Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 12/16-10-2005

Titel (5K) Fotoalbum

Dit album bevat de foto's van Spiel 2005 in het Duitse Essen deel 3. Klik op de foto's voor een vergroting.

Op deze pagina een blik op de nieuwe spellen.

 

Die Insel van Ravensburger is het vervolg op King Arthur; een sprekend bordspel. Dit keer een heel ander thema. Het computergedeelte zit nu in het midden, zodat iedereen weer gewoon rond het bord kan gaan zitten..

 

Deze jongedame maakt promotie voor Hazienda tijdens de persdag. Naarmate het einde naderde kreeg ze toch wel erg veel last van zadelpijn. Hazienda is een spel van Wolfgang Kramer uitgegeven door Hans im Glück.

 

Opnieuw een dame die een spel moet promoten tijdens de persdag: Angkor bij Schmidt.

 

H2Olland was uiteindelijk toch op tijd klaar. Auteur Richard van Vugt was nog niet tevreden over de wieken van de molens, maar verder zag het er prima uit. Met de molens moet nieuw land worden drooggemalen, waar bijvoorbeeld aardappelen geplant kunnen worden. Met de opbrengsten kunnen uiteindelijk tulpen worden geplant. Deze tulpen leveren aan het eind van het spel punten op.

 

Overal ook prachtige houten spellen.

 

Blackmail was een van de vier spellen waar Van der Veer Games uit Singapore mee naar Essen kwam.

 

Het spelbord ziet er erg oubollig uit. Het is een onderhandelingsspel, waarbij je door het plaatsen van camera's je medespelers probeert af te persen.

 

Een ander spel van Van der Veer Games is Mob City. In dit spel wordt gezocht naar de opvolger van de Don die op sterven ligt. De andere twee spellen die Van der Veer Games introduceerde waren de kaartspellen Trading Routes en Hollywood Players.

 

Het spelmateriaal van Mob City ziet er een stuk beter uit dan het materiaal van Blackmail.

 

In het spel Monstererbe richten de spelers een laboratorium in, gaan op zoek naar organen en wekken daarmee een monster tot leven. Dit spel van Spiellabor is geschikt voor 3 tot 6 spelers vanaf 14 jaar.

 

Het spelmateriaal van Monstererbe.

 

Een kijkje op de kaarten.

 

Shark Park is een spel van Tenki Games voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar.

 

Het doel van Shark Park is het eten van zoveel mogelijk vis. Het mooiste is natuurlijk dat je de vis door de andere haaien naar jou toe laat jagen.

 

Het tweede spel waarmee Tenki Games naar Spiel kwam was Daimyo. Dit spel is geschikt voor 2 tot 4 spelers vanaf 12 jaar. Het doel van dit spel in Japanse setting is het uitschakelen van de Daimyo van één van de tegenspelers.

 

Banana Republika is het eerste spel van de uitgever Cahoona Isle. Het is een spel voor 2 tot 5 spelers vanaf 16 jaar.

 

Het spelmateriaal van Banana Republika.

 

Het kaartspelletje Award Show.

 

Castle Merchants van Z-Man Games. Een spel voor 2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar. Het spel wordt in Nederland door Vendetta Games uitgegeven.

 

Voor Shadows over Camelot waren geschilderde ridders te koop. De kwaliteit was redelijk en ze waren dan ook vrij snel uitverkocht. Deze set bevatte ook een achtste figuur.

 

Project Kells komt met het spel voor twee spelers: Sacred Hill / High Kings of Tara. Het spel ziet er prachtig uit. Door middel van ringen en bruggen worden lussen op het spelbord gemaakt. In het eerste spel wordt de basis geïntroduceerd. Er zijn twee fases in het spel: in de eerste fase wordt een netwerk gebouwd. In de tweede fase wordt dit uitgebreid door verbindingen te leggen. In het tweede spel worden de koningen toegevoegd, die het spel een extra dimensie geven.

 

Badaboom is het nieuwe kaartspel van Gigantoskop voor 3 tot 5 spelers vanaf 12 jaar. In dit kaartspel moet een bom onschadelijk gemaakt worden.

 

Mesopotamië is een nieuw spel van Phalanx Games voor 2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar. De clans van de spelers bouwen een tempel voor hun god en brengen daar offers. Wie als eerste 4 offers heeft gebracht, wint het spel. Het spelbord bestaat uit losse tegels die als puzzelstukken in elkaar grijpen. Het spel had gedurende de beurs voortdurend hoge noteringen bij de Fairplay Spielescouts.

 

Elasund is het nieuwste spel in de Catan familie bij Kosmos. Een vervolg op Candamir en opnieuw ontworpen door Klaus Teuber.

 

Stef en Sandra spelen Elasund. Er is wat meer interactie in het spel dan in Candamir, maar door het ontbreken van de handelsfase, is een groot deel van het spel afhankelijk van de dobbelsteenworpen. Toch kreeg het spel hoge waarderingen bij de Fairplay Spielescouts.

 

Zauber Stauber is een ander nieuw spel van Kosmos. Het vliegen op stofzuigers blijkt verrassend leuk te zijn en lastig. Op zondag was het spel uitverkocht op de beurs.

 

Beowulf wordt ook uitgegeven door Kosmos. Het is geschikt voor 2 tot 5 spelers vanaf 10 jaar en is ontworpen door Reiner Knizia. De tekeningen zijn van John Howe. Het spel is geen coöperatief spel zoals In de Ban van de Ring.

 

Heroscape van Hasbro was uiteraard ook aanwezig. Een doos vol prachtig spelmateriaal en voorbeschilderde figuren. 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar kunnen het gevecht aan gaan. Het spel zal ook worden gedemonstreerd tijdens het komende Spellenspektakel.

 

Eindelijk was er ook weer een nieuw spel van Doris & Frank: Arche Opti Mix. Dit spel voor 3 tot 5 spelers vanaf 8 jaar gaat over het inladen van de Ark met allerlei soorten dieren. De tekeningen zijn uiteraard door Doris Matthäus gemaakt en je herkent enkele dieren uit andere spellen van haar hand.

 

Hier zie je één van de zes kaartspellen van Adlung: Elementals. Het is een spel waarbij de spelers tegelijk speler en waarbij snelheid dus van belang is.

Een ander opvallend spel tijdens Spiel was Cash 'n Guns van Repos Production. 4 tot 6 spelers vanaf 10 jaar kunnen aan dit spel meedoen. Iedere speler heeft een pistool van schuimplastic. Op de tafel ligt telkens een buit die verdeeld moet worden. Tegelijkertijd richten de spelers hun pistool op een medespeler. Iedereen kan dan nog beslissen om zich over te geven, waarna de trekkers worden overgehaald. De uitgekozen kaarten bepalen of er geschoten wordt. Wie nu nog overeind staat, deelt mee in de buit. Een verrassend origineel spel, waarvoor een speciale shotgun uitbreiding verkrijgbaar was.

 

Railroad Tycoon The Boardgame is weer een groot spel van Eagle Games. Het spelbord is, zoals je gewend bent van Eagle Games, gigantisch. Het mechanisme is gebaseerd op Age of Steam, maar dan iets eenvoudiger.

 

Indonesia is het nieuwe grote spel van Splotter. Het spel is geschikt voor 2 tot 5 spelers en heeft een speeltijd die kan oplopen tot 4 uur.

 

Illuminati van Pegasus is de Duitse versie van een reeds langer bestaand spel. De spelers proberen de macht in de wereld te grijpen in dit kaartspel. (Foto: Sandra)

 

Dit is een mooie 3-dimensionale versie van het spel Spokentrap van Drei Magier Spiele. Een geheugenspel voor de wat jongere spelers.

Ga naar deel 1 | deel 2 | deel 4 | deel 5 | deel 6 | Verslag

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005