Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > Spiel > Spiel 2008 > Preview

   Preview Spiel 2008

Tijdens Spiel zullen er weer vele nieuwe spellen uitkomen. De verwachting is dat het er wel eens meer dan 400 kunnen zijn. Te veel om hier allemaal te bespreken. Daarom is er een korte beschrijving gemaakt van een aantal interessante uitgaven. Om het geheel overzichtelijk te houden, is er een onderverdeling gemaakt in de volgende categorieŽn:

 

Omdat de lijst almaar langer wordt, zijn de toevoegingen in de meest recente update gemarkeerd met een -symbooltje.

 

 

Bordspellen

Bordspellen zijn er in vele soorten en maten: familiespellen, oorlogsspellen, ontwikkelingsspellen, coŲperatieve spellen en noem maar op. Sommige spellen hebben een vast spelbord, bij andere wisselt het iedere keer weer en dan heb je ook nog spellen waarbij het spelbord gedurende het spel opgebouwd wordt uit tegels. Van al deze soorten zullen er dit jaar tijdens Spiel weer nieuwe spellen verschijnen.

 

GenXGames komt met het 2-persoonsspel 2 de Mayo. Hierbij kruipen de spelers in de rol van Spanjaarden (de opstandige rebellen) en Fransen (de bezetter) en wordt de rebellie in Madrid van 2 mei 1808 nagespeeld.

 
De gebroeders Lamont (Fragor Games) zoeken het hoge noorden op met hun nieuwe spel
Snow Trails. In de sneeuw rond de poolcirkel wordt een wedstrijd met sledehonden georganiseerd, waarbij het er stevig aan toegaat.

 

Mayflower (de Engelse versie heet New World) verschijnt als zelfstandig Carcassonnespel bij Hans im GlŁck. Het speelt zich af op het Noordamerikaanse continent, waarbij de spelers aan de oostkust beginnen en naar het westen trekken. Hierbij bouwen ze straten, steden en boerderijen.

 

Met Dust (Fantasy Flight Games) ben je wel een paar uur zoet. In deze alternatieve science fictionwereld probeer je tijdens een wereldoorlog controle te krijgen over schaarse bronnen die bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van betere wapens.

In het familiespel Ice Flow van Heidelberger probeer je om te voet van Alaska naar SiberiŽ te komen. Met behulp van je uitrusting kom je een eind, maar je moet wel uitkijken voor ijsberen. Bovendien proberen je tegenstanders je ook nog dwars te zitten.

Ticket to Ride-Nordic Countries is nu ook eindelijk (tijdelijk?) buiten ScandinaviŽ verkrijgbaar. Het is geen uitbreiding, want het is een zelfstandig spel compleet met wagons en een set kaarten.

 

Fantasy Flight Games komt met Red November van Bruno Faidutti en Jef Gontier. Op de onderzeeŽr 'Red November' breekt de hel los. Samen met je medespelers moet je proberen om vuur te blussen, luiken te sluiten of de reactor te koelen. En dan is er ook nog een hongerige octopus in de buurt.

Een spel dat Nederlanders zou moeten aanspreken is Tulipmania 1637 van JKLM Games. Je probeert geld te verdienen door de handel in tulpen. Hierbij maak je handig gebruik van je netwerk van verkopers en schuw je niet de prijs kunstmatig hoog te houden.

Pandemie is een coŲperatief bordspel van Pegasus. Er zijn 4 wereldbedreigende epidemieŽn uitgebroken en de spelers moeten samen proberen om ervoor te zorgen dat de ziekten zich niet verspreiden en er tijdig een vaccin gevonden wordt.

 

Friedeman Friese heeft zijn 2F-spiele het racespel Flussfieber bedacht. Houthakkers houden hun jaarlijkse boomstammenrace op de rivier en daarbij worden alle middelen ingezet om als eerste de finish te bereiken.

Wolfgang Kramer en Michael Kiesling ontwiepen Der Schwarm, dat door Kosmos uitgegeven wordt. Je probeert vanaf je basisstation op het vaste land een verbinding te maken naar de koningin, die zich midden op zee bevindt. Daarbij schuwen je tegenstanders niet om je regelmatig voor onaangename verrassingen te stellen.

Le Havre is de opvolger van Agricola bij Lookout Games. Ook hierbij moeten grondstoffen verzameld worden en heb je de taak ervoor te zorgen dat je arbeiders voldoende te eten krijgen. Met de grondstoffen bouw je schepen en havengebouwen.

 

Space Alert is de naam van het nieuwe coŲperatieve spel van Czech Games Edition. De spelers zitten samen in een ruimteschip en onder het genot van de bijgeleverde muziek proberen ze 10 minuten lang het ruimteschip te redden tegen aanvallen van buitenaf.

There are Robbers in the Woods is de veelzeggende naam van het eerste bordspel dat Krimsus Krimskramskiste uitbrengt. De spelers zijn leider van een bende rovers en plunderaars die een wedstrijd houden wie de beste roversbende heeft.

Repos komt met het prachtig geÔllustreerde Ghost Stories. In dit spel proberen de spelers gezamenlijk om geesten te verdrijven, maar soms komen de geesten sneller dan je lief is.

 

Climb is een behendigheidsspel van Le Scorpion Masquť dat je ook alleen kunt spelen. Je probeert de top van een berg te bereiken, waarbij je gebruik maakt van een klimroute. Deze wordt gevormd door kaartjes met een gat erin. In de kaartjes met de juiste kleurcode moet je je vingers plaatsen, maar je moet voorkomen dat de kaartjes bewegen.

In Wind River van Argentum besturen de spelers indianenstammen door hun tipi's te verplaatsen en te onderhouden. De buffelkuddes worden echter door alle spelers tezamen bestuurd. Wie aan het eind de meeste tipi's heeft, wint het spel. Ugh!

 

Leader 1 is een nieuw wielrenspel van Ghenos Games waaraan maar liefst 2 tot 10 spelers mee kunnen doen. Het bord wordt uit losse delen opgebouwd, zodat je zelf kunt bepalen wat voor soort race wordt verreden. Naast de individuele wielrenners, rijdt er ook een peloton mee. Spellenliefhebbers uit ItaliŽ berichten zeer positief over dit spel.

Czech Board Games gaat ook rijden, maar dan met botsautootjes: Crash by Crash. Probeer de andere botsauto's uit het veld te stoten, terwijl de baanwachter de attractie aan de gang probeert te houden.

 

Aan het rijtje 'kippenspellen' van Zoch kan er weer een worden toegevoegd: Sushizock im Gockelwok. Dit spel lijkt qua uiterlijk veel op Heckmeck (Regenwormen), het speelt echter volledig anders. De kippen willen deze keer graag sushi eten, maar ze moeten daarbij wel rekening houden met de graten.

Roll through the Ages kun je waarschijnlijk omschrijven als een kruising tussen Civilization en Yathzee? We zullen zien of er een juweeltje schuilt in dit spel van Matt Leacock dat wordt uitgegeven door FRED Distribution. Het lijkt erop dat dit spel Spiel niet gaat halen helaas.

 

Nog een spel dat je kunt omschrijven als een kruising tussen twee heel verschillende spellen is Hurry Cup. Neem Formule Dť en kruis dat met Jungle Speed en je hebt een idee van het spel. Je hebt snelheid nodig om de juiste brandstoftank te bemachtigen, waarmee je vervolgens je beurt speelt.

Palais Royal is een nieuw spel van Hans im GlŁck, waarbij de spelers gezamenlijk aan een paleis bouwen. Ga je voor de punten of bouw je mee, waardoor je weer voordelen krijgt. En heb je nog wel voldoende bedienden in het spel?

One More Barrel is een satirisch spel van Giochix Edizioni, waarbij de spelers zich richten tegen terroristen en schurkenstaten, terwijl het eigenlijk meer een excuus is om rijke olielanden binnen te vallen.

 

In Zack & Pack moeten de spelers hun vrachtwagens volpakken met verschillende blokken. Wie doet dat het snelst en het efficiŽntst? Kosmos komt hiermee weer met een origineel spelconcept.

Mayfair Games brengt monumenten onder de aandacht in Monuments van Stefan Risthaus. Bouw monumenten, maar zorg er ook voor dat ze in de aandacht komen. Pas dan krijgen ze eeuwige roem.

Machu Picchu is het nieuwe spel van Mac Gerdts bij PD Verlag. Geen rondel deze keer, maar verschillende overwinningsmogelijkheden: de meeste winstpunten voor de Inka's of het meeste goud voor de Spanjaarden.

 

Heads of State van Eggert Spiele gaat over de strijd van de edelen in Europa. Denk aan de guillotine, huurmoordenaars, de Spaanse inquisitie. Wie krijgt de meeste macht?

Moto Grand Prix van Fantasy Flight ziet er prachtig uit. De motoren kunnen echt schuin hangen in de bochten. Probeer het spel echter eerst uit, voordat je het koopt. Het is vooral veel met dobbelstenen gooien.

Ravensburger presenteert het nieuwe detectivespel Der Name der Rose. Probeer te achterhalen welke monniken de andere spelers zijn en verzamel tegelijkertijd zoveel mogelijk aanwijzingen.

 

 

Abstracte spellen

Een bijzonder type spel dat je moet aanspreken en daarom is er een aparte categorie van gemaakt. Er is geen duidelijk thema aanwezig en niet iedereen is daarvan gecharmeerd. De kwaliteit van het spel wordt daardoor wel erg op de proef gesteld, maar het verleden heeft al aangetoond dat er juweeltjes tussen kunnen zitten.

 

De Poolse uitgever Kuznia Gier komt met Mozaika. Met behulp van tegels probeer je mooie, symmetrische mozaÔeken te maken. Het spreekt voor zich dat dit niet altijd lukt, doordat iedereen dit probeert en niet schroomt om de plannen van een ander te dwarsbomen.

John Yianni heeft voor Gen 42 Games het korte spelletje Logan Stones ontworpen. Het ziet er net zo mooi uit als de voorganger Hives.

Bambus heeft een abstract spel bedacht op een spelbord dat kleiner wordt door smeltende ijsschotsen: Arktia. Twee tot vier spelers bouwen op deze ijsschotsen kleine torens van schijven, ringen en stenen.

 

In Kamisado van Burley Games moet je als eerste een dragon tower naar de overkant bewegen door torens in rechte lijnen te verplaatsen. Dat klinkt simpel, maar... je mag een toren alleen verplaatsen als zijn kleur overeenkomt met de kleur van het vakje waar je tegenstander als laatste naar toe heeft bewogen.

Versus van Asyncron Games is een zeer listig spel, waarbij je behalve je gewone speelstenen ook je versus steen kunt verzetten. Deze trekt stenen van de andere speler aan. Je probeert uiteindelijk zoveel mogelijk punten te vergaren door stenen op de doelvelden te krijgen. De prachtige houten uitvoering is natuurlijk mooi meegenomen.

 

 

Kaartspellen

Kaartspellen worden vaak gezien als leuke spelletjes voor tussendoor. Maar dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Er zijn diverse pittige kaartspellen die je niet 'even' speelt. Toch duren de meeste kaartspellen niet lang en bovendien zijn ze meestal prettig geprijst. Zorg er dus voor dat je ze niet over het hoofd ziet in Essen!

 

Amigo komt met Byzanz, een kaartspelletje waarbij er in het vroegere Byzantijnse rijk geboden moet worden op wijn, mais, kruiden en doek. Je krijgt altijd iets bij de veiling, maar pas aan het einde zal blijken waar je werkelijk iets aan hebt. De regels zijn eenvoudig, maar het spel heeft toch heel wat in zich.

NŁrnberger Spielkarten Verlag komt met een reeks kaartspelletjes in een blikje. …ťn ervan is het luchtige Gold Rausch. Hierbij verplaats je je naar de tijd van de goudzoekers in het wilde westen. Uiteraard probeer je zoveel mogelijk goud te vinden en de anderen voor te zijn.

 

Net als Byzanz is ook Poison van Amigo. In dit spel van Reiner Knizia probeer je toverdranken te maken. Hierbij moet je echter voorkomen dat de ketel overkookt en uiteraard is vergif in de toverdrank ook fataal.

Das Schwarze Schaf (Heidelberger/Fantasy Flight) is eveneens van Reiner Knizia. In dit grappige spelletje probeer je door het uitspelen van de beste kaartcombinatie dieren binnen jouw omheining te krijgen. Het zwarte schaap zorgt echter steeds voor chaos.

 

Pegasus komt met een serie van 4 kaartspellen in een blikje. Bij Circus Maximus gaat het niet zozeer om de wagenrennen in het circus, maar moet je proberen om aan entreekaartjes te komen en deze zo goed mogelijk weer te verkopen.

Daarnaast brengt Pegasus ook Taverne Zum Roten Drachen (The Red Dragon Inn) uit. Je kruipt hierbij in de rol van fantasyfiguren, die na een avontuur de kroeg ingaan. Dit draait uit op een ordinair drinkgelag, waarbij je moet proberen om je medespelers onder tafel te drinken.

 

Kakerlaken Suppe is de opvolger van het succesvolle kaartspelletje Kakerlaken Salat. Je kunt dit nieuwe spel zelfstandig gebruiken, maar ook als uitbreiding op Kakerlaken Salat. Nog meer verwarring tijdens het spelen dus!

Elk jaar wordt door daVinci games een wedstrijd uitgeschreven voor het beste niet-gepubliceerde kaartspel. In 2007 wist Amerigo te winnen en dat spel verschijnt dan dit jaar als kaartspel.

 

 

Nederlandse uitgevers

Er zijn weer diverse Nederlandse uitgevers in Essen aanwezig en zij mogen best wel even apart in het zonnetje gezet worden. Hoewel veel van deze spellen ook op het Spellenspektakel te krijgen zullen zijn, is een voorproefje altijd welkom.

 

Phalanx brengt Sutter's Mill uit. Hierin wordt de opkomst en het verval van een stadje tijdens de Gold Rush in CaliforniŽ nagespeeld.

Powerboats heet het nieuwe spel van Cwali, waarbij je met een speedboot zo snel mogelijk een parcours op een meer moet afleggen. Je moet daarbij wel uitkijken voor de vele eilanden, want anders eindigt je boot voortijdig op de bodem van het meer.

Goed nieuws van Splotter: voor het eerst in jaren brengen zij een nieuw spel uit. Het heet Duck Dealer en speelt zich af in de ruimte.

 

MartynF heeft een leuk legspel ontworpen met de naam Cities. Je moet proberen om een stad te maken die het meest interessant is voor toeristen om te bezoeken. Het excuus dat je slechte tegels kreeg gaat niet op, want iedereen krijgt dezelfde! Je kunt Cities inmiddels online spelen.

QWG komt met 2 nieuwe bordspellen naar Essen: Cavum en Bloom. Cavum is ontworpen door Wolfgang Kramer en Michael Kiesling. Zij sturen je de mijnen in om edelstenen te zoeken. Deze kun je samenvoegen tot sieraden, die je weer probeert te verkopen. Bij Bloom probeer je mooie boeketten bloemen samen te stellen, maar daarbij kan het voorkomen dat je tegenspelers bloemen bij je weghalen. Daarnaast komen ze met een kaartspel van Michael Schacht: Boss Kito. De spelers zijn kleine gorilla's in de dierentuin die door middel van bananen in de gunst van de grote Boss Kito proberen te komen.

 

Thomas Jansen (Elven Ear Games) heeft het kaartspel Street Paintball gemaakt dat door Vendetta gedistributeerd wordt. Meestal wordt paintball in het bos gespeeld, maar dit spel speelt zich af in het normale straatbeeld. Je moet uiteraard wel uitkijken dat je geen onschuldige burgers raakt en ook de politie is niet helemaal in haar sas met je activiteiten.

Eveneens bij Vendetta verschijnt het kaartspel Conclave. Conclave neemt je mee achter de gesloten deuren van het Vaticaan wanneer de kardinalen een nieuwe Paus kiezen. Jij vertegenwoordigt ťťn van de facties binnen het Vaticaan en jouw doel is de machtigste te worden door slim te onderhandelen.

 

Het nieuwe spel van The Game Master heet de Koningsburcht. Iedere speler is een bouwheer, die elke ronde een keuze moet maken uit verscheidene karakterkaarten. De karakters hebben invloed op elkaar. Gedurende het spel richten de spelers gebouwen op met behulp van verschillende karakterkaarten en moet je een goede balans zoeken tussen geld, bouwmaterialen en overwinningspunten.

Daarnaast neemt The Game Master 2 uitbreidingen mee naar Essen: Masters of Trade heet de uitbreiding op Rotterdam. Deze geeft het spel een strategischer wending en maakt het zo niet alleen voor families geschikt. Het Verraad is de reeds lang aangekondigde uitbreiding op De Ontembare Stad. Een aantal nieuwe tactische en strategische alternatieven dringt de geluksfactor terug. Nieuwe elementen in het spel zijn onder meer de Zwarte Meester, Wachttorens, Kasteelkaarten en drie nieuwe Grootmachten.

 

Geode Games is een nieuwe Nederlandse uitgever. Peter Struijf en Melchior van Rijn hebben het strategische bordspel Krakůw 1325 AD ontworpen. In Krakůw, de trotse hoofdstad van het Middeleeuwse Polen, strijden vier boosaardige groepen om de macht. Je speelt in teams tegen elkaar, maar elke speler heeft zijn eigen, geheime Identiteit als leider van een groep. Hiermee speelt hij tegen alle andere spelers, inclusief zijn eigen teamgenoot.

 

 

Uitbreidingen

Er zijn veel spellen die zich in het verleden reeds bewezen hebben en die naar meer smaken. Gaandeweg ontstaan er varianten op de spelregels of heeft de auteur nog ideeŽn genoeg en resulteert dit in ťťn of meerdere uitbreidingen. Soms bestaan deze uit slechts een paar kaartjes, maar er zijn ook uitbreidingen met evenveel spelmateriaal als het origineel en geeft dit een compleet nieuwe dimensie aan het spel.

 

Voor de liefhebbers van Age of Steam komen er weer 3 uitbreidingen bij in een beperkte oplage: CCCP, Egypte en het langgerekte Chili.

2F Spiele brengt wederom een uitbreiding op Funkenschlag: 'Korea/China' In Korea moet je er rekening mee houden dat de grondstoffenmarkt in tweeŽn gedeeld is. In China is aanvankelijk alles keurig geregeld en worden de centrales op volgorde aangeboden. Het gevolg hiervan is echter dat er een krapte aan grondstoffen zal ontstaan, waarmee je goed moet omgaan.

Uiteraard verschijnt er ook weer een BattleLore-uitbreiding (de achtste alweer): FŁr Troll und Vaterland. Hierin zit een nieuwe trol-figuur en 2 bijbehorende scenario's.

Bij Days of Wonder verschijnen liefst 3 uitbreidingen op Memoir '44: Operation Overlord, Mediterranean Theater en Hedgerow Hell.

 

Czech Games Edition komt met een uitbreiding op Galaxy Trucker genaamd The Big Expansion. In de uitbreiding zit spelmateriaal voor een 5e speler, maar ook een nieuw spelbord en kaarten. Als je de uitbreiding koopt en je hebt de eerste editie van het basisspel, neem dan het rondekaartje mee (van de 2e/3e ronde). Je krijgt dan een gratis aanvulling om het basisspel te laten aansluiten op de uitbreiding.

Ook van het andere succesvolle spel van Czech Games Edition komt een uitbreiding: League of Six - Loyal Retinue. Hierdoor kun je nu met 6 personen spelen en er wordt een nieuwe belastingsoort aan toegevoegd.

'Die Brutier' is de naam van de nieuwe familie en de gelijknamige uitbreiding op Tribun. Deze familie draait haar hand er niet voor om om dat te nemen wat de andere families als het hunne beschouwen.

 

Naast een zelfstandig Carcassonnespel verschijnt bij Hans im GlŁck ook een uitbreiding. In de Katapult wordt er een extra ronde gespeeld als er een katapult-tegel wordt omgedraaid.

Van Arkham Horror komen liefst 2 uitbreidingen uit: Der KŲnig im Gelb (een thematische kaartenuitbreiding) en Fluch des schwarzen Pharao, waarbij het om een Egyptische tentoonstelling gaat.

Aufziehender Sturm is de uitbreiding op Race for the Galaxy van Abacus Spiele. In deze uitbreiding zit materiaal voor een vijfde speler en kaartjes die nieuwe strategieŽn mogelijk maken. Daarnaast is het nu ook mogelijk om het spel alleen te spelen.

 

Michael Schacht heeft weer een uitbreiding voor Zooloretto ontworpen: Zooloretto XXL. Extra diersoorten en jonge dieren maken het erg druk in de dierentuin. Verder zijn er nog speciale vrachtwagens voor het spel voor twee en wat bonusmateriaal voor Aquaretto. Kosmos brengt deze uitbreiding uit.

Rio Grande Games komt met de lang verwachte uitbreiding voor Sint Petersburg. Daarin zit naast het spelmateriaal voor een vijfde speler, ook de uitbreiding die eerder via het tijdschrift Spielbox te krijgen was.

Geloof het of niet, maar Heidelberger komt met een uitbreiding op Mens Erger Je Niet: ńrger dich Schwarz. Je kunt hierbij een kaart pakken in plaats van te dobbelen, waardoor het spel interessanter zou moeten worden.

 

Even denk je dat het einde van de varianten in zicht is, maar dan is daar ineens toch weer een nieuwe: Ticket to Ride - The Dice Expansion. Deze dobbelsteenversie kan met alle verschillende bordspelvarianten gespeeld worden. Het is dus geen los dobbelspel om mee te nemen op vakantie. Overbodig of valt dat wellicht mee?

Voor Jamaica is er een gratis uitbreiding van 3 kaarten verkrijgbaar tijdens Spiel 2008. Deze bestaat uit drie kaarten: Anker, Rum en Sextant.

Fantasy Flight Games komt met The Burning Crusuade, de tweede uitbreiding voor het World of Warcraft bordspel.

 

Voor Duel in the Dark zijn er weer twee uitbreidingen: Baby Blitz, waarbij de Duitsers de beschikking krijgen over de Mosquito Killer en Early Nights, waarbij de Engelsen de beschikking krijgen over de Wellington bommenwerper.

Voor Gangster van LudoArt is een kleine uitbreiding verkrijgbaar in een gelimiteerde editie: Der Clou. Vraag ondersteuning aan Lady Rosina Ginger.

 

 

Heruitgaven

Het lijkt wel of spellen steeds minder lang verkrijgbaar zijn. Met name bij kleine uitgevers zijn de oplagen niet erg groot en het financiŽle risico dat ze moeten nemen om er bij te laten drukken is aanzienlijk. Toch blijkt de vraag regelmatig nog zo groot te zijn, dat er een heruitgave komt. Soms door dezelfde uitgever, maar vaak heeft een ander de rechten overgenomen en komt het spel in een vernieuwde uitgave op de markt. Ook dit jaar komen er weer diverse oude bekenden opnieuw uit.

 

Het in de jaren 90 erg populaire racespel Formula D is helemaal in een nieuw jasje gestoken en wordt uitgegeven door Asmodťe. Je hoeft je schade niet meer met een potlood bij te houden en op je speelbord is nu een versnellingspook aanwezig. De nieuwe uitgave is overigens speelbaar met de oude circuits en zal binnenkort ook in het Nederlands verschijnen.

Avalon Hill komt zowaar met 2 klassiekers: Diplomacy en Acquire. Diplomacy viert haar 50e verjaardag en dat is een goede reden om het spel in een mooie, nieuwe versie uit te brengen. Ook de nieuwe Acquire mag gezien worden. Voor het eerst sinds 1999 is er een nieuwe uitgave van dit hotel-tycoonspel.

 

 

Britannia wordt door Fantasy Flight Games in een nieuw jasje uitgegeven. Er zijn enkele aanpassingen doorgevoerd waardoor bijvoorbeeld de Denen wat sterker zijn en de Romeinen mobieler zijn geworden. Daarnaast is ook de omrekening in overwinningspunten veranderd.

Titan wordt na 20 jaar opnieuw uitgegeven. Oorspronkelijk was het van Avalon Hill, deze keer wordt het door Valley Games gebracht.

Chicago Express gaat de heruitgave heten van Wabash Canonball (Winsome Games). Het treinenspel zal worden uitgegeven voor Queen Games. Dit door liefhebbers veelgeprezen spel zal daardoor een groter publiek kunnen bereiken.

 

 

Gem Dealer is een nieuwe bewerkte versie van het spel Attacke. Een nieuw thema en nieuw spelmateriaal voor dit spel van Reiner Knizia, uitgegeven door FRED Distribution. Wie verzamelt als eerste een steen van elke kleur?

In 2007 was het nog een kaartspel, maar in 2008 is Borneo van daVinci games gegroeid tot een echt bordspel. Nieuwe tekeningen, een spelbord en een piratenvariant.

 

Top Race van Wolfgang Kramer in een nieuw jasje en met maar liefst 4 racebanen. Liefhebbers van het spel mogen dit natuurlijk niet missen.

 

 

Naar Spiel 2008

Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2008

Met dank aan Enrico voor de tekst en de afbeeldingen.