Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Artikelen > Van Zuks Dus - kubussen

   Artikel

Van Zuks Dus - kubussen, oktober 2005 - RTV N-H

Van Zuks Dus - kubussen

beelden uit de televisie uitzending

Op RTV Noord-Holland werd eind oktober in het programma "Van Zuks Dus" aandacht besteed aan Rubik's kubus. Het programma begon met twee kubussers die elk een kubus aan het oplossen waren met op de achtergrond een tijdklok. Met ruim 22 seconden was de linker kubusser het snelst. De rechter kubusser was ruim 1 seconde later klaar. Tijdens het oplossen hoorde je alleen maar een achtergrondmuziekje en het kraken van de kubussen.

Vervolgens verschenen er informatieteksten in beeld. Het Nederlands Kampioenschap zou worden gehouden tijdens het Spellenspektakel, maar dat werd helaas niet vernoemd.

De kubussers blijken Guus Razoux-Schulte en Ton Dennenbroek te zijn, twee deelnemers aan het Nederlands Kampioenschap. Het wereldrecord staat sinds kort op 11.75 seconden. Het is door een Fransman verbroken tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen, een week eerder. Het record van Guus is 14 seconden en het record van Ton is 17.58 seconden, in een wedstrijd.

Wat moet je leren om de kubus zo snel te kunnen oplossen? Guus vergelijkt het met een pianist die Chopin moet leren spelen. Veel oefenen, veel vingertrainen, het stuk uit je hoofd leren, want je moet het uiteindelijk zonder papier doen. Het is net als het bespelen van een muziekinstrument.

Wat is de lol van het kubussen? Voor Ton is dat het verleggen van grenzen. Hij vroeg zichzelf af hoe snel hij het zou kunnen, bijvoorbeeld zo'n 25 seconden. En toen was het de kunst om die grens steeds verder te verleggen, want waarom zou je jezelf grenzen stellen? Na veel oefenen en als een gek doorgaan, kwam hij op 20 seconden. Maar hij wilde uiteraard nog sneller.

Ben je nog steeds zo goed? Guus is wel ongeveer nog steeds zo snel als ruim 20 jaar geleden, maar de concurrentie heeft hem ingehaald. Vooral de jongere generatie heeft nog meer snelheid en via internet kunnen ze nog snellere formules vinden. Hij maakt geen kans meer om nog eens tweede te worden.

Wie wint er van hun tweeŽn? Dat gaan ze uitproberen. Concentratie, klaar voor de start... Guus doet het uiteindelijk in 24.5 seconden. Ton volgt daar vlak achter met 25.8 seconden. Zo dicht zit het nu bij elkaar.

Links:

Terug naar artikeloverzicht
Naar boven / Naar menu

by Ronald Hoekstra - 2005