Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Nieuws > Archief

Titel (5K) Nieuws Archief III

Deze pagina bevat nieuws over van alles wat met spellen spelen te maken heeft. Omdat het een archiefpagina betreft, wordt deze verder niet meer onderhouden. Het kan dus voorkomen dat bepaalde links naar andere websites of e-mailadressen niet meer bestaan.


Uitbreiding voor Diskwars: Moon over Thelgrim

De reeds aangekondigde uitbreiding voor Diskwars is uit. Nieuwe eenheden, nieuwe terreinen, nieuwe scenario's.

Diskwars

29.12.1999


Eén gek kan meer vragen dan !

De tweede jaargang van deze live vraag- en antwoordquiz wordt gehouden op 21 januari 2000. In de open uitnodiging stonden de volgende voorbeeldvragen: Hoeveel mensen stierven er wereldwijd tussen 4 en 14 oktober 1582? Wat is de kleur van de zogenaamde blackbox? Hoe luidt de bijnaam van Bombay? Door wie werd de Tegenpartij opgericht? In welke straat woont Anton Geesink? Welke dichter schoot zijn huishoudster dood? Welk pseudoniem had Simon Carmiggelt? Hoe heet een rok voor heren? In welke tak van sport werd een Nederlandse hoogleraar wereldkampioen? Hoe heet het vliegveld van Zürich? Hoe heet de kleinste krant van Nederland? Wie schreef de oorspronkelijke tekst van "Er is leven na de dood" van Freek de Jonge? Hoe oud was Bill Clinton toen hij zonder ... Ik zal een poging doen met de antwoorden. Wie vult me aan ? Het eerste antwoord is volgens mij 0, omdat die dagen zijn overgeslagen. Het tweede antwoord is oranje, want hij moet goed opvallen. Geen idee wat de bijnaam van Bombay is. De Tegenpartij is van van Kooten en de Bie. Nu wordt het lastiger... Was Piet Paaltjes niet Simon Carmiggelt ? Nee, volgens mij was dat iemand anders. Een kilt is een rok die door heren gedragen wordt. Max Euwe was volgens mij hoogleraar en wereldkampioen schaken. Dat vliegveld heet Klote of zoiets als ik me goed herinner. De kleinste krant ? Is dat niet iets van de vrekkenclub ? Geen idee wie de tekstschrijver is. En was Bill niet 16 of 18 toen hij niet... inhaleerde ? Help !

Spelagenda

29.12.1999


De Veilingmeesters van Amsterdam

Jumbo werkt hard aan een nieuw spel van Reiner Knizia: De veilingmeesters van Amsterdam. Het spel wordt ongeveer in maart 2000 verwacht. Zoals al eerder vermeld zit er bij het spel een 'echte' veilingklok die terugtelt. De titel staat inmiddels vast. In het Engels wordt het The Merchants of Amsterdam. In het Spelmagazijn kun je nu beelden zien van het uiteindelijke spel !

Preview

(4K)

de veilingklok

17.12.1999


Nieuwe TMG Projecten

In Relic nummer 9 worden nieuwe TMG Projecten aangekondigd (30, 31 en 32). Het betreft een Nederlands Kampioenschap Bordspellen voor Teams, een Europees Kampioenschap Bordspellen voor Teams en een Speel-O-Theek. De projecten bevinden zich nog in de oriënterende fase en er zijn al diverse gesprekken gevoerd met individuen en met grote organisaties, zoals bijvoorbeeld Wizards of the Coast. Alle hulp is uiteraard welkom. Projectleider van deze drie projecten is Ronald van Lent.

E-mail: Ronald van Lent

17.12.1999


Game Quiz Tower vernieuwd

Onlangs is 30% van de vragen in de Game Quiz Tower vernieuwd. Alle nieuwe vragen hebben betrekking op de voorkant van de doos van een spel. De bedoeling is om het spel te herkennen aan de voorkant, waar de titel uiteraard is weggewerkt (zie voorbeeld). Denk je veel te weten van kaart- en bordspellen, waag dan een poging in de Game Quiz Tower.

Game Quiz Tower

(12K)

Voorbeeld

12.12.1999


Ontslagen bij Hasbro

De spellenwereld werd deze week opgeschrikt door berichten over ontslagen bij Hasbro. Deze speelgoed gigant heeft de afgelopen periode zowel Avalon Hill als Wizards of the Coast overgenomen, maar de ontslagen schijnen vooralsnog in andere divisies plaats te vinden. Op korte termijn worden de eerste vernieuwde producten van Avalon Hill verwacht: Diplomacy, Acquire en Stratego Legends.

Hasbro

12.12.1999


Bordspellenclub opgericht bij Het Net

De oprichter van de Spellen rondzend lijst heeft op Het Net ook een bordspellenclub opgericht. Dat is nu het derde Nederlandstalige forum. Na verloop van tijd zal blijken welke het beste bevalt. Vooralsnog heeft het spellenforum nog het drukste berichtenverkeer.

Bordspellen club
Spellenforum
Spellen rondzend lijst

12.12.1999


Spellen rondzend lijst weer actief

Na enkele maanden van afwezigheid is de Spellen rondzendlijst weer actief. Alle geïnteresseerden kunnen zich aanmelden. Let er ook op dat er o.a. een agendasysteem mogelijk is bij eGroups. Misschien kunnen we daar ook actief gebruik van gaan maken.

Spellen rondzend lijst

21.11.1999


Nieuwe uitgave van Up Front

Multi-Man Publishing kondigt aan dat ze nu ook de rechten voor Up Front hebben. Na Advanced Squad Leader gaan ze dit fantastische spel opnieuw uitbrengen. Het zal een herziene versie worden, zonder dat het spel verandert. Het regelboek zal herschreven en vereenvoudigd worden met een stap voor stap introductie. Er wordt gedacht aan toevoeging van Finnen, Hongaren, Roemenen en ga zo maar door. Er wordt tevens gedacht aan een verzamelkaartspel versie, maar of we daar nu zo blij mee moeten zijn. In ieder geval is het een zeer positief bericht dat ook dit fantastische Avalon Hill spel behouden zal blijven.

Multi-Man Publishing

21.11.1999


Spelweb verhuisd

De Nederlandse spellensite Spelweb is verhuisd naar een andere provider. Je kunt hem nu ook bij Planet Internet vinden, net zoals Spelmagazijn.

Spelweb

21.11.1999


Eindelijk weer een nieuwe Spel!

Eindelijk is er weer een nieuw exemplaar verschenen van Spel!, het tijdschrift van Ducosim. Op het eerste gezicht zijn de grijstinten wat saai, maar daardoor blijkt het blad zeer goed te lezen. Geen overbodige drukte en duidelijke foto's. In totaal 33 bladzijden leesplezier. Het is de bedoeling dat Spel! vier keer per jaar verschijnt. Wat staat er in dit november nummer ? In ieder geval veel leesvoer, zoals het rollenspel The Weird West, informatie over de Leeuwarder Spellenvereniging, het spel Starbase Jeff, een artikel over The Schlieffen Plan, een beschrijving van Spiel des Jahres Tikal, 2 verslagen van het 8e Spellenspektakel, het city-sourcebook Marienburg, het nieuwe spel Mordheim van Games Workshop, Wammertime, Gorka Morka, Magic, enz. Niet slecht lijkt me. Ga zo door.

Ducosim

06.11.1999


Wereldrecord dominostenen omgooien

Op vrijdag 5 november 1999 is een nieuw wereldrecord dominostenen omgooien behaald door een Nederlands team. Door het omgooien van 1 steen vielen er in totaal 2.472.480 stenen om. Het was live te zien op de Nederlandse televisie.

(7K)

06.11.1999


Spelersrating

Soms is het wel handig als je kunt inschatten hoe sterk een speler is. Je kunt daarvoor een ranglijst bijhouden. Op mijn pagina kun je een ratingsysteem vinden. Daarmee wordt een waarde toegekend aan de speelsterkte van de speler. Deze verandert telkens als hij een spel speelt. Uiteraard is hij afhankelijk van de tegenspelers waarmee hij speelt, maar toch kun je zo een aardig beeld vormen. Een nadeel is de administratieve rompslomp die het met zich meebrengt. Daar heeft Marc Könings nu een oplossing voor. Hij heeft een site gemaakt, waar je de resultaten van een spel invoert. De site berekent vervolgens de nieuwe rating van de spelers. Zo kun je meteen zien hoe je staat ten opzichte van de andere spelers en hoeveel spellen zij gespeeld hebben. Vooralsnog is de site alleen in het Nederlands. Een leuk initiatief lijkt me !

Spelersrating

28.10.1999


The Stone te bestellen bij Jumbo

De informatie over The Stone is inmiddels ook bij Jumbo online en je kunt daar een exemplaar bestellen. The Stone is een sieraad waarmee je op een internetsite toegang krijgt tot zeer interessante puzzels. Niet de puzzels die je gewend bent, maar echt goeddoordachte puzzels, waarvoor je menig uurtje zult moeten zoeken over het hele web en je steekt er nog wat van op ook. Op de site van The Stone kun je trouwens enkele proefpuzzels oplossen zonder dat je een Stone nodig hebt. Wie durft ?

Jumbo
The Stone
Mijn Stone pagina

28.10.1999


De veilingmeesters van Amsterdam

Volgend jaar komt Jumbo met een spel van Reiner Knizia. Het unieke aan dit spel is dat het een echte veilingklok zal bevatten, die terugtelt. Uiteraard is het dus een handelsspel. Zoals het er nu naar uitziet zal het spel 'De veilingmeesters van Amsterdam' gaan heten.

Jumbo

23.10.1999


Essen 1999

Op vrijdag 22 oktober 1999 ben ik naar de spellenbeurs in Essen geweest. Geen grote verrassingen wat spellen betreft. Weer net zo groots als anders en heerlijke prijzen voor de spellen. De spellen Bus, Wortelboer, Roads & Boats en Dutch Intercity waren op donderdag al uitverkocht. De spellen van de grote firma's natuurlijk niet. Hans im Glück had dit keer helaas geen bordspel, maar slechts enkele kaartspelletjes.

Essen 1999 Impressie
Essen 1999 Foto's

23.10.1999


De Kolonisten van Catan Speelgoed van het Jaar (12+)

999Games heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar het spel van het jaar in Nederland in haar assortiment. Vorig jaar won Elfenland, dit jaar valt de eer te beurt aan de Kolonisten van Catan. Een uitstekend spel dat in de afgelopen jaren ook in het buitenland diverse prijzen heeft gewonnen. Het liet dit jaar (in de categorie voor 12 jaar en ouder) o.a. Mindpower van Jumbo en de Email-games van Hasbro achter zich.

999 Games
Speelgoed van het Jaar

21.10.1999


Gids Gezelschapsspellen 1999

De nieuwe gids met recensies van Gezelschapsspellen is uit. Deze 9e editie is voor f 30,- (inclusief verzendkosten) te bestellen bij het Vlaams Spellenarchief. Er staan ruim 200 nieuwe recensies in, waarmee het totaal op ruim 1330 komt. Deze recensies zijn voorzien van ruim 300 foto's. De recensies zijn te vinden aan de hand van diverse index-lijsten. Een zeer handzaam boekwerkje.

Vlaams Spellenarchief

17.10.1999


Isi is klaar

Corne van Moorsel heeft zijn 200 exemplaren van Isi klaar. De grote trekpleister van stand 1041 worden dit jaar de Hollandse kaasblokjes inclusief vlaggetje voor de eerste 300 spelers. Hij heeft alleen nog geen dame om ze uit te reiken... Voor diegenen die nog niet weten wat Isi is: het is een twee persoonsspel, waarbij spelers wegen bouwen tussen verschillende steden. Degene die de uiteindelijke hoofdstad met de meeste wegen heeft verbonden, wint het spel. Het zit erg leuk in elkaar, ziet er goed uit en speelt vooral erg leuk.

Cwali

14.10.1999


Spelmagazijn drastisch gereoganiseerd

Deze update was pas eind van de week gepland, maar door het nieuws over The Stone heb ik het enkele dagen eerder maar gestart. Nog niet de gehele site is klaar, maar dat volgt zo spoedig mogelijk. De lay-out van deze internetsite heeft een flinke metamorfose ondergaan. Alles is nu een stuk beter gestructureerd en alle spelbeschrijvingen staat nu bij één provider opgeslagen. Tevens is daarmee een einde gekomen aan de ongewenste reclameboodschappen boven de spelbeschrijvingen. De conversie heeft me veel meer tijd gekost dan gepland, maar ik hoop dat het de moeite waard was. De laatste spelbeschrijvingen moeten nog geconverteerd worden, maar dat zal binnen enkele dagen gebeurd zijn. Ik kan dan weer werken aan uitbreiding van de spelbeschrijvingen en het aktueel houden van de nieuws- en agenda pagina.

Ronald Hoekstra

12.10.1999


Jumbo brengt The Stone !

Vanaf half oktober importeert Jumbo The Stone. The Stone komt uit Canada en is aan die kant van de wereld inmiddels een flinke rage. The Stone is een sieraad, een computerspel en een puzzel in één. Met behulp van het sieraad krijg je toegang tot een internetsite, waar twee keer per week een zeer ingenieuze nieuwe puzzel wordt bijgeplaatst. Alle puzzels tezamen vormen één grote meta-puzzel. Van elke steen zijn er precies 2 op de wereld, dus ergens op de wereld is je Stone-maatje ook aan het puzzelen. Vanaf half oktober kun je The Stone kopen bij De Bijenkorf of via de Jumbo internetsite. Meer informatie kun je reeds op mijn pagina vinden en ik kan je vertellen dat de puzzels erg verslavend werken en zeer de moeite waard zijn.

Jumbo

12.10.1999


Nieuw TMG project

TMG is met een nieuw project gestart: Roborally postaal. Het project bevindt zich nog in de initiatieffase en ze zijn op zoek naar medewerkers voor dit project. Heb je tijd en zin om mee te helpen, neem dan contact op.

René van de Moosdijk

05.10.1999


999 Games

Ook 999 Games pakt flink uit. In oktober verschijnen: Ra, Andromeda en Stephenson's Rocket. Daarnaast start 999 Games ook met een serie kinderspellen, waarvan Jakkiebak Kippenkak (als ik het goed schrijf) de eerste zal zijn. Dit is een spel voor kleine kinderen, hoewel volwassenen er volgens mij ook nog plezier aan kunnen beleven. Kippen rennen achter elkaar aan in een rondje door middel van je geheugen. Hoe beter je weet wat er gaat komen, des te sneller kun je rennen. Je moet de staarten van de anderen verzamelen. Op het Spellenspektakel 1999 kon je dit spel live spelen.

999 Games

05.10.1999


Hans im Glück

In de nieuwsbrief meldt Hans im Glück dat de volgende nieuwe spellen in Essen zullen worden gepresenteerd: de kaartspellen T-Rex, Willi en Dolce Vita. Daarnaast is er een gratis uitbreiding voor El Grande verkrijgbaar: Grandissimo.

Hans im Glück Verlag

05.10.1999


Adlung

De firma Adlung komt met een hele stapel nieuwe kaartspellen naar Essen. Ik maak me sterk dat er vast ook weer een goede titel tussen zit, net als Verräter vorig jaar. De nieuwe titels zijn: Bambuti, Dschungel, Lao Pengh, Ocean, Pisa, Puls, Ready to take off, Maskenball Venezia en Nix. Vooral dat laatste spel schijnt heel bijzonder te zijn.

Adlung-Spiele

05.10.1999


Game Quiz Tower

Ik heb een nieuwe quiz ontworpen. Deze is geplaatst op een andere site. Door het beantwoorden van vragen over kaart- en bordspellen beweeg je door een toren. Aangezien niet wordt aangegeven of je antwoord correct is, weet je niet of je de goede kant op gaat. Aan jou de taak om de schat (en de uitgang) te vinden. Om de quiz te vinden, onthoud je alleen: http://go.to/gamequiz. De quiz heeft in korte tijd erg veel bezoekers getrokken. Op een bepaalde dag zelfs meer dan op deze site komen. De reacties zijn echter zeer wisselend. De meeste bezoekers vinden de quiz te moeilijk, een groot aantal vindt hem geweldig, maar toch ook een heleboel bezoekers vinden hem zonde van de tijd. Mmmm, wat moet ik daar van denken ?

Game Quiz Tower

25.09.1999


Spellen in Essen

De grote spellenbeurs in Essen vindt over enkele weken plaats. Langzaam maar zeker komt de informatiestroom op gang over de nieuwe spellen die er te zien zijn. Ik zal hier een overzichtje geven: NY Chase van Ravensburger, een vervolg op Scotland Yard, 6 Billion van Board not Board Games, voor 2 tot 5 spelers, Torres en Alcatraz van FX, allebei voor 2 tot 4 spelers en vooral Torres is het proberen waard, Citadelles van Multisim, Sternenfahrer van Kosmos, het vervolg op die Siedler, maar dan in de ruimte, Vinci van Eurogames, Andromeda van Abacus, een spel voor 3 tot 5 spelers van Alan Moon, Corruption van Atlas Games, Formula De USA #1 van Eurogames, nieuwe circuits met uitgebreide regels. Roads & Boats, Kiek en Bus van Splotter, drie multi-player spellen, Stephenson's Rocket, een nieuw treinenspel van Reiner Knizia, Banking van Noris, een spel van Michael Rüttinger, Die Erben von Hoax, een bewerking van het spel Hoax door Spielzeit! en Isi en Smart van Cwali, beiden ontworpen door Corné van Moorsel. Amigo komt met de kaartspellen Spacebeans (in de Bohnanza traditie), König der Elfen (in de Elfenland traditie), Schwein gehabt en Poolparty. Kosmos heeft weer 2 kleine 2-persoonsspellen: Rosenkönig van Dirk Henn en Elchfest van Hermann Huber. En ook voor El Grande is er weer wat gratis nieuws van Hans im Glück: Grandissimo. FX Schmid met een ballonvaartspel: Cloud Nine (2 tot 6 spelers). Doris & Frank komen naast Uruppe en de bijbehorende uitbreiding en Igel Ärgern met een nieuw kaartspel: Zoff im Zoo (3 tot 7 spelers). Goldsieber heeft een wijnspel: Vino en Hans im Glück komt met T-rex voor 3 tot 5 spelers over dinosauriërs.

25.09.1999


Gaming Addict Ezine

De zevende ezine van Gaming Addict (in het Nederlands) is verschenen. Dit keer o.a. aandacht voor de Movies & Money en Giganten, maar uiteraard ook computerspellen. Je kunt je gratis abonneren via de website.

Gaming Addict

25.09.1999


Oproep Ducosim

Op 4 september j.l. heeft op de Ducosim conventie in de Jaarbeurs te Utrecht een diefstal plaatsgevonden. Naast een computer, een printer en wat persoonlijke dingen, is toen de kas gestolen. Dit is op zich al een hele vervelende gebeurtenis. Een vervelende bijkomstigheid is dat in deze kas de namen en adressen van mensen zaten die zich op deze conventie aangemeld hadden als nieuw lid van Ducosim. Het Ducosim bestuur doet daarom deze oproep: Wil iedereen die zich op deze dag heeft aangemeld als lid zich melden bij de secretaris van Ducosim, Raymond de Waard. Email: ducosim@euronet.nl of Pallisander 352, 3315 MV Dordrecht.

Ducosim

20.09.1999


Eurospel verplaatst naar 2000

De spelbeurs die tegelijk met Eurospoor gehouden zou worden, gaat dit jaar niet door. Hij wordt verschoven naar volgend jaar. De bedoeling van Eurospel is om als speelgoedbeurs naast Eurospoor te fungeren. Het is dus niet een typische spellenbeurs. Voor deelnemers en organisatie was er te kort voorbereidingstijd sinds de aankondiging afgelopen juni.

Eurospoor

15.09.1999


999Games komt met Roborally

999Games komt in het najaar met de Nederlandse uitvoering van Roborally. Dat is goed nieuws aangezien Wizards of the Coast is overgenomen door Hasbro en de toekomst van Roborally dus onzeker was/is.

999Games

15.09.1999


Hasbro koopt Wizards of the Coast

Vandaag las ik het bericht dat Hasbro ook Wizards of the Coast heeft gekocht. Wizards of the Coast is o.a. bekend van Magic en Roborally. Na de overname van Avalon Hill, wordt de spellenwereld opnieuw opgeschrikt. Wat voor gevolgen zal dit nu weer hebben ?

09.09.1999


Diefstal bij Ducosim conventie

Bij de laatste Ducosim conventie is een laptop en de kas gestolen. Triest dat er mensen zijn die niet van andermans spullen kunnen afblijven. Misschien is dat het gevolg van het feit dat er met Magic geld verdiend kan worden ? Feit is dat het aantal diefstallen bij conventies is toegenomen sinds er Magic-toernooien bij de conventie zijn.

09.09.1999


Wereldkampioen Stratego

In Londen is het wereldkampioenschap Stratego gespeeld. Ongeveer 50 spelers uit diverse landen deden mee. Johnny van Geffen (31, NL) was uiteindelijk de beste. Ook de tweede en derde plaats waren voor Nederlanders: René Helmes en George Franka. Als je zelf aan een Stratego toernooi wilt deelnemen, kun je zaterdag 18 september terecht in Café-restaurant Het Badhuis, Javaplein 21 te Amsterdam. De inschrijving sluit om 10.30u.

09.09.1999


Isi van Cwali

Bij de Ducosim conventie heb ik een nieuw spel van Corné van Moorsel gespeeld: Isi. Het is een twee persoons spel en duurt 20 à 30 minuten. Het is een van de leukste twee persoons spellen die ik de laatste tijd heb gespeeld. Aan het begin van het spel wordt een landschap gebouwd van 33 kaartjes. 8 daarvan zijn steden, de overige kaartjes zijn verdeeld in 5 kleuren. Alle kaartjes (behalve de steden) krijgen 2 blokjes in hun eigen kleur. De spelers verplaatsen om beurten hun speelfiguur naar een aangrenzend hokje. Als daar nog blokjes liggen, dan nemen ze er 1. Dit is het zogenaamde informatie vergaren over het terrein. Met deze informatie kunnen wegen worden gebouwd tussen de steden. De kleur van de blokjes bepaalt in welke gebieden je kunt bouwen. Een weg moet direct compleet gebouwd worden tussen 2 steden. In elke stad komt een huisje voor elke stad waarmee hij verbonden is. Zodra het laatste blokje van een kleur van het speelveld is verwijderd, wordt de winnaar bepaald. De stad met de meeste huisjes is de hoofdstad en de speler die de meeste steden met deze hoofdstad heeft verbonden, is de winnaar. In geval van een gelijke stand, wordt er achtereenvolgens gekeken welke speler de meeste steden heeft verbonden, of wie het meeste aantal wegdelen heeft gebouwd. Ik vond het zeer de moeite waard. Corné heeft 200 exemplaren gemaakt voor Essen en het spel zal 35 DM kosten. Daarvoor krijg je het spel in een koker, gekleurde speelkaartjes, houten huisjes, gekleurde blokjes in 5 kleuren en gekleurde wegen in 2 kleuren. Mis het niet !

Cwali

04.09.1999


Deutscher Spielepreis

Mik Svellov meldt op zijn site de onofficiële uitslag voor de Deutscher Spielepreis. Dat is de andere grote spellenprijs in Duitsland, naast Spiel des Jahres. De Deutscher Spielepreis wordt door de spellenliefhebbers hoger ingeschat en gezien de spellen in de top 10 ben ik het daar mee eens. Bijna alle spellen die in de nominatielijst van Spiel des Jahres ontbraken komen hier in voor. Des te verrassender is het misschien dat toch ook hier Tikal de winnaar is. 1) Tikal, 2) Ra, 3) Union Pacific, 4) Samurai, 5) Die Händler, 6) Giganten, 7) Verräter, 8) Mamma Mia, 9) China Town, 10) Pfeffersäcke. Het meest opvallende vind ik Mamma Mia; daar had ik misschien Charlemagne/Krieg und Frieden of Big City verwacht. Verder een prima lijst. Alles natuurlijk nog wel onder voorbehoud.

Brett & Board

25.08.1999


Uitslag Diplomacy Olympiad

Op 21 augustus 1999 werd het Diplomacy toernooi gehouden tijden de Mind Sports Olympiad. Er was slechts 1 deelnemer van buiten Engeland: Koen de Jongh uit België. Hij zou uiteindelijk 6e worden van de 14 deelnemers. Mark Strech was de spelleider en hij ondervond eigenlijk geen grote problemen. Vooraf was er wat twijfel of Diplomacy wel voor geld gespeeld kon worden. De uiteindelijke winnaars zijn: 1) Peter Hawkins England 115.29, Gold medal, best Turkey (17) & Olympic champion; 2) Vick Hall England 91.44, Silver medal; 3) Demis Hassabis England 81.28, Bronze medal, Best Austria (8) & Best Russia (9).

Mind Sports Olympiad

23.08.1999


Speelgoed van het jaar verkiezing

Tot 11 september 1999 heb je de tijd om te stemmen voor Speelgoed van het Jaar. De indeling in categorieën is veranderd. Sinds 1999 zijn het leeftijdscategorieën. Voor de spellenspelers is de categorie voor 12 jaar en ouder natuurlijk het meest interessant. De volgende kandidaten zijn genomineerd: De Kolonisten van Catan van 999Games. Een van de leukste spellen van de laatste tijd en de grote favoriet voor de overwinning. MindPower van Jumbo. Een leuk bedacht geheugenspel waarbij je spelenderwijs verschillende delen van je geheugen traint en waarbij elke speler op zijn eigen niveau mee kan spelen. Email Games van Hasbro, waarbij je oude klassiekers als Zeeslag of Cluedo via email kunt spelen. Een leuk idee. Topminos van Goliath, een soort domino met doorzichtige stenen, die ook in de hoogte worden gestapeld. En tot slot de Photomosaic Puzzel van Ravensburger, de enige kandidaat die geen spel is.

Speelgoed van het Jaar (10K)

Speelgoed van het Jaar

19.08.1999


Intergame gaat niet door

Op het Spellenforum is te lezen dat de Intergame competitie door gebrek aan financiën niet doorgaat. De beurs uiteraard wel.

Spellenforum

17.08.1999


Hasbro Diplomacy

In november wordt de nieuwe uitvoering van Diplomacy verwacht, dit maal uitgebracht door Hasbro. Aan het spel op zich is niets veranderd. Het bord is veel kleurrijker geworden, de speelstukken zijn van metaal en het zijn kanonnen en oorlogsschepen, om de aanvoergebieden te marken zijn er kartonnen kaartjes met aan de ene kant de kleur en de andere kant de vlag van het land. Ze zullen er vast hun best op gedaan hebben, maar ik houd het toch liever bij het sober gekleurde bord van Jumbo met de houten blokjes. Van dat bord zijn trouwens meerdere versies in omloop. Op een van de versies is de grens tussen de Noord-Atlantische Oceaan en Liverpool niet duidelijk. Verder is de tenaamstelling van bijvoorbeeld de Golf van Lyon verschillend.

Hasbro

17.08.1999


Die Sternenfahrer von Catan

De nieuwe telg in de familie van Catan-spelen gaat over de ruimtereizigers van Catan. Het is dit keer geen uitbreiding maar een op zichzelf staand spel. Uiteraard komen wel de bekende spelelementen in het spel voor. Er zijn twee soorten ruimteschepen: handelsschepen en kolonisatieschepen. Naast het handelen en koloniseren kunnen de ruimteschepen onderweg diverse avonturen beleven via een ingenieus systeem. Je kunt proberen het avontuur tot een goed einde te brengen of het te ontvluchten.

Die Siedler homepage

10.08.1999


Mega Games Day

De tweede Mega Games Day wordt gecombineerd met de Ducosim conventie van 13 november 1999. Games Workshop is een van de organisatoren. De conventie kan zodoende in een grotere zaal worden gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. De toegang blijft gratis voor Ducosim-leden. Voor niet-leden kost de entree f 10,-. Uiteraard kun je veel miniaturen verwachten. Meer informatie kun je vinden op Spelweb.

Spelweb

10.08.1999


Spellennieuws

Voor Formula De staan de Amerikaanse circuits op het programma: Indianapolis, Portland, Monterey en Elkhaert Line. Deze zijn binnenkort beschikbaar. De banen zijn 4 breed in plaats van 3 en zijn omringd door betonnen muren, waar speciale regels voor gelden. Tevens zijn er nieuwe pitsregels. Verder zijn er erg veel positieve reacties op het spel Torres. In een van de nieuwsgroepen stond een korte beschrijving, waarvan ik hier een samenvatting geef. Het is een driedimensionale kruising tussen Eufraat & Tigris en Löwenherz, met de actiekaarten van El Grande en de actiepunten van Tikal. Deze laatste twee spellen zijn ook van ontwerper Kramer. Op het spelbord groeien kastelen in de breedte en in de hoogte (!), waar de spelers invloed op proberen uit te oefenen. Uiteraard zijn er weer de 3 bekende scoringsrondes. De spelers krijgen 5 actiepunten per beurt en die kun je inzetten voor het verplaatsen van ridders, het plaatsen van nieuwe ridders of nieuwe kasteeldelen en ten slotte voor het verkrijgen van actiekaarten. Per beurt mag je 1 van deze actiekaarten uitspelen. Voor elke speler is er trouwens een eigen stapeltje kaarten. Net als bij Tikal kan iedere speler voor alle kastelen punten scoren. Net als bij El Grande is er een koning die voor extra punten zorgt. Door het groeien in de hoogte biedt het voldoende ruimte en hoewel je heel veel opties hebt, blijkt het aantal interessante opties vrij duidelijk, dus zal de wachttijd wat korter zijn dan bij Tikal. Al met al klinkt het heel erg interessant.

10.07.1999


Diplomacy voor de PC

Hasbro/Avalon Hill is druk bezig met een computerprogramma om Diplomacy te kunnen spelen. Het moet eind dit jaar klaar zijn en bevat een indrukwekkend aantal mogelijkheden. Niet alleen kun je in je eentje tegen intelligente computerspelers spelen, maar ook met meerdere spelers op één PC of via internet of met 2 spelers via een modemverbinding. Er kan onderhandeld worden en het invoeren van orders gaat simpel via een popup menu. Uiteraard bevat het spel een uitgebreide editor en is het geschikt voor de 'judges', de computerscheidsrechters op het internet voor PBeM, zowel input als output-files. Tevens worden vele varianten ondersteund en een uitgebreide handleiding en tour door het spel voor beginners. Het klinkt heel erg indrukwekkend, te meer omdat er gebruik wordt gemaakt van de ervaringen van echte Diplomacy-spelers. Hoewel het spel niet echt geschikt is als computerspel, kan er op deze manier een veel grotere groep potentiële spelers bereikt worden. Zou het dan toch nog goed komen met de Avalon Hill spellen ?

Hasbro

10.07.1999


Gaming Addict Ezine

De zesde ezine van Gaming Addict (in het Nederlands) is verschenen. Dit keer o.a. aandacht voor de After Dinner serie van Jumbo en Tikal, maar uiteraard ook computerspellen. Je kunt je gratis abonneren via de website.

Gaming Addict

10.07.1999

 

Naar het Spelmagazijn nieuws

Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina