Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > Spiel > Spiel 2005

Titel (5K) Evenement

Datum: 19 tot en met 22 oktober 2006
Locatie: Beursgebouw Essen

Spiel 2006

 

Spiel is inmiddels weer achter de rug. Ik ben nog aan het bijkomen van 5 dagen spellenbeurs. Er wordt gewerkt aan een verslag en een selectie van de honderden foto's. Op woensdag de perspresentatie en in de avond naar de uitreiking van de Deutscher Spielepreis geweest. Op donderdag en vrijdag was de beurs is rustiger dan de voorgaande jaren, waarschijnlijk omdat de beurs niet in de week van de herfstvakantie viel in Duitsland. Op zaterdag was het ontzettend druk; er was bijna niet te lopen en alles zat vol met spelers. Op zondag werden diverse spellen gedumpt als ze al niet uitverkocht waren. Volgens de organisatie was er een record aantal deelnemers geweest: 151.000. Ook kwamen de deelnemers uit een record aantal landen. Alles was weer prima geregeld. Als enige opmerking zou ik nog kunnen maken dat een groot spellenterras waar je je nieuwe aankopen kunt uitproberen nog een leuke aanvulling zou zijn.


Preview: Er hebben zich ruim 700 exposanten uit 30 verschillende landen aangemeld voor Spiel 2006. Dat is weer een groei ten opzichte van 2005.

De toegangsprijzen

Soort kaart Volwassenen Kinderen tot 12 jaar
Dagkaart € 11,00 € 6,00
Familiekaart (max 2 volwassenen en 2 kinderen tot 12 jaar) € 26,00
Passe-partout € 25,00 € 13,00
Groepsdagkaart (vanaf 10 personen) € 9,50 € 5,00
Groepspasse-partout (vanaf 10 personen) € 23,50 € 11,00

De drie belangrijkste websites met informatie over de nieuwe spellen die je tijdens Spiel 2006 kunt verwachten zijn alweer begonnen met hun vooruitblik.

Er zijn weer erg veel nieuwe spellen te verwachten. Hieronder een lijstje met mogelijk interessante spellen. Zeer waarschijnlijk zal ik toch weer het nodige over het hoofd hebben gezien.

2F komt met Fiji en een Benelux uitbreiding Funkenschlag. Fiji zal ook door PS Games worden uitgebracht. De uitbreiding voor Funkenschlag zal weer dubbelzijdig zijn. Door de korte goedkope verbindingen zal de Benelux versie waarschijnlijk een stuk sneller spelen dan het basisspel.
Abacus komt o.a. met Gloria Mundi, een spel dat vorig jaar al was aangekondigd.
Amigo heeft weer een aantal kaartspelletjes, waar onder Sitting Ducks. Het grappige hiervan is dat er vier verschillende doosvoorkanten zullen zijn. Maak je keus of verzamel ze alle vier. En als je een aangekochte doos laat zien, kun je bij Amigo een extra kaartje voor het spel halen.
Bézier Games heeft een grappig kaartspelletje, waarmee je elke keer op een originele manier de startspeler kunt bepalen: Startplayer.
Cwali staat voor het 10e jaar op Spiel. Dit keer met één nieuw spel: Factory Fun. Factory Fun is een spel voor 2 tot 4 spelers, maar het is mogelijk meerdere spellen aan elkaar te koppelen (zolang iedereen het midden van de tafel maar kan bereiken!). Het spel duurt ongeveer 45 minuten. Er worden er 2500 van geproduceerd. In vitrinekasten zal de hele geschiedenis van de Cwali spellen te zien zijn. Van alle oude Cwali spellen zullen enkele exemplaren te koop zijn; van sommige (Octet, Ocean, Educa en Isi) zelfs maar 1! Bij aankoop van 2 verschillende spellen krijg je een Subulata cadeau. Helaas geen Streetsoccer toernooi dit jaar.
Czech Boardgames heeft maar liefst drie nieuwe spellen. Op hun website kun je ze al voorbestellen en als je ze alle drie bestelt, krijg je korting. Through the Ages wordt aangekondigd als het Civilization kaartspel. Daarnaast is er Graenaland, dat wat Catan elementen in zich heeft, maar met veel meer mogelijkheden om de andere spelers een loer te draaien. Legie is een twee speler spel.
Days of Wonder heeft het groots aangekondigde BattleLore, een spel gebaseerd op het Memoir'44 systeem, maar dan met een fantasy setting. Er zijn veel uitbreidingen en boosters voor het spel gepland. En verder komt er een uitbreiding voor Ticket to Ride: USA 1910. Beide spellen zijn helaas nog niet te koop op Spiel. Je zult het moeten doen met Cleopatra.

Days of Wonder

Doris & Frank hebben ook een uitbreiding voor hun spel Arche Opti Mix.
dV Games presenteert het spel Leonardo da Vinci. De geluiden over dit spel zijn zeer positief en wellicht wordt dit de topper van de beurs. Je kunt bij dV Games ook enkele kleine uitbreidingen halen voor diverse van hun spellen.
Eggert Spiele timmert de laatste jaren goed aan de weg. Imperial is gebaseerd op het spelsysteem van Antike en Space Dealer is een spel met zandlopers.
Fragor Games is net als vorig jaar al voordat de beurs begint uitverkocht. Dit keer met Hameln, een spel zonder schaapjes, maar met ratten.
Hans im Glück weet altijd prima spellen te leveren, dus houd ze ook dit keer weer in de gaten: Taluva en Kabale und Hiebe.
Kosmos heeft ook een mogelijke topper in huis: Die Säulen der Erde. Daarnaast weer een spel in de Catan serie: Kampf um Rom, dat ook door 999Games uitgebracht gaat worden. En er komt ook weer een Blue Moon uitbreiding.
Lookout Games heeft elk jaar een uitbreiding voor Bohnanza en dit jaar is geen uitzondering: Kannibohn.
LudoArt presenteert weer een prachtig uitziend spel: Fragile. Wellicht interessant.
Pfifficus komt met een uitbreiding voor Kaivai. Geeft deze uitbreiding het spel net even dat extra's dat nu ontbreekt?
Phalanx bestaat 5 jaar en heeft een hele lijst nieuwe spellen: Justinianus, Italia, Anasazi en Emira. Deze zullen ook te zien zijn op het Spellenspektakel. Italia is een spel voor de liefhebbers. Geschatte speelduur 8 uur? Ook zal er een kleine uitbreiding van 7 kaarten voor Mesopotamië verkrijgbaar zijn.
Pro Ludo heeft dan eindelijk Tempus. PS Games komt op het Spellenspektakel met de Nederlandse editie. Daarnaast zijn er diverse Dungeon Twister uitbreidingen. Dungeon Twister zal trouwens prominent aanwezig zijn op Spiel. De stand die bestemd was voor Eagle Games zal voor Dungeon Twister worden gebruikt. Er zal tevens een EK Dungeon Twister worden gehouden.

The Game Master

Queen Games brengt onder andere Shogun: hetzelfde spelsysteem als Wallenstein, maar dan in een nieuw jasje. Daarnaast het Alhambra dobbelspel. Zitten we daar op te wachten?
Ragnar Brothers zal niet aanwezig zijn. Hopelijk hun spel Canalmania wel.
Ravensburger zorgt voor een Verflixxt uitbreiding, waardoor het spel nu met 8 spelers speelbaar is. Verder nieuwe tegels en nieuwe varianten voor dit prima partyspel. Een interessant spel is wellicht: Die Baumeister von Arkadia.
Repos Production viel vorig jaar op met Cash 'n Guns. Dit jaar weer een origineel spel: Santy Anno.
SandTimer is een nieuwe Belgische uitgever. In eigen beheer wordt het spel Experiment in een oplage van 1000 stuks uitgegeven.
Spiel-ou-Face, een nieuwe Franse uitgever, brengt Metromania naar Spiel.
Tilsit Éditions zorgt er voor dat Himalaya nu ook met 5 of 6 spelers gespeeld kan worden door de Himalaya uitbreiding.
Warfrog heeft ook weer een nieuw spel: Perikles. Uiteraard van de hand van Martin Wallace.
What's Your Game, een Italiaanse uitgever, presenteert het spel Ur. Er zijn meer spellen die zo heten, maar deze lijkt interessant.
Ystari heeft een paar zeer goede spellen uitgebracht. Zal Yspahan ook weer aan de verwachtingen voldoen? Caylus heeft dit jaar vele prijzen in de wacht gesleept, waaronder de International Gamers Awards en de Deutscher Spielepreis. Beide zullen tijdens Spiel worden uitgereikt.
Zoch komt met een spel van Stefan Dorra: Salamanca.
Z-Man Games komt met Silk Road, een spel van Bruno Faidutti en Ted Cheatham. Daarnaast brengen ze Gheos, een spel van de Nederlander René Wiersma.

de tweedehands markt

Verder hoop ik dit jaar eindelijk het spel Mission Planète Rouge aan te treffen.

The Game Master
The Game Master heeft een nieuwe editie van het spel De Ontembare Stad in het Duits uitgegeven (Die Unbezwingbare Stadt). Er zijn diverse verbeteringen aan gebracht aan het spelmateriaal. Bijna zou het spel niet op tijd klaar zijn voor Spiel. Uiteindelijk zijn ze er in geslaagd om 1000 exemplaren op tijd klaar te krijgen voor Spiel. Het spel is te koop bij Huch & Friends. In de stand van The Game Master zelf zal vooral aandacht zijn voor Section X en het kaartspel 10.

WK Hystericoach
Spielepizza organiseert een toernooi met het nieuwe spel Hystericoach van Scribabs. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is er om 17.00u een voorronde. De finale is op zondag om 12.00u. Je moet je van tevoren inschrijven. Hystericoach is een hectisch spel, waarbij in teams gespeeld wordt. Beide teams hebben één coach en een aantal spelers. De spelers bedienen de voetballers op het bord op aanwijzingen van de coach. Dat gebeurt door het roepen van de correcte voetballernamen (van bijvoorbeeld een Russisch of Braziliaans team) en de commando's PASS en SHOOT. Inschrijven kan nog tot en met 17 oktober op de website van Spielepizza.

EK Bordspellen
Van de diverse toernooien die er worden gehouden wil ik in ieder geval even de aandacht vestigen op het EK Bordspellen voor Teams, waar diverse Nederlandse teams de eer hoog proberen te houden met de spellen Caylus, Baron, Mesopotamië en Augsburg 1520.

International Gamers Awards
Op vrijdagmiddag 20 oktober 2006 vindt de uitreiking van de International Gamers Awards plaats. De winnaar is het spel Caylus. De onderscheiding zal worden uitgereikt bij stand 12-89. Iedereen is uitgenodigd om de speech van voorzitter Greg Schloesser te komen bewonderen. Hij probeert de introductie weer in het Duits te doen en wellicht zal een van de andere juryleden een stuk in het Frans doen. Het is ten slotte een Franse winnaar.

De foto's op deze pagina zijn van Spiel 2005. Klik op de afbeelding voor een vergroting.


Dan nog even een blik op de toppers van Spiel 2005 volgens de Fairplay Spielescouts lijst. Wellicht kun je deze nu een stuk goedkoper op de kop tikken.

1. Caylus. Deze titel heeft zich zeker bewezen door het winnen van diverse spellenprijzen.
2. Funkenschlag uitbreiding Italië/Frankrijk. Zeer de moeite waard. Dit jaar weer een nieuwe uitbreiding met Benelux/Polen.
3. Big Kini. Het is een beetje stil geworden rond dit spel, maar het blijft toch een aanrader.
4. Pünct. Ook hier hoor je niet zo heel veel over. Toch is het een prima spel in de Gipf serie.
5. Shadows over Camelot. Een prachtig uitgevoerd spel en erg leuk om te spelen.

6. Ostia. Een spel dat een beetje in de luwte blijft. Het zit goed in elkaar, maar door de vele veilingen valt het niet bij iedereen in de smaak.
7. Il Principe. Verschijnt dit jaar bij Amigo.
8. Das Ende des Triumvirats. Hoog geëindigd bij de International Gamers Awards.
9. Antike. Een van de overgebleven toppers van Spiel 2005. Inmiddels al aan de derde editie toe.
10. Shear Panic. Nu verkrijgbaar als Paniek in de Wei.

Uit de rest van de lijst wil ik nog wijzen op Kaivai (14). Dit jaar komt er een uitbreiding voor uit. Wellicht maakt het spel daardoor net het sprongetje naar boven. Indonesia (29) van Splotter is ook zeer hoog geëindigd bij de International Gamers Awards. Hazienda (30) van Hans im Glück is toch niet de topper geworden die werd verwacht. Toch is het een prima spel, waar je veel plezier aan kunt beleven. Zauber Stauber (32) van Kosmos krijgt altijd verrassend leuke reacties. Was tijdens Spiel 2005 nog voor het einde van de beurs uitverkocht. Dungeon Twister (35) is flink aan het groeien en er zijn veel uitbreidingen voor verkrijgbaar. Echt een geweldig 2-speler spel, dat je met uitbreiding ook met meerdere spelers kunt spelen. Packeis am Pol (43) is verkrijgbaar als Pinguïn (Phalanx Games) en is ook een toppertje voor tussendoor. Tot slot Railroad Tycoon the Boardgame (47) (Eagle Games). Wacht niet te lang met de aanschaf van dit spel, want door het faillissement van Eagle Games zal het wel niet meer geproduceerd worden.


 

Andere jaren van Spiel in Spelmagazijn:

 

Naar overzicht van Spiel
Naar boven / Naar menu

 

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina