Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Nieuws > Archief

Titel (5K) Nieuws Archief I

Deze pagina bevat nieuws over van alles wat met spellen spelen te maken heeft. Omdat het een archiefpagina betreft, wordt deze verder niet meer onderhouden. Het kan dus voorkomen dat bepaalde links naar andere websites of e-mailadressen niet meer bestaan.


Opvolger voor Airlines

Brett & Board meldt dat het succesvolle spel van Alan Moon "Airlines" een opvolger krijgt: Union Pacific. Het wordt begin 1999 uitgebracht door Amigo en het gaat deze keer over treinen. Onlangs heb ik Airlines op de kop kunnen tikken en het spel bevalt me goed. Ik ben benieuwd wat we van de opvolger kunnen verwachten.

Brett & Board

28.12.1998


Officiële Siedler pagina weer bereikbaar

De officiële Siedler pagina was een tijdje niet bereikbaar, maar alles schijnt weer in orde te zijn.

Kosmos Siedler
Kosmos Siedler mirror

28.12.1998


Scrabble viert 50-jarig bestaan

Het populaire woordspel Scrabble bestaat nu officieel 50 jaar. Er zijn inmiddels 100 miljoen exemplaren in 121 landen verkocht. Alfred Butts, die de voorloper van het spel in 1931 ontwierp, is inmiddels in 1993 overleden.

Scrabble

14.12.1998


Avalon Hill zal voortleven

De site van Avalon Hill is nog niet helemaal verdwenen. Hasbro schijnt toch op de een of andere manier deze goede spellen te willen voortzetten. Positief nieuws dus. Houd de site goed in de gaten voor nieuwe ontwikkelingen.

Avalon Hill
Hasbro

14.12.1998


Bordspellen quiz

De bordspellenquiz waarbij een bordspel herkend moet worden aan het spelbord geeft leuke reacties. Aan de negende quiz hebben 6 deelnemers (wat minder dan normaal) meegedaan en de hoogste score was 8. Inmiddels is er een tiende geplaatst. De volgende quiz staat gepland in januari 1999.
Deze quiz zal een vervolg zijn. Dit wordt een speelkaart samengesteld uit 4 speelkaarten uit verschillende spellen. De eerste 3 zijn al gemaakt en wederom is het de bedoeling te herkennen uit welke spellen ze komen.
Ook Spelweb heeft weer een nieuwe quiz geplaatst. Dit keer een mengeling tussen het herkennen van spelattributen en spelregels. Ik vind hem een stuk moeilijker dan de eerste quiz. In navolging van mijn quiz heeft de North Houston Boardgamer's Group ook een quiz gemaakt.
Mijn Essen-quiz haal ik binnenkort van mijn site af. Dus wees er snel bij. De hoogste score tot nu toe is 7.

Bordspellenquiz/boardgame quiz
Spelweb quiz
North Houston Boardgamers Group Quiz
Essen quiz

14.12.1998


Heibelwijk bij Blokker

Het spel Heibelwijk is bij Blokker in de aanbieding voor slechts f 14,95. Ook de voetbal editie van Monopoly is daar stukken goedkoper dan elders: f 29,95. Dus voor de liefhebbers een mooie gelegenheid.

Heibelwijk

12.12.1998


Witte Weekblad lokale weekkrant

Zes weken geleden ben ik geïnterviewd voor een lokale weekkrant. Een week later verscheen dit interview in het Witte Weekblad. Het interview nam een gehele pagina in beslag en was voorzien van een foto van mij temidden van stapels spellen. Het interview maakte deel uit van een kettinggesprek, waarin mensen uit de omgeving aan het woord komen. De kettingvraag was of er een spel was dat ik nog niet had en waar ik al tijden naar op zoek was. Mijn antwoord was dat ik nog duizenden spellen niet heb, maar dat een van de spellen waar ik op zoek naar ben Ave Caesar van Ravensburger is. Verder kwamen andere aspecten van spellen en verzamelingen aan bod, zoals mijn favoriete spel, of ik antieke spellen verzamel, hoe vaak ik spellen speel en of ik lid ben van een spellenvereniging. Het is een goed leesbaar stuk geworden, wat een zeer aardige weergave van het gesprek was. Inmiddels ben ik in het bezit gekomen van het spel Ave Caesar !

14.12.1998


Mega Games Day bij Tatum en Jennifer

De brutale meiden van het televisieprogramma besteedden aandacht aan de recordpoging van grootste Table Top Wargame bij de Mega Games Day. Het geheel was een chaotische verzameling beelden, die een live-uitzending moest voorstellen. Ze hadden bijna geen idee wat het inhield en alles draaide om de 'recordpoging' in plaats van om het spel. Het was geen negatieve publiciteit, maar het heeft ook geen steentje bijgedragen aan de bekendheid van het spel volgens mij.

28.11.1998


Vlaams Spellenarchief Spellengids

Inmiddels ben ik in het bezit van deze spellengids. Maar liefst 1150 beschrijvingen van spellen en indelingen in diverse lijsten. Een zeer compleet werk en aangezien de waarderingshartjes van de mij bekende spellen goed overeenkomen met mijn smaak, is het een perfecte richtlijn voor nieuwe aankopen. Een aanrader ! Twee minpuntjes: de afbeeldingen zijn in zwart/wit en een aantal verwijzingen in de index is niet correct en verwijst naar verkeerde pagina's. Deze 8e editie bevat 350 nieuwe beschrijvingen ten opzichte van de vorige editie. Informatie over het bestellen daarvan kun je vinden op hun homepage. Let op het gewijzigde internetadres.

Vlaams Spellenarchief

21.11.1998


Spel! tijdschrift - Replay webtijdschrift

Inmiddels heeft zich een nieuwe redactie gevormd onder leiding van Michael Woller. Momenteel is de nieuwe redactie druk bezig om Spel! 9 uit te brengen. Er wordt nog gezocht naar schrijvers en redacteuren. Een aantal oude redacteuren, onder wie Erwin van Asselt, heeft zich gestort op een webtrijdschrift genaamd Replay.

Ducosim
Replay

08.11.1998


Avalon Hill site vervangen

Hasbro heeft de site van Avalon Hill vervangen door informatie over Hasbro. Er is niets meer terug te vinden over Avalon Hill.

Avalon Hill

31.10.1998


Ducosim conventie

Op zaterdag 28 november 1998 is de nieuwe conventie van Ducosim in congreszaal Juliana in de Jaarbeurs van Utrecht. Van 10.00u tot 18.00u zijn er diverse activiteiten. Uiteraard nieuwe spellen uit Essen om te proberen, een Warhammer-toernooi, een Magic-toernooi, weer diverse spellenontwerpers en spellenwinkels en als klap op de vuurpijl om 15.00u de grote spellenveiling.

Ducosim

31.10.1998


Essen 1999

In de catalogus van Spiel 1998 stonden de verkeerde data vermeld. Essen 1999 wordt gehouden van donderdag 21 oktober t/m zondag 24 oktober.

Spiel 1998

31.10.1998


Intergame 1998 Uitslag

In Essen is het 11e Europees kampioenschap bordspellen gespeeld. 24 teams uit 7 landen namen deel. De volgende spellen werden er gespeeld: Die Seidenstrasse, Elfenland, Magalon, Edison & Co. Winnaar werd een Engels team, gevolgd door 2 Duitse. De Nederlandse teams deden het dit jaar niet zo goed. Op de 7e plaats is het eerste Nederlandse team terug te vinden. Op Spelweb is meer informatie over de uitslag te vinden.

Spelweb

31.10.1998


Spiel 1998 Essen verslag

Vrijdag 23 oktober 1998 heb ik een bezoek gebracht aan de grootste spellenbeurs ter wereld in de Duitse plaats Essen. Het leek me iets rustiger dan vorig jaar op vrijdag. De beurs was weer net zo groot. Een korte impressie: De grote spellenfirma's hadden allemaal een speerpunt. Bij Goldsieber was dat Pfeffersäcke, bij Ravensburger Labyrinth der Ringen en Magalon, bij Kosmos de nieuwe Siedler scenario's en Kahuna, bij Amigo werd voornamelijk Elfenland gespeeld en bij Hans im Glück (in een niet al te grote stand) een nieuw spel van Reiner Knizia: Samurai en een opvolger voor El Grande: El Caballero. De uitbreidingen voor het Siedler kaartspel worden pas eind november verwacht. De uitbreiding voor Ursuppe was op vrijdag helaas al vrij snel uitverkocht. Uitverkocht was ook al vrij snel de uitbreiding voor Bohnanza: La Isla Bohnita. Bij Amigo werd een gratis kaartensetje voor Elfenland uitgereikt en voor El Grande was er een gratis set van 55 door spelers ontworpen kaarten. Theo Jansma was er met een stand om zijn spellen te promoten, waaronder een heel klein spelletje voor 2 spelers: Die-Roll. Spellenwinkel The Joker was er met de nieuwe uitvoering van Lords of Creation, wat er goed uitzag. Er was soms vrij veel verschil in prijs; zo zag ik King & Things voor DM 55, maar ook voor DM 69.
Om 16.00u heb ik o.a. Michael Svellov (
Brett & Board), Frank Kulkmann (G@mebox) en Godwin Solcher (Goso's Varianten) ontmoet en dat was de moeite waard. Ik kijk al weer uit naar volgend jaar. Dan schijnt de beurs echter te beginnen op zaterdag 23 oktober en te eindigen op dinsdag 26 oktober...

Spiel 1998

25.10.1998


Luding is veranderd

Deze fantastische database over spellen is in een nieuw jasje gestoken. De indeling is nog niet geheel klaar, maar hij is al te bewonderen. De oude site is ook nog te bereiken, maar zal niet meer worden aangepast.

Luding

24.10.1998


Foutje in Duitse Spellenprijs

In de gepubliceerde uitslag van de Deutscher Spielepreis met als de verwachte winnaar Euphrat & Tigris is een foutje geslopen. De top 5 met Ursuppe en Elfenland op de plaatsen 2 en 3 was correct. De plaatsen daarna waren echter niet correct. Städte & Ritter hoorde er helemaal niet thuis. Als gevolg daarvan ontbrak Basari. Drie spellen, die voor mij een verrassing waren in de top 10, zijn Canyon, Freibeuter en Tycoon.

05.10.1998


Nieuws over El Grande

999 Games heeft een Nederlandse versie van El Grande uitgebracht. Helaas wordt er voorlopig nog geen aparte Nederlandse kaartenset uitgebracht. Misschien volgt dat nog ? Voorlopig zit dat nog niet in de planning. Wel volgen op korte termijn ook de uitbreidingen. Inmiddels zal deze Nederlandse El Grande al wel in de speelgoedwinkels liggen.

Email: 999 Games

04.10.1998


Nieuws van GoldSieber

KMW's Spielpl@tz meldt dat GoldSieber in Essen met 1 nieuw spel komt: Pfeffersäcke. Dit is een handelsspel van Christward Conrad voor 2 tot 4 spelers en het duurt ongeveer 60 tot 90 minuten. Is dit hetzelfde spel als Guild wars waar Michael Svellov over schreef ? - Ja dat klopt, alleen wordt de nieuwe Engelse naam Medieval Merchants (24.10.1998).
Enkele maanden later volgt het spel Kontor van Michael Schacht. In Essen kan al een prototype worden gespeeld. Het spel speelt zich af in de tijd dat door middel van zeevaart werd gehandeld in specerijen.

Goldsieber
Kontor
KMW's Spielpl@tz

04.10.1998


Elfenland Nederlands spel van het jaar

Ook in Nederland is Elfenland spel van het jaar 1998 is geworden. De spel van het jaar verkiezing maakt deel uit van de speelgoed van het jaar verkiezing en wel in de categorie 'spellen en puzzels'.

Speelgoed van het Jaar (17K)

Speelgoed van het Jaar
Spel van het Jaar - Overzicht

23.09.1998


De Uitdaging

Op zaterdag 19 september werd de nieuwe Uitdaging georganiseerd door de winnaars van vorig jaar. Alle deelnemende koppels kregen om 10.00u precies een cassettebandje met 100 opdrachten. In de 10 volgende uren moesten ze proberen daar zoveel mogelijk van op te lossen of uit te voeren. De meest vreemde vragen en opdrachten brachten de deelnemers al snel in de stress. De winnaars deze keer met Rutger & Astrid, op de voet gevolgd door Ronald I. Op 27 augustus 1998 ben ik, als bedenker van de Uitdaging, voor een lokale krant geïnterviewd.

De Uitdaging

20.09.1998


Nieuws van Hans im Glück

Hans im Glück komt binnenkort met het spel El Caballero. (In Nederland gaat het Conquistador heten.) Het is een op zich zelf staan legspel in de sfeer van El Grande. Het is bedoeld voor 2 tot 4 spelers en wordt aan het einde van september verwacht. Verder komt er een speciale Player's Edition van König & Intrigant, een van de aanvullingen van El Grande. Deze bestaat uit 55 door spelers ontworpen kaarten. Deze speciale editie zal waarschijnlijk niet te koop zijn ! Tot slot komt Hans im Glück bij de spellenbeurs in Essen met een geheel nieuw spel van Reiner Knizia, Samurai genaamd.

Hans im Glück

17.09.1998


Nieuws van Amigo

KMW's Spielpl@tz meldt dat Amigo bij Spiel'98 met 3 nieuwe kaartspellen komt. 1) La isla Bonita, een nieuwe uitbreiding voor Bohnanza, waarbij het draait om de zeevaart; 2) Het spel die Hornochsen van Wolfgang Kramer, de ontwerper van het succesvolle spel 6Nimmt!. Het schijnt meer bedoeld the zijn voor ervaren spelers; 3) Een nieuw nog niet bekend gemaakt kaartspel. De uitbreiding voor Elfenland laat nog even op zich wachten. Ter promotie wordt er een reiskaart verspreid van een Elfenzauberer, waarmee je gemakkelijk door Elfenland kunt reizen.

KMW's Spielpl@tz

14.09.1998


Spelregel quiz

Spelweb van Erwin Broens heeft inmiddels ook een quiz geplaatst. Het is de bedoeling een bord- of kaartspel te herkennen aan een stukje van de spelregels. Het idee lijkt erg moeilijk, maar blijkt erg mee te vallen. De spelregels zijn zowel in Nederlands, Duits als Engels. En je kunt er nog wat mee winnen ook !

Spelweb

12.09.1998


Nieuwe spellen/uitgaves

Brett & Board van Michael Svellov meldt een heleboel nieuwe spellen en uitgaves voor oktober 1998. Hier een beknopte opsomming. Rio Grande Games komt met een Engelse versie van El Grande en levert ook een losse set kaarten in het Engels. Verder het spel Trick 'r Treat over snoepjes verzamelen tijdens Halloween, Katzenjammer Blues, Canyon and Landlord! De volgende spellen worden tegelijk in het Duits en het Engels uitgebracht: Conquistador/El Caballero van Wolfgang Kramer & Richard Ulrich door Hans im Glück, Samarkand van Sid Sackson door Abacus Spiele, Guild wars van Christward Conrad door Goldsieber, Kahuna van Günter Cornett een nieuwe uitvoering door Kosmos en OK! van Ewe Rosenberg door Abacus Spiele. Een Engelse versie van Caesar & Cleopatra wordt pas in het voorjaar van 1999 verwacht. Lees meer informatie over deze spellen op Brett & Board.

Brett & Board

12.09.1998


Nieuw Siedler scenario

Brett & Board van Michael Svellov meldt dat het scenario Cheops voor die Siedler von Catan in een nieuwe versie uitkomt. Deze keer niet als poster, maar op een echt bord en op de achterkant van het bord zal een nieuw scenario van Klaus Teuber te vinden zijn over Alexander de Grote ! Interessant nieuws dus.

Brett & Board

12.09.1998


Lords of Creation

Vorig jaar bij Spiel'97 was het de bedoeling dat er een nieuwe uitgave van Lords of Creation van ontwerper Martin Wallace van Warfrog in samenwerking met spellenwinkel The Joker zou worden uitgebracht. Helaas was het spel niet op tijd beschikbaar. Hopelijk gaat het dit jaar wel lukken.

07.09.1998


Domino D-day wereldrecord

De poging om het wereldrecord dominostenen omgooien te breken is op vrijdagavond 28 augustus 1998 op het randje geslaagd. Er waren 2.183.247 dominostenen geplaatst en Linda de Mol verrichtte de start. Er gingen echter een aantal projecten volledig de mist in. Een buiten alle projecten om gelegde 'aorta', de levensader van het record, startte echter netjes de volgende projecten en uiteindelijk zijn er 1.605.757. Het 10 jaar oude record stond op 1.382.101, dus is dat nu gebroken. Een hele prestatie.

Domino D-day

30.08.1998


Ducosim conventie

De zomerconventie in Utrecht op 29 augustus 1998 was volgens mij een stuk beter bezocht dan de vorige. Er zijn ongeveer 350 bezoekers geweest. Naast uiteraard een heleboel Magic, waren er de winkels en de spelontwerpers. Er werd een "Spel van het Jaar" bordspeltoernooi gehouden. Iedere deelnemer mocht in willekeurige volgorde de spellen Elfenland, Tycoon, Gipf en Durch die Wüste spelen om punten te verdienen. Uiteindelijk konden zo 3 prijswinnaars worden bepaald. Murphy's Heroes speelden een groot spel Non Star Trek Space Battles, waarbij teams van 5 personen het in een ruimtegevecht tegen elkaar opnamen. Om 16.00u begon de Algemene Ledenvergadering.

Ducosim - De Nederlandse Spellenvereniging / The Dutch Gamesociety

30.08.1998


De Kolonisten van Catan foutje

In de eerste uitgave van de Kolonisten van Catan is een foutje in de spelregels geslopen. Bij de nieuwe printruns is deze fout eruit gehaald. In de regels stond namelijk dat het was toegestaan om ook 3:1 te handelen in een 2:1 haven. Danny van Altena van 999 Games heeft bevestigd dat dit niet correct is.

Email: 999 Games

18.08.1998


Amigo Spielejagd

Eindelijk de antwoorden voor de Spielejagd van enige weken geleden. (1) Bij hoeveel gelijke vruchten moet je bij Halli Galli op de klok slaan: 5; (2) Bij welk spel verzet je je pion, nadat het doolhof is verschoven: Das verrückte Labyrinth / Labyrinth der Meister / Junior Labyrinth; (3) Welke auteur koloniseert Catan: Klaus Teuber; (4) Welk schip kan niet op een ijsberg botsen, omdat het op de Mississippi vaart: The Mississippi Queen [Ik dacht zelf The Black Rose.]; (5) Waarvoor staat de afkorting AD&D: Advanced Dungeons & Dragons; (6) Welke uitgeverij bracht de spellen van het jaar in 1991, 1994 en 1996: Hans im Glück; (7) Welke uitgeverij ergert zich niet: Schmidt Spiele; (8) Welk in 1918 voor het eerst uitgebrachte kapitalistische spel werd na de val van de muur het populairste spel in de nieuwe bondslanden: Monopoly [Klopt 1918 wel ?]; (9) Bij welk magisch kaartspel van Wizards of the Coast leveren 2 tovenaars gevechten met fantasiefiguren: Magic / Magic: Die Zusammenkunft.

[Met dank aan Knut M. Wolf.]

18.08.1998


Uitbreiding voor Ursuppe

Bij de spellenbeurs in Essen 1998 wordt een uitbreiding voor Ursuppe verwacht. Naast de speelstukken voor 5 en 6 spelers bevat deze uitbreiding ongeveer 26 nieuwe genen. Ursuppe schijnt trouwens op een verdiende tweede plaats geëindigd te zijn bij de verkiezing van de Duitse spellenprijs (niet te verwarren met de Duitse verkiezing van het Spel van het Jaar).

Doris & Frank

17.08.1998


Nieuwe MB Gamemaster spellen

Er staan twee nieuwe spellen in de stijl van Axis & Allies gepland voor het einde van dit jaar. De ene betreft de zeestrijd tussen Japan en de Verenigde Staten en de ander betreft de strijd tussen Duitsland en de Sovjet Unie.

Axis & Allies

14.08.1998


Hasbro koopt ook Microprose

Na de overname van Avalon Hill heeft Hasbro deze week ook Microprose gekocht. Bekende computerspellen als Formula I Grand Prix, Civilization en X-Com zijn nu ook in handen van deze gigant. Onlangs waren Avalon Hill en Microprose nog in een rechtzaak gewikkeld over de naam Civilization (computerspel tegenover bordspel).

Hasbro

14.08.1998


Die Siedler von Catan Kartenspiel

Voor de ontwerpwedstrijd van het Siedler kaartspel zijn meer dan 1000 ideeën binnengekomen. Daaruit zijn 3 uitbreidingssets samengesteld, die als het goed is bij Spiel '98 in Essen verkrijgbaar zijn: "Handel und Wandel", een handelsuitbreiding van 30 kaarten, "Politik und Intrige", een politiekuitbreiding van 30 kaarten en ten slotte "Zauberer und Drachen", een uitbreidingsset van ongeveer 43 kaarten, die magie op Catan brengt, tezamen met nieuwe spelregels.

Die Siedler kaartspel

14.08.1998


Avalon Hill Game Company opgekocht door Hasbro

Avalon Hill is verkocht aan Hasbro. Alle medewerkers van Avalon Hill zijn ontslagen. Hieronder volgt de tekst die op de homepage van Avalon Hill te zien was. Avalon Hill is o.a. bekend door de spellen Diplomacy, 1830, Up Front, Waterloo, Wooden Ships & Iron Men, (Advanced) Civilization, Squad Leader en ga zo maar door. Daarnaast brachten ze het uitstekende spellentijdschrift The General. Voor velen was het Avalon Hill die toonde dat er andere spellen waren, dan de simpele dobbelspelletjes. Hasbro daarentegen gaat voor de grote massa. Het is inmiddels de grootste spellenproducent ter wereld en bezit onder andere Parker Brothers en Milton Bradley. Ze hebben dus de rechten van Risk, Monopoly, maar ook bijvoorbeeld Trivial Pursuit en Scrabble.

"Avalon Hill has officially been sold to Hasbro. All employees of Avalon Hill were terminated as of today. What does this mean for Avalon Hill? We don’t know. Thanks to everyone at Avaloncon who showed us how great this hobby is, and thanks to all the loyal fans who have supported The Avalon Hill Game Company for three decades. Really. We mean that."

The Avalon Hill Game Company


Spel van het Jaar in Duitsland

Spel van het jaar in Duitsland 1998 is, zoals verwacht, ELFENLAND geworden. Ondanks dat het niet mijn favoriet was (met slechts 4 spelbeurten wel erg karig en de niet echt slim gekozen ronde pionnetjes) is het toch een goede winnaar. De overige genomineerde spellen waren: Caesar & Cleopatra, Canyon, David & Goliath, Die Macher, Durch die Wüste, Elfenland, Euphrat & Tigris, Gipf, Minister, Tonga Bonga en Tycoon. Op sommige sites werd ook Basari nog genoemd. Van deze spellen heb ik er zelf 4 gespeeld. Daarvan vond ik Euphrat & Tigris veruit de beste. Een veel genoemd spel dat ontbreekt in de lijst is Ursuppe.

Spiel des Jahres


Schattenjacht

De voorbereiding van de tweede schattenjacht is in volle gang. Elke maand wordt een nieuwe tip van de sluier opgelicht. Ik kan bijna niet wachten op het nieuwe boek. Het zal zeker niet makkelijk zijn. Duurt het deze keer weer zo lang voor de schat is gevonden ?

Tweede schatgraverij door Ton Nennie / Second Treasurehunt by Ton Nennie

 

Naar het Spelmagazijn nieuws
Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina