Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 00-00-2003

Titel (5K) Fotoalbum

Dit album bevat enkele vakantiefoto's van Armand en Tamara van hun vakantie in 2003, waarin ze een bezoekje brachten aan Kamp Buchenwald, aan het kasteel Colditz, aan het Deutsches Spielmuseum in Chemnitz, aan het Spielkartenmuseum in Altenburg en aan het Deutsches Spielearkiv in Marburg. Daar kunnen natuurlijk aardige plaatjes geschoten worden.

 

Armand komt hier glimlachend uit een grot tevoorschijn.

 

Hier zie je de entree van het kasteel Colditz. Onder de boog aan de rechterkant zit een winkeltje waar Colditz-souvenirs als boeken en t-shirts te koop zijn.

 

Dit is de zijkant van het kasteel van Colditz gezien vanaf de loopbrug. Je ziet aflopende terrassen die de voormalige gracht markeren.

 

Dit laat een plakkaat zien dat ook onder de boog bij de entree bevestigd is. Het opschrift laat zien hoeveel vluchtpogingen er zijn ondernomen en hoeveel daarvan succesvol waren.

 

Dit is de eerste binnenplaats (waar de auto staat in het spel), gezien in de richting van de loopbrug. Als je onder het poortje doorgaat kom je uit op de loopbrug. In het spel is de poort dus een punt waar je een pas nodig hebt.

 

Een gedenkwaardig punt, want dit is de appelplaats. De grote deur waar je tegenaan kijkt is de kapel en links daarvan zie je de toren.

 

Als je van de appelplaats naar de eerste binnenplaats loopt, moet je vanaf de appelplaats eerst een poort door. Vervolgens ga je door nog een tweede poort. Dat is het punt waar je in het spel de gevangenissen buiten hebt zitten.

 

Deze foto toont de achterkant van het kasteel, vanaf het pad dat leidt naar de Tiergarten.

 

In de vitrines in Colditz liggen tientallen Colditz spellen uitgestald.

 

Dit is een schets van het vliegtuig dat de gevangenen in het geheim bouwden om mee te ontsnappen uit het kasteel Colditz.

 

Deze foto is genomen in Schloss Podelwitz. In dit kasteeltje is een bonte verzameling aan verzamelingen te bekijken. Er is een verzameling DDR-memorabilia, een verzameling Colditzvoorwerpen en -foto's, een nagebouwd postkantoor uit de DDR-tijd.

In 1940 werden in IndonesiŽ door de Nederlanders Duitsers geÔinterneerd en slecht verzorgd. Dit kwamen de Duitsers in Nederland te weten en om druk uit te oefenen werd in de zomer van 1940 een groep Indische verlofgangers in Nederland gevangen genomen en getransporteerd naar Buchenwald. Dit maakte geen indruk in IndonesiŽ en dus besloot men om in oktober een tweede groep naar Buchenwald te sturen. Deze tweede groep mensen bestond uit hooggeplaatste personen als burgemeesters, professoren en politici (Drees en Lieftinck bijvoorbeeld) en uit "voor de Duitsers lastige mensen". De Indische gijzelaars, zoals de bovenstaande 2 groepen werden genoemd, werden in Buchenwald relatief goed behandeld, maar ze moesten wel zien hoe anderen het stukken minder hadden dan zij. Er waren ondanks de relatief goede verzorging in de winter 1940-1941 wat doden gevallen onder de Indische gijzelaars en onder druk van Nederland en het Rode Kruis werden in het voorjaar van 1941 alle zieken en ouderen van de Indische gijzelaars vrijgelaten.

 

 

Dit paaltje markeert de plek van barak 46. In deze barak heeft waarschijnlijk de opa van Tamara gezeten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij is in mei 1941 vrijgelaten, omdat hij tbc had.

 

Dit geeft een overzicht van de 1ste verdieping van het Spielmuseum. Op deze verdieping staan allerlei bijzondere spellen uitgestald, waaronder een Monopolyspel uit de dertiger jaren dat door de nazi's verboden was vanwege het feit dat op de Kalverstraat in die versie alle hoge nazi's woonden. De nazi's wilden niet dat het "gewone" volk wist dat dit zo'n dure buurt was.

 

Hier zie je het Spielmuseum van de voorkant. Lijkt weinig interessant, maar wacht maar eens tot je binnen bent... Overigens is de achterkant wel de moeite waard: achter het Spielemuseum bevindt zich in een oud treinstel een prima oosters restaurant, waar je voor weinig geld erg lekker kunt eten!

 

Deze speelstukken staan buiten het Spielmuseum in Chemnitz.

 

Deze foto is genomen in het Spielkartenmuseum in Altenburg. Het logo ASS herken je van kaartspellen: dit staat voor Altenburger Spielkarten. ASS is inmiddels overgenomen door Carta Mundi, maar ze hebben er wel nog steeds een erg leuk kaartenmuseum. De geschiedenis van de speelkaart is er te zien, bijzondere speelkaarten, schilderijen rond het fenomeen speelkaart, enzovoorts. De moeite waard! Het museum zit in kasteel Altenburg en de rest van het kasteel heeft ook nog een aantal interessante verzamelingen zoals ridderoutfits en porselein.

 

Dit is een foto uit het Spielearkiv in Marburg. Daar worden 40.000 spellen bewaard en gecatalogiseerd voor research doeleinden.

 

Tamara krijgt hier een rondleiding in het museum. Ze streven er naar om alle na de Tweede Wereldoorlog in Duitsland uitgebrachte spellen te verkrijgen.

 

Van bekende en onbekende spellen zijn er diverse uitvoeringen in het archief.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2003

Met dank aan Armand en Tamara voor het delen van hun vakantiekiekjes.