Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 01-04-2006

Titel (5K) Fotoalbum

Games & Toys in Gent: een groots opgezette spellenbeurs van 29 maart tot en met 2 april. Wij - Enrico, Sandra en Ronald - zijn alleen de zaterdag hier op bezoek geweest. Hoewel er niet veel nieuwe spellen te bewonderen waren, hebben we toch wel wat bijzondere spellen gezien en gespeeld. Er was wat dat betreft genoeg te doen op de beurs.

Klik op de foto's voor een vergroting. Zie ook Fotoalbum deel 1 (globaal overzicht) van dit evenement.

De foto's zijn gemaakt door Sandra en Ronald.

 

Het Radiocentrum had ook een stand van waaruit ze af en toe ook live radio uit zenden. De oorspronkelijke bedoeling was om een simpel spel te spelen, waarvan op de radio een simpel verslag van gemaakt kon worden (zie ook de ombouw van de stand). Door de tegenvallende bezoekersaantallen lukte dit echter niet, zodat ze in plaats daarvan interviews met spellenauteurs en publiek hielden en uitzonden.

 

Hoewel het grootste deel van de beurs gericht was op bordspellen, kon je er ook andere type spellen spelen. Op deze automaat kon je op een wildwaterrivier roeien, er was ook een apparaat waarop je kon snowboarden. Er waren speciale steps, waarop je een soort skibeweging moest maken om vooruit te komen. Er was een klein basketbalveldje en in een grote tent kon je lasergames spelen.

 

Wie is de bezoeker met een oranje ballon als hoofd? Bij diverse stands werd aandacht besteed aan de jongere spelers. Van een grote opblaasglijbaan tot grote uitvoeringen van spellen. Bij Jumbo kon Koetje Boe en Eendje Kwaak worden gespeeld. Ook Zoch had specifiek spellen voor kleine kinderen. Tevens was er een "tuintje" waar de kids zich konden vermaken. Er was geen crèche, zoals op het Spellenspektakel. Omdat het niet zo druk was, maakte dat niet uit.

 

Achter in de zaal was een toernooiruimte, waar onder andere een Kolonisten van Catan toernooi werd gespeeld. Zoals je ziet zaten daar de tafels best vol.

 

Op een van de podia werd een wielerwedstrijd gereden middels een bordspel. Er was gekozen voor de koers Milaan-San Remo. De deelnemers speelden allemaal voor bekende wielrenners.

 

Deze beklimming wordt op dit moment niet gebruikt bij de wielerwedstrijd. De speelfiguren waren miniatuur wielrenners. De uitslag van de koers hebben we uiteindelijk helaas niet meer meegekregen.

 

Bij de stand van Identity Games lag een knip- en plakexemplaar van het nieuwe Da Vinci code bordspel. Dit spel bestaat uit 15 mysteries die moeten worden opgelost. Als je ze hebt opgelost, kun je ze daarna helaas niet meer spelen.

 

Dit is een foto van het mogelijke spelbord. De kans is echter groot dat daarin nog het een en ander wordt gewijzigd. Er wordt momenteel druk gewerkt aan een Nederlandse vertaling van het spel. Dat blijkt niet eenvoudig te zijn, omdat er aanwijzingen in de mysteries zitten verwerkt, die taalafhankelijk zijn.

Bij Hodin kon je het nieuwe spel van Days of Wonder al spelen. De doos wordt gebruikt als een deel van het spelbord. De spelers bouwen gezamenlijk aan het paleis van Cleopatra. Het spel bevat dan ook erg veel bouwmaterialen. Door het verzamelen van speelkaarten kun je setjes samenstellen, waarmee je delen van het paleis kunt bouwen. Daarbij verzamel je regelmatig de nodige corruptiefiches. De speler met de meeste corruptiefiches wint het spel in ieder geval niet. Er zijn gelukkig nog wel manieren om er vanaf te komen. Zodra 5 van de 6 delen van het paleis klaar zijn, is het spel ten einde. In de loop van het jaar verschijnt er een Nederlandstalige versie van het spel.

Bij Ravensburger kon het al wat oudere spel Pirates! worden gespeeld. Elke speler heeft boot met 6 genummerde posities. Op elke positie kan een kanon of een piraat staan. Hoe meer piraten, hoe sneller je vaart. Hoe meer kanonnen, hoe meer dobbelstenen je mag gooien bij een gevecht. Je mag in een beurt 2 acties doen: 1) varen of aanvallen, 2) aanvallen of repareren. Je kunt forten op het land aanvallen of spelers op het water. Je gooit je dobbelstenen en de figuren op de aangegeven posities worden verwijderd. Je hebt het gevecht gewonnen als de tegenstander niet ten minste nog 1 piraat en 1 kanon over heeft. Zo kun je schatten uit forten en van schepen stelen. Deze moet je weer terugbrengen naar de haven. Op de website van de organisatie kun je een foto zien waarop Enrico, Ronald I en Sandra het spel spelen. Enrico wist gemakkelijk te winnen. Ronald I bleef achter met lege handen. Een leuk familiespel.

 

Bij University Games waren de eerste exemplaren van de nieuwe kaartspellen aanwezig. De doosjes zijn wat platter dan de doosjes van bijvoorbeeld De Bezeten Fles en Veel Soeps. De kaarten zijn echter even slap. Jammer dat ze niet wat steviger zijn. Tevens kun je er ook weer doorheen kijken.

 

Beestenveiling is de Nederlandse uitvoering van het spel Einfach Tierisch. Dat is een geweldig listig kaartspelletje. Het spel is geheel voorzien van nieuwe tekeningen en nieuwe dieren. Zo zijn er: Beresterk, Haantje de Voorste, Stokpaardje, Vet Varken, Struisvogelpolitiek, Geitenbreier, Koppige Ezel, Domme Gans, Blinde Mol, Kippenvel, Zieke Hond, Pechvogel, Krokodillentranen, Gezonde Vis, Trotse Pauw en Leeuwenkoning.

Hier wordt het spel Quintus gespeeld. Erg simpele regels, maar verdraaid lastig om te spelen. Er zijn verschillende type speelstukken in verschillende kleuren. Er waren diverse uitvoeringen, bijvoorbeeld met allerlei ridders, of allerlei vreemde dieren. Om beurten mag je een van je speelstukken op het bord zetten. Daarbij mag in één rij of één kolom, of op één van de grote diagonalen nooit eenzelfde type stuk of een stuk van dezelfde kleur staan. De speler die als laatste een geldig stuk kan plaatsen, wint het spel. Je moet dus ook goed de stukken van de tegenstander in de gaten houden. Ronald I speelde een spelletje tegen Sandra. Sandra zag het spel veel makkelijker dan Ronald I en ze leek eenvoudig naar de overwinning te gaan. Tot zijn verbazing wist Ronald I met het laatste stuk dat hij nog geldig kon zetten, Sandra vast te zetten en toch nog de winst binnen te halen.

 

Bij Vendetta was er gelegenheid het spel Chaos Arena te spelen. Dit is een hernieuwde uitgave van een oud spel. De adviesprijs is maar liefst € 50,00. Het is een spel voor twee spelers. Zij besturen ieder een magiër in een strijdperk. Het doel is de magiër van de tegenstander uit te schakelen. Daartoe roepen de magiërs steeds meer wezens op, die de arena vullen. Elk van deze wezens heeft zijn eigen eigenschappen o.a. qua snelheid en kracht.

De dobbelsteen wordt in het spel gebruikt bij de gevechten, maar ook op te kijken of er een Chaos kaart getrokken moet worden. Hoe meer wezens je in het spel hebt, hoe groter de kans dat je een Chaos kaart moet trekken. Voordat je deze trekt, moet je aangeven op welk wezen deze kaart betrekking heeft. Dit kan voordelig of nadelig voor dat wezen zijn. Ronald I viel de magiër van Sandra direct flink aan. Zij wist echter eenvoudig de wezens van Ronald I af te slaan. Het was duidelijk dat het nog enige tijd in beslag zou gaan nemen en het werd daarom ook maar afgebroken. Sandra had op dat moment een flinke voorsprong, hoewel een van haar sterkere wezens kennis had gemaakt met een zwaar voorwerp in combinatie met de zwaartekracht. Splet!

 

Project X was voor het eerst op deze beurs te spelen. Hier zie je tekenaar Eugene aan het werk. Het spel zelf is ontworpen door Arne Lauwers. Het spelbord bestaat uit 9 dubbelzijdige delen die helemaal vol getekend zijn met van alles en nog wat. In je beurt gooi je een kleurendobbelsteen, die bepaalt welke van de drie soorten opdrachten je krijgt. Voor een groene opdracht gooi je nog een normale dobbelsteen. Nu moet je binnen de tijd zoveel voorwerpen vinden van de soort die op een groene kaart wordt genoemd. Bijvoorbeeld: Zoek 4 raketten.

Voor de rode opdrachten moet tegen elkaar worden opgeboden. Wie vindt in 30 seconden de meeste vingers? De spelers mogen tegen elkaar opbieden. Wie het hoogste biedt, mag het kaartje uitvoeren. Helaas staat er geen straf op het niet halen van je bod, zodat je altijd hoger moet bieden dan de andere spelers. Al snel voerden we dan ook de regel in dat als je het niet haalt, je een kaartje dat je al gehaald had, weer in moet leveren. De blauwe opdrachten bestaan uit een tekening. Wie vindt deze het eerste? Dit lijkt erg op het spel Zoom In. Voor liefhebbers van dit soort spellen, een prima afwisseling en goed uitgevoerd. Een echt party-spel. Op de website kun je de complete spelregels vinden.

 

Brain-Racker is een nieuw puzzelspel. Je kunt het vergelijken met de ouderwetse schuifpuzzeltjes, maar dan met driehoekige stukken en op een bol. Dat blijkt nog verdraaid lastig. Er zijn verschillende opdrachten die je jezelf kunt stellen.

 

Enrico en Ronald I doen hier mee aan een wedstrijdje tegen een stuk of 5 andere deelnemers. Wie als eerste de eerste opdracht wist te vervullen, mocht zijn Brain-Racker houden. Na een klein kwartiertje was het Ronald I die de oplossing had bereikt. Trots nam hij de Brain-Racker in ontvangst. Een alleraardigst puzzeltje. Op de website kun je er meer informatie over vinden.

 

Ronald I en Enrico bekijken hier de nieuwe uitvoering van het spel Hive. Dit is een spel voor twee spelers, waarbij ze een groep insecten besturen. Ze proberen de koningin van de tegenstander geheel in te sluiten.

Hier zie je het spelmateriaal van Transport, een van de nieuwe spellen van Symbiose Games. Om beurten passen de spelers de transportband aan en verplaatsen daarna een van de aanwezig pakjes. Het is de bedoeling de pakjes naar je eigen eindpunt te leiden. In de Nederlandse spelregels staat nog een foutje. Daar staat dat bij 3 en 4 spelers de nieuwe pakjes die in het spel komen op de laagste waarde starten. Dat klopt niet helemaal. De juiste regel is dat bij 2 en 3 spelers de hoogste waarde moet worden gebruikt en bij 4 spelers de laagste. Dat maakt een heel verschil, vooral bij de startopstelling voor 3 spelers. Op de website van Symbiose Games kun je er meer over vinden.

 

In dezelfde stand kon je de spellen van Opstelten proberen. Hier legt Richard van Symbiose Games het spel Katoi aan Enrico uit. Dat blijkt een heel listig denkspel te zijn.

Ondertussen speelden Ronald I en Sandra Tover je Toverweg, samen met Ivo. Ronald I wist dit spel te winnen, tot teleurstelling van Ivo. Meer over de spellen van Opstelten Speelgoed kun je vinden op de website.

Ontwerper Bas Kesting toont trots het dubbelspel Crazy Diamond en Karatino. Op de ene zijde van het spelbord proberen de spelers diamanten het land uit te smokkelen. Iedere speler speelt op zijn eigen bord. De dobbelsteenworp bepaalt voor iedereen tegelijk hoeveel steden een diamant mag afleggen. Dit gaat langs binnenwegen, maar soms ook van haven naar haven of van vliegveld naar vliegveld. Je kunt voor een aantal diamanten een rijbewijs aanschaffen, waarna je ook over de hoofdwegen mag. Je kunt ook de controle over steden verkrijgen. Nu mag niemand daar meer langs op zijn eigen spelbord, tenzij diamanten worden betaald. Het spel ziet er prachtig uit.

Op de andere kant van het spelbord probeer je de diamanten te verkopen. Ook nu bepaalt de dobbelsteen weer voor iedereen tegelijk hoeveel diamanten op je eigen spelbord verschoven mogen worden langs bepaalde lijnen. Als de diamantmeester langskomt, mag degene die de meeste diamanten in zijn bovenste veld heeft liggen, al die diamanten verkopen. De anderen mogen er slechts één verkopen. Nu worden de diamanten uit het volgende veld doorgeschoven naar het bovenste veld. Daar mogen echter maximaal 6 liggen. Liggen er nu meer, dan moeten ze allemaal terug naar het beginpunt. Meer informatie over dit spel kun je vinden op de website van spel-maker.

 

Tot slot vonden we in de vitrinekast van Phalanx Games deze doos. Het spel Emira is de uitwerking van het spel dat voorheen bekend stond als Harem. Elders in Spelmagazijn is daar wel meer informatie over te vinden. Het was nog een knip- en plakversie, maar het uiteindelijke resultaat zal er wel op lijken.

Links:

Naar Fotoverslag deel 1

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006