Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > Ducosim Spellenbeurs > Ducosim Conventies 2003

Titel (5K)Evenement

Datum: verschillende conventies in 2003
Locatie: Beursgebouw Utrecht - Congreszaal Irene

Ducosim Conventies 2003

6 december 2003

Een matige opkomst door Sinterklaas. Slechts 300 bezoekers, maar zeer geslaagd. Steeds meer uitgevers weten de beurs te vinden. Nieuwkomer was dit keer Hodin met spellen van Days of Wonder. Zie een verslag elders in Spelmagazijn.


6 september 2003

Een niet al te grote opkomst. Zie een verslag en een fotoalbum elders in Spelmagazijn.


24 mei 2003

Een grote opkomst van maar liefst 600 deelnemers. Zie een verslag en een fotoalbum elders in Spelmagazijn.


15 februari 2003

Deze conventie stond in het teken van de bordspellenveiling en dat was te merken ook. Al vroeg was het lekker druk op de conventie. Er waren weer diverse prototypes te bewonderen. 

(11K) (8K)

Corné had er maar liefst 3 meegenomen. De belangrijkste was zijn transportspel met als voorlopige titel Planes, Boats & Trucks. Elke speler heeft de beschikking over een vliegtuig, een boot en een vrachtwagen en haalt daarmee goederen op. Deze goederen moeten bezorgd worden op de plaats waar er vraag naar is. Elke boot en vrachtwagen moet per beurt 1 tot 9 akties ondernemen, het vliegtuig 0 tot 9. Een aktie is het in- of uitladen van een goed of het verplaatsen van het voertuig. Hoe meer akties je doet, hoe duurder het wordt. Daarnaast moet je geld betalen voor het opslaan van het goed tijdens het transport. Inkomsten krijg je door de goederen te bezorgen. Hoe later in het spel, hoe meer het oplevert. 

(18K)

Planes, Boats & Trucks

Duivelsei demonstreerde de allernieuwste Alea: Edel, Stein & Reich. Deze maakt deel uit van de kleine serie. Het is weer eens een biedspel, waarbij je een meerderheid moet zien te verkrijgen. Meer van hetzelfde dus ? Dat ook weer niet. Het blijkt een alleraardigst spel met veel dilemma's. Het spel wordt gespeeld in 3 rondes van ongeveer 8 beurten. Elke speler heeft de beschikking over 4 verschillende akties. Iedere speler kiest in het geheim een aktie uit. Als je de enige bent, die die aktie kiest, dan mag je hem uitvoeren. Zijn er twee spelers die die aktie kiezen, dan moeten ze tegen elkaar opbieden. Zijn er meerdere spelers, dan hebben ze allemaal pech. Aan het begin van elke beurt krijgt elke speler een kaart. Daarop staat een geldhoeveelheid (4 tot 7) en een aantal diamanten (2 tot 4). De eerste mogelijke aktie is het nemen van het geld. De tweede mogelijke aktie is het nemen van een gebeurtenissenkaart. De derde mogelijke aktie is het nemen van de diamanten. De vierde mogelijke aktie is een ruilaktie voor diamanten. De diamanten komen voor in 4 kleuren in verschillende rangorde. Indien de spelers moeten bieden op de aktie, dan bieden ze met diamanten, waarbij "aantal" boven "waarde" gaat. Aan het eind van een ronde vindt er een waardering plaats. Wie per diamantkleur de meeste diamanten heeft krijgt een geldbedrag (8 tot 14). De spelers die de meeste documenten uit de gebeurtenissenkaarten hebben gehaald krijgen ook een geldbedrag (10 of 4). Tot slot geven sommige gebeurtenissenkaarten nog een bonusgeldbedrag. Zo worden 3 rondes gespeeld. Wie daarna het meeste geld heeft, wint het spel. 

(6K)

Ronnie en Jeroen bij Edel, Stein & Reich
(Klik op de foto voor een vergroting)

Ik heb het spel deze conventie maar liefst driemaal gespeeld. De eerste keer ging het erg slecht. Telkens de verkeerde keuzes gemaakt en als ik dacht de juiste gemaakt te hebben, dan werd daar weer een stokje voor gestoken. Het leek erop dat Anton flink ging winnen, maar uiteindelijk was het Emile die er knap voor bleef. Eindstand: Emile 77, Anton 74, Joost 49, Ronald I 39, Marieke 38.

De tweede keer ging het al een stuk beter. De opgedane ervaring kon worden ingezet. Toch waren het Jeroen en Seb die voor de winst streden. Bij de laatste aktie had ik wellicht nog beter uit kunnen komen door met Ronnie beter te handelen. Eindstand: Seb 57, Jeroen 54, Ronald I 48+, Klaas 48, Ronnie 39.

De derde keer ging het erg goed. Halverwege moest ik echter naar de bordspellenveiling om mijn geld te incasseren. Seb nam mijn plaats over, maar wist het prima af te maken. Er werden trouwens maar 2 rondes gespeeld, aangezien het einde van de conventie was aangebroken. Eindstand: Ronald I/Seb 50, Leonie 44, Jeroen 30, Ronnie 29, Gebrant 28.

(22K) De bordspellenveiling trok veel spelers weg naar de grote zaal. Maar liefst 250 kavels stonden te wachten. De eerste 40 heb ik gevolgd, daarna ben ik weer gaan spelen. De prijzen varieerden van heel schappelijk tot absurd hoog. Ook gingen er weer spellen voor hogere prijzen van de hand, dan dat op de conventie de nieuwprijzen waren, zoals Die Siedler von Nürnberg. Het hoogste bod was € 150,00 voor Keywood, waar slechts 200 exemplaren van zijn gemaakt. 3 liefhebbers boden flink tegen elkaar op. Bij de eerste 40 kavels ging Warhammer Quest voor € 60,00 als hoogste weg. Er zullen vast nog meer spellen voor hoge prijzen zijn verkocht, zoals een complete Formule Dé set, een complete Siedler set of een spel als Ave Caesar of Titan.

(5K)

de veilingzaal
(klik op de foto voor een vergroting)

Toen ik de veiling had verlaten speelde ik een spelletje Kardinaal & König. Een klein foutje kostte me de overwinning. Ik vergat een openliggende Frankrijk kaart te pakken in de veronderstelling dat een van de andere spelers Frankrijk toch dicht zou gooien. Toen ik weer aan de beurt was moest ik kiezen voor een klooster in Frankrijk, maar daarbij de mogelijkheid gevend aan Jeroen om een raadsheer bij te plaatsen. Omdat ik de Frankrijk kaart niet had gepakt, kon ik deze zelf niet plaatsen. Ik gokte er dus maar op dat Jeroen ze ook niet beiden kon pakken. Helaas was dat wel het geval. De raadsheer en het klooster leverden hem zoveel punten op, dat de voorsprong niet te overbruggen was. Tegen het einde maakte ik nog een klein foutje dat enkele punten kostten, maar uiteindelijk de rangvolgorde niet veranderde. Eindstand: Jeroen 64, Ronald I 43, Ronnie 39, Leonie 28. Het blijft een geweldig spel.

(7K)

Corné met zijn transportspel
(klik op de foto voor een vergroting)

Bij Corné speelde ik met Enrico nog het prototype van Lelie. De naam zal wel wijzigen aangezien de speelfiguren van kikkers in sprinkhanen zijn veranderd. Het spel ging erg gelijk op, totdat ik constateerde dat ik een groot deel van mijn speelstukken niet in het eindvak zou kunnen krijgen, door de rare verdeling op het bord. Als ik het eerder had gezien, had ik er nog op in kunnen spelen. Ik had inmiddels 2 hoge stukken in het eindvak en Enrico had er 3 binnen. De enige mogelijkheid was nog het spel snel af te maken, want als Enrico 3 gemiddelde stukken binnen had, dan kon ik nog winnen. Snel zette ik al mijn stukken klem en liet Enrico weten dat het zijn laatste beurt zou worden. Hij schrok zich wild. Na lang denken offerde hij een stuk. Een op het eerste gezicht rare zet bleek hem de overwinning te brengen. Nu kon ik namelijk het stuk slaan, waardoor het een beurt langer duurde voordat het spel eindigde. Met de twee beschikbare zetten kon Enrico nog zijn 8 binnenbrengen en daarmee de overwinning pakken. De eerste drie stukken waren inderdaad niet voldoende geweest. Eindstand: Enrico (2+5+7+8=) 22, Ronald I (7+9=) 16 


 

Andere jaren van Ducosim Conventies in Spelmagazijn:

Naar overzicht van Ducosim Spellenbeurs
Naar boven / Naar menu

 

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina