Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > Ducosim Spellenbeurs > Ducosim Conventies 2000

Titel (5K)Evenement

Datum: verschillende conventies in 2000
Locatie: Beursgebouw Utrecht - Congreszaal Irene

Ducosim Conventies 2000

2 september 2000

Voor mij draaide deze conventie om het Nederlands Kampioenschap Bordspellen. Elders in Spelmagazijn staat daarvan een uitgebreid verslag. Het toernooi verliep prima en we kwalificeerden ons ook nog voor het EK. Uiteraard werd er nog veel meer gespeeld tijdens de conventie. Erwin Broens organiseerde op veler verzoek weer een Rare Kaartspellentoernooi, dit keer met de spellen Mamma Mia, Vampir, Set! en eentje waarvan de titel me nu even is ontschoten. Ik heb geen idee of het toernooi geslaagd is, maar telkens als ik langskwam waren minimaal 2 van de 4 tafels bezet. Corné van Moorsel was er met Morisi. Hij toonde me de originele tekeningen voor de hexagons. Deze moeten bij Spiel 2000 klaar zijn. Uiteraard waren er vele miniaturen en wargames aan de gang. In een aparte zaal natuurlijk Magic. Aan het eind van de dag werd er de Algemene Ledenvergadering gehouden. Ik heb geen idee hoeveel leden daarbij aanwezig zijn geweest. Wederom een zeer geslaagde conventie wat mij betreft.

(8K)

de tekeningen voor Morisi


20 mei 2000

Op deze conventie zou het NK bordspellen worden gehouden. Doordat de publicatie van dit gegeven te laat op gang kwam, kwamen er uiteindelijk maar 2 teams opdagen. Het NK is verschoven naar de volgende conventie. (Als er dan ook niet voldoende teams zijn, zijn we dan automatisch geplaatst ??). Tevens zou de eerste Nederlandse Stone-meeting bij deze conventie zijn. Er zouden ongeveer 20 Stone-spelers komen, maar het werden er 8 en later 9. Een trieste conventie dus ? Nee, integendeel. Het werd een drukbezochte conventie met een gezellige sfeer. Er waren weer veel mensen die mij herkenden van het Spelmagazijn en even een praatje wilden maken. Helaas had ik niet voor iedereen evenveel tijd. Sorry !

(10K)

een van de zalen vol spelers

Roger was naar Essen gereden om uit Duitsland enkele spellen voor me mee te nemen. Hans had Dragonlance voor me en Karin had een exemplaar van RushHour. Een duur dagje dus ! Erwin had Die Fürsten von Florenz op aanvraag meegenomen. Samen met Rob, Odet, Eibert en nog iemand leerden we dit spel kennen. Iedere speler had een paleis met een grote tuin. In die tuin konden diverse dingen gebouwd worden: parken, meertjes, bos en vooral veel gebouwen. Het was de bedoeling omstandigheden te creëren waaronder kunstenaars en wetenschappers zich het best konden ontplooien. Ik nam al snel een voorsprong, maar langzaam zag ik deze kleiner worden. Uiteindelijk ben ik voorlaatste geworden, maar gelukkig waren de verschillen niet zo groot.

(10K)

Die Fürsten von Florenz

Daarna even mijn gezicht laten zien bij de Stone meeting. De opkomst was vrij gering, wat alle aanwezigen teleurstellend vonden. Toch was het leuk om eens te zien wie er zoal puzzelen. Ik nam niet echt veel tijd om me in de gesprekken te verdiepen. Wel nog even een fotootje genomen voor de site (zie The Stone). Daarna was het tijd voor Tadsch Mahal. Ik had het spel al enkele weken, maar had het nog niet gespeeld. Het spel voldeed aan de positieve vewachtingen. Met Corné, Martijn, Odet en Rob speelden we een spannende strijd. In 12 rondes werd om de macht gestreden in 12 provincies. Dit gebeurt door het uitspelen van kaarten. Je moet een nieuwe kaart uitspelen of passen. Als je past wordt er gekeken of je op dat moment een meerderheid in een bepaalde soort hebt. Is dat het geval dan mag je een of meerdere paleizen op het bord plaatsen en verdien je overwinningspunten. Als je de meerderheid in de olifanten hebt, dan win je de provincie zelf en de daarbij behorende goederen. Het ging lang gelijk op, alleen Rob raakte ver achter. Martijn wist een lange keten te vormen en scoorde daar flink punten op. Ik had op een gegeven moment 3 speciale kaarten in mijn bezit, maar haalde er niet veel rendement uit. In de laatste ronde probeerde ik Martijn tevergeefs van de provincie-overwinning af te houden. Dat kostte mij uiteindelijk de tweede plaats en ik werd vierde. Rob maakte nog een groot deel van zijn achterstand goed in de laatste beurt met een lange serie. Toch werd hij laatste.

(9K)

Martijn en Odet bij Tadsch Mahal

Rob Prent had twee nieuwe versies van spelontwerpen meegenomen: Moonwise en SUDs. De kaartjes bij het ruimtespel Moonwise bleken niet goed te werken en het spel is nog steeds te lang. SUDs heeft er 2 eieren bij gekregen. Het doel is nu het ei van de tegenstander te veroveren (of plat te stampen ?). Ik speelde samen met Corné tegen 2 andere spelers (waaronder een 'ervaren' speler). Het ging vrij gelijk op, totdat ze een beslissende aanval openden. We konden het nog enigszins pareren, maar we moesten uiteindelijk onze meerdere erkennen. Ik blijf het een leuk spel vinden.

(18K)

spelontwerper Rob Prent met SUDszzzz

Tot slot: er was ook een Stratego toernooi, een groot Magic toernooi en veel miniaturen. Kortom, ook deze conventie was weer de moeite waard.

(11K) (12K)

spellenwinkel The Joker - spelers die Victory spelen


26 februari 2000

Ik was al vroeg aanwezig omdat ik het spel Diplomacy zou uitleggen aan een groep geďnteresseerden. Via e-mail had ik reeds het nodige uitgelegd. Om half elf was de groep compleet en kon er begonnen worden. Frankrijk begon voortvarend en haalde meteen in 1901 al 3 builds. Engeland maakte in de eerste beurt een fout, waardoor hij helemaal geen build kreeg. Italië dacht slim te zijn, maar werd door Oostenrijk flink op de vingers getikt. Duitsland opende anti-Russisch, maar zette niet door. Rusland speelde wat warrig, maar wist zich goed staande te houden. Na 4 zetten gaf ik de spelleiding over, zodat ik ook mijn andere afspraken die dag kon nakomen. Onderwijl werd ik door diverse mensen aangeschoten die naar mij op zoek waren. Inmiddels was Odet ook gearriveerd. Ze had een viertal kaartspellen bij zich, die ik nog moet uitproberen voor The Gamers' Choice Award. Ook zouden we Die Glücksritter uitproberen. We speelden het met z'n vijven en ik moet zeggen dat dat goed is bevallen. Iedere speler heeft 6 helpers ter beschikking, waarvan je er per beurt 2 mag inzetten. Dit gebeurt tegelijkertijd. Zo heb je een monnik die je aan documenten helpt, die je tijdens andere spelronden voordeel kunnen geven. Je hebt een bouwer voor de kasteelmuren, een bouwer voor de torens, een ridder, een belastinginner en een tolwachter. Met deze laatste 2 kun je geld verzamelen, maar hoe meer spelers hen inzetten, hoe minder het opbrengt. Met de ridder kun je geld stelen of kastelendelen. Als er 2 ridders zijn, gaat één van hen het gevang in. Bij meer dan 2 ridders gaan ze allemaal het gevang in. Degene die als eerste zijn kasteel af heeft gebouwd, wint het spel.

(18K)

veel bordspellenspelers deze keer !

Daarna liet ik ze kennismaken met Set! en Kapers op de Kust. Johan uit België deed daar ook aan mee. Kapers op de Kust konden we niet meer afmaken, omdat de spellenveiling op het punt van beginnen stond. Meer dan 200 kavels, maar gelukkig een zeer goede veilingmeester. Alle kavels werden verkocht en vaak voor flinke prijzen, totaan f 100,00 toe. Enkele spellen waar ik belangstelling voor had gingen helaas voor een hogere prijs van de hand. Het enig spel dat ik op de kop wist te tikken was Edison & Co. Daar heb ik erg veel negatieve kritieken over gelezen. Ik ben erg benieuwd of het waar is. In minder dan 2,5 uur waren alle kavels er doorheen: een schitterende prestatie. Sommige spellen van de aangekondigde kavellijst heb ik helaas niet langs horen komen (Kings & Things en We the People bijvoorbeeld).

de spellenveiling

Tot slot van de dag nog snel even Morisi bij Corné gespeeld, de nieuwe multi-player versie van Isi. Zeer de moeite waard wat mij betreft. De tijd was echter te kort om het spel af te maken. De gesprekjes die ik met iedereen vandaag had (Rob Keetlaer, Karin Hallebeek, Erwin Broens, Gerard Mulder, Johan François, Jeroen Doumen, René van de Moosdijk, Corné van Moorsel, Erno Eekelschot, Theo Jansma en vele anderen) waren veel te kort. Volgende keer beter. Erwin had een exemplaar van Kardinal & König bij zich. Helaas heb ik geen tijd gehad om dat te proberen. Odet had een exemplaar van Rheinländer bij zich. Ook daar ben ik niet aan toegekomen...


 

Andere jaren van Ducosim Conventies in Spelmagazijn:

Naar overzicht van Ducosim Spellenbeurs
Naar boven / Naar menu

 

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina