Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 12/16-10-2005

Titel (5K) Fotoalbum

Dit album bevat de foto's van Spiel 2005 in het Duitse Essen deel 4. Klik op de foto's voor een vergroting.

Dit deel bevat nog meer nieuwe spellen.

 

Shear Panic was waarschijnlijk het opvallendste spel van de beurs. De prachtig vormgegeven schaapjes trokken natuurlijk de aandacht. Het spel had een oplage van 550 en was vrijwel geheel in de voorverkoop al verkocht. De laatste exemplaren gingen op de persdag al van de hand, zodat er voor de beursbezoekers alleen maar teleurstelling was.

 

Shear Panic gaat over een kudde schapen, waarin iedere speler 2 schapen heeft en er is een zwart schaap. Gedurende het spel veranderen de manieren waarop punten kunnen worden gescoord. In de eerste helft van het spel rent iedereen achter de mooie Roger aan, in de tweede helft vlucht iedereen voor de schapenscheerder.

 

De kudde moet te allen tijde een geheel blijven en soms scoor je punten als je schapen bij elkaar staan, een andere keer moeten ze naast het zwarte schaap staan, dan moeten ze weer zo dicht mogelijk bij Roger zijn of zo ver mogelijk verwijderd van de schapenscheerder. Je hebt 12 acties ter beschikking die je tijdens het spel elk eenmaal mag gebruiken. Een aardig spelletje, maar de hype kwam voornamelijk door de geweldige schaapjes. Er zal vast nog wel een nieuwe oplage volgen van Fragor Games.

 

Rail Road Dice 2 maakt gebruik van de bekende rails-dobbelstenen, maar er zijn nu ook complexere stenen. (Foto: Sandra)

 

Het spel verloopt wel anders dan we gewend zijn van de eerdere edities. Weer een prima voortzetting van Wassertal Spieleverlag.

 

Oltre Mare was er vorig jaar in een heel kleine uitvoering bij een kleine uitgever. Nu in een mooie grote uitvoering van Amigo. Het spel deed het ook weer goed in Fairplay Spielescout peiling.

 

Sandra poseert hier bij XIG. Het spel zou in eerste instantie nog niet beschikbaar zijn op Spiel, maar omdat het in Amerika zoveel positieve reacties kreeg, zijn ze toch naar Spiel gekomen. XIG is een combinatie tussen puzzelen en spelen. Het ziet er prachtig uit en nodigt uit om te gaan spelen.

 

Op deze poster zie je de complete puzzel als alle spelers mee zouden doen. Iedere speler heeft zijn eigen set puzzelstukjes. Deze zijn genummerd. Het doel is als eerste je puzzel te leggen. Om beurten mag je een puzzelstukje uit je hand spelen en je hand weer aanvullen. Als je een stukje speelt met een symbool dat de andere speler al heeft gespeeld, moet hij deze afleggen op een geheugenstapel. Als zijn trekstapel op is, mag hij kaarten trekken uit zijn geheugenstapel. Als je een hoek uitspeelt, mag je een actiekaartje trekken. De goede houd je vast, de slechte moet je meteen uitspelen. Als je een traject van hoek tot hoek compleet hebt, kunnen deze kaarten niet meer worden weggehaald en mag je een actiekaart uitspelen.

 

Het spel zelf stelt niet zoveel voor, in ieder geval niet voor veelspelers. Je moet er gewoon voor zorgen dat je meer beurten krijgt dan je tegenstander. Je bent erg afhankelijk van de kaarten die je krijgt. Alleen tegen het einde kun je jezelf een beetje helpen met je geheugen.

 

Pünct is het laatste spel in de Gipf serie. Kris Burm was juist voor de beurs vader geworden. Hij was blij om te weten dat alles goed ging met moeder en kind, voordat hij naar Essen vertrok. Het spel sloeg weer erg aan onder de bezoekers en eindigde hoog op de lijst van de Fairplay Spielescouts.

 

Gefangen in der Geisterbahn is een spel voor 3 tot 5 spelers vanaf 12 jaar en wordt uitgegeven door Pegasus. De spelers rijden in een soort achtbaan op zoek naar sleutels om een code van 3 sleutels te kraken. Er zijn 6 verschillende soorten sleutels. Je mag telkens één tegel verdraaien en vervolgens met je karretje rijden. Aan het eind van je beurt moet je een gebeurteniskaart draaien. Daarop staat een dobbelsteenproef die je moet doen. Je huidige toestand kan zo veranderen. Als je waarde op 0 uitkomt, word je een geest.

 

Als speler probeer je de code te kraken, als geest probeer je de andere spelers ook in geesten te veranderen. Als iemand de code kraakt, wint deze het spel. Als iedereen een geest wordt, dan wint de speler die als geest de meeste punten heeft weten te verzamelen. Een alleraardigst spelletje, met enkele onduidelijkheden over bepaalde spelsituaties. Leuk om af en toe te spelen, maar geen echte topper.

 

Hier zie je nog enkele voorwerpen die je tijdens het spel kunt verzamelen. Deze kunnen je behoeden voor bepaalde dobbelsteenproeven. Deze zijn erg belangrijk zolang je nog geen geest bent.

 

In Freya's Folly ga je de mijnen in om edelstenen te verzamelen, waarmee juwelen gemaakt kunnen worden. Het is een spel voor 3 tot 5 spelers vanaf 10 jaar en het wordt uitgegeven door Sagacity Games.

 

BauSquitMiao is een simpel spelletje voor 2 tot 6 spelers vanaf 6 jaar. De Italiaanse uitgever Post Scriptum was met dit spel aanwezig op Spiel. Iedere speler heeft een dobbelsteen als speelfiguur. Op de dobbelsteen staan honden, katten en muizen. Deze verplaatsen zich door het laboratorium en de dieren veranderen dan ook telkens van vorm. De honden zijn sterker dan katten en muizen en de katten zijn sterker dan de muizen. De muizen zijn uiteraard het snelst.

 

Een actiekaart bepaalt elke ronde welke dieren er van veranderen. Je gooit dan je dobbelsteen om te zien wat je wordt. Je scoort punten door zwakkere dieren aan te vallen en door voorwerpen op te pikken. Honden zoeken botten, katten zoeken vis en muizen zoeken kaas. En dan zijn er nog drankjes te vinden.

 

De auteurs waren trots om met Sandra op de foto te gaan. Ze waren erg enthousiast over hun spel. Op de achterzijde van het spelbord stond een soort racebaan, waarmee met eenzelfde soort systeem een heel ander spel gespeeld kon worden. Voor kinderen is het spel wellicht iets te moeilijk, voor veelspelers te makkelijk. Een gemengd gevoel.

 

Il Principe was het nieuwe spel van de auteur van Oltre Mare uitgegeven door Mind the Move. Dit keer geen kleine uitvoering, maar direct een grote. Het spel deed het erg goed bij de Fairplay Spielescouts.

 

Raubritter is een van de nieuwe spellen van Queen Games. De doos heeft het formaat van de onlangs verschenen serie tweespeler spellen.

 

Dit is het spelmateriaal van Raubritter.

 

Timbuktu is een van de nieuwe grote spellen van Queen Games. Het spel is geschikt voor 3 tot 5 spelers en is ontworpen door Dirk Henn.

 

De spelers zijn leiders van een kamelenkaravaan en proberen zoveel mogelijk goederen naar Timbuktu te brengen. Onderweg vinden echter de nodige diefstallen plaats.

 

Deze karavaan is nog goed beladen, maar dat zal in de loop van het spel veranderen.

 

Enrico noteert de plaats waar straks een overval zal plaatsvinden. Daar moet hij dus niet heen. Het spel kreeg veel positieve reacties en eindigde hoog in de Fairplay Spielescouts lijst. Het ziet er ook weer erg leuk uit.

 

Socks in the City van Bambus gaat over een stad waarin iemand zijn sokken heeft verloren. Twee spelers proberen stations met elkaar te verbinden, waar dezelfde sokken liggen. Het bord wordt willekeurig opgebouwd. Op de kaartjes staan foto's van stations en dat maakt het geheel erg onoverzichtelijk. Het spel zelf kon me ook niet boeien. Een teleurstelling. Ik had er meer van verwacht.

 

Enrico denkt na over zijn zetten bij Dungeon Twister van ProLudo. Hier zie je de 3D-versie van auteur Christophe Boelinger. De normale versie bestaat uiteraard uit kartonnen borddelen. De spelers hebben een groepje helden met verschillende eigenschappen die door een steeds veranderend labyrinth verplaatsen. Ze proberen de uitgang te bereiken. Elke held die buiten komt, levert 1 punt op. Daarnaast zijn er bonuspunten te verdienen voor het uitschakelen van tegenstanders en het naar buiten brengen van schatten.

 

Je moet je helden goed laten samenwerken en de eigenschappen van de helden goed op elkaar afstemmen. Het is echt een denkspel en zal wellicht ook schakers aanspreken, die een beetje van het fantasy thema houden. Ik ben zelf erg gecharmeerd van het spel en kan haast niet wachten om het weer te spelen.

 

De 3D-versie zal ook in de handel komen. Hier zie je één tegel van de uiteindelijke versie. Deze tegels zullen ongeveer 40 euro per stuk gaan kosten. Een dure aangelegenheid dus. Een setje van 8 ongeschilderde helden kost ook al zo'n 25 euro. Er zal waarschijnlijk ook een complete set verkocht gaan worden. Reken dan op zo'n 300 euro. En verder komen er uitbreidingen met meer helden en de mogelijkheid om het spel ook met 3 of 4 spelers te spelen.

Met het naderende WK voetbal in Duitsland was er natuurlijk veel aandacht voor voetbalspellen. Op aanraden heb ik naar SoccerChess gekeken van de Japanse uitgever Grapac. Gelukkig hadden ze een Duitssprekende dame om het spel uit te leggen, want de Japanners spraken niet veel Duits en Engels. Het spel is me zeer goed bevallen. De dobbelsteen wordt alleen gebruikt voor tackles, afstandsschoten en lange passes. De rest van het spel heeft geen geluksfactor. Er zijn aanvallers, verdedigers, middenvelders, keepers en spelverdelers. Elk van deze spelers heeft speciale eigenschappen en bonussen op dobbelsteenworpen. Je kunt zelf enigszins bepalen in welke verhoudingen deze spelers in je team worden opgesteld. Voor voetballiefhebbers een prima spel.

Antike is een groot spel van Eggert Spiele voor 2 tot 6 spelers vanaf 12 jaar. Er zit geen geluksfactor in. De spelers proberen een aantal kaarten te verkrijgen door te voldoen aan een aantal eisen. Je kunt bijvoorbeeld een kaart krijgen door een aantal tempels te bouwen, als eerste een bepaalde ontwikkeling te doen, een bepaald aantal zeegebieden te bezitten en ga zo maar door. De actie die je mag uitvoeren is afhankelijk van je keuzepion. Deze loopt over een cirkelvormig spoor en mag maximaal 3 velden verder. Op dit spoor staat bijvoorbeeld productie, verplaatsing en ontwikkeling.

 

De Duitse dame op de stand kon het spel geweldig uitleggen. In een razend tempo vertelde ze heel gestructureerd het spel. Het was de beste uitleg die ik op de beurs gekregen heb. Klasse. Voor enkele Duitse omstanders ging het echter veel te snel en ze moest een tandje terugschakelen. Het spelbord is dubbelzijdig: op de Duitstalige zijde zijn veel zeegebieden en op de Engelstalige zijde zijn veel landgebieden.

 

Gemblo is een spel voor liefhebbers van Blokus. Nu kun je het ook goed met 3, 5 en 6 spelers spelen (maar uiteraard ook nog steeds met 2 of 4). De grootte van het spelbord is afhankelijk van het aantal spelers dat meedoet. De stukken zijn opgebouwd uit hexagons en mogen niet tegen elkaar worden gelegd. Ze moeten exact op één verbinding afstand van elkaar gelegd worden, waar nog geen stuk van de tegenstander overheen ligt. Later mag de tegenstander daar wel doorheen. Het speelt verrassend goed. Een aanrader.

 

Dit is een exemplaar van Tsuro. In Nederland wordt dit spel uitgegeven door PS-Games. Je probeert je speelstuk zo lang mogelijk op het bord te houden, terwijl je de speelstukken van je tegenstander van het bord af probeert te leiden. Een snel spelletje. (Foto: Sandra)

 

Dit is een nieuwe uitgave van het spel Cathedral. De speelstukken zijn allemaal bekende gebouwen uit de hele wereld. Cathedral is een spel voor twee spelers. Beiden proberen zoveel mogelijk stukken op het bord te krijgen. Als je een leeg gebied weet af te sluiten, mag de tegenstander daar niet meer in bouwen. Als er één stuk van de tegenstander in staat, wordt dat zelfs weer van het bord gehaald. Dit geldt ook voor de kathedraal die aan het begin van het spel op het bord wordt gezet. (Foto: Sandra)

Ga naar deel 1 | deel 2 | deel 3 | deel 5 | deel 6 | Verslag

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005