Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 20/24-10-2004

Titel (5K) Fotoalbum

Dit album bevat de foto's van Spiel in Essen van 20 tot en met 24 oktober 2004. Klik op de foto's voor een vergroting. 
De foto's zijn genomen door Ronald, Vincent en Sandra.

Piraten

Dit jaar waren er veel spellen met een piratenthema. Hieronder een klein overzichtje.

 

De eerste is Karibik, een piratenspel van Winning Moves. De spelers besturen met elkaar verschillende piratenschepen en proberen zo goud in hun eigen haven te krijgen. De kartonnen scheepjes geven het spel een leuk uiterlijk. Hoe meer spelers, hoe leuker het spel. Bianca en Det vermaken zich prima.

 

De tweede is Capt'n W. Kidd. Op een leren spelbord staat het dek van een piratenschip. De spelers lopen met een aantal piraten rond over het schip en proberen de andere piraten van achteren aan te vallen. Je moet dan wel precies uitkomen op het vakje van deze piraat. Dan mag je erop gaan staan. Je loopt telkens net zoveel vakjes als de hoogte van de stapel piraten. Wie als laatste overblijft, wint het spel.

 

Hoewel het spel simpele regels heeft, blijkt het toch heel listig te zijn en leuker dan je in eerste instantie denkt. Aan het eind van het spel gaat het ineens heel snel. Een alleraardigst spel van Bambus. Rogier verliest van Sandra, die op haar beurt weer van de uitlegger verliest.

 

De volgende is Treasure Island van Burley Games. Daar ben ik helaas niet veel over te weten gekomen.

 

Paper Games heeft ook een piratenspel: Piracy. Het spelmateriaal is wat aan de slappe kant, maar voor de rest is dit een aangenaam spel. Geen topper, maar gewoon een vlot spelend spel, waar je veel plezier aan kunt beleven. Iedere speler heeft een piratenschip en probeert zoveel mogelijk goud te verzamelen. Dit kan door havens of schepen te overvallen, maar ook door opdrachten uit te voeren.

 

Onderweg moet je vluchten voor piratenjagers, je bemanning van voedsel voorzien, op zoek naar de zilvervloot, je schip uitrusten en ondertussen goed in de gaten houden wat de anderen doen. De dobbelstenen en de gebeurteniskaarten brengen een niet storende geluksfactor in het spel. Soms is het even priegelen op het spelbord, maar verder vliegt de tijd tijdens dit spel.

 

Een prachtig geklede dame trekt de aandacht bij Pirates of the Spanish Main. Een verzamel piratenspel. Er zijn een heleboel verschillende kleine bootjes te verzamelen. Deze kunnen uit twee plastic kaartjes worden gedrukt en vervolgens worden samengesteld. De bootjes zien er erg aantrekkelijk uit. Elk bootje heeft een aantal masten, een aantal laadruimen, een aantal kanonnen en een speciale eigenschap.

 

De kaartjes worden tevens gebruikt om de vaarsnelheid van het schip te bepalen en de schotsafstand van de kanonnen. Op de masten staan dobbelstenen aangegeven. De kleur bepaalt het bereikt, de hoogte van het getal de zuiverheid. Als je schip geraakt wordt door een schot, dan verlies je een mast. Zo wordt het schip vanzelf zwakker. Doe wel voorzichtig met het verwijderen van de mast om te voorkomen dat er wat afbreekt.

 

Hier zie je een grote uitvoering van een bootje. Je moet op jacht naar schatten, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een grote zeeslag naspelen. De regels zijn erg simpel gehouden. Zo wordt er bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de wind. Al met al heel aantrekkelijk spelmateriaal, zowel voor jong als oud.

Naast de bovengenoemde piratenspellen, zijn er nog meer uitgekomen. Zo is er het met houten bootjes uitgevoerde spel Piratengold van Ludo Art en het kaartspelletje Hispaniola van Michael Schacht bij Pro Ludo, dat ook bij PS Games zal verschijnen. En tot slot is er het Piratenspel bij Opstelten Speelgoed. Wel toevallig dat al deze uitgevers met een piratenspel komen.

Andere fotoalbums van Spiel 2004

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004