Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Nieuws > Archief

Titel (5K) Nieuws Archief II

Deze pagina bevat nieuws over van alles wat met spellen spelen te maken heeft. Omdat het een archiefpagina betreft, wordt deze verder niet meer onderhouden. Het kan dus voorkomen dat bepaalde links naar andere websites of e-mailadressen niet meer bestaan.


Tikal is Spiel des Jahres

Tikal is tot spel van het jaar gekozen in Duitsland. Het was de algemene verwachting dat dat ook zou gebeuren. Een schitterend uitgevoerd spel met veel tactische mogelijkheden. Een goede winnaar. Als enige minpuntje wordt de wachttijd genoemd als sommige spelers wel erg lang nadenken.

Spiel des Jahres

29.06.1999


Schaken tegen Kasparov

Kasparov speelt nu een schaakpartij tegen de rest van de wereld. Jij kunt ook meestemmen voor de volgende zet. Daar is 24 uur de tijd voor. Wie zal er winnen ? Is Kasparov echt goed genoeg ? Neem in ieder geval een kijkje naar de stand.

Kasparov vs World

26.06.1999


Nieuwe spelregels Pfeffersäcke

Bij GoldSieber kun je gratis de vernieuwde versie van de (Duitse) spelregels opvragen. Aan het spel is niets veranderd, maar de uitleg is een stuk duidelijker en er zit een handige samenvatting bij. Even een mailtje via hun site en je hebt de regels binnen enkele dagen in huis. Keurig !

GoldSieber

26.06.1999


Een avond met Dracula

Bij Blokker is het spel Dracula van Zebra te koop voor f 9,95. Het is een spel voor ten minste 6 personen. Je blijft niet aan tafel zitten, maar moet bewegen door een schaars verlicht huis. Ik heb het nog niet gespeeld, maar voor die prijs mag een spellenliefhebber het niet laten liggen. Het spel bevat o.a. kaartjes, uitnodigingen en vampierentanden.

19.06.1999


Spelforum

Met het verdwijnen van de Spellen-list verdween het 'laatste' communicatiekanaal in het Nederlands voor (bord)spellenliefhebbers. Erwin Broens heeft daarop ingespeeld en een Spelforum opgestart. Weliswaar is het geplaatst op een externe Duitse server, maar het is de bedoeling dat alle berichten in het Nederlands worden geplaatst. Heb je iets te melden over 'unplugged' spellen, ben je op zoek naar iets, heb je een vraag over een bepaald spel, aarzel dan niet en plaats hem op het Spelforum.

Spelforum

13.06.1999


Mind Sports Olympiad

Van 21 tot en met 29 augustus wordt in Londen de denksport olympiade gehouden. De meeste toernooien worden gespeeld van 10.00u-14.00u en van 15.30u-19.30u. Een samenvatting: 21: Diplomacy, Othello; 22: Othello, Shogi; 23: Mastermind, Entropy, Shogi; 24: Mastermind, Entropy, Shogi; 25: Lines of Action, Rummikub, Shogi, Twixt; 26: Lines of Action, Stratego, Zatre; 27: Stratego, Zatre; 29: Dominoes, Gipf.

MindSports Olympiad

13.06.1999


Intergame

Elk jaar wordt de finale van de Europese kampioenschappen bordspellen gespeeld op de spellenbeurs in Essen. De afgelopen jaren mocht Nederland 3 teams afvaardigen. De belangstelling was vorig jaar echter niet zo groot dat er voorrondes gehouden hoefden te worden in Nederland. Er waren maar 3 teams die interesse hadden. In sommige andere landen moet flink gestreden worden om afgevaardigd te mogen worden naar de finale. Ook dit jaar schijnt er in Nederland weer een voorronde te worden georganiseerd (mits er voldoende aanmeldingen zijn natuurlijk). Aanmelden en informatie bij Willem Moene: 020-6956621 (tussen 20:00 en 22:00 uur). De deelnemende teams in de finale bestaan uit 4 spelers. Er worden tijdens de finale ook 4 spellen gespeeld, die elk van de 4 spelers moet spelen. Enkele jaren geleden heb ik zelf ook eens meegedaan aan de Nederlandse voorronde. Toen kregen we ook de gelegenheid het spel Droomstad van Paul Stouthard en Rob van Wijngaarden te spelen. Dat ging helemaal niet slecht. Alleen bij Acquire maakte ons team een hele slechte beurt: alle 4 de spelers werden laatste.

07.06.1999


Spiel des Jahres

De 3 kandidaten zijn bekend gemaakt die kans maken op de titel Spel van het Jaar 1999 in Duitsland. Het zijn: Giganten, een spel over olieboringen en de handel in olie, Tikal, een spel over expedities naar verborgen Inca tempels en Union Pacific, een spel over treinmaatschappijen en de handel in aandelen. Van deze 3 heb ik alleen Tikal gespeeld en dat zou een waardige winnaar zijn. (Toch mis ik Samurai in dit rijtje.) Velen zijn teleurgesteld dat Verräter de finale niet heeft gehaald. Als er ooit een keer een kaartspel de moeite waard was om Spel van het Jaar te worden, dan was dit het wel. De uiteindelijke winnaar wordt op 28 juni 1999 in Berlijn bekend gemaakt. Ik houd het nog steeds op Tikal...

Spiel des Jahres

02.06.1999


Computer Catan

In oktober wordt de officiële versie van het computerspel Catan-Die erste Insel verwacht. Het spel wordt uitgegeven door Ravensburger (!) en inmiddels is er een speciale site om je op de hoogte te houden.

Catan-Die erste Insel

31.05.1999


TMG zoekt medewerkers

TMG probeert een netwerk op te bouwen dat de verschillende organisaties in de spellenwereld probeert te ondersteunen. Er is een uitgebreid plan verzonnen met zogenaamde ambassadeurs, kenniscentra, projectgroepen en informatiemappen. Voor 2 concrete projecten worden op korte termijn medewerkers gezocht.

  1. TMG-Website. Gezocht wordt een webmaster/projectleider die dit onder zijn hoede wil nemen.
  2. Agenda. Gezocht wordt een projectleider en mensen die de lay-out van de agenda willen verzorgen. De agenda moet up-to-date worden gehouden op diverse niveau's en worden verspreid via verschillende media (o.a. de TMG-Website).

Belangstellenden kunnen reageren via email.

Email TMG

29.05.1999


Kort nieuws

Ik ben Nederlands Kampioen Formula De geworden tijdens de Ducosim conventie. Mijn inzending Power Chess voor het 39-Contest schaakvarianten ontwerp heeft de finale (de laatste 5) bereikt. Corné van Moorsel heeft zijn homepage aangepast, zodat er nu meer informatie over zijn diverse ontwerpen te vinden is. MindPower van Jumbo wordt ook genomineerd voor Speelgoed van het Jaar in Nederland. Er is weer een nieuwe uitgave van de Gaming Addict verschenen. De Spellen-email-list is verdwenen.

Chessvariants 39-Contest
Corné van Moorsel
Jumbo
Gaming Addict

29.05.1999


Reacties op kandidaten Spiel des Jahres

Zoals elk jaar komt er ook dit keer weer veel commentaar op de kandidatenlijst. Enkele veel gehoorde spellen die ontbreken: Samurai, Ra, Krieg und Frieden/Charlemagne, Pfeffersäcke/Medieval Merchant, Big City en Die Händler. Uit dit lijstje ken ik alleen Ra en Die Händler niet, maar die overige spellen hadden volgens mij zeker thuis gehoord op de kandidatenlijst. Voor wat betreft de wel aangewezen kandidaten schijnt iedereen het er over eens te zijn dat Tikal het spel van het jaar gaat worden. Ook met de vermelding van Verräter is iedereen het eens, maar de kans dat dit kaartspel wint, achten de meesten niet groot.

18.05.1999


Kandidaten Spiel des Jahres

De kandidatenlijst voor de Duitse verkiezing van Spiel des Jahres (Spel van het Jaar) is bekendgemaakt. Het gaat hierbij om de verkiezing van het beste familiespel van het afgelopen jaar. De kandidaten zijn: Chinatown (Alea), El Caballero/Conquistador (HiG), Giganten (Kosmos), Kahuna (Kosmos), Kontor/Packhuys (GoldSieber), Mamma Mia! (Abacus), Money (GoldSieber), Ta Yü (Kosmos), Tikal (Ravensburger), Union Pacific (Amigo), Verräter (Adlung). In deze lijst mis ik zeker Samurai, een schitterend spel. Maar ook Krieg und Frieden/Charlemagne en wellicht Targui (maar dat schijnt niet te kunnen, omdat het een heruitgave is en het spel al eerder in de kandidatenlijst heeft gestaan) hadden van mij in deze lijst mogen verschijnen. Een keuze maken is altijd moeilijk, maar dat Samurai ontbreekt, begrijp ik werkelijk niet. Uit de huidige kandidaten geef ik Tikal een goede kans. [Andere mogelijke kandidaten waren wat mij betreft: Big City, Pfeffersäcke, Rasende Roboter en Lords of Creation]

Spiel des Jahres

17.05.1999


Packhuys homepage verplaatst

De homepage van het spel Packhuys is verplaatst. Dit leuke spel van Michael Schacht heeft veel varianten. Hij heeft inmiddels de Nederlandse tekst ook op zijn homepage staan.

Kontor (3K)

Packhuys/Kontor

17.05.1999


Spelmagazijn

Het aantal spelbeschrijvingen in mijn spelmagazijn is eindelijk weer gestegen en wel naar 69 Nederlandstalige en 15 Engelstalige beschrijvingen. Op korte termijn volgen: Tikal, Tycoon, Pfeffersäcke, Gipf en Atmosfear en meer Engelse vertalingen van bestaande beschrijvingen. Recent toegevoegd zijn Charlemagne, Ricochet Robot, Big City en En Garde.

Spelmagazijn / Gamestorehouse

16.05.1999


TMG A&A toernooi

Gijs Werschkull en Hans Jacobs gaan, met ondersteuning van het TMG-Netwerk (Third Millennium Gamers), een jaarlijks terugkerend toernooi ontwikkelen. Het komende jaar zullen ze op de Ducosim-conventies, maar ook bij GenCon aanwezig zijn om zoveel mogelijk Axis & Allies spelers te ontmoeten. Zaterdag 29 mei 1999 zal er nog geen officieel toernooi zijn, maar er wordt wel 1 ronde gespeeld. Naast het toernooi willen ze ook varianten van Axis & Allies aan bod laten komen en spellen als Shogun/Samurai Swords en Fortress America. De start van het toernooi is 12.00u en duurt tot ongeveer 17.30u in de congreszaal Irene van de Jaarbeurs in Utrecht. Deelname aan het toernooi is gratis (de entree van de conventie voor niet-leden is f 5,-). Als je mee wilt doen, kun je je schriftelijk opgeven: TMG, De Pinckart 41, 5674 CB Nuenen of per email. Vermeld je naam, adres, telefoonnummer en in welke spellen je interesse hebt (en of je zelf beschikt over een exemplaar).

12.05.1999


Spellen Spektakel 2000

Het volgende Spellenspektakel zal plaatsvinden op 3, 4 en 5 november 2000 in Eindhoven. De combinatie met computerspellen is goed bevallen en zal worden aangehouden. Er zijn tevens besprekingen gaande met de Jaarbeurs in Utrecht. Het aantal bezoekers van 7.000 in 1999 was niet voldoende om voor een positief saldo te zorgen, dus er wordt gestreefd naar meer bezoekers. Dat lijkt me niet gemakkelijk aangezien de beurs vlak na de gigantische spellenbeurs in Essen is. De doelgroep van het Spellenspektakel heeft dus net kennisgemaakt met alle spellennieuwtjes en zal niet staan te popelen om dat nog eens over te doen. Ook de werving van vrijwilligers om spellen te demonstreren zal er niet makkelijker op worden. Ik denk dat deze datum niet erg slim gekozen is helaas.

999Games

12.05.1999


Nieuwe 999Games spellen

Er staan een heleboel nieuwe producten van 999Games op de planning. Gezien de nominatie van de Kolonisten is de Nederlandse vertaling van het Siedler kaartspel van hoge prioriteit. Uit dezelfde Duitse serie komen ook Caesar & Cleopatra en Kahuna. Twee interessante spellen zijn ook Ra en Chinatown, die verkrijgbaar zijn bij de Ravensburger dochter Alea. Nog interessanter om te horen vond ik Andromeda (een nieuw spel van Alan Moon), Railroad (een nieuw spel van Reiner Knizia) en Keydom een spel dat in Essen in één dag uitverkocht was. In het najaar komen ook de eerste spellen voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 10 jaar onder een speciaal logo. Vanaf augustus zijn alle 999Games spellen trouwens te koop bij De Bijenkorf, Toys 'R Us, Vroom & Dreesman, Intertoys en Bart Smit.

999Games

11.05.1999


Speelgoed van het Jaar

Kolonisten van Catan zal worden genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 1999. Vanaf juni 1999 kunnen de consumenten hun stem uitbrengen. Inmiddels zijn alle foutjes in de productie van het spel hersteld. Ook Elfenland is nu helemaal correct.

11.05.1999


Razende Robots bij Hans im Glück

Op de site van Hans im Glück is inmiddels de derde puzzel van Razende Robots te vinden. Hoe langer je naar de puzzels kijkt, hoe korter je oplossing wordt en des te enthousiaster word je over het spel. En je kunt er nog een prijs mee winnen ook. Een must voor alle spellenliefhebbers.

Hans im Glück

09.05.1999


Spellen Spektakel geslaagd

Het Spellenspektakel in Eindhoven van 16 tot en met 18 april is wat mij betreft zeer geslaagd geweest. Naar verluid zijn er tussen de 6.000 en 7.000 bezoekers geweest. Er was een goede mix tussen bord- en computerspellen en Magic was niet alom overheersend. De beurs was ruim opgezet en er was veel gelegenheid de nieuwste spellen uit te proberen. De stands van Charlemagne en Tikal waren voortdurend vol bezet. Daarnaast waren er stands ingeruimd voor de Kolonisten van Catan, El Grande, Packhuys, Samurai, Eufraat & Tigris, Elfenland (waar je ook de uitbreiding Elfengold kon spelen), Big City, Formula De en Conquistador. De meeste van deze spellen waren ook in een grote versie te spelen en elk van de stands was voorzien van schitterende decors. Ook Jumbo was aanwezig met een grote stand. Daar kon je Targui, Tycoon, Yali, MindPower en Niet te Geloven proberen. Deze laatste twee spellen hadden wel wat last van het omgevingslawaai. Een uitgebreid verslag is te vinden in Dossier R. Foto's volgen zo spoedig mogelijk.

Spellen Spektakel verslag

19.04.1999


Ronald Hoekstra in 2 tijdschriften

De afgelopen weken is Ronald Hoekstra in verband met bordspellen in 2 tijdschriften verschenen. In Hoog Spel nummer 71 stond een foto van Rubik's Home als verzamelpunt van informatie over bordspellen en in het opinieweekblad HN in een uitgebreid artikel over de opkomst van bordspellen.

19.04.1999


Bordspellen advies systeem

Er is nu een internet pagina, die je advies kan geven over bordspellen. Je voert eerst cijfers is van bordspellen die je bekend zijn en het computerprogramma vergelijkt je cijfers met andere spelers met een gelijke smaak en adviseert zo spellen die je waarschijnlijk leuk zult vinden. Hoe meer cijfers je invoert, hoe beter het advies. De layout is nog een beetje rommelig, maar de adviezen zijn erg goed. Zo heb ik bewust voor enkele favoriete spellen geen cijfers gegeven en zo waar kwamen deze spellen als beste advies naar boven. Naarmate meer spelers hun cijfers invullen, zullen de adviezen uiteraard veranderen en meer accuraat gaan worden. Een uitstekend initiatief.

Board Game Recommendation Service

11.04.1999


Foutje in Targui

In de nieuw uitgebrachte versie van Targui zit een foutje. De zoutmeren zijn ook voorzien van een uitsparing, maar aangezien deze gebieden nooit betreden mogen worden, is die uitsparing overbodig. Inmiddels zijn er nieuwe zoutmeren geproduceerd en deze worden aan de bestellers en aan de winkels toegezonden. De levering aan Duitsland kon nog op tijd voor verzending worden onderschept. (Geen 1-april grap)

01.04.1999


Targui in NRC Handelsblad

Op vrijdag 26 maart 1999 heeft in NRC Handelsblad een groot en positief artikel over Targui gestaan. Jumbo is naar aanleiding van dat artikel overstelpt met telefoontjes en emails, zowel voor vragen als bestellingen. Een leuke kanttekening is dat in dat artikel naar mijn Spelmagazijn werd verwezen. Tot op heden heb ik daar echter niet veel van gemerkt aan de bezoekersaantallen. Een kort bezoekje aan spellenwinkel The Joker op 27 maart 1999 toonde aan dat er inderdaad veel vraag naar Targui is. In de korte tijd dat ik er was gingen er 2 exemplaren over de toonbank en werd een 3e telefonisch gereserveerd. Het is duidelijk dat de vraag groot is.

01.04.1999


Gaming Addict Ezine

De derde (tweede?) ezine van Gaming Addict (in het Nederlands) is verschenen. Dit keer aandacht voor bordspellen, zoals Kraut & Rüben, Land in Zicht en de tentoonstelling Spelen met Spellen, maar uiteraard ook computerspellen, zoals Baldur's Gate en SimCity 3000 en verder links en cheats. Tot slot natuurlijk reclame voor het Spellenspektakel. Je kunt je gratis abonneren via de website.

Gaming Addict

28.03.1999


Spellen Tentoonstelling - Spelen met spellen

In het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn kun je tot 20 juni 1999 een tentoonstelling zien over de ontwikkeling van spellen. Klassieke spellen uit collecties van verzamelaars en fabrikant Jumbo zijn er te zien en tevens kun je spelen met grotere uitvoeringen van bekende spellen. Van dinsdag tot en met zondag kun je van 10.00u tot 17.00u terecht aan Bierkade 4A in Hoorn. (Informatie: 0229-214001)

De tentoonstelling bestaat uit 2 niet al te grote zaaltjes. In de eerste kun je de eerste bordspellen zien, netjes gesorteerd. Zo zijn er diverse ganzenborden en mens-erger-je-niet spellen, maar je kunt er ook verschillende soorten Scrabble zien: met Arabische tekens, Griekse tekens en Russische tekens. De invloed van Jumbo is erg duidelijk, want er hangen ook recente borden van Tycoon en zelfs van Movies & Money. In de tweede zaal staat een hele grote sjoelbak en een Twisterspel. In de vitrines hangen diverse spellen en spellenattributen, zoals bijvoorbeeld een Monopoly paraplu. Je kunt ook nog een prijs winnen door te raden hoeveel dobbelstenen er in een grote bak zitten (volgens mij zeker meer dan 800). Al met al een kleine tentoonstelling, waar je niet speciaal naar toe hoeft te gaan, maar als je toevallig in de buurt bent, is het een leuk bezoekje voor een spellenliefhebber. De entree kost trouwens f 5,-.

07.03.1999


Pakhuys/Kontor site

Kontor (5K)

Michael Schacht, de ontwerper van het spel Kontor, liet me weten dat het spel binnenkort in het Nederlands uitkomt (bij 999Games). Het heet dan Pakhuys. Op zijn site is ook Nederlandstalige informatie te vinden. Het spel speelt zich af in Amsterdam, waarbij de spelers de grachten uitbreiden en pakhuizen bouwen voor de goederen. Waarschijnlijk is het spel op het Spellenspektakel te bewonderen. Tot die tijd kun je de foto's op zijn site bekijken. Het spel is bedoeld voor 2 spelers, maar kan ook met 4 worden gespeeld. De spelduur is 30 a 60 minuten.

Kontor (3K)

06.03.1999


Targui veiling

De Targui veiling is afgelopen. Er zijn slechts 32 boden binnengekomen. Dat valt een beetje tegen voor 100 exemplaren. Het hoogste bod was $121 en dat is natuurlijk een mooi resultaat. De bestelde exemplaren zullen spoedig volgen. De eerste 100 exemplaren zullen worden gesigneerd door de ontwerpers van het spel.

Targui beschrijving
Targui review in English
Jumbo - Special Stuff - Targui (ned)
Jumbo - Special Stuff - Targui (eng)
Wil Dijkstra - interview

02.03.1999


Games Workshop winkel in Amsterdam

Op zaterdag 13 februari is een nieuwe winkel van Games Workshop geopend aan het Rokin 36 te Amsterdam.

Games Workshop

17.02.1999


Vernieuwde Rubik Site

De officiële Rubik site is vernieuwd. Hij ziet er erg verzorgd uit. Tevens staat er nu de complete oplossing van de beroemde kubus op (maar die was natuurlijk ook allang op mijn eigen site te vinden).

Rubik Online

17.02.1999


Muziekquiz bij Ducosim conventie

Ronald van der Hoek organiseert bij de eerstvolgende Ducosim conventie in februari een muziekquiz. Dit in navolging van de quiz die hij enige jaren geleden heeft gewonnen. De quiz begint eenvoudig met fragmenten van bijna 30 seconden, maar deze worden snel korter. Tevens moeten er nummers herkend worden aan de hand van songteksten. En er is nog een prijs te winnen ook.

Ducosim - De Nederlandse Spellenvereniging
email: Ronald van der Hoek

13.02.1999


Meer spellennieuws

Knut en Mik hebben een schat aan informatie over nieuwe spellen die de komende maanden uitkomen. Ook Erwin en Karin weten daarover mee te praten (in het Nederlands). Opvallend was een nieuw spel van Reiner Knizia bij Parker: Rheinländer. De setting is gelijk aan Highlanders van Jumbo, maar het spel schijnt veel meer in zich te hebben. Er zijn veel positieve berichten over en wordt als kanshebber voor spel van het jaar getipt. Ik ben erg benieuwd wat het te bieden heeft, hoewel ik meer uitkijk en verwacht van Tikal (Ravensburger) en Union Pacific (Amigo) (en natuurlijk Charlemagne). Verder komt er een uitgebreid computerspel van Die Siedler von Catan uit bij Ravensburger met diverse computertegenstanders en vele mogelijkheden en (het kan niet op) Klaus Teuber is bezig aan een vervolg op Die Siedler: Catan 3000. Een opzichzelf staand spel, gebaseerd op het idee van de voorloper. Nu speelt het zich af in de ruimte, waarbij de spelers moeten reizen tussen de diverse planeten om te handelen en met de verschillende volkeren in contact te treden. Ik kan haast niet wachten tot het najaar om dit te spelen. Voor wie van geheugenspellen houdt, komt Jumbo met een afwisselend spel: MindPower. Dit spel komt alleen uit in Nederland, België en Frankrijk (en in Duitsland als Super Hirn). Het is een soort vragenspel, waarbij je geheugen telkens op een andere manier op de proef wordt gesteld. Als laatste wil ik nog even de aandacht op het spel Tamsk vestigen. Je speelt daarbij met zandlopers als speelstukken. Telkens als je er een verzet mag je hem omdraaien. Als een zandloper is afgelopen kan hij niet meer gebruikt worden. Wat een idee ! Je speelt voortdurend met tijdsdruk, maar als je een zandloper te vroeg omdraait, maak je het alleen nog maar erger.

KMWs Spielplatz - Knut
Brett & Board - Mik
Spelweb - Erwin
Homepage - Karin

13.02.1999


Nieuw ontwerp van Corné van Moorsel

Corné van Moorsel (bekend van o.a. Visjes en Octet) kondigt een nieuw spelontwerp aan: Smart. Op de komende Ducosim conventie op 27 februari 1999 kun je een prototype uitproberen. Het spel draait om de handel in en het gebruik van smartdrugs in een stadscentrum. Alle spelers bieden tegelijkertijd verschillende soorten smartdrugs te koop aan. Degene die de meeste aanbiedt van een soort kan deze verkopen. Echter hoe kleiner het aanbod, hoe hoger de opbrengst per pil. De pillen die je niet verkoopt, gebruik je zelf en die beïnvloeden je emotionele staat. Naast de handel op straat, kun je ook smartshops openen, wat het uiteindelijke doel van het spel is. Uiteraard komt ook de politie om de hoek kijken en alle betalingen geschieden in Euro's. Het spel zal waarschijnlijk op het Spellenspektakel in Eindhoven (april 1999) gekocht kunnen worden.

Corné van Moorsel

06.02.1999


999Games met meer nieuwe spellen

Spelweb meldt dat 999Games de komende maanden met veel Nederlandse uitgaves van nieuwe spellen komt: Big City (een soort Simcity), Charlemagne, Eufraat & Tigris, Pakhuis (in het Duits bekend als Kontor), de Zeevaarders van Catan en Union Pacific. Voor meer informatie kun je terecht op Spelweb bij het onderdeel "Op de Speeltafel". Houd de winkels in de gaten !

Spelweb

31.01.1999


Karriere uitgebracht door Jumbo

Het spel Karriere dat voorheen door Clipper/Parker werd uitgebracht verschijnt in een nieuw jasje bij Jumbo. Zo vind je er Euro's en wat modernere beroepen in terug. Je moet zoveel mogelijk punten verzamelen in roem, geluk en fortuin. In de oude versie van Clipper kon je bijvoorbeeld nog kiezen voor Zeevaart of Uranium zoeken in Peru. In de versie van Parker kun je naar de Kunstacademie of ga je in Grote Zaken. De versie van Jumbo brengt beroepen als Computerprogrammeur.

Jumbo

30.01.1999


Charlemagne naar 999Games

Spelweb meldt dat Charlemagne, een spel van Gerard Mulder, in Nederland door 999Games zal worden uitgebracht. In Duitsland heet het spel Krieg und Frieden. Voorheen was het alleen verkrijgbaar in een zelfgemaakte houten versie. Het spel heeft een leuk spelsysteem, waarbij de spelers de koning moeten assisteren bij het besturen van het land en helpen meebouwen aan zijn kasteel. Ik heb het spel 1 maal gespeeld en daarbij kwam erg veel druk te liggen op de laatste beurt in het spel. Daarop moet je je goed voorbereiden, want anders zou het wel eens een koude douche voor je kunnen zijn. Ik verheug me al op de Nederlandse uitgave.

Spelweb

30.01.1999


Nieuwe spellen

KMW's Spielpl@tz meldt dat er diverse nieuwe spellen worden uitgebracht. Zo komt Ravensburger met Tikal, een spel waar Wolfgang Kramer aan mee heeft gewerkt. Je moet in de jungle zoeken naar een Maya stad. Het spel kan in 2 varianten gespeeld worden, als familiespel of voor doordenkers. Het klinkt erg interessant. Schmidt komt met Tamsk, een spel waarmee je potentiëlen kunt verdienen die je bij het spel Gipf kunt inzetten. Amigo heeft de uitbreiding voor Elfenland op stapel staan: Elfengold. Daarbij komt er geld en dus een handelselement in het spel. Hans im Glück komt met een spel van Alex Randolph: Rasende Roboter. Zoals de titel het al doet vermoeden gaat het over robots die door een doolhof razen. Tevens hebben ze een kaartspel van Uwe Rosenberg, de bedenker van Bohnanza. Het is een handelsspel en heet Klunker. Tot slot komt Alea met het spel Chinatown in een ongewone doos. Meer informatie over deze spellen en nog meer nieuwe spellen, kun je vinden op zijn site. De Engelse vertaling kun je vinden op Brett & Board.

KMWs Spielplatz
Brett & Board

30.01.1999


Nürnberg 1999 Spellenbeurs

Deze spellenbeurs duurt een week en start op 4 februari 1999. Uiteraard staan er weer diverse nieuwe spellen op het programma. Goldsieber komt met het spel Kontor van Michael Schacht, waarvan in Essen al een prototype was te zien. Queen Games komt met Die Händler een middeleeuws handelsspel van Kramer & Ulrich. Alea (een onderdeel van Ravensburger) komt met een nieuw spel van Reiner Knizia: Ra, een spel over beschaving in het oude Egypte. Daar hoor ik zowel positieve als negatieve geluiden over, maar ik ben er erg benieuwd naar. Amigo komt met Union Pacific een opvolger of een remake van het spel Airlines van Alan Moon. Deze beurs (Toy Fair) viert dit jaar haar 50-jarig bestaan.

Spielwarenmesse International Toy Fair Nürnberg

30.01.1999


Spellenquiz in nieuwe vorm

Na 10 keer een bordspellenquiz, heb ik nu een nieuwe spellenquiz geplaatst. 4 kaarten uit bord- en kaartspellen heb ik samengevoegd tot 1 speelkaart. Kun je raden uit welke 4 spellen deze komen ? Geen prijzen, alleen voor het plezier. Het aantal reacties is wel wat minder dan bij de bordspellenquiz. Wellicht komt dat, omdat ik eerst ook de antwoorden had geplaatst. Op verzoek heb ik die echter verwijderd. Volgende maand beter.

Quiz

24.01.1999


Spellenwinkel Vlieg-er-uit verhuisd

Het nieuwe adres is Brusselsestraat 70 te Maastricht. Van maandag tot en met zaterdag gaan ze om 13.00u open en behalve maandag en zaterdag tot laat in de avond. Vrijdag 19 februari t/m zondag 21 februari (van 12 tot 24 uur) is er een spellenweekeinde ter gelegenheid van de opening van de nieuwe winkel. Iedereen is welkom. Er is ook een spellenvereniging met ongeveer 100 leden, genaamd Discordian Society. Tevens is er een grote speelzaal (met 10 tafels) waar je in overleg ook eigen toernooien kunt organiseren.

23.01.1999


Targui opnieuw uitgebracht

Ben Leijten, productmanager van Jumbo, meldt dat Targui opnieuw wordt uitgebracht. Het betreft in dit geval een genummerde en gelimiteerde uitgave, die internationaal zal worden aangeboden. Een deel daarvan zal worden aangeboden via de internetsite van Jumbo. Het is een economisch veroveringsspel dat zich afspeelt in de woestijn. Het spelbord is variabel en het spel heeft een leuke beurtindeling. Het spel is beschikbaar vanaf 1 maart 1999, maar je kunt het nu al bestellen op de site van Jumbo. Ook kun je een bod doen op de laag genummerde exemplaren.

Targui beschrijving
Jumbo - Special Stuff - Targui (ned)
Jumbo - Special Stuff - Targui (eng)

13.01.1999


Fusie tussen Replay en Gaming Addict

Twee spellensites gaan samen: Gaming Addict en Replay. Gaming Addict maakt deel uit van de Fist organisatie en verzorgt zowel een pagina op internet als een ezine.

Gaming Addict

11.01.1999

 

Naar het Spelmagazijn nieuws

Naar boven / Naar menu
 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina