Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 19-05-2007

Titel (5K) Fotoalbum

Dit album bevat de foto's van de Ducosim spellenbeurs in Utrecht van 19 mei 2007.  Klik op de foto's voor een vergroting.

De Gamemaster zelf was ziek, maar het nieuwe spel Rotterdam werd uiteraard gedemonstreerd. Het blijkt een heel elegant familiespel te zijn. De regels zijn prima gestroomlijnd en snel uit te leggen en het spel heeft een mooie combinatie tussen een geluksfactor en tactiek. De spelers krijgen opdrachtkaartjes, waarmee punten te verdienen zijn. Op de opdrachtkaartjes staan goederen die in de haven overgeslagen moeten worden. In de vier verschillende havens zijn telkens 2 producten te verkrijgen. Er is keuze uit 4 soorten goederen en elk van de goederen levert maar in één van de havens producten op. Uiteraard zijn er mogelijkheden om schepen van de tegenstanders naar de verkeerde havens te loodsen. Zodra een speler 12 punten met opdrachten heeft verdiend, is het spel afgelopen. De vervulde opdrachten en de verzamelde producten leveren punten op. Wie de meeste punten heeft, wint het spel.

 

Uiteraard waren er ook weer de nodige miniaturen te vinden op de beurs. Er werden diverse veldslagen gestreden. Altijd een lust voor het oog.

Fagin's Gang is een spel dat gebaseerd is op het verhaal van Oliver Twist. De spelers hebben vijf jeugdige crimineeltjes, die in zes wijken aan de slag gaan. In je beurt kun je 3 criminelen in het spel brengen/verplaatsen, of je kunt 3 criminelen goederen of geld laten stelen. Tot slot kun je er voor kiezen om naar de markt te gaan. Op de markt kun je gestolen goederen verhandelen. De goederen heb je nodig voor het verplaatsen van de criminelen, het geld heb je nodig om aan de grote baas te betalen. Als je in drie wijken de grote baas hebt betaald, win je het spel. Het spel heeft enkele leuke mechanismes, maar het geheel voelde toch wat saai aan. Een spel dat niet voor iedereen geschikt is.

Ad Jongeling was ook weer aanwezig met 2 prototypes. Dit keer 2 eerdere ontwerpen waar iets aan was geschaafd. In het fietsspel is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk langs diverse adressen gaat. Je kunt andere spelers hinderen met behulp van verkeersborden. Het andere spel is abstracter. Daarin is het de bedoeling dat je je stenen op het doelveld krijgt. Elke steen heeft een bepaalde energie die aangeeft hoeveel velden er verplaatst moet worden. Deze energie kun je echter doorgeven aan andere stenen.

Er waren ook andere prototypes in verband met de spellenontwerpwedstrijd.

 

Roll the Dice demonstreerde de nodige spellen van Hodin. De meeste interesse ging uit naar Colosseum. Daarin beheren de spelers een arena in het oude Rome. Helaas was het spel niet op de beurs te koop. Verder was er Mr.Jack, Blokus Trigon, Gangster en Fragile.

 

Spelgroep Phoenix demonstreerde Notre Dame, het nieuwe spel van Alea/Ravensburger. De tafels waren voortdurend goed gevuld. Het spel werd over het algemeen goed ontvangen, hoewel het wel voornamelijk als een solo-spel gezien wordt. Iedereen was maar een beetje voor zichzelf bezig, de interactie was niet zo groot. Als je bij Notre Dame alleen voor jezelf speelt, kun je je tegenstander soms een heel eind op weg helpen. Als je het een aantal keer gespeeld hebt, zul je daar wel meer zicht op krijgen. De spelbordjes waren een beetje te slap, waardoor ze enigszins krom trokken.

QWG trok de aandacht met de nieuwe uitvoering van De Vorsten van Florence. Dit geweldige spel is nu in een nieuwe uitvoering en ook nog Nederlandstalig. Het spelmateriaal is prachtig uitgevoerd. Doordat alles een stuk dikker is geworden, moest de inlay van de doos verlaagd worden. Daardoor is er helaas te weinig ruimte in de vakken om alles op te bergen. Een klein minpuntje. Verder een absolute aanrader!

In een aparte zaal werd een Stratego toernooi gehouden.

De Bring & Buy stand van Ducosim deed overigens goede zaken en haalde een recordomzet. Er waren dan ook de nodige gewilde titels te koop. De beurs is een beetje als een nachtkaars uitgegaan. Om 5 uur begonnen veel standhouders al in te pakken. Overdag was het echter lekker druk geweest.

(Omdat Milo moest afzwemmen voor zijn B-diploma, konden we niet tot het einde van beurs blijven. En voor de nieuwsgierigen: hij is geslaagd.)

 

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007