Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > Spiel > Spiel 2003

Titel (5K) Evenement

Datum: 23 tot en met 26 oktober 2003
Locatie: Beursgebouw Essen

Spiel 2003

Fotoalbum | Verslag

Preview: Hieronder kun je een samenvatting vinden van een aantal nieuwe spellen die je tijdens Spiel in Essen kunt verwachten. Het meest complete overzicht van alle nieuwe spellen en een lijst om te printen kun je vinden op de Duitse Spielbox website. In het Nederlands kun je daarvoor terecht bij Bordspel.com. Uiteraard is de samenvatting lang niet compleet en zijn er nog veel meer nieuwe spellen te vinden.

Finstere Flure - 2F
Een grappig racespel, waarbij de spelers hun speelfiguren over het spelbord loodsen, achtervolgd door monsters. Door op de juiste manieren te lopen kun je de aandacht van de monsters verleggen naar de speelfiguren van de tegenstanders. Je kunt een plaatsje reserveren om het spel Finstere Flure te spelen bij 2F Spiele.

Maya - Abacus
Dit spel heeft de ontwerpwedstrijd van Hippodice in 2002 gewonnen. 3 tot 5 spelers werken aan piramides door het vergaren en transporteren van goederen.

kaartspellen - Adlung
Van de nieuwe kaartspelletjes lijkt Die Fugger de interessantste. Deze is ontworpen door de auteur van Carcassonne. Een koopmansspel dat zich afspeelt in de 16e eeuw.

San Juan - Alea - prototype
Een kaartspel gebaseerd op het succesvolle bordspel Puerto Rico. Het spel zal alleen in prototype vorm aanwezig zijn.

Santiago - Amigo
In dit spel beheren de spelers plantages. Voor het verkrijgen van plantages is geld nodig, maar ook voor het bewateren van deze plantages. Je moet je financiën zorgvuldig plannen om succesvol in dit spel te zijn.

Intrige - Amigo
Een kaartspel versie van een al wat ouder (1994) bordspel. De meningen over het bordspel waren erg uiteenlopend. Verdien zoveel mogelijk geld, op allerlei manieren, bedrog, omkoping enz.

Flaschenteufel - Bambus
Een hernieuwde uitgave van dit spel uit 1995. Voorzien van nieuwe afbeeldingen.

Logistico - Cwali
Een transportspel waarbij de spelers de beschikking hebben over een schip, een vrachtwagen en een vliegtuig. Vraag en aanbod moeten met elkaar in contact gebracht worden, tegen zo laag mogelijke kosten. Door goed plannen kun je aan het einde toch flink wat geld verdiend hebben. Het prototype is 
mij erg goed bevallen en de kwaliteit van het spel is uitstekend. En deze keer niet in een koker, maar in een normale doos. Op de website van Cwali kun je een uitgebreide beschrijving vinden van het spel.

Pirate's Cove - Days of Wonder
Een Engelstalige en enigszins bijgewerkte versie van Piratenbucht.

Yinsh - Don & Co
Het nieuwste spel in de Gipf serie. Dit mag je niet missen.

Urland - Doris & Frank - uitbreiding
Geen nieuw spel van Doris & Frank deze keer, maar wel nieuwe genen voor het spel Urland.

Age of Mythology - Eagle Games
Het nieuwste grote spel van Eagle Games. Mogelijk dat PS Games dit spel volgend jaar in het Nederlands gaat voeren. Het lijkt erop dat de spellen bij Eagle Games steeds beter en verzorgder worden.

Feurio! - Edition Erlkönig
Een spel voor 1 tot 4 spelers die met een team brandweerlieden bosbranden gaan blussen. Voor liefhebbers van spellen als Trans Amerika en Clans een aanrader. Simpele regels, snel te leren, maar lastig te winnen. Op de website van Edition Erlkönig kun je het spel al online spelen.

Formula De Mini - Eurogames
Een nieuwe uitvoering van Formula De. Een smallere baan en minder regels, maken het spel sneller. Op internet circuleren twee huisregels voor enkele speciale gevallen (pitsstop en het onmogelijk hard door de bocht rijden).

A Game of Thrones - Fantasy Flight
Een veroveringsspel waarmee je enkele uren zoet bent. Een aantal leuke elementen uit bestaande spellen is samengevoegd tot een prima geheel. Voor sommige spelers is de geluksfactor misschien iets te hoog in verhouding met de speelduur. 

Warcraft The Boardgame - Fantasy Flight
Een bordspel gebaseerd op het bekende computerspel. Later dit jaar volgt de Nederlandse versie bij PS Games. Het spel heeft een variabel bordopbouw. Je kunt winnen door alle tegenstanders uit te schakelen of voldoende overwinningspunten te halen. Er zijn drie soorten eenheden die elk afzonderlijk kunnen worden opgeleid tot sterkere eenheden. Tevens zijn er diverse scenario's.

Carcassonne: Die Burg - Hans im Glück
Een zelfstandig spel, dit keer van de hand van ontwerper Reiner Knizia en geschikt voor 2 spelers. Er wordt nu gebouwd binnen de muren van het kasteel, waar interessante voorwerpen te halen zijn. Ook nu moeten weer speelfiguren geplaatst worden.

Attika - Hans im Glück
Ook nog weer een groot spel bij Hans im Glück. Een spel voor 2 tot 4 spelers dat zich afspeelt in het oude Griekenland.

Carcassonne - Hans im Glück - uitbreiding
Er wordt ook weer een gratis uitbreiding uitgedeeld van 7 kaartjes voor Carcassonne en 5 kaartjes voor Jagers en Verzamelaars. Mocht je er niet aan kunnen komen, wees dan gerust. Later zullen ze in Duitsland te koop zijn voor 2,50 euro, zodat er geen levendige handel op internet zal ontstaan.

Zeepkistenrace - Identity Games
Een snel kaartspelletje van Arthur Tebbe. In 3 races van 8 beurten proberen de spelers met hun zeepkist zo min mogelijk strafpunten te verzamelen. Een leuke uitvoering, waarvan de kaarten enigzins kwetsbaar zijn.

Anno 1503 - Kosmos
Nog niet duidelijk is of dit nieuwe grote spel van Klaus Teuber op tijd klaar zal zijn. Het spel is gebaseerd op het computerspel Anno 1602. Waarschijnlijk komen er een hoop dobbelstenen bij kijken, maar wie weet is dit toch een onverwachte topper.

Die Brücken von Shangrila - Kosmos
Een spel dat later ook bij 999Games zal verschijnen. Dit spel moet het niveau hebben van Kardinaal & Koning. Korte spelregels, geen geluksfactor en een intrigerend spelverloop.

Bonobo Beach - Kronberger Spiele
Een spel dat snel te leren is, maar lastig om te winnen. Voor liefhebbers van het niveau van Trans Amerika en Clans. Het spel wordt in twee uitvoeringen uitgebracht. Deze uitvoering gaat over strandgasten die de beste plekjes proberen te veroveren. Er zijn tijdens het spel punten te verdienen, maar ook aan het einde van het spel. Er komt ook een computerversie die na Spiel te downloaden zal zijn.

Dschingis Bohn - Lookout Games
Weer een nieuwe uitbreiding voor het bekende Bohnanza kaartspel.

Kogge - MoD Games
Een spel dat in een beperkte oplage wordt verkocht. Een handelsspel, waarbij spelers met zeilschepen alle gevaren trotseren. Op de website van MoD Games kun je een exemplaar reserveren.

Borgia - Phalanx Games
Weer een nieuwe uitgave van Phalanx Games. Deze spellen moeten zich nog een plekje op de markt veroveren. Dit keer speelt het in de Renaissance waar een nieuwe paus gekozen moet worden. Het spel wordt gestuurd door speelkaarten en is geschikt voor 3 tot 5 spelers.

Corsari - Piatnik
Hier is niet veel van bekend, maar een piratenkaartspel van Leo Colovini kan wellicht toch wat in zich hebben.

Industria - Queen Games
Het nieuwe grote spel van Michael Schacht, dat vorig jaar al te zien was. Een veilingspel over 5 tijdvakken, waarbij de spelers werken aan vooruitgang en productie.

King Arthur - Ravensburger
De nieuwe ontwikkeling op bordspellengebied. Computerchips in het spelbord, die van alles in de gaten houden en reageren op de akties van de spelers. Aangezien dit een van de eerste spellen op dit gebied is, zal er nog veel te ontwikkelen zijn.

Scotland Yard - Ravensburger
Een speciale jubileum uitgave voor die al lang populaire spel.

Tortuga - Red Omega Studio
Nog meer piraten in een kaartspel.

Sunda to Sahul - Sagacity
Een spel dat er prachtig uitziet, met houden puzzelstukken, waarmee het spelbord gemaakt kan worden. Het spel zelf schijnt enigszins tegen te vallen. Uitproberen dus, voordat je dit prachtige spel aanschaft.

Roads & Boats - Splotter - uitbreiding
In de nieuwe uitvoering van Roads & Boats zitten andere houten speelstukken. Deze zijn los te koop. Of de nieuwe uitbreiding ook al beschikbaar is, weet ik niet.

Kanaloa - Tilsit Editions
Dit is de nieuwe uitgave van Arabana-Opodopo, wat een meer-speler versie van Kahuna is. Het spel is dus niet een nieuwe uitgave van Kanaloa dat eerder bij Bambus is verschenen.

Maka Bana - Tilsit Editions
Nog een ander nieuw spel bij Tilsit, waarbij de spelers hutten bouwen op een paradijselijk eilandje.

Princes of the Renaissance - Warfrog
Ook Warfrog komt weer met een nieuw groot spel van Martin Wallace. De spelers bieden met invloed om het recht om mee te vechten bij conflicten tussen steden. Deze bijdrage wordt uitbetaald in geld. Uiteraard is er de nodige ruimte voor intrige en verraad.

Age of Steam - Warfrog - uitbreiding
Een nieuw dubbelzijdig spelbord voor Age of Steam. Op de ene zijde Engeland/Wales en op de andere Ierland. Bij Winsome Games komt ook een uitbreiding voor Age of Steam, maar die staat los van deze uitbreiding.

Railroad Dice - Wassertal
Een nieuw spelsysteem waarbij spoorrails op dobbelstenen staan. Deze dobbelstenen worden gebruikt om de rails aan te leggen. Je kunt via de website van Wassertal Spieleverlag al een exemplaar reserveren.

Conquest - Witt Spiele
Een nieuwe uitvoering van een oud strategiespel zonder geluksfactor. 


 

Andere jaren van Spiel in Spelmagazijn:

 

Naar overzicht van Spiel

Naar boven / Naar menu

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina