Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 01-04-2006

Titel (5K) Fotoalbum

Games & Toys in Gent: een groots opgezette spellenbeurs van 29 maart tot en met 2 april. Wij - Enrico, Sandra en Ronald - zijn alleen de zaterdag hier op bezoek geweest. Helaas bleek het grote publiek deze beurs nog niet goed te kunnen vinden, waardoor het erg rustig was. Ook ontbraken de nodige nieuwe spellen en aanbiedingen waar zo'n beurs voor de echte spellenspeler interessant door wordt. Verder denken we dat de entreeprijs van € 15,00 ook een behoorlijke belemmering was.

Klik op de foto's voor een vergroting. Zie ook Fotoalbum deel 2 (meer spellen) van dit evenement.

De foto's zijn gemaakt door Sandra en Ronald.

 

Flanders Expo in Gent, de ingang was om de hoek. We kwamen om 10 uur aan en stonden met de auto bijna vooraan. Dit bevestigde ons vermoeden dat het een rustige dag zou worden. Het gebouw is prima bereikbaar en heeft ruim voldoende parkeergelegenheid tegen een schappelijk prijsje (€ 4,00).

 

Een groot spandoek boven de kassa's maakte duidelijk welke beurs er plaats vond. Het complex bevat acht hallen. Hal 1, de grootste hal, is centraal gelegen en daar bevond onze beurs zich. Er werd ongeveer 2/3e van de hal gebruikt, dat is zo'n 12.000 m2.

 

Als eerste komen we een spellenmuseum tegen: een kleine collectie oudere spellen van diverse mensen staan hier uitgestald. Dit klein museum werd gesticht door Games & Toys Stad Gent, 't Oud Stokerietje en de Spellenwinkel.

 

De spellen stonden in de vitrinekasten, maar veel informatie zat er verder niet bij. Af en toe liepen er wel mensen door het museum, maar echte belangstelling leek hier - ook door de kleine collectie - niet voor. De vitrinekasten bleken niet op slot te kunnen, waardoor ze maar met de deuren tegen de wand waren geplaatst.

 

Zo was er een oud paardenrenspel (Ascot) en een oud verkeersspel (Trafic). In deze vitrine zie je een hele oude spellenverzameldoos.

 

Hier zie je een voorloper van het spel Formule De: Formule I. Op het bord staat het circuit van Zandvoort. Grappig dat de Tarzanbocht hier nog Hoek van Tarzan heet. Ook zie je het Scheivlak en de Hunzerug. Er zijn Pitskaarten en Taktiekkaarten. Iedere speler heeft een dashboard, waarop naast de snelheid ook de bandenslijtage en de remslijtage worden bijgehouden. Midden op het dashboard staat een rondenwijzer.

 

Even een rondje over de beurs: Hodin was weer aanwezig met de bekende spellenbus en had lekker veel tafels met demospellen opgezet. Daar konden o.a. Aqua Romana en Cash 'n Guns worden gespeeld. Ook het nieuwe spel van Days of Wonder over Cleopatra was te spelen. Tom wist te vertellen dat het spel binnenkort ook in een Nederlandse uitvoering zal verschijnen.

 

Ook Denksport was aanwezig. Zij liepen met een mooie Japanse sumoworstelaar rond om Sudoku en andere Japanse puzzeltjes te promoten. Ja, dat grote monster liep af en toe echt rond.

 

Daarnaast stond Jumbo met een stand waar ze enkele kinderspelletjes zoals Koetje Boe en Eendje Kwaak en het spel Cameleon demonstreerden.

 

En natuurlijk ontbrak Corné van Moorsel met zijn bedrijfje Cwali niet. Hij had zijn stand hetzelfde opgezet als in Essen en had de spellen Streetsoccer, Aloha en Ahoy meegenomen. Corné was op zaterdag wat te laat bij zijn stand. Gelukkig heeft hij niet veel bezoekers gemist.

 

Vendetta, Barbo Games en The Realm of Fantasy deelden 1 stand. Hier werden spellen gedemonstreerd en er was een verkooppunt van verschillende spellen. Ook waren er 2 pokertafels aanwezig waar je zelfs een klein bedrag kon verdienen om het echt spannend te maken.

 

999Games had haar Catan bus meegenomen. De demoruimte hadden ze verdeeld in 2 gedeelten: een deel waar ze de nadruk legden op Carcassonne en Catan en een ander deel waar de andere spellen van ze centraal stonden. De ruimte was leuk aangekleed met kantelen aan de zijkant.

 

In de stand van Phalanx ging veel aandacht uit naar de spellen Mesopotamië en Pinguďn. Maar ook bijvoorbeeld Maharadja kon gespeeld worden. In vitrinekasten stond het gehele assortiment van Phalanx uitgestald.

 

Zoch had voornamelijk kinderspellen beschikbaar. Deze werden gepromoot door 2 grote kippen die door de beurshal rondliepen. Ze probeerden de aandacht te vestigen op Jakkiebak Kippenkak, waarvan ook weer de grote versie beschikbaar was. We hebben echter niemand deze grote versie zien spelen helaas. De kippen trokken wel de aandacht van de kleine kinderen op de beurs en werden dan ook veelvuldig door de ouders op de foto gezet.

 

Senet. Je kunt het een beetje vergelijken met een oud soort Mens-Erger-Je-Niet, waarbij je zo snel mogelijk je stukken over het bord moet bewegen. Elke koper van het spel kreeg er tevens een T-shirt bij. Twee oorspronkelijke exemplaren van het spel zijn gevonden in het graf van Toethanchamon. De spelregels zijn nooit gevonden, maar gereconstrueerd.

Mathijs Mossink, de nieuwe organisator van het spellenspektakel in Eindhoven, poseert hier met Ronald I van Spelmagazijn. Hij vertelde o.a. dat dit jaar de toernooitent bij het beursgebouw zal ontbreken. Dat betekent dat er flink geschoven moet worden en dat het nog drukker zal zijn op de beursvloer. Goed nieuws is wel dat de beurs ook op vrijdag al om 10.00u open zal gaan en dat er voor het eerst de mogelijkheid zal zijn een kaart voor drie dagen te kopen. Op de poster op de achtergrond staan de data van het spellenspektakel vermeld: 27, 28 en 30 oktober 2006. En wat doen we dan op 29 oktober? Een foutje op de poster dus. 29 oktober is de beurs echt geopend en het is de laatste dag van het spellenspektakel.

 

Hier brengen Enrico en Ronald I een bezoekje aan Spellenwinkel.be. Het geringe aantal bezoekers baarde de winkeleigenaren wel zorgen. Ze zouden meer verdienen als ze hun echte winkel open zouden hebben, dan de winkel op de beurs. De spellenwinkel had ook voor een deel van de inrichting van het spellenmuseum gezorgd.

 

Games workshop had een grote stand opgezet. Hier waren veel miniatuurtjes te koop en er was ook een workshop miniaturen schilderen.

 

Jong en oud vermaken zich met de mooie demospellen bij Games Workshop. In elk van de "demobakken" kon een klein scenario worden gespeeld. Uiteraard waren er veel dobbelstenen bij nodig. De spelleiders moesten af en toe de nodige moeite doen om de jongere spelers de vele mogelijkheden te tonen.

 

Niet zo veel als aangekondigd, maar er liepen toch diverse apart uitgedoste personages over de beurs. Deze gevaarlijk uitziende dwergen poseerden maar wat graag. Er was ook een stand waar je informatie over LARP kon krijgen. Er werden af en toe ook zwaardvechtdemonstraties gegeven.

 

Een overzichtje van een deel van de zaal. Je herkent duidelijk de inrichting van het Spellenspektakel. Nu zijn de gangpaden echter een stuk breder.

Links:

Naar Fotoverslag deel 2

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006