-a-Soup kun je Line Up online spelen.

Cup-a-Soup
Line Up!

15.09.2002


Spellenveiling voor watersnood

Om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de watersnoodramp in Duitsland wordt een speciale spellenveiling gehouden. Neem eens een kijkje. Wellicht kun je er iets bijzonders op de kop tikken en daarmee je medemens steunen. De items kunnen eventueel worden geleverd tijdens Spiel in Essen. Dat scheelt ook weer bank- en verzendkosten.

Spellenveiling

15.09.2002


Nieuwe spellen van 999Games

Op korte termijn komen er weer nieuwe spellen bij 999Games uit: Nautilus, Magelaen, De Strijd (een 2 persoonsspel), Sauron (de tweede uitbreiding voor In de Ban van de Ring) en Tyros (van Martin Wallace).

999Games

11.09.2002


Het Andere Spel 2002 uitgesteld

Om financiële redenen is deze spellenbijeenkomst voor abstracte spellen verschoven naar begin 2003. Een exacte datum volgt later.

Het Andere Spel

11.09.2002


Nederlands Kampioenschap Diplomacy

Op zondag 13 oktober 2002 wordt de tweede voorronde voor het Nederlands Kampioenschap Diplomacy gespeeld in Amersfoort. Er worden die dag 2 partijen gespeeld. Inmiddels zijn er zo'n 14 aanmeldingen. De verwachting is dat het derde bord ook nog wel vol komt en wellicht een vierde.

Aanmelden bij Ronald Lokers

11.09.2002


Spelmagazijn kwalificeert zich voor EK Bordspellen

Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Bordspellen voor teams is Spelmagazijn erin geslaagd zich te kwalificeren voor het EK. Het team van Over the Hill.com wist voor de derde achtereenvolgende keer de titel Nederlands Kampioen te halen. Gefeliciteerd ! Voor het NK hadden zich 17 teams ingeschreven, maar uiteindelijk kwamen er 11 opdagen.

(15K)

Het winnende team met Lex, Hilde, Gerrit-Jan en John.

NK Bordspellen
EuropeMasters

08.09.2002


Nieuwe spellen van Hasbro

Hasbro komt weer met een aantal nieuwe spellen of liever gezegd oude spellen in een nieuw jasje. Zo komt er nu een Disney versie van Monopoly. De stations zijn bijvoorbeeld vervangen door het vliegende tapijt van Aladdin en de koets van Assepoester en moet er belasting worden betaald aan Dagobert Duck. Ook het aloude Risk is in een nieuw jasje gestoken: Lord of the Rings Risk. Er worden een aantal speciale onderdelen toegevoegd, zoals leiderpionnen, avontuurkaarten en forten. De Ring verplaatst zich tijdens het spel door de gebieden van Midden-Aarde. Als de Ring het rijk verlaat, is het spel afgelopen en wint de speler met de meeste punten. Een nieuwe uitvoering van De Peking-Mysteries behoort ook tot de nieuwtjes. Van Wie is het ? is een speciale versie voor jonge kinderen gemaakt. Van Vier op 'n Rij is een 3D versie gemaakt. Deze is ook genomineerd voor Speelgoed van het Jaar. Voor meisjes die gek zijn van dansen komt Hasbro met Dance Mania. In dit spel zitten 36 speelkaarten en een speciale dansmachine.

Hasbro

08.09.2002


Nominaties Nederlandse Spellenprijs

De nominaties voor de Nederlandse Spellenprijs zijn bekend gemaakt. De organisatie is in een wat professioneler jasje gestoken door de oprichting van een stichting. De spellen die genomineerd zijn: Cartagena, Dvonn, Medina, Mexica, North & South, Pueblo en Streetsoccer. Alle spellenliefhebbers kunnen hun stem uitbrengen en tijdens het komende Spellenspektakel zal de winnaar bekend gemaakt worden.

Van Corné (Streetsoccer) van Moorsel kreeg ik nog een leuke e-mail. Hij had uit de nominaties het gemiddelde genomineerde spel bepaald: Naam: Merina; Aantal spelers: 2,14 - 3,29; Speelduur: +/- 50 minuten, 42 seconden en 86 honderdste; Auteur: een enkele Duitse auteur genaamd Corrwin; Uitgever: Nederlands, met de naam Ravensburger. Ik heb het niet gecontroleerd, maar het zal ongetwijfeld kloppen. Een originele manier om naar de nominaties te kijken !

De Nederlandse Spellenprijs

(5K)

03.09.2002


De Uitdaging update

Het vijfde koppel voor de Uitdaging heeft zich definitief aangemeld: Stefan en Hilde. De organisatie heeft echter een computervirus opgelopen, waardoor het e-mail contact tijdelijk stil ligt. Aanmelden kan nog via Spelmagazijn. De Uitdaging wordt gehouden op 21 september en de start is in Den Haag. Los met een koppel zoveel mogelijk van de 100 vragen en opdrachten op die op een cassettebandje worden aangeleverd.

De Uitdaging
Aanmelden

03.09.2002


Villa Paletti bij Jumbo

Het spel dat dit jaar de titel Spiel des Jahres in de wacht heeft gesleept, zal volgend jaar door Jumbo in Nederland worden uitgegeven. Tijdens het Spellenspektakel zal het echter al worden gedemonstreerd.

03.09.2002


The Games Journal

Keurig op tijd is er weer een nieuwe uitvoering van The Games Journal online. De inhoud is zoals gewoonlijk weer van goede kwaliteit en zeer lezenswaardig. De editor roept alle lezers op eens te laten weten wat ze van de inhoud vinden.

The Games Journal

03.09.2002


Weer een nieuw kaartspel of is het een puzzel ?

Bekijk zelf de Cosmic Puzzle.

30.08.2002


Franse Spellenprijs

Ook in Frankrijk komt nu een "officiële" Spel van het Jaar prijs. De eerste nominaties zijn: Evo, Mexica, Medina, San Marco, La Guerre des Moutons, Les Loups Garoux de Thiercelieux. Meer informatie is op de website te vinden. Begin oktober wordt de winnaar bekend gemaakt door de 8-koppige jury.

Jeu de l'annee

30.08.2002


NK Bordspellen gaat gewoon door

Verontruste teams kunnen gerust zijn, het NK Bordspellen gaat gewoon door op zaterdag 7 september 2002. De spellen zijn: Mexica, Pueblo, Titicaca en Cartagena. Bij Pueblo wordt de gevorderden variant gespeeld met alle 4 de pleintjes en de veiling. Bij Cartagena wordt de Tortuga variant gespeeld, met open kaarten dus.

NK Bordspellen

30.08.2002


Nederlanders domineren WK Stratego

Op het afgelopen WK Stratego hebben de Nederlanders de grote prijzen weggehaald. Winnaar werd Erik van den Berg, gevolgd door Dennis Baas, beiden met evenveel punten (7 overwinningen en 3 remises). Dennis Baas bracht wel het WK Barrage op zijn naam. En Nederland won ook nog de titel voor landenteams. Er waren in totaal 72 deelnemers bij het toernooi dat voor het eerst in Nederland werd gehouden.

Stratego Club

30.08.2002


 

Roll the Dice vertaalt Carcassonne uitbreidingen

Op de website van Roll the Dice kun je de variant De Veroveraars downloaden. Dit is een vertaling van de Duitse variant. Binnenkort volgen er nog meer vertalingen van varianten, nu ze daarvoor toestemming van Hans im Glück hebben.

Roll the Dice

24.08.2002


Onofficiële Carcassonne uitbreiding

Er is weer eens iemand creatief geweest en hij heeft een onofficiële uitbreiding voor Carcassonne gemaakt. Op zijn website kun je de benodigde plaatjes downloaden. Probeer hem eens uit en laat je bevindingen weten.

Carcassonne die Eroberer

23.08.2002


Catan Club aanrader

De Catan Club stond onlangs bij de Aanraders van Het Net. Dat heeft meteen ruim 50 leden opgeleverd. Ook het aantal bezoekers aan de club steeg die dagen gigantisch.

Catan Club

23.08.2002


Streetsoccer puzzel

Corné heeft op zijn website een Streetsoccer puzzel gemaakt. Je moet twee antwoorden geven over een bepaalde spelsituatie. Onder de goede inzenders wordt een exemplaar van een van zijn oudere spellen (Smart) verloot. 

Streetsoccer puzzel
Streetsoccer in Spelmagazijn

23.08.2002


Spiel der Spiele bekendgemaakt

De Oostenrijkse spellenprijs Spiel der Spiele is bekend gemaakt. Winnaar is Pueblo. In de andere categorieën werden vermeld: Piratenbucht, San Gimignano, Alles im Eimer, Lumberjack, Trans America, Die Zwergen-Stadt, Höchst verdächtig, Line-Up, Quibble en Kupferkessel Co.

Spiel der Spiele in Spelmagazijn

23.08.2002


Opnieuw hoge prijzen op eBay

Op de Duitse eBay zijn de afgelopen week weer flinke bedragen voor spellen neergeteld. Zo ging Roads & Boats voor € 202,20 van de hand, Kohle, Kies & Knete voor € 89,88 en de Avalon Hill 1830 voor € 73,00. We houden het in de gaten...

eBay Duitsland

23.08.2002


Nieuw kaartspel: Arne

Arne Lauwers uit België heeft een nieuw kaartspel ontworpen en probeert dit nu aan de man te brengen: Arne. Het is inmiddels verkrijgbaar bij zo'n 200 spellenwinkels in België. Het spel bestaat uit 92 kaarten van goede kwaliteit. De kaarten zijn verdeeld in witte en in zwarte kaarten met dezelfde achterzijde. De witte kaarten kun je alleen in je eigen beurt spelen, de zwarte ook in de beurt van andere spelers. Dit zijn een soort pestkaarten. Iedere speler krijgt een kleur toegewezen (rood, geel, blauw of groen) en in deze kleur zijn punten te verdienen. 

Arne

(8K)

Enkele kaarten

Met dank aan Arne voor een recensie exemplaar

23.08.2002


De Uitdaging

Een vierde team (Milly en Sabine) heeft zich inmiddels aangemeld en schoorvoetend wordt er ook door andere teams geïnformeerd. Ervaren deelneemster Sacha is nog op zoek naar een koppelgenoot. Tezamen met Spelmagazijn heeft ze ooit de tweede plaats behaald. Nu gaat ze voor de overwinning.

De Uitdaging
Opgeven bij Armand en Tamara
Bericht voor Sacha

23.08.2002


Nieuw berichtenbord

Het berichtenbord in Spelmagazijn waar gezocht kon worden naar spellen of spelregels is veranderd. BeSeen heeft de service beëindigd, dus moest er snel een ander berichtenbord gevonden worden. Dat is gelukt bij Amazing Forums. Helaas zijn de meeste berichten nu verdwenen. Ik hoop dat ook dit berichtenbord weer net zo succesvol wordt. 

Spellen / spelregels gezocht

23.08.2002


Gipf serie

Het ziet er naar uit dat tijdens Essen nog geen nieuw spel in de Gipf serie zal verschijnen. Het huidige spel Dvonn kost nog teveel inspanning van het bedrijf. Dit houdt niet in dat het vijfde spel wordt afgeblazen, maar het verschijnt gewoon later.

Gipf

18.08.2002


De Uitdaging gaat door

De Uitdaging lijkt door te gaan op 21 september 2002. Langzaam maar zeker druppelen de teams binnen. Als je ook niet wilt ontbreken bij dit 10 uur durende spel, geef je dan nog snel op bij Armand en Tamara.

De Uitdaging

18.08.2002


Hoge prijzen op eBay

Op de Duitse eBay zijn de afgelopen week weer flinke bedragen voor spellen neergeteld. Zo ging Fortress America voor € 123,00 van de hand en de Whisky Siedler voor € 102,00. En dan te bedenken dat deze laatste enkele jaren geleden nog voor DM 50,00 te koop was. Fortress America is een spel uit de Gamemaster Serie van MB (net zoals bijvoorbeeld Axis & Allies) en de Whisky Siedler was een speciale uitvoering van die Siedler von Catan met iets andere grondstoffen en een flesje Whisky.

eBay Duitsland

18.08.2002


Tafeltennis-telling gewijzigd

Bij bordspellen worden in nieuwe edities nog wel eens spelregels gewijzigd. Bij de sport is het niet anders. Nu zijn de spelregels van tafeltennis ingrijpend gewijzigd. Voorheen werden 3 sets van 21 punten gespeeld, waarbij de service om de 5 punten van kant wisselde. Tegenwoordig worden 5 sets van 11 punten gespeeld, waarbij de service om de 2 punten van kant wisselt. Ondanks de vele protesten wereldwijd is deze wijziging toch doorgevoerd.

18.08.2002


Ontwerp wedstrijd Piece Pack

Piece Pack is een verzameling spelonderdelen waarmee vele spellen gespeeld kunnen worden. Je kunt het vergelijken met een spel kaarten, waarmee honderden verschillende spellen gespeeld kunnen worden. Er is weer een ontwerpwedstrijd om nieuwe spellen met piece pack te verzinnen. Het is alweer de derde wedstrijd en er zijn enkele speciale prijzen te winnen. Het thema van deze wedstrijd is Changing Landscapes. Het uitgebreide reglement van de wedstrijd kun je vinden op de Boardgame Geek website. De deadline voor inzendingen is 17 januari 2003.

Boardgame Geek

18.08.2002


Ducosim veiling

Op de Ducosim site wordt een veiling van opgekochte wargames aangekondigd. De benodigde informatie kun je via e-mail opvragen. Het is een schriftelijke veiling en je kunt je bod op de diverse spellen tot 5 september 2002 doorgeven. De spellen krijg je dan tijdens de Ducosim conventie van 7 september 2002. In totaal staan er 42 kavels op de lijst, voornamelijk van SPI en AH, zoals ASL (inclusief Beyond Valor), Panzer Leader, Storm over Arnhem en Panzergruppe Guderian.

Ducosim

18.08.2002


De Uitdaging op 21 september 2002 ?

Armand en Tamara doen een derde poging om de Uitdaging te organiseren. De geplande datum is zaterdag 21 september 2002. Op 31 augustus 2002 wordt beslist of de Uitdaging nu wel doorgaat. Dit zal het geval zijn als er ten minste 5 koppels meedoen. Inmiddels hebben zich 3 koppels aangemeld, dus dat ziet er goed uit.

Aan de Uitdaging doe je mee als koppel. Je krijgt om 10 uur 's morgens een cassettebandje met 100 vragen en opdrachten. Je krijgt 10 uur de tijd om er zoveel mogelijk van op te lossen. Je beslist zelf welke je gaat oplossen. Het zijn voornamelijk geestelijk inspannende opdrachten, zoals het achterhalen van informatie, het verzamelen van diverse voorwerpen of het zoeken van een bepaalde locatie. Na afloop van de 10 uur worden de antwoorden met alle koppels tezamen doorgenomen in een spelvorm. Het is echt een aanrader om dit eens mee te maken.

Opgeven bij Armand of Spelmagazijn
De Uitdaging

10.08.2002


Ducosim Veiling

Op de Ducosim site wordt melding gemaakt dat Ducosim een verzameling wargames heeft opgekocht. Deze worden verkocht via een schriftelijke veiling. Je kunt informatie opvragen bij de secretaris (maar deze heb ik nog niet ontvangen).

Ducosim

10.08.2002


Antiek Schaakstuk

De Telegraaf maakte op 30 juli 2002 melding van het volgende artikel:

(4K) "Het schaakspel werd waarschijnljik al vijf eeuwen eerder gespeeld in Europa dan tot nu toe werd aangenomen. Britse archeologen hebben in Albanië een schaakstuk gevonden uit de zesde eeuw na Christus. Voor de vondst gingen de onderzoekers ervan uit dat het schaakspel pas in de twaalfde eeuw bekend werd in Europa. Het spel werd rond 400 na Christus uitgevonden in India, China of het oude Perzië. Nu blijkt dat het al een eeuw later was doorgedrongen tot Europa. De archeologen weten nog niet welk schaakstuk ze nu precies hebben gevonden; het zou zowel een koning als een koningin kunnen zijn. (Foto: Reuters)"

10.08.2002


Games Journal

Maandelijks kun je online The Games Journal lezen. Keurig verschijnt een nieuwe editie op de eerste van de maand met interessante artikelen en vaak een leuke spellenpuzzel. Neem er eens een kijkje, de nieuwe editie is weer beschikbaar.

The Games Journal

10.08.2002


Ave Caesar op eBay

Op de Nederlandse eBay stond afgelopen week een exemplaar van Ave Caesar te koop. Deze heeft uiteindelijk maar liefst € 61,00 opgebracht. Het was bekend dat het een veel gezocht spel was. Momenteel staat er een exemplaar van Colditz te koop. Dit zal ook een aardig bedrag opleveren.

eBay Nederland

10.08.2002


Lord of the Rings op DVD

De film Lord of the Rings - The Fellowship of the Ring is nu op video en DVD te koop. Daarbij krijg je een folder met een overizicht van de producten die er te koop zijn. Uiteraard staan daar ook het bordspel van 999Games en het kaartspel van Ravensburger vermeld. Bij deze laatste staan ook verwijzingen naar de spellensites van Bordspel.com en Spellengek.nl.

10.08.2002


Gebouwengenerator voor Puerto Rico

Op de website van Alea kun je zelf gebouwen ontwerpen voor Puerto Rico. De generator zet ze dan om in een file die je kunt printen. Als je leuke gebouwen hebt verzonnen en getest kun je ze naar Alea mailen. Je maakt dan kans op een gesigneerd exemplaar van het spel. Spelmagazijn is ook geïnteresseerd in de gebouwen die iedereen verzint.

Alea

10.08.2002


Spellenconventie als trouwdag

Je bent spellengek en je wilt wel eens wat anders op je trouwdag. Stephen Tavener uit Engeland gaat trouwen en ter gelegenheid van de trouwerij organiseert hij een spellenconventie. Alle spellenliefhebbers die interesse hebben om er deel van uit te maken, worden uitgenodigd. De conventie vindt plaats van 15 tot en met 17 november 2002 in Nottinghamshire. Er is een speciale website opgezet, waar alles haarfijn in wordt beschreven.

Consummation

10.08.2002


Sid Meier's Civilization: het bordspel

Op 5 september 2002 komt het bordspel uit van het bekende computerspel. Je kunt het bij voorintekening bestelling in Amerika: dan kost het $50 in plaats van $60. De verzendkosten zijn echter aanzienlijk. Als je echter meerdere exemplaren besteld, dalen de verzendkosten. Marco probeert zoveel mogelijk mensen bij elkaar te krijgen om een grote bestelling te plaatsen. Wil je meedoen, neem dan zo snel mogelijk contact op met Marco.

Eagle Games: Civilization

04.08.2002


4e spel voor EK Bordspellen bekend

Titicaca is het vierde spel dat tijdens het EK bordspellen in november gespeeld zal worden. Naast het NK is het nu dus ook op het EK te vinden. De andere drie spellen die gespeeld worden zijn: Medina, Emerald en Mexica.

Europemasters
EK Bordspellen in Spelmagazijn

21.07.2002


Medewerkers voor tijdschrift Spel! gezocht

Er wordt momenteel gezocht naar een:

Hoofdredacteur, welke de redactie van 5 redacteuren, de opmaakster en de drukker aanstuurt, contact onderhoud met de buitenwereld en in het algemeen zorg draagt voor het verschijnen van de Spel! Een uitdagende positie, maar dankzij de ingewerkte en goed functionerende ondersteuning geen moeilijke.

Coordinator Advertentiewerving, welke ervoor zorgt dat er contact opgenomen en onderhouden wordt met adverteerders, nagaat dat de gemaakte afspraken nagekomen worden en in het algemeen zorgt voor een goede verstandhouding met de adverteerders. Deze positie omvat met nadruk geen acquisitiewerkzaamheden.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Maurice Strubel, tel: 0317-460051. 

Ducosim

13.07.2002


Eerste spellen voor EK Bordspellen bekend

De eerste drie spellen die gespeeld worden op het EK Bordspellen in november zijn bekend: Medina, Emerald en Mexica.

Europemasters

13.07.2002

 

Naar het Spelmagazijn nieuws
Naar boven / Naar menu

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006