Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > Ducosim Spellenbeurs > Ducosim Conventies 1999

Titel (5K)Evenement

Datum: verschillende conventies in 1999
Locatie: Beursgebouw Utrecht - Congreszaal Irene

Ducosim Conventies 1999

13 november 1999

Deze conventie werd tezamen met de Mega Gaming Day gehouden.

(6K)

de Mega Gaming Day

Het was even zoeken, want het werd in een andere zaal gehouden, maar toen ik er rond kwart over negen aankwam, was het al behoorlijk druk. Aangezien de Ducosim conventie en de Mega Gaming Day tezamen werden gehouden, was er van alles te vinden. Het grootste deel was echter gericht op de miniaturen: Warhammer, Bloodbowl en aanverwanten. Het bordspellendeel viel daardoor een beetje in het niet. Ik ontmoette weer vele bekenden met wie ik een spelletje deed of kort even bijpraatte. Bij de Ducosim stand kon je Stephenson's Rocket en Union Pacific uitproberen. Erwin Broens verzorgde een demonstratie van Diskwars. Ik heb geen nieuwe spelontwerpen gezien, hoewel bijvoorbeeld Gerard en Corné wel aanwezig waren.

(5K) (5K)

demo Diskwars - Babylon 5 Wars

Ik begon met een spelletje Babylon 5 Wars. Het leek een beetje op Silent Death, maar was toch anders. Ik kreeg twee kleine ruimteschepen en moest het opnemen tegen een grote. In de eerste beurt werden alle wapens van mijn ene schip al stukgeschoten. Het andere schip hield het wat langer vol. Uiteindelijk zat ik achter het grote schip en we vlogen in rondjes. Ik liep flinke schade op door alle treffers en wist zelf maar 1 raak salvo te lossen. Een slechte beurt.

Daarna speelde ik een spelletje Dog Eat Dog. Daarbij moet je grondstoffen delven die je omvormt tot producten. Het produceren van producten veroorzaakt vervuiling, waardoor het landschap uitgeput raakt. Wie als eerste 150 miljoen weet te verduisteren naar zijn of haar Zwitserse bankrekening. Ik had twee keer de pech dat ik niets mocht verkopen en daardoor de lonen niet kon betalen. Daardoor moest ik grondstoffen verkopen en liep ik achter in productie. Toen ik eindelijk een keer wel inkomsten kreeg, moest ik daar ook nog weer belasting over betalen. Het is duidelijk dat ik niet heb gewonnen. Wederom een heel gezellig dag maar toch jammer dat de bordspellen veruit in de minderheid waren. Ik had me voorgenomen Diskwars uit te proberen, maar daar is het niet van gekomen. Volgende keer beter.


4 september 1999

Het aantal bezoekers viel me wat tegen, waarschijnlijk door het mooie weer. De winkeliers waren verspreid door de zalen en vielen daardoor een beetje in het niet. De meesten waren dan ook al voor het einde verdwenen. Het aantal bordspellen viel tegen. Er werd een Spel van het Jaar toernooi gedaan met Tikal, De Kolonisten en MindPower. Vooral Tikal was in trek, maar later werd er toch ook nog MindPower gespeeld. The Joker had de mini-serie van Kosmos bij zich. Uiteraard was er ook een Magic Toernooi en veel miniaturen spellen. Er waren ook enkele grote participatiespellen: Mega Civilization, waar 20 man aan mee konden doen, maar ongeveer 12 aan meededen, Non-Star-Trek-Space-Battles met de bekende plastic handschoentjes en mondkapjes en de aanval op Death Star uit de film Star Wars, dat ook te zien was op Murphy Mania van 1998. Corné van Moorsel had een nieuw twee-persoons-spel genaamd Isi en Theo Jansma had als nieuw ontwerp Dei Facto, waarbij goden beslissen over de landindeling van bergen, woestijnen, moerassen en wouden. Johan Francois had voor mij Torres meegenomen en liet me kennismaken met Disk Wars. Dat ziet er erg interessant uit. Nog voor het einde van de middag hield ik het voor gezien. Om 4 uur werd er ook nog een ledenvergadering gehouden.

(5K)

de algemene ledenvergadering


29 mei 1999

O.a. Axis & Allies door TMG. Door het mooie weer viel de opkomst wat lager uit, maar over het algemeen viel het me nog mee. Het Magic-toernooi en het Stratego-toernooi zorgde voor veel deelnemers. Van Erwin kreeg ik mijn prijs die ik gewonnen had met zijn Spelquiz. De spellenontwerpers hadden niet veel nieuws. Alleen Theo Jansma had een nieuw spelletje over rijkdom en macht. TMG verzorgde 4 tafels met Axis & Allies en aanverwante spellen. Ook was er het NK Formula De. De belangstelling viel erg tegen en uiteindelijk deden 5 spelers elk met 2 auto's een gooi naar de titel (pas halverwege het spel bleek dat het NK dit keer in één race zou worden beslist). Er werd gereden op het nieuwe circuit van Budapest in de stromende regen. Er werden 2 rondes gereden met standaard bolides en zonder speciale wegligging. In de eerste ronde meteen al 2 uitvallers en alle bolides moesten een pitstop maken. Tot halverwege de tweede ronde was er een vrij grote kopgroep, maar daarna maakten 2 deelnemers zich los van de rest. Uiteindelijk 2 bochten voor de finish viel de beslissing en kon ik (!) zonder risico te nemen eenvoudig als eerste de finishlijn passeren. Eindelijk Nederlands Kampioen.


27 februari 1999

In de Jaarbeurs te Utrecht was het weer tijd voor de Ducosim conventie. Al vrij vroeg zat de grote zaal flink vol met spelers. Het Rare Kaartspellen toernooi bestond uit 6 spellen: 6Nimmt!, Dots, Fluxx, Spammers, Und Tschüss en Wizard. Door alle andere activiteiten kwam ik niet toe aan al deze spellen helaas. Met Hans en nog 2 spelers Löwenherz gespeeld. Ik kwam al snel op voorsprong, maar eindigde uiteindelijk als 2e, met een flinke voorsprong op de 2 achtervolgers. Inmiddels was Ronald II ook gearriveerd voor zijn muziekquiz. Er was niet veel promotie gemaakt door de conventie-organisatie, maar toch deden er 10 deelnemers mee. Drie van hen vochten om de prijzen met slechts 3 punten verschil. Ik was de beste van de achtervolgers. 1) Tom 115, 2) Remco 114, 3) Marco 112, 4) Ronald 81, 5) Eric 80, 6) Jacco 76, 7) Hans 57, 8) Eric? 45, 9) Arwin 44, 10) Karin 42. De winnaar won naast een beker ook het spel Opus van Theo Jansma. Er waren veel postivieve reacties, dus dit vraagt om een vervolg.

Inmiddels werd ik begroet door aantal mensen, die mij herkenden van deze homepage: leuk! Daarna na de spellenontwerpers. Bij Theo Jansma speelde ik Geheim een nieuw prototype waarbij de spelers ieder 2 geheimen proberen te beschermen met Bewakers, Alarmsystemen, High Tech apparatuur en dergelijke en tevens met behulp van bommen, geld, afluisterapparatuur en spionnen bij de tegenstanders proberen binnen te dringen. Dit spel is wat luchtiger dan de andere uit zijn serie: meer een spelers-spel dan een denkers-spel. Hij had ook een prototype van Service Provider bij zich, maar dat heb ik niet gespeeld. Met Karin en Marco nog even Krypto gespeeld, een oud spel van Jumbo. Karin had helaas nog niet de nieuwe Jumbo uitgaves bij zich. Nog even geduld dus. Gerard Mulder maakte promotie voor zijn gelimiteerde uitgave van Wortelboer. Een kaartspel losjes gebaseerd op een voedselpiramide, waarbij konijnen wortels eten en vossen konijnen. Ondertussen ga je aan het werk met je stroper en bewaak je je tuin met je boer. Met de wortels en de voedselpiramides kun je punten verdienen. De kaarten waren mooi geplastificeerd en de tekeningen leuk en afwisselend. Inmiddels naderde de conventie haar einde. Maar weer 3 maandjes wachten op de volgende, hoewel in de tussentijd natuurlijk het spellenspektakel is.


 

Andere jaren van Ducosim Conventies in Spelmagazijn:

Naar overzicht van Ducosim Spellenbeurs
Naar boven / Naar menu

 

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina