Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Nieuws > Archief

Titel (5K) Nieuws Archief IV

Deze pagina bevat nieuws over van alles wat met spellen spelen te maken heeft. Omdat het een archiefpagina betreft, wordt deze verder niet meer onderhouden. Het kan dus voorkomen dat bepaalde links naar andere websites of e-mailadressen niet meer bestaan.


Nieuw spel van Jeux Descartes

Jeux Descartes komt met een nieuw spel: Dragon Delta / Les Dragon du Mekong. Het is een spel voor 2 tot 6 spelers en duurt ongeveer 30 minuten. Dit spel is 4e geworden in de Hippodice ontwerpwedstrijd. Je kunt het vergelijken als een soort kruising tussen Halma en Roborally. Het is de bedoeling dat de spelers de overkant van een rivier bereiken door het bouwen van bruggen en het springen met hun speelstuk. De acties worden door middel van blind gespeelde speelkaarten van tevoren gepland.

Les Dragons du Mťkong - beschrijving door Bruno Faidutti

25.06.2000


Hoog Spel stopt met tijdschrift

Het tijdschrift Hoog Spel verschijnt niet meer. Doordat er steeds meer exclusiviteitsovereenkomsten met softwarefabrikanten en tijdschriften ontstonden werd het steeds moeilijker om recente spellen te recenseren. Daardoor haakten er diverse adverteerders af. Wat het gevolg voor het komende Spellenspektakel zal zijn, weet ik niet. We wachten in spanning af.

Hoog Spel

25.06.2000


Ravensburger stoot FX af

Ravensburger heeft bekend gemaakt het onderdeel FX af te stoten. Blijkbaar was het toch te veel om naast Alea ook nog FX te behouden. Onder FX zijn o.a. spellen als Alcatraz en Torres uitgebracht. Deze laatste is genomineerd voor Spiel des Jahres en dat kan nog aardig wat complicaties geven. Ik begreep eigenlijk al niet waarom Torres niet direct onder Alea was uitgebracht.

Ravensburger

18.06.2000


Spelmagazijn nu ook via WAP

Wil je tijdens je vakantie het spellennieuws volgen ? Wil je altijd een recente spellenagenda bij de hand hebben ? Dat is mogelijk via je WAP-telefoon, want Spelmagazijn is bij wijze van proef in een heel beperkte mate ook via WAP te zien.

http://home.wxs.nl/~rubik/wap/index.wml
WAP browser @ Gelon.net

10.06.2000


Finalisten Spiel des Jahres bekend gemaakt

Op 2 juni 2000 zijn de finalisten voor Spiel des Jahres bekend gemaakt: Carolus Magnus, Ohne Furcht und Adel en Torres. Opvallend is de benoeming van Ohne Furcht und Adel: een kaartspel. Torres blijft mijn tip als winnaar.

Spiel des Jahres
Spellenprijzen

02.06.2000


Winnaar Gamers' Choice Award bekend gemaakt

Op 1 juni 2000 zijn de eerste winnaars van The Gamers' Choice Award bekend gemaakt worden. Een 14-koppige internationale jury van spellenliefhebbers heeft de stemmen uitgebracht, waarna de winnaars konden worden bepaald.

In de categorie multi-player spellen heeft Tikal weer toegeslagen. Na diverse andere prijzen heeft Tikal ook hier gewonnen. Het was een spannende strijd met Ra en Torres.

In de categorie two-player spellen heeft Lost Cities met overmacht gewonnen. Helaas ging dit ten koste van Isi, mijn favoriet.

In de categorie simulatiespellen heeft Paths of Glory gewonnen.

Strategy Gaming Society
Spellenprijzen

01.06.2000


Vacatures bij 999Games

Heb je interesse om in de spellenindustrie te werken, dan is dit je kans. Op de website van 999Games worden 3 vacatures aangeboden. Misschien zit er iets voor je tussen.

999Games

01.06.2000


Rutger & Esther winnen de Uitdaging

Meervoudig winnaars Rutger & Esther hebben de 6e Uitdaging gewonnen. Nieuwkomers Armand & Tamara misten maar nipt de overwinning. Het zwaartepunt van deze Uitdaging lag bij de moeilijke opzoekvragen en niet zozeer bij veel verzamel- en doevragen. De locatievragen in Delft waren een leuke afwisseling. Iedereen vond het centrum van Delft een geslaagde keuze voor deze Uitdaging. Armand & Tamara hebben zich al opgeworpen als de organisatoren van de volgende Uitdaging. Een uitgebreid verslag volgt over ongeveer een week op de site van de Uitdaging. Tevens zijn daar foto's van de teams te vinden.

1) Rutger & Esther 155; 2) Armand & Tamara 150; 3) Jan & Paul 121; 4) Marleen & Edwin 110; 5) Daan & Sylvester 79.

De Uitdaging

29.05.2000


Spelmagazijn start Club

Het Spelmagazijn heeft een Club gestart bij de clubs van Het Net. De inhoud evenals het aantal leden, moet nog groeien. Het voordeel is dat iedereen die lid is, kleine nieuwsberichtjes, foto's en verslagen op kan plaatsen. Spellennieuws zal ik aldaar in korte vorm plaatsen en uitgewerkt op deze site. Ik ben benieuwd of er interesse in deze club zal bestaan. De tijd zal het leren.

Spelmagazijn Club

29.05.2000


Kort nieuws

Op de website van Hans im GlŁck staat een ontwerpwedstrijd voor karakters Ohne Furcht und Adel. Sluiting op 31 juli 2000.

Op 15 mei 2000 is de nominatielijst voor Spiel des Jahres bekendgemaakt.

Op Spelweb kun je meestemmen voor de Nederlandse voorronde voor de Deutsche Spielepreis. Sluiting 19 juni 2000.

Er komt in het najaar een uitbreiding voor het spel Anno 1452.

De commerciŽle website Games Cafť is na korte tijd alweer gesloten door te weinig bezoekers. De dragende kracht achter de inhoud kon door ziekte niet meer zijn activiteiten uitvoeren.

De 'vossen' die met De Hunt bezig zijn, zijn onlangs voor de tweede keer gefilmd.

MalatiŽ zoekt nog non-player-characters voor The Summoning.

De nieuwe Spel! is uitgekomen, o.a. met MagBlast, Lords of Creation, 7th Sea, Star Quest, Mini-conventie, Die Sternenfahrer von Catan, Blind Kwartetten, Babylon 5 Wars.

Het EK bordspellen is tijdens Gen Con 2000. Een van de spellen die gespeeld gaat worden is De Veilingmeesters van Amsterdam.

Ik heb het Big Brother spel gewonnen bij een prijsvraag in Sportweek. Een recensie volgt zo spoedig mogelijk.

20.05.2000


Nieuwe uitvoering van Cosmic Encounter

In de zomer van dit jaar wordt een nieuwe uitvoering van het spel Cosmic Encounter verwacht. Een foto van het prototype kun je reeds bezichtigen. Het spel is voor maximaal 4 spelers, maar er wordt gewerkt aan uitbreidingssets. In de basisset komen 80 tokens, 1 overload, 4 ships en 20 aliens.

Cosmic Encounter Online

06.05.2000


Big Brother spel te winnen in Sportweek

In Sportweek nummer 17 van dit jaar zijn 5 exemplaren van het nieuwe Big Brother spel van Jumbo te winnen. Tot maandag 1 mei 2000 heb je de tijd om de prijslijn te bellen. De antwoorden op de vragen zijn simpel en ook nog eens te vinden in het Sportweek exemplaar.

(11K)

29.04.2000


Lord of the Rings van Reiner Knizia

Reiner Knizia is bezig met een spel naar aanleiding van het boek Lord of the Rings. De informatie hierover blijft allemaal zeer vaag, maar het spel schijnt heel anders te zijn dan we gewend zijn van deze auteur en weer geheel nieuwe spelideeŽn te bevatten. In het interview bij The BoardRoom verklapte hij dat het spel zal worden uitgebracht bij Kosmos en Hasbro en dat het in oktober 2000 beschikbaar komt.

21.04.2000


De nieuwe Avalon Hill spellen

De catalogus met de nieuwe Avalon Hill spellen kun je inmiddels op internet vinden. Nog niet op de officiŽle site, maar wel elders. De dozen van de nieuwe spellen zien er als volgt uit. Let ook op het nieuwe Avalon Hill logo. Alle spellen bevatten veel plastic elementen.

(5K) (4K) (5K) (5K) (5K)

Games of the New Avalon Hill

16.04.2000


Scrabble record

Op de teletekst van AT5 las ik het volgende bericht over een nieuw Scrabble record dat Bert van der Loo heeft gehaald. In drie spelrondes haalde hij maar liefst 2705 punten. Met exequien scoorde hij in ťťn keer maar liefst 338 punten door de Q op dubbele letterwaarde te leggen en negen keer de woordwaarde te halen. Gefeliciteerd met dit resultaat.

(20K)

16.04.2000


Stone Meeting bij Ducosim Conventie

Er wordt druk gewerkt aan een Stone-meeting tijdens de Ducosim conventie op 20 mei in de Jaarbeurs in Utrecht. Ben je ook aan het puzzelen met The Stone en wil je je medepuzzelaars eens ontmoeten, dan is dit een mooie gelegenheid.

The Stone
E-mail: organisator Jan de Vries

16.04.2000


Foto's van The Gathering of Friends

De eerste foto's van The Gathering of Friends in Columbus Ohio (USA) zijn te vinden in Spelmagazijn.

The Gathering of Friends

16.04.2000


Die Siedler bij Mind Sports Olympiad

Tijdens de Mind Sports Olympiad in augustus komt er ook een Siedler toernooi. Dit wordt geleid door Mark Stretch. Meer informatie is te vinden op de site van MSO.

Mind Sports Olympiad

15.04.2000


Hasbro komt met Cosmic Encounter

Avalon Hill, onderdeel van Hasbro, heeft aangekondigd in de herfst van dit jaar met een vernieuwde uitvoering van Cosmic Encounter te komen. Tevens komt er een spel over de nieuwste Star Wars film. Het is bedoeld voor 2 tot 4 spelers en gaat The Queen's Gambit heten. Ook wordt er in de achtergrond gewerkt aan een nieuwe homepage voor Avalon Hill. De eerste exemplaren van Axis & Allies: Europe zijn inmiddels in Nederland verkrijgbaar. De prijs is aanzienlijk (f 150 of meer).

Hasbro

15.04.2000


Yucata software nu ook in het Engels

De software waarmee je het bordspel Yucata kunt spelen is door Tobias Schilgen weer verder aangepast en is nu ook volledig in het Engels. Je kunt de software downloaden op zijn site.

Tobias Schilgen - Yucata

15.04.2000


Splotter nieuws

In hun nieuwsbrief maakt Splotter bekend dat deze zomer wordt gewerkt aan 500 Roads & Boats exemplaren en 100 Bus exemplaren. Verder wordt er gewerkt aan een uitbreiding voor Roads & Boats. Het eerstvolgende spel dat verwacht wordt is Beest, een simpel kaartspel dat voor Essen klaar moet zijn.

Splotter Spellen

10.04.2000


La Valleť des Mammouths

Volgend jaar komt Descartes/Eurogames met een nieuwe uitgave van La Valleť des Mammouths van ontwerper Bruno Faidutti. Het spelbord zal net als Die Siedler uit losse hexagons bestaan. De nieuwe uitvoering zal in het Frans, Duits en Engels worden uitgebracht.

Descartes Editeur
Bruno Faidutti

10.04.2000


Nominaties van The Gamers' Choice Award bekend

De nominaties zijn bekend gemaakt. Elders in Spelmagazijn kun je de complete lijsten vinden. Uit deze genomineerde spellen zal begin juni de winnaar worden gekozen. De categorie algemene strategische spellen heeft als nominaties: Chinatown, Mamma Mia, Mit List und TŁcke, Ra, Stephenson's Rocket, Die Sternenfahrer von Catan, Tikal, Torres, Union Pacific en Vinci. Er is een aparte categorie voor de twee persoons spellen: Isi, Kontor, Lost Cities en Schotten Totten.

De complete nominatie lijst
Strategy Gaming Society

07.04.2000


De Uitdaging definitief verplaatst naar 27 mei 2000

Op verzoek van diverse geÔnteresseerden is de Uitdaging definitief verplaatst naar 27 mei 2000. Er is nog plaats voor enkele koppels aan dit evenement. 100 vragen en opdrachten op een cassettebandje en 10 uur de tijd om er zoveel mogelijk van op te lossen. Bij het eindspel wordt vervolgens aan de hand van de oplossingen de winnaar bepaald. Aanvang: 10.00u te Delft. Aanvang eindspel: 20.00u te De Kwakel. Einde: Ī 23.00u. Deelnamekosten: f 2,50 per koppel als je het cassettebandje wilt behouden.

(8K) Links zie je het station van Delft. Daar is de start van deze Uitdaging.

Rechts zie je een plaatje van een gebouw in Delft. Als opwarmertje voor de Uitdaging een vraag hierover: Wat is de oorspronkelijke functie van dit gebouw ?

(6K)

Ronald Hoekstra en Henk-Jan Geel

01.04.2000


Die Macher te koop bij Speldorado

Voor diegenen die nog op zoek zijn naar het spel Die Macher kan ik melden dat ik vandaag 2 exemplaren bij Speldorado in Delft heb zien liggen (geen grap). Het is een zeer langdurig spel over de Duitse politiek waar ik veel positieve reacties op heb gehoord. Ik heb het spel zelf nog niet gespeeld.

01.04.2000


Hendrik Cornilly wint spellenontwerp wedstrijd

Hendrik Cornilly, medewerker van het Vlaams Spellenarchief, heeft de 12e editie van de spellenontwerp wedstrijd van de Duitse spellenclub Hippodice gewonnen. Hij liet daarbij zo'n 150 spellenauteurs achter zich. Foto's en meer informatie zijn te vinden op het Vlaams Spellenarchief.

Vlaams Spellenarchief

01.04.2000


Update voor Yucata als computerspel

Het computerspel Yucata dat te downloaden is van de site van Hans im GlŁck bevat momenteel nog enkele bugs. De correcte versie is inmiddels te downloaden van de site van de ontwerper Tobias Schilgen. De implementatie van de rode steen is nu volgens de spelregels, evenals de kleuren van de amuletten. Je kunt ook de toolbar uitschakelen en de spelregels zijn nu een stuk duidelijker. Een prima uitvoering van dit bordspel.

Tobias Schilgen - Yucata

25.03.2000


Mini conventie geslaagd

Op 18 maart 2000 is de eerste mini-conventie gehouden in Utrecht. Een zaal vlakbij spellenwinkel The Joker was vrij toegankelijk voor iedereen die bordspellen wilde spelen. Het is me prima bevallen en zeker voor herhaling vatbaar. Elders in het Spelmagazijn kun je een uitgebreid verslag vinden.

Verslag

18.03.2000


Yucata als computerspel

Op de homepage van Hans im GlŁck kun je het bordspel Yucata als computerspel downloaden. Het spel ziet er prima uit en je kunt tegen een aantal computertegenstanders spelen. De bijgeleverde spelregels laten echter nog enkele vragen open als je het spel niet kent. Op de site kun je echter ook de Engelse vertaling van de spelregels downloaden, zodat je de complete regels hebt. Daaruit blijkt dat de implementatie van het computerspel niet correct is ! De rode steen neutraliseert maar ťťn blauwe steen, terwijl in het computerspel alle blauwe stenen geneutraliseerd worden. De auteur heeft me inmiddels laten weten dat het probleem (samen met enkele andere bugs) is hersteld en komende week is de correcte versie te downloaden. Het is de moeite waard !

Hans im GlŁck

18.03.2000


Gamers' Choice Award

De deadline voor de voorselectie van deze prijzen was 15 maart 2000. Over enkele weken zullen de resultaten van deze voorselectie bekend gemaakt worden: 10 multi-player spellen en ongeveer 5 2-player spellen.

Strategy Gaming Society

18.03.2000


Nieuwe uitvoering van Morisi

Tijdens de mini-conventie had Cornť van Moorsel de nieuwe uitvoering van Morisi bij zich, zoals te zien is op de bijgaande afbeelding.

(18K)

18.03.2000


Spelmagazijn op radio Eenhoorn

De webmaster van Spelmagazijn was zondagavond 5 maart 2000 te horen op radio Eenhoorn (107.5 FM), een lokaal radiostation in Friesland. Ze waren getipt door Erwin Broens over het bestaan van het Spelmagazijn. Op de website van dit radiostation is een MP3 file te downloaden zijn met dit interview. Dit mag je niet missen natuurlijk ;-)

Het Allerbeste

18.03.2000


De toekomst van Karel: spelletjes

Op donderdag 9 maart 2000 zond de AVRO een programma over de toekomst van spelletjes uit. Ook bordspellen kwamen daarin kort onder de aandacht. Een impressie van dit programma is elders in Spelmagazijn te vinden.

Impressie
AVRO

10.03.2000


De toekomst van bordspellen

Op donderdag 2 maart 2000 zijn de opnames gemaakt voor het programma van Karel v/d Graaf over de toekomst van bordspellen. In een serie programma's belicht hij 'de toekomst van...'. Ook het Spelmagazijn heeft vragen beantwoord (via e-mail) voor dit programma, maar daar is verder geen vervolg meer op gekomen (?). Wanneer de uitzending is weet ik nog niet.

05.03.2000


Tikal prijsvraag

Op de officiŽle site van het spel Tikal kun je sinds kort meedoen aan een prijsvraag. Je krijgt een stelling uit het spel voorgeschoteld en je moet proberen je score te maximaliseren. Deze oplossing kun je per e-mail versturen en tevens kun je aangeven welk spel je graag wilt winnen. Laat hier zien hoe goed je in het spel bent !

Homepage des Spiels des Jahres - Tikal

05.03.2000


The Stone goedkoper bij Speldorado

Heb je nog geen Stone ? Dan is het nu de kans om toe te slaan, want bij spellenwinkel Speldorado in Delft is The Stone nu te koop voor f 35,00 in plaats van f 49,95. En je krijgt er ook nog eens Ducosim korting (als je lid bent natuurlijk). Wil je meer weten over deze intrigerende puzzel, dan kun je elders in het Spelmagazijn een heleboel informatie vinden !

The Stone

05.03.2000


Nieuwe versie van computerspel Gipf

Kurt van den Branden heeft Gipf for One weer verder verbeterd. De nieuwe versie GF1 1.03 is nu te downloaden. De belangrijkste wijzigingen zijn nu het vereenvoudigd bevestigen van je zet door dubbelklikken en de mogelijkheid het via e-mail te spelen. De software is geheel gratis, maar als het je goed bevalt, vindt de auteur het leuk om een kaartje via de gewone post te ontvangen.

Download Gipf for One 1.03

05.03.2000


Vervolg op Isi: Morisi

Cornť van Moorsel is druk bezig met het ontwerp van een multi-player versie van Isi. Er komen in grote lijnen eigenlijk maar 4 grote veranderingen. 1) Op een verbinding mogen meerdere wegen gebouwd worden. 2) In plaats van vierkante kaartjes, worden het zeshoekige. 3) Iedere speler krijgt huisjes in zijn eigen kleur. 4) Je mag alleen bouwen als dat ook daadwerkelijk nieuwe huisjes oplevert. Je kunt scoren door naar zoveel mogelijk steden verbindingen te maken en door zoveel mogelijk huisjes in de drie grootste steden te krijgen.

Een foto van het prototype:

(22K)

Cwali

26.02.2000


Big Brother spel

Jumbo is bezig met de ontwikkeling van een spel naar aanleiding van het televisieprogramma Big Brother. In maart gaat het programma ook in Duitsland draaien en in het najaar ook weer in Nederland. Ik heb nog geen idee hoe het spel er uit komt te zien. Voor de liefhebbers van de serie in ieder geval iets om naar uit te kijken. Karin Hallebeek van Jumbo liet me alvast de (Duitse versie van de) voorkant van de doos zien. Gerard Mulder (bekend van Charlemagne en Wortelboer) is toegevoegd aan het ontwerpteam van het spel. Dat zal dus een positieve invloed op de kwaliteit van het spel hebben. In het spel zitten elementen uit het spel Black Box/Kleur Bekennen.

Big Brother (9K)

Jumbo

26.02.2000


Nieuwe Hasbro spellen

Hasbro heeft Diplomacy en Acquire opnieuw uitgebracht. De bijgaande plaatjes komen uit de persinformatie van de Toyfair in NŁrnberg. Diplomacy is inmiddels verkrijgbaar, maar Acquire ligt nog te wachten in de fabriek. De Duitse versie van deze spellen wordt in de zomer verwacht. Verder is een eerste vervolg op Axis & Allies uitgekomen: Axis & Allies: Europe. Het spel is iets korter en geschikt voor maximaal 4 spelers. Het spel is van dezelfde ontwerper als Axis & Allies: Larry Harris. Duitsland speelt nu tegen Rusland, UK en USA. Naast Europa is er natuurlijk ook een stuk van Noord-Afrika en de oliebronnen in het Midden-Oosten. Er zijn 2 nieuwe soorten eenheden: artillerie en destroyers en verder per land specifieke eenheden. Inmiddels heb ik een plaatje gevonden van het spelbord. Als laatste hoorde ik dat Hasbro ook de rechten van het spel Zobmondo heeft verkregen. Zobmondo is een party-spel met wel hele vreemde vragen. Daarbij moet je proberen te raden wat de andere spelers zullen antwoorden. Twee voorbeelden: Wat wil je liever ? Altijd spugen als je praat ('vloeibaar Nederlands') Úf altijd gespuugd worden als anderen tegen je praten. Of wat te denken van: Wat wil je liever ? Verbranden of verdrinken ? Het plaatje toont de oorspronkelijke versie van het spel en is afkomstig van de gelijknamige website.

(21K) (13K) (11K)

Hasbro
A&A Euro
Zobmondo

20.02.2000


Nieuwe Spel! is uitgekomen

Er is weer een nieuwe Spel! uitgekomen, het clubblad van Ducosim. Het blad ziet er weer verzorgd uit, ga zo door ! Alleen met de letters met trema's en accenten zijn er nogal eens problemen, zodat sommige woorden er wel heel vreemd uitzien, maar dat zullen wel kinderziektes zijn. Volgens de colofon komt Spel! uit in december, maart, juni en september, maar dit is het januari/februari nummer. Een beetje vreemd, maar laten we daar niet moeilijk over doen. Er staan weer verschillende verslagen in. Dit keer over Murphy Mania, Spiel '99, GenCon Benelux en de Mega Gaming Day. En verder natuurlijk bordspellen, kaartspellen, puzzels, Warhammer, advertenties en ga zo maar door. Cornť van Moorsel heeft maar liefst 3 dobbelspellen ontworpen en de regels ervan in Spel! gezet. Het artikel over Warhammer is bestemd voor liefhebbers, want voor leken is het moeilijk te volgen door de gebruikte termen. En dan Gorka Morka. Daar snap ik echt helemaal niets van. De beschreven kaart- en bordspellen worden in de toekomst met dobbelsteentjes beoordeeld. Een van de onderdelen die beoordeeld wordt is de 'replay value'. De makers zijn nog op zoek naar een goede Nederlandse term. Voorlopig houden ze het op 'wederspeelbaarheid'. Ik zou misschien iets als aantrekkingskracht willen aanraden.

(6K)

Ducosim

13.02.2000


Talking Stones out of print

Als je het leuke party-spel Talking Stones nog wilt aanschaffen moet je opschieten. Op de site van Gold Sieber wordt gemeld dat het spel uit het assortiment gaat verdwijnen. Dus als je het ergens nog ziet liggen, dan kan ik het je van harte aanraden.

Talking Stones

13.02.2000


Bordspellenclub gesloten

De bordspellenclub die eind 1999 op Het Net was opgericht is alweer ter ziele. Doordat er weinig tot geen gebruik van werd gemaakt, is de club op een lijst van niet-actieve groepen geplaatst. Omdat de beheerder in het buitenland verkeert, kon daar niet op gereageerd worden. Na enkele weken verdwijnt de club dan automatisch, ongeacht het aantal berichten dat er nog op geplaatst wordt. Helaas.

13.02.2000


Mini Conventie

Op 18 maart 2000 wordt de eerste mini-conventie gehouden en wel in zalencomplex Trianon nabij spellenwinkel The Joker. Neem je eigen spellen mee of schuif aan bij demonstraties. Ron Huizing en Erno Eekelschot van The Joker zijn de initiatiefnemers van deze mini-conventie en The Joker sponsort dan ook deze eerste mini-conventie. Van 10.00u tot 17.00u ben je welkom om gratis te komen spelen. Als het aanslaat zullen er vaker mini-conventies worden gehouden op diverse plaatsen in Nederland, zodat we weer kunnen terugkeren naar de sfeer van de oude conventies.

Ducosim

07.02.2000


Gamers' Choice Award

De webmaster van Spelmagazijn is toegetreden tot de jury van de Gamers' Choice Award. Nu is er dus ook een Nederlandse stem bij deze nieuwe spellenaward.

Strategy Gaming Society - Gamer's Choice Awards

30.01.2000


Nieuwe Gipf software

Kurt van den Branden heeft Gipf for One weer verder verbeterd. De nieuwe versie GF1 1.02 is nu te downloaden. De belangrijkste wijzigingen zijn nu het formaat van de plaatjes (png in plaats van gif) en de save-files van een spel zijn nu compleet. De software is geheel gratis, maar als het je goed bevalt, vindt de auteur het leuk om een kaartje via de gewone post te ontvangen.

Download Gipf for One 1.02

30.01.2000


Spellenveiling

Op de site van Ducosim kun je al een aantal kavels zien van de spellenveiling die tijdens de komende conventie zal plaatsvinden. Enkele aansprekende titels: Squad Leader, The Siege of Jerusalem, Conquistador, Movies & Money, Titanic, Shogun (het Ravensburger spel), Shogun (het MB spel), Fortune, Mediterranee, James Bond enz. Je kunt via de site ook je eigen kavels aanmelden.

Ducosim

24.01.2000


The Stone in BelgiŽ

The Stone is nu ook in BelgiŽ te koop en wel via "Okido". Hij kost 995 Bfr + portkosten en is telefonisch te bestellen vanuit BelgiŽ: 09/3781265.

The Stone

24.01.2000


The Gamer's Choice Awards

Greg Schloesser is als voorzitter van de Strategy Gaming Society bezig met het opstarten van The Gamer's Choice Awards. Jaarlijks zullen door diverse groepen juryleden de prijzen worden toegekend. De juryleden worden voor meerdere jaren aangesteld en bestaan uit bekende personen uit de spellenwereld, zoals Mik Svellov (Brett & Board), Herb Levy (Games), Mike Siggins (SUMO Magazine), Stuart Dagger (Counter Magazine), Alan How (Counter Magazine), Andreas Keirat (Luding & experienced reviewer), Greg Aleknevicus (experienced reviewer), Steffan O'Sullivan (experienced reviewer), Ben Baldanza (experienced reviewer), Peter Sarrett (Games Report), Mike Clifford (Counter Magazine), Frank Branham (The Games Dumpster) en Greg Schloesser zelf (Westbank Gamers). Enkele andere mensen zijn inmiddels benaderd. Er zijn diverse categorieŽn prijzen: General Strategy mulitplayer, General Strategy 2-player, Historical Simulation Board Game, Outstanding Service to the Hobby, Outstanding Designer en misschien later nog enkele andere. Het doel is uiteindelijk een prijs te hebben van het niveau van Spiel des Jahres, maar dan gekozen door een groep mensen die gerespecteerd wordt in de spellenwereld. Gezien de lijst met namen van juryleden is het een veelbelovende start.

Strategy Gaming Society - Gamer's Choice Awards

22.01.2000


Marco (van Team Zonder Gerard) wint de quiz "Eťn gek kan meer vragen dan !"

Op 21 januari 2000 organiseerde Ben Leijten van Jumbo een quiz in de Taveerne Amsterdam. Als Astrid Joosten gaf hij leiding aan het geheel. Onder de deelnemers waren o.a. Gerard 'Charlemagne' Mulder, Cornť 'Isi' van Moorsel en Ronald 'Spelmagazijn' Hoekstra. In elke ronde moest een woord worden geraden. Daartoe werden muliple-choice vragen gesteld, waarbij elk antwoord was voorzien van een letter. Zodra je dacht het totale woord te weten, kon je je antwoord inleveren. Hoe eerder je dat deed, hoe meer punten het kon opleveren. Na 5 woorden waren de 3 finalisten bekend. Zij speelden een spelletje 'Met het mes op tafel'. In deze finale werden open vragen gesteld. Wat dacht je van: " Een man zonder broers keek naar een schilderij. Hij zei: de vader van de man op het schilderij is mijn vaders zoon. Wie is de man op het schilderij ?". Hieronder zie je een foto van de prijsuitreiking door 'Astrid Joosten'. Marco heeft de gouden gek in handen: een groot brok steen.

(19K)

22.01.2000


Gipf-project: ZŤrtz

Het Gipf-project bestaat uit 6 spellen. Gipf is het centrale spel, Tamsk was het tweede spel en ZŤrtz wordt het derde spel. Tamsk introduceerde het Tamsk-potentieel dat je een extra zet opleverde, ZŤrtz introduceert het ZŤrtz-potentieel, waarmee je kunt springen. Het Tamsk-potentieel is sterker, maar de benodigde voorwaarde is zwaarder. Elk spel heeft een uniek kenmerk. In Tamsk waren de speelstukken zandlopers, in ZŤrtz wordt het spelbord bij elke zet kleiner. Om beurten plaatsen de spelers een gekleurde kogel op het spelbord en verwijderen vervolgens een veld van het spelbord. Je verovert de gekleurde kogels door er over heen te springen. Het aantal benodigde kogels voor de overwinning is afhankelijk van de kleur van de kogels. Op de Gipf-homepage kun je meer over deze nieuwe telg in de serie lezen.

GIPF

07.01.2000


Mind Trap via e-mail

Vorig jaar heb ik tweemaal Mind Trap via e-mail gespeeld. Op verzoek wil ik deze maand weer een nieuwe versie starten. Per week worden er 3 puzzels verstuurd waarmee je punten kunt verdienen. Degene die als een eerste een bepaald totaal bereikt, wint het spel. Als je mee wilt doen, stuur me dan een e-mail (je e-mail-adres wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden). Er zijn geen prijzen mee te winnen, dus heeft het ook geen zin om vals te spelen. Een voorbeeldvraag: Wat gaat van voor naar achter aan de ene kant van een schip en van achter naar voor aan de andere kant ? (En het is geen dronken matroos.) Als je het antwoord weet, dan is dit iets voor jou. Twijfel je over je antwoord, dan kan ik je nu al zeggen dat het fout is. Tussen de puzzels zitten af en toe ook valstrikken, dus wees niet te snel met je antwoord.

E-mail naar de spelleider

01.01.2000


Escape from Colditz

Voor iedereen die nog op zoek is naar het spel Escape from Colditz: de winkel Spelkwartier in Arnhem heeft bij Gibsons Games enkele exemplaren besteld. Deze worden in januari in de winkel verwacht.

Spelkwartier
Gibsons Games
Escape from Colditz

01.01.2000


Prijsvraag in Siedler Zeitung

Als je een exemplaar van Die Sternenfahrer von Catan of die Whisky Siedler wilt winnen, dan heb je nog tot 15 januari 2000 de kans. In de Siedler Zeitung 2/99 staat een prijsvraag. Het is de bedoeling te achterhalen welk eiland model heeft gestaan voor het ontwerp van Catan. Om je een beetje te helpen staan er diverse tips in. De belangrijkste zijn: In het jaar 930 bracht de eerste grondwet een einde aan de kolonisatie. In het "Fischkonzert" wordt gezongen over dit eiland. Mannen en vrouwen staan apart vermeld in het telefoonboek. Je moet de naam van het eiland op een briefkaart zetten en sturen naar: Kosmos Verlag, Redaktion Siedler-Zeitung, Kennwort Gewinnspiel, Pfizerstr. 5-7, 70184 Stuttgart, Duitsland. Met behulp van de gegeven tips heb je het antwoord binnen enkele minuten gevonden op internet.

Kosmos online

01.01.2000

 

Naar het Spelmagazijn nieuws

Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina