Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > Ducosim Spellenbeurs > Ducosim Conventies 2001

Titel (5K)Evenement

Datum: verschillende conventies in 2001
Locatie: Beursgebouw Utrecht - Congreszaal Irene

Ducosim Conventies 2001

10 november 2001

Deze conventie had als thema rollenspellen. Dit was namelijk de tweede conventie in het jubileumjaar. Elk van de conventies zal in het thema staan van één van de aandachtsgebieden van Ducosim. De conventie zelf was erg rustig. Veel mensen lieten het waarschijnlijk afweten gezien de grote beurzen die net achter de rug waren. Ik schat dat er ongeveer 200 bezoekers zijn geweest. Toen ik aankwam stond er dus ook geen rij voor de ingang. Iedereen kon zo naar binnen. Als eerste ontmoette ik de mensen achter Busy Brains. Zij verkopen puzzelspellen van Binary Arts, zoals Rush Hour. Daarvan hadden ze ook een groot exemplaar bij zich. Er was best belangstelling voor de puzzels, maar erg veel werden ze niet verkocht. Ze zijn dan ook niet tot het einde gebleven. Hopelijk zien we ze toch nog eens terug. 

(21K)

Rush Hour in een grote uitvoering

Het Duivelsei demonstreerde het kaartspel van Lord of the Rings van Ravensburger. De kaarten zijn voorzien van afbeeldingen uit de film. Verder past het thema echter bijna niet bij het kaartspel. Het blijkt vrij aardig te zijn om te spelen, maar ik vond het geen topper. Ik speelde het spel met Remco, Bas en Armand. In het begin van het spel wist ik aardig te scoren, maar daar gebruikte ik vrij veel kaarten bij. Tijdens het spel bleken de scoremogelijkheden op te lopen, dus in het middenspel deed ik het erg rustig aan om in het eindspel toe te kunnen slaan. Enkele malen had ik graag de locatie van het nieuwe avontuur bepaald, maar daar werd een stokje voor gestoken. In het eindspel kon ik inderdaad nog flink wat punten scoren en eindigde gelijk met Remco. Maar omdat ik bij het laatste avontuur beter scoorde dan hij, won ik het spel. Eindstand: Ronald I 23, Remco 23, Bas 18, Armand 16. 

(18K)

Lord of the Rings kaartspel

Daarna werd ik begroet door Sandra, die samen met Enrico hun zelfgemaakte Monte Rosa kwam demonsteren. Ik schoof aan en liet me het spel uitleggen. Het zag er prima uit en had een leuk thema. De spelers bouwen een dorpje in een ski-gebied en proberen uit de inkomsten ski-liften en ski-pistes te financieren. Wie uiteindelijk met ski-liften de top kan bereiken en ook weer naar beneden kan skiën, wint het spel. Het spel bestaat telkens uit een algemene ronde en een individuele ronde. In de algemene ronde vindt er een gebeurtenis plaats die voor iedereen van invloed is en krijgen de spelers inkomsten. In de individuele ronde mogen de spelers 2 acties ondernemen. Dit kan zijn het aanschaffen van vergunningen, het kappen van bomen, het bouwen van gebouwen, het aanleggen van ski-liften en ga zo maar door. In principe speelt iedereen op zijn eigen speelbord, maar toch zijn er mogelijkheden om anderen dwars te zitten. Elders in Spelmagazijn kun je een preview van het spel vinden. Al met al een leuke collectie van ideeën en een smaakvol thema. Met enig schaafwerk zou er iets leuks uit kunnen groeien. Het bouwen van de benodigde ski-liften en ski-pistes gaat mij nog wat te traag, waardoor je het gevoel hebt dat het spel langzaam gaat. Toch blijkt het spel niet traag te gaan en kan het in ongeveer 100 minuten worden uitgespeeld. 

(16K)

Enrico en Sandra demonstreren Monte Rosa

Daarna sprak ik een tijdje met Frank over het Spellenspektakel en vervolgens schoof ik aan bij Rob en Odet. Ze waren inmiddels klaar met Kanaloa en dus zette ik Nanuuk op tafel. Bas en Niek wilden ook meespelen, dus bleef ik buiten schot. Het beginnersspel werd gewonnen door Niek, waarna de uitgebreide regels werden uitgelegd. Het werd een interessant spel, waarbij de spelers elkaar lekker dwars zaten. Niek had een perfecte beginstand en de twee spelers die in dezelfde inglo begonnen, eindigden als laatste. Rob wist Niek met 2 punten voor te blijven en won het spel. Rob ging even een rondje maken en met Odet, Bas en Niek speelde ik Bongo. De laatste twee kenden het nog niet en dus kozen we voor het basisspel. De spelers waren goed aan elkaar gewaagd en uiteindelijk wist Odet de overwinning op te eisen. Nu kwamen ook de jagers in het spel. Odet had hier meer moeite mee en dus ging de strijd tussen de 3 heren. Als ik me goed herinner was het nu Bas die het spel won. Inmiddels was het voor mij tijd om huiswaarts te keren. De rest speelde nog even door.


15 september 2001

Deze conventie had als thema wargames. Dit was namelijk de eerste conventie van het jubileumjaar. Elk van de conventies zal in het thema staan van één van de aandachtsgebieden van Ducosim. Gezien de recente gebeurtenissen in Amerika hebben enkele organisatoren afgezien van wargame activiteiten. Desalniettemin was het weer een erg druk bezochte conventie. Er schijnen ongeveer 600 mensen geweest te zijn. Doordat het Magic toernooi met 150 deelnemers langer doorging, kon ook de conventie langer doorgaan. Tevens was er, vrijwel onaangekondigd, het Nederlands Kampioenschap Set!. Veel van de deelnemers waren erg jong. Een mooie gelegenheid om ze kennis te laten maken met Ducosim.

Het eerste spel dat ik speelde was San Marco. De medespelers hadden het niet of niet vaak gespeeld, dus moest ik het een en ander uitleggen. Na een snelle start had ik een prima stand op het bord en een prima score. Dit trekt echter de aandacht en al snel werd op alle mogelijke manieren aan mijn positie geknabbeld. Zelf toen anderen al flink beter stonden, werd ik nog het slachtoffer. Toen ik ook nog een klein foutje maakte, tekende de nederlaag zich al af. Uiteindelijk haalden zowel Paul als Tessa 58 punten. Maar omdat Tessa in het geheel niet in San Marco was vertegenwoordigd, was Paul de winnaar. Prima gespeeld. Ik haalde zelf 50 punten en bleef zo net René voor, die op 48 punten bleef steken. Het spel had inclusief uitleg toch bijna 2 uur geduurd. Een groot deel van de rest van de dag bestond voor mij uit het maken van praatjes met vele bekenden. Johan was er om het prototype van zijn Drakenoog te demonstreren. Diverse positieve reacties waren het gevolg. Binnenkort komt in Spelmagazijn een beschrijving van Drakenoog. Guus kwam zijn spel Kroon tonen en zou een exemplaar voor me meenemen. Hij vermaakte zich prima op de conventie. Onderwijl was er een Catan toernooi en ook bij het Set! toernooi nam ik zo af en toe een kijkje. Jeroen bood de gelegenheid om Ur te spelen en later op de dag ook Bus. Ook werd er weer eens Diplomacy gespeeld op een conventie. Murphy's Heroes hadden weer een prachtig uitgevoerd spel, waarmee ze flink de aandacht trokken. Naast Warhammer en aanverwanten werden er ook erg veel bordspellen gespeeld. Van alles heb ik langs zien komen. De meeste spellen kwamen uit de TMG speel-o-theek. Eufraat & Tigris, Land in Zicht, Carcassonne, Gipf, Axis & Allies, Kardinaal & Koning, Odysseus en ga zo maar door.

Tegen een uur of vier ging ik met Jeroen en Monique De Veilingmeesters van Amsterdam spelen. Ze hadden het spel inmiddels in huis, maar nog nooit gespeeld. Monique hield zich bij de veilingen erg rustig. De heren betaalden meestal rond de 100.000 voor een kaartje. Monique had een beetje geluk dat ze op één na alle goederenmarkt kaartjes kreeg. De laatste verdween ook nog eens uit het spel. Daarmee werd mijn positie flink de kop in gedrukt. Jeroen had zich geconcentreerd op Amsterdam en de wereld. Ik probeerde daar tussen te komen en dat lukte af en toe aardig, maar op de juiste momenten had Jeroen toch weer de macht. Bij de laatste veiling bood Jeroen 190.000 voor een kaartje. Daaruit haalde hij veel voordeel. Het leek erop dat het een spannende strijd zou worden tussen Jeroen en mij. Jeroen bleek 60.000 meer te hebben. Groot was echter de verbazing dat Monique nog 300.000 meer had verdiend. Prima gespeeld ! Eindstand: Monique 2.070.000, Jeroen 1.760.000, Ronald I 1.700.000.

Bij een van de handelaren kochten Jeroen en Monique het dobbel/kaartspelletje Groo. Aangezien de conventie al redelijk leeg begon te lopen en TMG de speel-o-theek aan het sluiten was, besloten we dit spel maar te gaan spelen. Groo is een goedzak met twee linkerhanden, die per ongeluk veel schade aanricht. Je hebt hem dan ook liever niet in je stad. Door het gooien van dobbelstenen krijg je de beschikking over verschillende bronnen. Deze kun je gebruiken om je stad op te bouwen, je leger te vergroten en Groo aan te sturen. Het eerste spelletje verliep vrij snel. Monique gooide op een gegeven moment erg goed en kon haar stad ineens uitbreiden tot de benodigde 7 punten. Ik stond nog op 3 en Jeroen op 2. Dit vroeg om een revanche. Nu ging het lang gelijk op en werden er voor het eerste schuchtere aanvallen met de legers uitgevoerd. Plots slaagde Jeroen erin de 7 punten te halen. Ik was hard op weg geweest, maar Groo had genadeloos toegeslagen. Monique stond inmiddels ook al op 4. Ikzelf eindigde op een schamele 2 punten. Het inwendige klokje begon de aandacht te vragen en we besloten de conventie te verlaten om nog ergens een hapje te eten. De dag was weer veel te kort geweest.


26 mei 2001

Voor mij stond deze conventie in het teken van het NK Bordspellen. Maar er was uiteraard nog veel meer te doen. Miniaturen, een Stratego toernooi, een Magic toernooi, veel demo's en vooral veel spelers. Ze stonden 's morgens in de rij om binnen te komen. Corné van Moorsel was er met zijn prototype van Titicaca. De regels zijn weer meer verfijnd en het is duidelijk dat het voor Spiel in Essen klaar moet zijn. Hij gaat er dit keer 2000 produceren en de verwachte prijs is ongeveer 50 DM. De moeilijkheidsgraad komt overeen met Morisi. Helaas had ik niet echt veel tijd om er aandacht aan te besteden. Hieronder volgen enkele foto's van de conventie.

 (22K) (18K)

miniaturen en Gipf

 (19K)  (17K) 

een drukbezochte conventie

(17K)

het prototype van Titicaca (Cwali)


3 februari 2001

Vanwege de sneeuwval was ik wat later dan normaal en blijkbaar hadden meer mensen daar last van. Ook de gevolgen van het griepvirus had ik nog niet helemaal verwerkt, zodat aan aantal dingen langs me heen gingen. Maar er was nog genoeg te beleven. Snel maakte ik een rondje over de conventie. Bij de voorronde voor het EK Catan waren slechts 24 van de aangemelde 48 deelnemers aanwezig. De organisatie besloot de start nog even uit te stellen. Ook diverse standhouders waren erg laat aanwezig. Vanaf 11.00u konden de kavels voor de bordspellenveiling worden ingeleverd. Er waren er maar liefst meer dan 220. Met Tim speelde ik een spelletje Meander, wat in een grote versie werd gedemonstreerd. Daarbij plaatsen de spelers om beurten een stuk waarin banen zijn uitgehold op het speelbord. Als het bord vol is, wordt het gekanteld. Nu wordt gekeken welke speler de meeste kogels aan de overkant krijgt. Tim was daarin duidelijk veel beter geslaagd en hij versloeg mij met 5-1. Meer informatie op de website over Meander.

(14K)

Meander

De auteurs waren ook aanwezig en je kon er exemplaren van de gelimiteerde (300) editie kopen en laten signeren. Ook Corné was aanwezig met zijn ontwerp Titicaca, maar ik heb geen gelegenheid gehad de vereenvoudigde versie te proberen. Erwin demonstreerde het nieuwe verzamelkaartspel gebaseerd op het computerspel Age of Empires. Jammer dat het een verzamelspel is, anders had ik het graag geprobeerd. Een uurtje voor de Algemene Ledenvergadering had ik een korte bespreking over de nieuwe Nederlandse Spellenprijs. Daarna stortte ik me op het spel Wongar, samen met Rob, Det en Peter-Hein. Het bleek een erg leuk spel, dat slechts losjes bij het thema past. Het werd nog een spannende strijd, maar we konden het helaas niet afspelen. Peter-Hein bleek bij de tussenstand de winnaar, achtervolgd door Ronald I en Det. Rob lag op achterstand, temeer omdat hij als enige geen bonuspunten verdiende. Daarna was het tijd voor de bordspellenveiling. Deze duurde maar liefst bijna 3 uur. Het was een hele zit, maar de moeite waard. Elfenroads bereikte de hoogste prijs (f 170) en slechts 2 à 3 kavels werden niet verkocht. Vooral de Avalon Hill spellen brachten flinke bedragen op voor de verkopers. De conventie was helaas alweer voorbij. Met diverse mensen had ik nog bij willen praten, maar het is er niet van gekomen. Slechts één spel gespeeld en dat op een spellenconventie... Toch was het een hele geslaagde conventie en erg druk bezocht volgens mij.


 

Andere jaren van Ducosim Conventies in Spelmagazijn:

Naar overzicht van Ducosim Spellenbeurs
Naar boven / Naar menu

 

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina