Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > Ducosim Spellenbeurs > Ducosim Conventies 2002

Titel (5K)Evenement

Datum: verschillende conventies in 2002
Locatie: Beursgebouw Utrecht - Congreszaal Irene

Ducosim Conventies 2002

14 december 2002

Vlak voor aanvang arriveerde ik bij de conventie. Rutger moest vandaag de finale van het Nederlands Kampioenschap Diplomacy spelen, dus was hij met me meegereden. Het was nog rustig in de zalen en bij het Duivelsei schoof ik aan voor een spelletje The Two Towers van Ravensburger, samen met Det en Bas. Tamara deed als uitlegger zelf ook mee. Op de verjaardag van Rob en Det had ik het spel ook gespeeld, maar niet volgens de juiste regels. Deze regels (met betrekking tot het uitleggen van kaarten) bevielen veel beter. De eerste waardering liet ik bewust lopen, maar vanaf de tweede begon ik mij er ook mee te bemoeien. De derde, de vierde en de vijfde waardering wist ik zelfs te winnen. Het leek erop dat ik het spel zo ook ging winnen, maar in de laatste waardering wist Tamara toe te slaan. We eindigden gelijk, maar de laatste veiling zou dan de doorslag geven. Eindstand: Tamara 19 (15), Ronald I 19 (11), Det 15, Bas 11. Han nodigde me uit om het prototype van Balkan Ambassador te proberen. Samen met John en ontwerper Hans stortten wij ons op die taak. De Balkan is verdeeld in een heleboel gebieden die elk een opinie hebben over een vijftal onderwerpen. De opinie kan van zeer negatief tot zeer positief lopen. Elke speler reist met zijn ambassadeur door de Balkan en probeert daarbij de opinies zodanig te sturen dat daarmee de meeste punten verdiend gaan worden. Het spel wordt gespeeld in drie grote rondes en in elke ronde zijn punten te verdienen. Ontwerper Hans haalde in de eerste ronde duidelijk de meeste punten. Ikzelf wist hem in de tweede ronde bij te halen en ook Han volgde op korte afstand. John had veel pech met het trekken van kaartjes en leek kansloos. In de derde ronde wisselde ik van opinie en dat leek goed uit te pakken. Met de acties die ik over had bracht ik een bepaalde opinie waarin ik niet vertegenwoordigd was terug naar zeer negatief, omdat ik daarmee Han kon tegenwerken. Helaas werkte dat juist positief voor Hans, die in zijn hand maar liefst drie negatieve kaarten van die opinie had. Dat kostte me de overwinning. Het spel had leuke aspecten, maar was toch nog niet goed gebalanceerd. De spelers hadden het gevoel dat er niet voldoende aan het spel kon worden gestuurd. Tevens duurde het te lang. Er werden diverse veranderingen aangedragen die in het spel verwerkt zouden kunnen worden. Hans was weer een stuk wijzer. Eindstand: Hans 448, Ronald I 439, John 378, Han 373.

Corné kwam het goede nieuws vertellen dat Morisi in een iets aangepaste vorm door Jumbo Duitsland uitgebracht gaat worden. (De titel wordt Netzwerk). Met Enrico en Sandra speelden we de nieuwe versie die eigenlijk Mostisi zou moeten gaan heten. De tegels van het bord worden in groepjes van drie aan elkaar gemaakt en de steden worden genummerd. De eindscore is gelijk aan het aantal huisjes dat je hebt en de som van de nummers van de steden waarin je bent vertegenwoordigd. Ik maakte bij de start van het spel een goede keuze en kon daarmee de steden 8 en 9 al snel verbinden. Toen ik later een doorsteek naar 10 wist te maken, was de overwinning zeker. Eindstand: Ronald I 60, Corné 37, Sandra 36, Enrico 35. Het spel was de spelers zeer goed bevallen. Ik had het spel Rome meegenomen. Daaruit speelde ik met Det, Jeroen, Anton en Monique het spel Circus Maximus. Deze zeer vereenvoudigde versie van het wagenrennen in een Romeinse arena bleek verrassend goed speelbaar met 5 spelers. Jeroen raakte bij de start ingesloten en begon vervolgens de andere spelers één voor één tegen te werken. Deze spelers zouden dan ook achter hem eindigen. Ik maakte bij de eerste bocht enkele kleine foutjes en daarmee ging de overwinning naar Det. Eindstand: 1) Det, 2) Ronald I, 3) Jeroen, 4) Anton, 5) Monique. Ondertussen kwam ook het Diplomacy spel ten einde. Erno Eekelschot wist met Italië 9 centers te halen en daarmee de nieuwe Nederlands kampioen te worden. Rutger eindigde netjes op de 4e plaats, maar er had nog even wat meer ingezeten. De conventie was alweer ten einde. Er was nog zoveel meer te zien geweest. Er waren prototypes van Taxi Run en Criss Cross, de Nederlandse Go Bond was aanwezig, Identity Games had een exemplaar van Clans bij zich en nog veel meer...

Zie ook het fotoalbum.


7 september 2002

Deze conventie stond in het teken van het NK Bordspellen. In de ochtend viel het aantal bezoekers van de conventie dan ook enigszins tegen, maar in de middag waren de zalen toch weer flink volgestroomd. Het NK Bordspellen zou worden gespeeld door 17 teams, maar 6 hadden op het laatste moment afgezegd. Lees het verslag van het NK in Spelmagazijn. Het Duivelsei demonstreerde ditmaal het spel Die Sieben Weisen van Alea. Nog voor dat het eerste spel was uitgepakt, stonden er al spelers te wachten. De aangekondigde demonstraties doen het dus goed. Ook was er gelegenheid om te stemmen voor de Nederlandse Spellenprijs of eventueel deze spellen eerst zelf uit te proberen. Jeroen Doumen van Splotter had een exemplaar van Cannes meegenomen. Tijdens het NK heb ik nog even gelegenheid gehad enkele zetten van het spel te spelen. Het is een uitgeklede versie van Roads & Boats, waarbij de spelers werken aan een netwerk om zodoende zoveel mogelijk films te produceren. Er zijn drie soorten films: romantische films, actiefilms en science fiction films. Voor de eerste heb je een ster en een script nodig, voor de tweede een ster en special effects en voor de derde een script en special effects. Een ster verkrijg je uit twee mensen en een casting bureau, een script verkrijg je uit bier, een computer en een café, special effects krijg je uit computers en een computer bouw je op uit chips in een fabriek. Als je aan de beurt bent trek je drie hexagons. Daarvan mag je er eentje aanbouwen aan het bord. Daarna mag je òf nog een tweede aanbouwen òf je netwerk veranderen. Je netwerk bestaat uit vijf verbindingen tussen diverse hexagons. Je produceert goederen in de hexagons die je hebt verbonden. Je mag maximaal vijf goederen opslaan. Als je de juiste goederen hebt voor een film en een verbinding met Cannes, dan kun je een film produceren. Hoe vaker een film wordt geproduceerd, hoe minder deze waard is. Tenzij je natuurlijk een filmcriticus met veel bier op andere gedachten weet te brengen. En uiteraard zijn er veel feestjes in de filmwereld, die het makkelijker maken om connecties te leggen. 

(8K)

enkele hexagons van Cannes

Corné was uiteraard ook aanwezig. Hij was voornamelijk met Streetsoccer bezig, maar hij had een nieuwe versie van het prototype van zijn nieuwe dierentuinspel meegenomen . Tussen het NK door speelde ik ook nog een half spelletje Mexica, omdat ik inviel voor Niek die naar de ledenvergadering ging. Het NK duurde tot het eind van de conventie en had voor Spelmagazijn een zeer plezierig verloop. Wat begon als een onderlinge strijd met de vrienden van Spellengek leverde uiteindelijk een kwalificatie voor het EK op, heel onverwacht, maar daarom niet minder welkom.

(5K)

spelmateriaal van het dierentuinspel
(klik op de foto voor een vergroting)


25 mei 2002

Wederom een drukbezochte conventie met tegen de 600 deelnemers. Oorspronkelijk was het NK Bordspellen voor teams ook voor deze conventie gepland, maar enkele dagen van tevoren is dit afgeblazen wegens organisatorische problemen. Tijd voor andere zaken dus. Het Duivelsei demonstreerde o.a. Puerto Rico. Armand was een van de spellen aan het opzetten en daarbij hielp ik hem. Ik nam meteen de uitleg voor de eerste drie spelers op me en we konden van start. Ondertussen kwamen o.a. Kris Burm en Ben Leijten langs om een handje te schudden. Ik beloofde later nog een praatje te komen maken, maar dat is er helaas niet meer van gekomen. Ondertussen leerden de spelers Puerto Rico kennen als een veelzijdig spel en diverse technieken werden uitgeprobeerd. Het was geen verrassing voor de spelers dat ik uiteindelijk won, maar ze waren allen erg enthousiast. Eindstand: Ronald I 55, Gerbrant 44, Pieter 42, Anton 40. Ik maakte een rondje door de conventiezalen en kwam Tanya en Niek tegen. We besloten meteen wat nieuwe spellen uit te proberen. Ik haalde Alles in Eimer tevoorschijn en na een korte uitleg begonnen we lustig emmertjes te rammen. Het ging erg gelijk op, zodat we uiteindelijk alle drie nog 1 emmer over hadden. Niek viel als eerste af. Ik had ook Kampf der Gladiatoren meegenomen. Rob schoof ook aan. Het spel ziet er verzorgd uit en heeft een leuk thema, maar toch kan het niet echt boeien. Het blijft een dobbelsteen, waarbij niet echt een vonk overspringt. Ronald I was als eerste uitgeschakeld, gevolgd door Niek, ondanks het feit dat Niek een paar geweldigde dobbelsteenworpen wist te produceren. Rob bleef uiteindelijk als laatste over, maar had niet voldoende punten verdiend. Eindstand: Tanya 12, Niek 12, Ronald I 11, Rob 10. We besloten nog snel een spelletje Der Ausreisser te spelen. Ronald I en Niek moesten als eerste afhaken. Niek liet de achterstand oplopen, terwijl Ronald I met moeite weer wist aan te sluiten. Vlak voor de finish pakte hij de kop over van Tanya en daarmee tevens de winst. Daarbij liet hij Rob en Tanya met open mond achter. Eindstand: 1) Ronald I, 2) Tanya / Rob -0, 4) Niek -10. Het was weer tijd voor een rondje door de zalen. Daarbij ontmoette ik Arjo en Yvonne bij de Streetsoccer stand. Ze hadden het spel nog niet gespeeld, dus legde ik de regels uit. Na het spel besloten we beiden het spel aan te schaffen.

(37K)

een geïmproviseerde panorama foto van een van de zalen

Ik stond nog even met Jeroen te praten (die zijn laatste conventie organiseerde), toen Yvonne kwam vragen of ik met Maffiosi meedeed. Ik had de regels ooit gelezen en met de handleiding erbij kon ik het spel aan de anderen uitleggen. Er bleef nog één onduidelijkheid over: uit de spelregels bleek namelijk niet goed of in slaap gevallen gangsters nog wel inkomsten kregen. We besloten dat ze geen acties mochten ondernemen, maar wel inkomsten kregen. De strijd bleek uiteindelijk tussen Yvonne en Seb te gaan. Yvonne bleef als laatste over en pakte daarmee de overwinning. Eindstand: Yvonne 25, Seb 25, Ronald I 19, Arjo 10. Een grappig spel, maar het zal niet vaak op tafel komen, denk ik. Dan maar een spelletje Alles in Eimer. Leonie was inmiddels ook aangeschoven, maar zij werd als eerste uitgeschakeld, gevolgd door Seb. Eindstand: Ronald I 9, Yvonne 5, Arjo 1, Seb 0, Leonie 0. Arjo en Yvonne moesten helaas huiswaarts keren, dus tijd voor een nieuw rondje door de zalen. Inmiddels was ook de Algemene Ledenvergadering begonnen. Het Stratego-toernooi was nog in alle hevigheid bezig, zodat een gesprekje met Ben Leijtern er ook niet inzat. Met Tim sprak ik nog kort over de Nederlandse Spellenprijs.

Jeroen had het spel Stockers gekocht en dat besloten we uit te proberen. Jeroen probeerde de regels door te worstelen, terwijl Tanya diep in haar geheugen groef naar de regels. We kwamen er wel zo'n beetje uit. Ronald I en Hjalmar kozen direct de goede auto uit om te ondersteunen. Ronald I bleef daar ook de volgende ronde in volharden. In de derde ronde koos hij ook nog de juiste nummer 2. Een klinkende overwinning. Eindstand: Ronald I 24+6=30, Hjalmar 12+5=17, Jeroen 10+6=16, Tanya 4+8=12, Rob en Det haalden beiden geen punten. De zalen begonnen leeg te stromen, maar een aantal leden bleef nog hangen in verband met de borrel voor het 25-jarig bestaan van Ducosim. Ondertussen speelde ik nog een spelletje Twixt met Det. Ik had me voorgenomen de strategie goed uit te voeren, maar ik kreeg hem niet goed op de rails en werd flink afgemaakt door Det. Inmiddels was de borrel begonnen en onder het genot van een hapje en een drankje werd er lustig op los gekletst tussen bekende en onbekende leden. Erwin van Bordspel.com had enkele Streetsoccer spellen gedoneerd ter verloting en er waren ook nog diverse Buffy verzamelkaartspellen te winnen. De verloting werd door Alex Duurvoort uitgevoerd. Ongeveer de helft van de aanwezigen wist zo een prijs te bemachtigen. Niek en Tanya wonnen beiden een Buffy set. Ik was blij verrast toen ze een van de sets aan mij overhandigden. Samen met Jeroen ging ik toen huiswaarts, waarna we de spellendag nog voortzetten bij Seb en Leonie.


2 februari 2002

Deze conventie viel tegelijk met de bruiloft van kroonprins Willem-Alexander en Maxima, maar daar was weinig van te merken. Het werd een drukbezochte conventie. De drukte zal ook te maken hebben met de jaarlijkse bordspellenveiling. De belangstelling voor het aanmelden van de kavels was zo groot, dat de lijst in een mum van tijd vol was. Helaas moest ik dit jaar de veiling missen door een zaalvoetbaltoernooi. De rest van de conventie kon ik gelukkig wel meemaken. Er werd vooral veel gespeeld op de conventie. Er was een Gipf toernooi, er werd weer Diplomacy gespeeld, miniaturen, roleplaying games, Lord of the Rings, verzamelkaartspellen... Enrico en Sandra hadden Monte Rosa weer meegenomen en speelden dit keer de beginnersversie. De sneeuwgrensmeter was weggehaald, waardoor ook de sneeuwkanonnen overbodig werden. Hiermee wordt het spel een stuk versneld en iets eenvoudiger gemaakt. Corné had ook weer twee prototypes bij zich: Straatvoetbal, een spel voor twee spelers en SimuZoo, voorheen bekend als Pretpark. Dit laatste spel heb ik inmiddels gespeeld en dat is me goed bevallen. De spelers beheren een dierentuin en om zoveel mogelijk bezoekers te trekken zijn nieuwe attracties nodig: landdieren, zeedieren, vogels, reptielen en insecten. Hoe groter de attractie, hoe meer bezoekers, maar ook, hoe meer attracties, hoe hoger de onderhoudskosten. Leonie maakte in het begin van het spel nog de fout haar bod op de attracties te betalen, ook als ze de attractie niet kocht. Dit werd pas halverwege het spel hersteld, waardoor ze tegen een achterstand moest knokken. Dit deed ze echter meer dan voortreffelijk en wist het spel te winnen. Ronald I ging vooral in het begin van het spel erg goed, maar bouwde een beetje ongelukkig aan zijn park, waardoor de onderhoudskosten hoog opliepen. Martin ging zelfs helemaal failliet, terwijl Erwin op de juiste momenten probeerde toe te slaan, maar deze momenten kwamen niet altijd wanneer hij ze wilde. Het spel speelt lekker snel weg, maar heeft toch voldoende aspecten in zich.

De spellenvereniging Duivelsei demonstreerde dit keer Mexica. Ze hadden daartoe 3 exemplaren van het spel opgehaald bij Ravensburger. Het spel stond goed in de belangstelling en de tafels waren zelden leeg. Af en toe was er zelfs een wachtrij. Ik heb het spel ook gespeeld en ook dat was een aangename ervaring. Het is het derde spel in de serie (na Tikal en Java). Kort gezegd: het is iets luchtiger en toegankelijker en hoewel het ook gebruik maakt van de bekende actiepunten is het toch weer geheel anders. De spelers graven kanalen, waarmee ze woonwijken omsluiten. Deze woonwijken leveren dan punten op en kunnen worden bebouwd. Hoe meer punten aan gebouwen je hebt, hoe meer punten deze opleveren bij de waarderingen tijdens het spel. Leonard legde het spel aan Roger en mij uit. Hij speelde zelf ook mee. Hij pakte snel enkele grote wijken en nam een grote voorsprong. Langzaam begrepen ook zijn tegenspelers het spel en werd het steeds spannender. Er werd heel aggressief gestreden om de wijken en ik verzamelde vooral actiefiches. Aangezien ik de laatste speler van de ronde was, kon ik zo beslissen wanneer het spel ten einde zou zijn. Leonard vergat in de tweede fase gebouwen te plaatsen, dus zorgde ik ervoor dat het spel snel werd beëindigd. Dit bleek een goede zet, want daarmee won ik het spel. Eindstand: Ronald I 125, Leonard 116, Roger 101. De rest van de dag bestond vooral uit praatjes maken met de vele bekenden. Helaas moest ik om half vier de conventie verlaten, net toen de veiling ging beginnen...

(38K)

een geïmproviseerde panorama foto van een van de zalen


 

Andere jaren van Ducosim Conventies in Spelmagazijn:

Naar overzicht van Ducosim Spellenbeurs
Naar boven / Naar menu

 

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina