Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 12/16-10-2005

Titel (5K) Fotoalbum

Dit album bevat de foto's van Spiel 2005 in het Duitse Essen deel 1. Klik op de foto's voor een vergroting.

Op deze pagina de opening, de persconferentie en bekenden op de beurs.

 

Het is weer tijd voor Spiel, de grootste spellenbeurs ter wereld in het Duitse Essen. Meer dan 140.000 bezoekers komen naar deze beurs die vier dagen duurt.

 

Dit is de hoofdingang. De bezoekers stromen toe in het prachtige weer.

 

Maar eerst was er natuurlijk de persconferentie op woensdag. Ravensburger/Alea werd in het zonnetje gezet in verband met het feit dat Louis XIV de Deutscher Spielepreis heeft gewonnen.

 

Koning Louis XIV krijgt niet zoveel aandacht als hij wel wenste.

 

De Niagara waterval is nog in opbouw. Later tijdens de beurs zou de stand vol zitten met Niagara spelers. Er was trouwens ook een uitbreiding voor Niagara verkrijgbaar voor een kleine donatie: Diamanten Joe.

 

Maar daarna is het natuurlijk tijd voor de beurs. De eerste bezoekers staan al te wachten voor de toegangsdeuren.

 

Ontwerper Alessandro Zucchini toont trots het spel Lucca Cittŗ. Het spel heeft in ItaliŽ de prijs voor beste nog niet uitgegeven spel gewonnen. De prijs was het uitgeven van het spel. Deze prijs wordt door het Italiaanse daVinci Games en de organisatie van de beurs Lucca Games georganiseerd. Op de spellen van daVinci Games die in Duitsland worden uitgegeven staat de naam trouwens niet meer vermeld. Een Duits bedrijf dat ook daVinci heet heeft de naam laten registreren en nu is er een rechtsstrijd gaande. Daarom hing er op de stand van daVinci Games ook een bordje met "censored?" over de naam.

 

Dit is Jakob Keller uit Denemarken, die het spel King of Chicago bij een uitgever onder probeert te brengen. Het is een spel voor 2 tot 6 spelers vanaf 14 jaar, met zowel een strategische kant als een actie kant. Op hun website kun je meer lezen over dit ontwerp. Tijdens Spiel kon je het prototype al uitproberen.

Hier wordt Wolfgang Kramer geÔnterviewd. Een heel interessant gesprek. Zo vertelde hij over het verschil tussen het ontwerpen van een kinderspel of een volwassenenspel. Over de eerste moet hij niet te lang nadenken. Het moet al vrij snel op zijn plaats vallen, terwijl hij over de tweede soms jaren bezig is. Zijn vrouw moet het altijd als eerste testen. Als zij het niets vindt, stopt hij er direct mee. Ook moet ze de spelregels lezen. Hij is erg blij met haar commentaar. Als hij samenwerkt met Michael Kiesling, dan doet Kramer meestal de spelregels, terwijl Kiesling de layout doet. Het spel bedenken ze uiteraard gezamenlijk. Hij mag Kiesling altijd tijdens zijn normale werk storen. Zijn nieuwe spel Hazienda heeft een dubbelzijdig spelbord: een familiekant en een veelspelerkant. Er zijn drie grote strategieŽn mogelijk in het spel en hij denkt dat je zeker de andere strategieŽn wilt uitproberen.

 

Dit is Tobias Goslar met het nieuwe spel van Kronberger Spiele: Festival beim Pferdestall. Dit keer zonder een eigen stand. Het is een combinatie tussen Memory en Can't Stop. Je draait kaartjes om en zolang je geen foutieve combinatie draait, mag je doorgaan. Je mag stoppen als je wilt en dan mag je kaartjes afleggen op het bord. Afhankelijk van het aantal afgelegde kaartjes mag je pion een aantal stappen vooruit op een spoor. Als je precies op een bepaald punt uitkomt, mag je soms een stuk afsteken.

 

Hier wordt Marcel-Andrť Casasola-Merkle geÔnterviewd over zijn nieuwe spel Foute Vrienden Vette Feesten. Mede-auteur is Friedemann Friese, herkenbaar aan zijn groene kapsel. Hij komt naar het Spellenspektakel om de Nederlandse versie bij PS Games te komen promoten.

 

Sandra viert hier een feestje met Angelo Porazzi. Deze Italiaanse ontwerper heeft een grappig klein kaartspelletje gemaakt. Je vliegt rondjes met een vliegtuig over een parcours van kaartjes. Je moet goed onthouden op welke kaartjes je terechtkomt, omdat er goede en slechte kaartjes tussen zitten. Daarnaast kun je kaartjes uitspelen om: vooruit te gaan, rond een basis te vliegen, te schieten op je voorgangers en schoten te ontwijken. Het spel zit in een klein doosje en het heet Tatata!. Volgens de ontwerper is het spel het leukste als je er vlieggeluiden bij maakt.

 

Franz Vohwinkel was uiteraard ook aanwezig. Hij maakt prachtige illustraties voor heel veel spellen. Helaas zal hij dit jaar niet bij het Spellenspektakel aanwezig zijn.

Heinrich Glumpler demonstreert hier zijn nieuwste spel: Zauber Stauber. Het ziet er in eerste instantie als een kinderspel uit, maar schijn bedriegt. Het blijkt verrassend leuk te spelen en de Duitse versie was dan ook uitverkocht tijdens de beurs. Het spel heeft meerdere scenario's. Elke speler vliegt op een stofzuiger door het aanleggen van verplaatskaartjes. Elke beurt bepaal je of je nog verder programmeert of al gaat vliegen. Hoe meer je programmeert, hoe sneller je vliegt, maar hoe groter de kans dat je verkeerd uitkomt. Het vraagt enige oefening om goed in te schatten waar je terecht gaat komen. Een aanrader. (Foto: Sandra)

 

Jeroen Doumen legt het nieuwe spel van Splotter uit: Indonesia. Het gaat over het verbouwen van grondstoffen, die verscheept moeten worden naar steden. Je kunt ze vervoeren met je eigen schepen of met schepen van anderen. Uiteraard gaan daar opbrengsten aan verloren. Het is een economisch spel met veel mogelijkheden.

 

Gesnapt. Auteur Arthur probeert het nieuwe spel van Cwali: Ahoy. De leeftijdsgrens voor dit spel begint al bij 5 jaar, iets wat we nog niet eerder hebben gezien bij Cornť van Moorsel.

 

Reiner Knizia signeert spellen, onder andere zijn nieuwe creatie Beowolf.

 

Jens Kappe heeft weer een nieuwe versie van Rail Road Dice. Dit maal weer een compleet nieuw spel. Ondanks de bekende spoor-dobbelstenen bleek deze Rail Road Dice 2 toch een ander spel te zijn dan een variant van Rail Road Dice. Dit is een geheel eigen spel met een klein vleugje Linie 1 en 1830 in zich. Gelukkig is de altijd vrolijke Jens meer dan bereid de regels uit te leggen. (Foto: Sandra)

 

Dit is auteur Helge Ostertag. Hij was hier met de spellen Desperados en Kaivai uitgegeven door Pfifficus. Kaivai viel vooral op door de grote doos. Het spel viel goed in de smaak bij de beursbezoekers gezien de hoge notering bij de Fairplay Spielescouts. Het gaat over PolynesiŽrs die vissen en handelen en nieuwe gebieden ontdekken. (Foto: Sandra)

 

Greg Schloesser is de initiatiefnemer van de International Gamers Awards. Bijna de voltallige jury was aanwezig in Essen voor de prijsuitreiking aan de winnaars. In deel 2 meer over de prijsuitreiking. (Foto: Sandra)

 

Dirk Henn signeert zijn nieuwe spel Timbuktu. In dit spel besturen de spelers karavanen kamelen die goederen vervoeren naar Timbuktu. Onderweg worden telkens goederen gestolen. Als je goederen naar Timbuktu weet te brengen die veel gestolen zijn, leveren ze natuurlijk veel op. (Foto: Sandra)

 

John Kovalic was aanwezig om te signeren en vooral om te tekenen. Hij nam veel tijd voor iedereen en bleef uren langer dan afgesproken. (Foto: Sandra)

 

Bianca poseert trots met John Kovalic en Munchkin deskundige Jan.

 

Jan toont trots de nieuwe (?) voorkant van Munchkin.

 

Tamara is de sturende kracht achter de schermen in de stand van Vendetta. Een grote bouwstellage bevatte alle spellen die voor de verkoop bestemd waren. De stand werd gebruikt door diverse Nederlandse uitgevers: Symbiose Games, Elven Ear Games, Opstelten Speelgoed, The Realm of Fantasy, Barbo Games, Roem PPP en meer... (Foto: Sandra)

Ga naar deel 2 | deel 3 | deel 4 | deel 5 | deel 6 | Verslag

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005